Voedsel en spiritualiteit
Richt je op de bron van Licht
 

Gezonde voordelen van sterappel

Sterappel is niet giftig, maar mensen die  nierdialyse ondergaan, moeten deze vrucht mijden

Botanische Latijnse naam: Averrhoa carambola

Averrhoa carambola
De sterappel of carambola staat bij sommige mensen bekend als giftig. Onderzoek uit Italië laat zien dat die kwalificatie onnodig en onwaar is. Alleen mensen met een verminderde nierwerking moeten de sterappel mijden, zoals mensen die een nierdialyse ondergaan. Iedereen die gezond is kan gewoon sterappel eten. Er zit oxaalzuur en caramboxine in de vrucht, en die vruchten staan te boek als minder gezond. Echter, de nieren voeren deze stoffen gewoon af bij verreweg de meeste mensen.
Sterappel is familie van de birambi of blimbing in Suriname.

 

Averrhoa carambola Distributie sterappel


Oorspronkelijk voorkomen

Van carambola wordt door sommigen gedacht dat het oorspronkelijk alleen op het kleine eilandje Sri Lanka groeide. 

De meeste mensen denken dat het van oorsprong voorkomt in India, Bangla Desh, Zuid-Oost Azië, Maleisië en Nieuw Guinea. De boom komt ook voor op alle Polynesische eilanden en Hawaï maar kan in theorie daar zijn geïntroduceerd.

 

Algemene informatie sterappelboom

De Averrhoa carambola wordt in het Nederlands sterappel genoemd omdat het een vrucht is in de vorm van een ster met vijf punten. 

Carambola is ook een naam die wordt gebruikt. Als de vrucht goed rijp is valt hij van de boom. 

Hij smaakt een beetje zoet. Mensen geven van oudsher medicinale eigenschappen aan deze vrucht. Het wordt een energiegevend en oppeppend middel genoemd.


Naamgeving in het buitenland 

In Papoea Nieuw Guinea wordt deze vrucht 'five  corner' genoemd. Dat is een hele mooie naam want gek genoeg heeft deze vrucht vijf hele scherpe hoeken. 

Daarmee is het een van de weinige vruchten die niet rond of bolvormig zijn. In het Engels heet het starfruit.

Het woord carambola lijkt een Spaans woord maar dat is het niet van oorsprong. Het komt van het Sanskriet woord karmaranga. De Spanjaarden hebben het verbasterd tot carambola. Karmaranga betekent ''vrucht die de spijsvertering stimuleert''.
In het Indiaas heet de vrucht nu kamrakh. De Tamils noemen deze vrucht thambaratham. In het Telugu heet de vrucht ambanamkaya.
Op de Filipijnen noemen ze het balimbing. Dat komt waarschijnlijk van het Maleis en Indonesisch waar het belimbing manis wordt genoemd. 

Manis betekent zoet, en er bestaat ook een andere vrucht waarvan het eerste gedeelte gelijk is: belimbing wuluh, die nog zuurder is dan azijn.

 

Averrhoa carambola Sterappel aan de boom


Carambola werkt net als pijnstiller morfine

Onderzoekers uit India hebben uitgevonden dat 300 gram gedroogd carambolapoeder net zo pijnstillend werkt als een standaarddosis morfine voor een persoon van ongeveer 70 kilogram. 

De wetenschappers hopen dat hun onderzoek bijdraagt aan het vinden van een nieuw pijnstillend middel zonder veel bijwerkingen. In principe kunnen mensen met pijnen iets vaker carambola eten om hun pijn te verlichten.

Overigens zijn er vele voedselsoorten die de pijn verlichten, en is de pijnbeleving voor een maaltijd altijd groter dan de pijnbeleving na een maaltijd. 

Voedselsoorten die de pijn verlichten zijn vaak vruchten of groenten, die van nature veel ontstekingsremmende stoffen bevatten. 

De pijn wordt verminderd, omdat ontstekingen op celniveau worden verminderd. Daardoor wordt de grondoorzaak van de pijn weggenomen, en niet gemaskeerd zoals farmaceutische pijnstillers doen.

 

Bij nierproblemen oppassen met carambola

Het is belangrijk om te weten dat sommige mensen problemen hebben met het fruit van de Averrhoa carambola, ofwel sterappel. 

In de meeste gevallen zijn dit mensen met nierproblemen. Er zijn gevallen bekend van mensen die 10 carambola's op een dag aten en die een acute nierdialyse moesten ondergaan, omdat ze grote fysieke problemen vertoonden.

Sommige mensen kregen dezelfde problemen al na 7 carambola's, en moesten vervolgens om medische redenen gedialyseerd worden. 

Een dialyse is het machinaal onttrekken van afvalstoffen uit het bloed, wat gebeurt bij nierpatiënten met ernstig verstoorde nierfunctie. Het wordt gedaan door een machine die het bloed zuivert.

Normaal gesproken zuiveren de nieren het bloed en scheiden ze afvalstoffen af als urine.
De minder goede werking van sterappel op mensen met een ernstig verstoorde nierfunctie, heeft volgens artsen te maken met het oxaalzuurgehalte van carambola. Jonge vruchten worden door verkopers in de tropen gebruikt om sap van te maken. Hoewel er veel gezonde stoffen in carambola zitten, zit er ook veel oxaalzuur in, in jonge vruchten veel meer dan in rijpe vruchten
Het probleem dat zich hierbij voordoet is dat de carambola in principe pas rijp is als hij op de grond valt. Echter, om carambola's te verkopen en een paar dagen goed te houden, moet de vrucht geplukt worden als hij nog groen is en slechts de eerste tekenen van geelheid, ofwel rijpheid vertoont.
Vruchten met oxaalzuur, zoals rabarber, worden traditioneel bereid met kalk of calcium zodat het oxaalzuur geneutraliseerd wordt, maar bij deze tropische vrucht is dat niet het geval. 

Er zijn mensen die aanraden om carambola's alleen te drinken als sap, als er calcium aan het sap is toegevoegd. Mensen die wekelijks een nierdialyse ondergaan wordt door artsen afgeraden om carambola te eten.


Averrhoa carambola Sterappelboom

 

Carambola als medicijn

Ondanks het oxaalzuur is de sterappel voor verreweg de meeste mensen supergezond. Het bevat zeer veel vitaminen, mineralen en polyfenolen. Het wordt in diverse landen gebruikt als medicijn.
Huidige wetenschappelijke onderzoeken bevestigen het beeld van de sterappel als medicijn. Je kunt het ook zo zien: het is nooit goed om te veel van een medicijn te nemen. 

Daarom is meer dan 6 sterappels op een dag eten niet handig. Er zijn veel meer vruchtensoorten om van te genieten.

 


Carambola tegen fluoridevergiftiging

Er is een onderzoek gedaan naar de verzachtende werking van sterappel bij fluoridevergiftiging. Onderzoekers zien dat fluoride tot vergiftigingen kan leiden als verhoogde bloedsuikerspiegel, verhoogde cholesterolspiegel, en vervette lever

Hoe dat precies komt weet men niet maar het is een feit dat mensen en dieren die te veel fluoride binnen krijgen veel meer eten, en toch niet dik worden. 

Dat is een gevolg van een niet goed werkende lever. Het zou kunnen dat fluor wordt afgegeven aan het voedsel in de darmen, vooral aan de vezelrijke voedselgedeelten, zodat het voedsel niet opgenomen wordt.


Onderzoek naar invloed fluoride op immuunsysteem

Ratten die te veel fluoride binnenkregen, begonnen meer te eten terwijl het lichaamsgewicht afnam. 

Het bloed van deze ratten vertoonde veel tekenen van oxidatieve stress., ofwel ontstekingen op celniveau door vrije radicalen. Het immuunsysteem is harder bezig om de schade die fluoride aanricht aan organen en bloedvaten te herstellen. Ratten die geen fluoridevergiftiging hebben, eten niet overdreven veel en blijven goed op gewicht.

Ratten die een fluoridevergiftiging hebben en een droog poeder van sterappel aan hun maaltijd kregen toegevoegd, herstelden sneller. Ze scheiden meer fluoride uit via de ontlasting dan ratten die geen carambola kregen.

 

  • MapChart_Map(5kleiner)
  • 640px-8663Calumpang,_Calumpit,_Bulacan_Roads_Landmarks_05
  • 640px-8663Calumpang,_Calumpit,_Bulacan_Roads_Landmarks_06
  • 640px-Averrhoa_carambola
  • Carambolas765pt
  • Carambola2
  • Averrhoa_carambola2
  • Averrhoa_carambola_-_Sankyo_Garden_-_DSC01201
  • 640px-Carambola_in_Singapore
  • Greencarambola_cut
  • Star_fruit,_Sri_Lanka


Fluoride maakt tanden juist geel en ziek

De onderzoekers zien helaas dat er veel gebieden zijn waar veel fluoride voorkomt in het drinkwater. 

Dat leidt tot allerlei problemen. Meestal is een industrieel bedrijf de oorzaak maar in sommige gebieden zit er van nature veel fluoride in het drinkwater. 

Daarnaast zijn er nog steeds landen waar fluoride aan het drinkwater wordt toegevoegd, ondanks dat deze toepassing van fluoride sterk achterhaald is en jaarlijks veel mensen ziek maakt.

Vanaf de jaren 50 van de 20e eeuw is er naar achteraf bleek foutief onderzoek gedaan op fluoride waarbij zou blijken dat het goed is voor de tanden. 

Echter, de tanden worden geel en rot van te veel fluoride. Deze ziekte wordt dan ook fluorosis genoemd. Fluoride wordt helaas nog in industriële tandpasta's gedaan om mensen nu eenmaal slecht van een waandenkbeeld af te brengen zijn.

Bovendien wordt het idee dat fluoride goed is voor de tanden onderwezen aan tandartsen die het verder rondvertellen aan klanten. 

De tandartsbranche heeft er baat bij dat mensen gele tanden krijgen van fluoride uit tandpasta. Zo kunnen zij mensen lokken om hun tanden witter te laten maken en hebben ze meer gaatjes te vullen.

Averrhoa carambola Blad van de carambola of sterappel


Carambola's neutraliseren verhoogd fluorinname

De wetenschappers concluderen dat stoffen in carambola mensen met een fluoridevergiftiging goed kan helpen. 

Er zijn al vele manieren geprobeerd om fluorinname te beperken, maar helaas is natuurlijke fluor moeilijk uit het drinkwater te halen. 

Daardoor zit er een verhoogde fluorspiegel in het drinkwater in landen als Nederland, waar geen fluor wordt toegevoegd aan het drinkwater, nadat uit onderzoek is gebleken dat bij een proef rond Haarlem er veel mensen ziek werden van fluoride in drinkwater.

Tegenwoordig zijn wetenschappers op zoek naar speciale moleculaire waterfilters om fluor te zuiveren. 

Tot de tijd dat die worden uitgevonden, hebben we alleen carambola om fluor in ons lichaam te neutraliseren. Uit onderzoek blijkt dat mensen die carambola eten meer fluor afvoeren via de urine.

 

Carambola tegen kanker

Carambola zorgt er voor dat kankercellen doodgaan. Dat wordt apoptose genoemd. 

Daarnaast zorgt carambola ervoor dat bestaande tumors niet groter of kwaadaardig worden. Het belemmert de groei van tumors. Dat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek.

De onderzoekers zeggen dat carambola een veelbelovend middel is om in de toekomst te worden gepropageerd als antikankermedicijn. 

Diverse antioxidanten in carambola maken het een zeer gezonde en kankerremmende vrucht. Er zitten vooral proanthocyanidinen in die goed werken tegen kanker

 

Antibacteriële werking van carambola

Carambola heeft een bescheiden antibacteriële werking. Het is getest op vrijwel alle bacteriën en het blijkt alleen goed te werken bij twee bacteriën: de Staphylococcus aureus en de Bacillus cereus. Dat betekent niet dat carambola daarmee niet belangrijk is.
Het is een zeer gezonde vrucht die de overgroei van bacteriën kan tegengaan en daardoor ziekten voorkomt. Iemand die in de tropen woont en vaak last heeft van infectieziekten, doet er goed aan deze vrucht regelmatig te eten.
Bronnen bij artikel over sterappel

  • Kaartje geografische verspreiding: Thomas Dijkman
  • Foto's: Publiek domein via Wikimedia commons
  • Informatie is deels afkomstig uit interviews
  • Wetenschappelijke informatie komt uit onderstaande downloadbare bronnen:
  • 1
  • 2
  • 3