Vitamine A wordt door het lichaam aangemaakt uit betacarotenoïden die in vele plantaardige producten zitten. Vitamine A wordt ook retinol genoemd. Maar dat is alleen de vitamine A uit dierlijke producten zoals vlees en melkproducten. In planten zitten de precursors van vitamine A, de betacarotenoïden. Het lichaam maakt naar eigen behoeven vitamine A aan uit deze betacarotenoïden. Een tekort van vitamine A kan zich uiten in droge ogen, nachtblindheid, diarree en huidproblemen.
Wie de goede voedselsoorten binnen krijgt kan nooit een vitamine A-deficiëntie krijgen.
Sommige mensen benadrukken dat vitamine A alleen in vet oplost maar het is een misvatting dat je vervolgens veel vet moet eten om deze vitamine binnen te krijgen. In een wortel zit genoeg omega 3 vet, net zoals in elke andere groente en fruit, om vitamine A aan te maken in ons lichaam.
Te veel synthetische vitamine A leidt tot vitaminosis of hypervitaminosis, een vergiftiging door een teveel aan synthetische vitaminen. Vitaminosis kan ernstige schadelijke effectengeven. Bij natuurlijke vitaminen kan die vergiftiging niet plaatsvinden, want dan worden de vitaminen door ons lichaam omgezet in andere mineralen en vitaminen.
Vitamine A is een sterk voorbeeld van een vitamine die beslist niet synthetisch gesupplementeerd behoeft te worden. Dat is een visie die niet erg ver van de visie van supplementdeskundigen afwijkt. In een multivitaminepil zit namelijk niet erg veel vitamine A. Waarom hoeft vitamine A niet of nauwelijks gesuppleerd te worden?
Deze vitamine krijg je makkelijk binnen. Een vitamine A-tekort komt nauwelijks voor.
Bovendien blijkt uit allerlei onderzoeken dat synthetische vitamine A helemaal geen antioxidantwerking heeft, terwijl natuurlijke vitamine A tot de meest sterke antioxidanten behoort.
Vitamine A komt nooit los voor in een plant. Ons lichaam synthetiseert zelf vitamine A uit carotenoïden zoals betacaroteen, zeaxanthine en luteïne. Synthetiseren betekent hier: op natuurlijke wijze produceren.
Ons lichaam kan alle vitamine zelf synthetiseren, behalve vitamine C. Van vitamine B12 is sinds de jaren 80 van de 20e eeuw bekend dat het in ons lichaam wordt gemaakt. Vele onderzoeken uit onze tijd ondersteunen deze visie. Veel vitaminen worden in de darmen gemaakt met behulp van de bacteriën uit ons microbioom. Ook zijn er vele enzymen nodig voor de aanmaak van voedingsstoffen.
Wanneer we door wat voor reden dan ook te weinig bacteriën in ons microbioom hebben, kan dat problemen opleveren voor de aanmaak van vitaminen. Een bekende verstoorder van het microbioom is medicatie zoals pijnstillers in de vorm van aspirine, paracetamol en ibuprofen,. Deze ziekteveroorzakende middelen mogen in Nederland zonder doktersvoorschrift worden verkocht. Met name een antibioticakuur kan honderden bacteriesoorten doodmaken in ons microbioom, waardoor we later problemen krijgen met vitaminetekort.
In ontwikkelde landen vindt vitamine A-tekort vooral plaats bij zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven en baby's. In minder ontwikkelde landen vindt vitamine A-tekort plaats in arme wijken van steden, waar mensen niet zelf hun voedsel verbouwen.
Men is dan afhankelijk van goedkope, industriële producten uit de supermarkt, en daar zitten relatief weinig voedingsstoffen in. Te weinig vitamine A kan in het kind leiden tot groeiproblemen en nachtblindheid.
Een vitamine A-tekort leidt in het meest ernstige geval tot blindheid. Wetenschappers noemen dat nutritionele blindheid, ofwel blindheid door voedingsstoffentekort.
Vitamine A zorgt ervoor dat de lichaamscellen normaal gereproduceerd worden. Heel je leven lang zullen lichaamscellen zich reproduceren.
Sommige cellen reproduceren zich in enkele maanden en andere doen er zeven jaar over. Je zou volledig naar waarheid kunnen zeggen dat je lichaam zich om de zeven jaar helemaal vernieuwt; er is geen cel hetzelfde. Natuurlijke vitamine A zorgt ervoor dat dit proces soepel kan plaatsvinden. In dit kader is het goed erop te wijzen dat kankercellen mede kunnen ontstaan omdat ze niet ´overlijden´. Ze woekeren voort.
Vele stoffen die tegen kanker werken hebben hun functie te danken aan het feit dat ze de kankercellen herprogrammeren door het DNA van een lichaamscel te repareren, zodat ze wel afsterven. Het afsterven van een kankercel wordt apoptose genoemd.
Vitamine A zorgt voor een goede ontwikkeling van de foetus en het kind. In sommige derdewereldlanden kan in tijden van oorlog een vitamine A tekort ontstaan, omdat men mensen in vluchtelingenkampen opsluit en de verantwoordelijke instanties zoals VN-organisaties niet voldoende gezond voedsel geven. Hoe kan dat?
In normale, vreedzame omstandigheden kunnen mensen in Afrika ten zuiden van de Sahara hun eigen groenten verbouwen en dieren voeden zodat ze geen vitamine A-tekort krijgen.
Seizoensdroogte is een omstandigheid waarmee mensen kunnen leven; Dat leidt niet tot het mislukken van oogsten, maar volksverhuizingen door oorlogen leidt wel tot hongersnood, aangezien Afrikanen in dat geval niet meer in staat zijn hun eigen voedsel te verbouwen.
Een van de oorzaken van kindersterfte is het gebrek aan vitamine A. Deze vitamine wordt in de lever opgeslagen. Een wetenschappelijk onderzoek dat de situatie vergeleek tussen Zweedse en Ethiopische kinderen zag dat de Ethiopische kinderen tijdens de hongersnood in Afrikaanse VN-vluchtelingenkampen in de jaren 80 van de vorige eeuw, veel minder vitamine A in hun lever hadden opgeslagen.
Dat wordt gezien als medeoorzaak van ondervoeding en vroegtijdig overlijden van baby´s.
De slijmvliezen in de neus- mond- en keelholtes zijn voor een goed functioneren afhankelijk van vitamine A,
zo weten diverse wetenschappers te melden. Uit allerlei onderzoeken blijkt dat vitamine A neusverkoudheid en bijholte-ontstekingen kan tegengaan.
Zowel plantaardige, synthetische als dierlijke vitamine A schijnen hierbij te helpen, hoewel men in onderzoeken dit verschil niet vaak maakt. Wetenschappers gingen er tot 2010 dikwijls klakkeloos van uit dat de synthetische stof hetzelfde werkt als de plantaardige, wat een illusie is.
Wanneer vitamine A werd ingenomen tegelijk met een antibioticakuur, dan was deze kuur veel effectiever. In feite is het onzin om mensen met een bijholteontsteking of verkoudheid een antibioticakuur te geven. Deze eenvoudige ziekte geneest vanzelf. Maar het kan geen kwaad om te weten dat vitamine A een helende en preventieve rol speelt bij verkoudheid..
Vitamine A speelt een belangrijke rol in ons immuunsysteem. Dat kun je meten door te onderzoeken wat er met het lichaam gebeurt bij mensen die niet genoeg vitamine A consumeren. Als mensen te weinig vitamine A binnen krijgen, is er een grotere kans op infectieziekten. Slijmvliezen werken minder goed en het immuunsysteem maakt minder macrofagen en T-cellen aan, twee celsoorten die het immuunsysteem ondersteunen.
Verder werkt de celgeneratie minder goed waardoor ziekten kunnen ontstaan. Over het algemeen kun je zeggen dat er minder antilichamen worden aangemaakt, welke nodig zijn om ziekten te verdrijven. Een Amerikaans onderzoek uit 2001 concludeert dat sterfte bij baby´s, jonge moeders en jonge kinderen kan ontstaan door vitamine A-tekort.
Het vormen van een botten is een onderdeel in het lichaam waaraan vitamine A bijdraagt. Maar teveel is ook niet goed!
De dierlijke vorm retinol, blijkt tot zo veel vitamine A omgezet te worden dat het de botten kan verzwakken, zo blijkt uit een onderzoek aan de universiteit van Uppsala uit 1998. Vooral in Scandinavië eet men te veel vitamine A uit dierproducten.
Mensen die genoeg vitamine A binnen krijgen, hebben minder snel maculadegeneratie of ouderdomsstaar. Als toevoeging hierop is het belangrijk om te weten dat de lever veel vitamine A gebruikt en opslaat.
De lever staat via het zenuwstelsel in directe verbinding met de ogen. Als de lever minder goed werkt, kan dat zich uiten in oogziekten, zoals groene staar en ouderdomsstaar. Een andere aandoening die kan verschijnen is nachtblindheid.
Sommige ziekten zoals acne en psoriasis worden behandeld met isoretinol, dat is een synthetische variant van retinol. Als we genoeg vitamine A op natuurlijke wijze binnen krijgen hebben we veel minder last van deze ziekten en hoeven we niet te grijpen naar synthetische middelen die goedkoop zijn om te produceren maar in de winkel vaak onevenredig duur zijn. Aangezien de huid communiceert met de lever, iets wat in de traditionele Chinese geneeskunde en de Europese geneeskunde al minstens 2000 jaar bekend is, zou je vitamine A houdende voeding kunnen eten om acne en psoriasis tegen te gaan.
Constitutioneel eczeem ontstaat door een slecht functionerende lever. Wortel, waarin veel betacarotenoïden zit, ondersteunt de leverfunctie.
De informatie die nu volgt is bij steeds meer mensen bekend maar het behoort nog altijd niet tot de algemeen aanvaarde kennis. Onder andere huisarts Hans Moolenburgh en Anneke Bleeker, schrijfster en oprichtster van ´verontruste moeders´ staan achter deze kennis en velen met hen.
Een groeiende groep mensen twijfelt aan het nut van vaccinaties, helemaal met onschuldige ziekten zoals mazelen. Mazelen is een ziekte waarvoor kinderen onnodig ingeënt worden.
Het is voor het immuunsysteem van kinderen juist goed om kinderziekten te krijgen. Bovendien leiden vaccinaties in veel gevallen tot vaccinatieschade zoals allergieën, psychische problemen, ADHD-verschijnselen, autisme en zelfs wiegendood of het shakenbabysyndroom.
Oningeënte kinderen die genoeg vitamine A innemen zijn minder vatbaar voor infectieziekten zoals de mazelen.
In plaats van vaccinaties zouden mensen hun kinderen vitaminehoudende voeding kunnen geven, teneinde het immuunsysteem weerbaar te maken tegen ziekten.
Er bestaan wetenschappelijke onderzoeken die doen vermoeden dat natuurlijke vitamine werkt tegen kanker. Vitamine is een antioxidant dus het bestrijdt vrije radicalen die onder andere ook kanker kunnen veroorzaken.
Overigens is van synthetische vitaminen aangetoond dat deze niet werkzaam bij kanker; dat werkt niet als antioxidant. Alleen al dit feit, dat synthetische vitaminen geen antioxidantwerking hebben, zou voor iedere supplementverkoper aanleiding moeten zijn om te zeggen: dan stoppen we met verkopen van die zinloze rommel.
Wondheling gebeurt efficiënter als we genoeg vitamine A binnen krijgen. Dat heeft onder andere te maken met het feit dat er meer macrofagen in het lichaam zijn na regelmatige vitamine A-inname. Deze macrofagen zorgen dat wonden niet geïnfecteerd kunnen worden waardoor de weg vrij is om de wond te helen.