In okra zit vooral kalium, natrium, magnesium en calcium. Er zit wat minder ijzer, zink, mangaan en nikkel in. Er zit praktisch geen vet in deze groente, maar wel veel vezels. In 100 gram okra zit 30% van de ADH aan vitamine C, 20% van de ADH aan foliumzuur en 5% van de ADH aan vitamine A. Zowel de buitenkant als het zaad bevatten veel zink.
De hele vrucht, die we als groente eten, bestaat voor ongeveer 17% uit zaad, dat gewoon wordt meegegeten.
Okrazaad bestaat vooral uit oligomeridecatechine, afgeleide stoffen van flavonol en hydroxylcinnamide en quercetine. Er zitten veel flavonolen in okra. Het is een hele gezonde groente.
Het is een metabole ziekte, en het tast het vetmetabolisme, eiwitmetabolisme en koolhydraatmetabolisme aan, zo vertelt men.
De alvleesklier, die een hormoonproducerende klier is, is soms te ver afgetakeld om nog het hormoon insuline te produceren. Dan spreken we van diabetes type 1. Men zegt dat sommige mensen hiermee geboren worden, maar diabetes type 1 kan ook komen door vaccinatieschade.
Anderzijds kunnen cellen ook resistent worden tegen insuline. Wanneer dat in de hersenen gebeurt, spreken we van de ziekte van Alzheimer of diabetes type 3. Wanneer insulineresistentie in lichaamscellen buiten de hersenen optreedt, spreken we van diabetes type 2.
Naast diabetes type 1, 2 en 3 bestaat er zwangerschapsdiabetes. Deze vorm kan zeer makkelijk met verandering van leefstijl worden aangepakt. Zwangere vrouwen hebben vaak meer trek en lossen dat helaas op door veel te snoepen of ongezonde dingen te eten zoals snackvoer. Wanneer het lichaam niet 100% gezond is, kan er in zo'n geval zwangerschapsdiabetes ontstaan.
Het blijkt inderdaad een keten aan reacties in gang te zetten, die uiteindelijk leidt tot het opheffen van insulineresistentie in hersencellen. De onderzoekers zien in okra een potentiële groente die neurodegeneratieve ziekten zoals de ziekte van Alzheimer, Parkinson of MS kunnen genezen.
Hierdoor opperen de onderzoekers dan okra wellicht een middel kan zijn om de huid te beschermen tegen UV-stralen van de zon.
Men ziet ook dat er allerlei synthetische antioxidanten zijn maar deze werken niet goed, vooral op de langere termijn niet, dus die zijn onbruikbaar. Dat is de reden dat men op zoek gaat naar zonnebrandmiddelen op plantaardige basis.
Voor mensen die in de tropen wonen en deze plant in de tuin hebben staan is het een multifunctionele plant.
Onderzoekers zien dat er al vele onderzoeken zijn geweest die gewag maken van de antioxidantwaarde en medicinale werkingen van okra. Ze zetten deze op een rijtje, De wetenschappelijk bewezen werkingen van okra zijn:
De onderzoekers zien dat verschillende groepen wetenschappers verschillende stoffen in okra aanwijzen als zijn de stof die de bloedsuikerspiegel nivelleert.
Een groep ziet dat rhamnogalacturonaan hiervoor verantwoordelijk is, maar andere groepen zien dat quercetine en zijn derivaten de verantwoording dragen voor het verlagen van de bloedglucosespiegel.
Het blijkt dat deze stoffen de alfaglucosidase bevordert, waardoor suikers, of eigenlijk beter gezegd koolhydraten, beter worden verteerd.
Hierdoor wordt een slijmachtig geheel verkregen. Liefhebbers van okra houden van deze sausachtige substantie die gekookte okra oplevert.
Het wordt in Afrika gegeten met een puree van millet of parelgierst. Men pakt wat gierst met de handen uit een pan en rolt, kneedt en knijpt erin zodat het de vorm van een lepel krijgt. Dan schept men de okrasaus erop en eet het op.
Hierdoor wordt de soep een beetje dikker. Het is een natuurlijk verdikkingsmiddel, maar het wordt niet slijmerig. Dat gebeurt pas als je een heel gerecht met okra als groente maakt.
Laatste update
5-12-2023
Kies hieronder waarover je vandaag wilt lezen
Rudolf Steiner: "Wetenschap wordt spiritueler en spiritualiteit wetenschappelijker."
Voeding en spiritualiteit zijn vormen van licht
De inhoud die hier wordt weergegeven kan niet worden weergegeven vanwege de huidige cookie-instellingen.
Deze website kan inhoud of functies aanbieden die door derden op eigen verantwoordelijkheid wordt geleverd. Deze derden kunnen hun eigen cookies plaatsen, bijvoorbeeld om de activiteit van de gebruiker te volgen of om hun aanbiedingen te personaliseren en te optimaliseren.
Deze website maakt gebruik van cookies om bezoekers een optimale gebruikerservaring te bieden. Bepaalde inhoud van derden wordt alleen weergegeven als "Inhoud van derden" is ingeschakeld.