Gezondheid van pinda's en therapieën voor pinda-allergie
Etymologie van de pinda
Pinda-allergie en microbioomfim
Deze ziekten doen zich vooral voor ontwikkelde landen en in veel mindere mate in ontwikkelingslanden. Wetenschappers zeggen dat deze vormen van voedselallergie zijn gerelateerd aan industrieel voedsel.
Verhoogde histamine-aanmaak door pinda's
De oorzaak is gelegen in het niet goed functioneren van het spijsverteringssysteem en immuunsysteem op een stof, dat is eigenlijk de definitie van een voedselallergie.
Verschillende soorten allergie
Wat fruit betreft weten we nog steeds niet hoe dat precies komt. Er zijn namelijk mensen allergisch voor appels, maar het blijkt dat dit vaak gaat om appels die behandeld zijn met pesticiden. Wanneer deze mensen biologisch-dynamische appels eten, is er niets aan de hand.
Protozoën zijn een soort eencellige parasieten. De meeste onderdelen van het microbioom zitten in de ingewanden. Al bovengenoemde soorten houden elkaar in stand en zorgen samen voor een goede spijsvertering.
Ze zorgen dat allerlei verteringsprocessen goed gaan. In totaal zijn er meer dan 1000 verschillende soorten eencellige organisme, die deel uitmaken van ons microbioom.
Ons microbioom kan 2 tot 3 kilo zwaar zijn. In feite zijn er meer eencellige organismen in ons lichaam, dan dat we lichaamscellen hebben.
Oorzaken van minder goed werkend microbioom
De wetenschappers noemen een aantal oorzaken van een minder goed functionerend microbioom, industrialisatie, urbanisatie, hygiëne programma's, antibioticagebruik, fysieke inactiviteit en geprocesseerd voedsel. Laten we deze op rij af behandelen.
Het gevaar van binnenshuis leven
Van buitenlucht worden we sterker. Dat wordt bedoeld met het levens binnenshuis, en in steden, de urbanisatie, is een probleem voor ons microbioom.
Wanneer we onze handen wassen met zeep of alcohol, dan wordt dit huidmicrobioom letterlijk en figuurlijk om zeep geholpen. In feite hebben we zeep niet nodig want als onze handen onder stromend water worden schoongemaakt, dan houden we ons microbioom op onze huid in stand.
Zeep is funest voor de huid, helemaal als het zeep betreft met allerlei synthetische parfums. Ook schoonmaakmiddelen zijn zeer ongezond.
Azijn is eigenlijk het beste schoonmaakmiddel, omdat dit pathogene bacteriën elimineert maar de huid en het microbioom verder met rust laat.
Antibiotica is niet zonder risico
Antibiotica is in feite geen goede manier om mensen te genezen van lichte kwalen. Bij dodelijke ziekten waar nog geen ander middel voor is, kan het gebruikt worden, maar het is dan wel belangrijk om erna veel verse groente en fruit als probioticum te nemen.
Een lichaam is niet ingesteld op stilzitten. Het heeft allerlei contacten met de omgeving nodig, contact met zeewater, harde wind, boslucht en andere natuurervaringen om optimaal te functioneren.
Het gevaar van geprocesseerd voedsel
Geprocesseerd voedsel wordt ook wel industrievulling genoemd, omdat vele nutriënten eruit zijn gegaan door de industriële processen die losgelaten worden op een plant,.
We eten komkommers uit de kas, in plaats van ouderwetse biologische komkommers met pitjes. De industrie bedenkt allerlei dingen en meent daarna dat dit in het belang van de consument is.
Maar voor de consument is het juist belangrijk om niet te veel te processeren, niet te veel te veranderen aan voeding.
Blikvoeding is bewezen gevaarlijk, doordat het eten erin een reactie aangaat met de metaalwand of met de plastic coating.
Magnetrongevaar!
Daarentegen zijn er vele onderzoeken die melden dat magnetronvoedsel veilig is, omdat het in een laboratorium is getest.
Echter, de weinige onderzoeken die nagaan wat magnetronvoedsel voor ons lichaam betekent, zijn zeer alarmerend. Allerlei parameters die de gezondheid in kaart brengen worden sterk negatief beïnvloed door magnetronvoedsel.
Helaas heeft de industrie in het algemeen vrij spel om mensen te verleiden ongezond voedsel te verkopen, wat een enorme druk legt op de gezondheidszorg.
Keizerssnede verhoogt risico pinda-allergie
Wat voedselallergie betreft blijkt dat als kinderen gewoon uit de vagina worden geboren, in plaats van via een keizerssnede, dat het risico op allerlei allergieën enorm afneemt.
Verder blijkt dat als het kind borstvoeding krijgt, het risico op allergievorming afneemt. In borstvoeding zitten allerlei stoffen die het microbioom stimuleren.
Daarnaast blijkt dat als een moeder die in verwachting is, antibiotica gebruikt, het risico op elke voedselallergie enorm toeneemt.
Dat komt uiteraard omdat de moeder bacteriën overdraagt aan het kind, maar als het kind deze bacteriën wordt onthouden, doordat de antibiotica ze dood hebben gemaakt, dan wordt het microbioom van het kind minder goed ontwikkeld.
Er is een sterke relatie tussen verminderd microbioom en het risico op voedselallergie. Dat maakt het ook voor het kind lastig, want het zit opgescheept met foutief, of laten we zeggen, onwetend handelen van de ouders. Hoe kan deze onwetendheid worden gerepareerd? Dat is de grote vraag.
De eerste 1000 dagen
Wanneer een kind te beschermd wordt opgevoed, dan heeft het immuunsysteem niet de veerkracht ontwikkeld om allerlei voeding normaal te kunnen verteren. Dan is er sprake van verhoogd risico op voedselallergie.
- Kinderen met eczeemproblemen hebben in vergelijking met gezonde kinderen een tekort aan Proteobacteriën.
- Kinderen met veel ingewandsproblemen hebben een tekort aan Ruminococcaceae bacteriën.
- Kinderen met astmaproblemen hebben een tekort aan Faecalibacterium – en Bifidobacteriumsoorten.
De hygiëne hypothese
Allerlei factors van deze hypothese zijn vaginale bevalling, leven op een boerderij, veel knuffeldieren hebben, grote familie hebben, ongepasteuriseerde melk drinken en geen antibiotica gebruiken.
Al deze factors hebben dus een positieve invloed op het microbioom. Het is dus helemaal niet zo goed om eens in de maand alle knuffeldieren van je kind te wassen.
Het kind heeft wat bacteriën nodig om het immuunsysteem sterker te maken.
Maar door een goede diversiteit aan bacteriën, ontstaat er geen overgroei van bijvoorbeeld het pathogeen E. coli. Deze soort blijft dan klein en kan geen nare dingen aanrichten, alleen aar positief bijdragen aan het immuunsysteem.
Allergieën komen door bacterietekort
- Kinderen met een koemelkallergie hebben veel Lactobacilli bacteriën en te weinig Enterobacteria en Bifidobacteria in hun microbioom.
- Kinderen met een ei-allergie hebben juist meer Lachnospiraceae en Ruminococcaceae-bacteriën.
- Kinderen met voedsel allergenen sensitiviteit hebben minder Haemophilus, Dialister, Dorea, en Clostridium bacteriesoorten in hun microbioom.
- Kinderen met voedselallergie hebben een verminderd aantal Citrobacter, Oscillospira, Lactococcus, en Dorea-bacteriesoorten.
- Kinderen met pinda-allergie hebben een verminderd aantal Bacteroiden-soorten en een mindere diversiteit van bacteriën in hun microbioom
Drie soorten microbiomen
Onderzoekers spreken van drie soorten microbiomen, de huidmicrobioom, de longprobioom en de ingewanden microbioom.
Hoewel de meeste bacteriën in de ingewanden zitten, zitten ook in de luchtwegen en op de huid bacteriën. Een verminderde werking van het longmicrobioom geeft een verhoogd risico op astma en een verminderde werking van het hudmicrobioo een verhoogde werking op eczeem.
Er worden goede resultaten bereikt bij kinderen met een pinda-allergie door ze de bacterie Lactobacillus rhamnosus oraal te geven. Overigens zijn alle therapieën nog in het stadium van ontwikkeling.
Epidemie van voedselallergieën
Een therapie is om kinderen tot 5 jaar tweemaal per week 2 gram pinda-proteïnen te geven zodat het lichaam kan wennen en het immuunsysteem kan leren omgaan met deze proteïnen. Dat leidt tot veel positieve resultaten, maar helaas gelden deze resultaten niet voor ieder kind.
Vaak wordt met kinderen die in hun babytijd eczeem hadden dit gedaan. Men geeft niet alleen pinda-proteïnen maar ook kleine hoeveelheden koemelk, ei, granen, vis en sesam, aangezien deze baby's een verhoogd risico lopen op koemelkallergie, ei-allergie, granenallergie, visallergie en sesamallergie.
Wanneer een kind in zijn beginjaren met deze voedselsoorten in aanraking komt, zal het geleidelijk aan het juiste microbioom ontwikkelen om de voedselsoorten goed te kunnen verteren.
Daarna wordt de pinda-inname langzaam opgevoerd, bijvoorbeeld door het eten van boterhammen met pindakaas. Op deze manier zal het microbioom sterk genoeg worden en een pinda-allergie kunnen verdwijnen.
Pinda-allergie behandelen met pindameel
Een behandeling van mensen met pinda-allergie is om ze zeer kleine hoeveelheden pindameel te geven onder supervisie, zoals 600mg, of soms zelfs maar 100mg, en dit langzaam op te voeren totdat ze geen reactie meer krijgen op pinda's.
Extreme gevallen krijgen minder dan 10mg om mee te beginnen. Het nadeel hieraan is dat ze alsnog een reactie op minieme hoeveelheden kunnen krijgen, maar dat gebeurt dan in gecontroleerde omstandighede n, onder dokterstoezicht, zodat het relatief veilig is en niet dodelijk.
Andere mogelijke toekomstige manieren van aanpak
Ook zijn er kinderen allergisch voor andere producten dan pinda's en noten, zoals koemelk en eieren, en hoe ver moet je gaan in het allergeenvrij maken van de omgeving?
Terwijl slechts een klein percentage van de leerlingen pinda-allergie heeft, is het wellicht beter om een goede behandeling voor deze groep mensen te zoeken, en om ouders er bewust van te maken wat de risicofactoren zijn voor het ontwikkelen van een pinda-allergie.
Het grootste gevaar van een school waar geen pinda's of noten zijn is het vals gevoel van veiligheid, want als een kind wel een boterham met pindakaas mee naar school neemt, wie controleert dat dan?
De pinda zelf veranderen?
Allergie immuuntherapie
Anti-cytokinentherapie
Deze therapie wordt uitgevoerd door de bacterie Lactococcus lacti toe te voegen. Alle eerste onderzoeken voor deze therapie zijn succesvol, maar er heeft nog geen klinische therapie op kinderen plaatsgevonden.
Anti IgE-therapie
Er is een anti-IgE therapie ontwikkeld. IgE staat voor antilichamen. De deelnemers kregen een medicijn met antilichamen, genaamd omalizumab, te slikken.
Mensen met pinda-allergie krijgen zo een antilichaam tegen de ziekte in, maar dat werkte niet bij iedereen. 25% van de mensen bleven een intolerantie voor pinda's behouden. Wanneer deze therapie wordt gecombineerd met de
Allergie immuuntherapie blijken de resultaten 92% positief te zijn. Het blijkt dus dat een gecombineerde aanpak beter helpt.
Probioticum therapie
Het idee is dat hierdoor stoffen beter worden verteerd. Het blijkt dat wanneer dit aan zwangere vrouwen wordt voorgeschreven de kinderen aanmerkelijk lager risico hebben op het ontwikkelen van een allergie.
Deze therapie is ook gecombineerd met de allergie immuuntherapie, en dan blijken de resultaten nog positiever.
Gentherapie?
Pindasaus is in Nederland zeer bekend en een vast onderdeel van veel snackbars. Het komt oorspronkelijk uit Indonesië, wat vroeger Nederlands-Indië was. Bij Indonesische eten hoort vaak pindasaus, en dit cultuurelement is zo sterk dat Nederland de enige Chinese restaurants heeft waar ook een variant van pindasaus of satehsaus wordt geserveerd.
Bovendien blijken we allemaal te zijn groot gebracht met pindakaas. Pinda's zijn een snack die op vrijwel elk feestje te krijgen is.
Dat een gewone voedselsoort als de pinda tot anaphylaxis en daarmee in extreme gevallen tot de dood kan leiden trekt vele journalisten die houden van spectaculaire berichtgeving, die we als nieuwsgierige mensen maar al te graag lezen.
Mensen zijn slachtoffer van aangeleerde gewoonten die niet passen bij mensen, zoals inactiviteit, het gebruik van bacteriedodende antibiotica, terwijl ons lichaam voor een levensgroot deel afhankelijk is van bacteriën.
Het is zeer waarschijnlijk dat de mens is gebouwd om buiten te leven, waar de bacteriën in grote getale rondzwerven, wat ons immuunsysteem triggert tot optimaal functioneren, zodat we er sterker van sterker worden.
Het afraden van pinda's eten is verwerpelijk
De mensheid heeft duizenden jaren lang genoten van pinda's, en zal dat nog lang blijven doen, niet in de laatste plaats omdat pinda's medicinale eigenschappen hebben.
Een voedselallergie heeft altijd te maken met een niet goed werkend microbioom. Wanneer het microbioom weer goed werkt, dan kan de pinda geneeskrachtig voedsel zijn, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Wanneer het microbioom optimaal werkt, verdwijnt elke voedselallergie.
Pinda tegen AGE
Zo kunnen ze ook diabetes voorkomen en zijn er stoffen in pinda's die giftig zijn voor kankercellen.
Antibacteriële en antischimmel eigenschappen
Pinda's bestrijden diabetes
In pinda's zitten veel enkelvoudig onverzadigde vetzuren en ze bevatten antioxidantegenschappen. Deze twee redenen zijn volgens onderzoekers een oorzaak dat ze de bloedsuikerspiegel kunnen reguleren., Dat is goed nieuws voor diabetespatiënten. Je kunt de bloedsuikerspiegel al met een handje pinda's in bedwang houden. Vooral oliezuur staat erom bekend dat het de bloedsuikerspiegel minder doet pieken, en deze vetsoort zit in ruime mate in de pinda.
Pinda, een functionele voedingssoort
Functional food is een relatief nieuwe term die wordt gebruikt door wetenschappers vanaf begin jaren 90 van de 20e eeuw. Het wordt het meest gebruikt in zijn betekenis als medicinale voeding, ook wel medicinal food genoemd.
De functie is dus medicinaal van aard. Onderzoekers noemen de pinda in de titel al functionele voeding. In de inleiding schrijven ze dat deze onderaards groeiende vrucht alle aminozuren bevat en co-enzym Q10. Ze voorkomen een groot aantal ziekten en zijn bevorderen het verkrijgen van een hoge leeftijd.
Gezonde vetten en eiwitten
50% van de pinda bestaat uit enkelvoudige onverzadigde vetzuren, wat hele gezonde vetten zijn. Pinda's bevatten meer proteïnen dan alle soorten bonen of noten. De eiwitten in de pinda zijn net zo gezond als eiwitten uit eieren of vlees, zo melden onderzoekers.
Pinda-eiwitten worden toegevoegd aan kindervoeding en noedelsoorten, om deze voedzamer te maken. Er zit in de pinda fytnezuur,net zoals in andere leguumachtigen zoals bonen, maar pinda's bevatten juist veel minder fytinezuur dan bijvoorbeeld soja. Hierdoor zijn alle voedingsstoffen, ook proteïnen makkelijk opneembaar voor het lichaam.
Voedingsstoffen in pinda's
In de pinda zitten veel vezels. Sommige daarvan zijn makkelijk oplosbaar en stimuleren de opname van mineralen. Andere zijn minder goed oplosbaar maar binden geen mineralen aan zich. Vezels zijn juist goed voor de mens. Ze helpen mee de bloedsuikerspiegel te nivelleren doordat ze suiker aan zich binden.
De pinda zelf bevat uitsluitend reducerende suikers. Er zitten bijna geen koolhydraten in de pinda en dat kan de reden zijn dat ze een lage glykemische index hebben. De Amerikaanse diabetesvereniging beschouwt de pinda en ook andere noten als supervoedsel.
Om tot deze categorie te behoren, dienen voedselsoorten beschikken over veel vezels, calcium, kalium, magnesium, vitamine A en vitamine E.100 gram pinda's bevatten 75 % ADH van niacine, 60 % ADH aan foliumzuur, 53 % van de ADH aan thiamine, 10 % ADH aan riboflavine, 35 % van de ADH aan pantotheenzuur, 27 % van de ADH aan pyridoxine, en 55.5 % van de ADH aan vitamine E. Dat zijn zeer hoge percentages, in vergelijking met andere voedselsoorten.
Niacine in de pinda
In de VSA is niacine gezien als een ingrediënt wat moeilijk te verkrijgen is, aangezien 90% van de mensen aldaar niet de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid innemen van niacine. Een handje pinda's per dag kan ervoor zorgen dat je niet op de dementievleugel van een verzorgingshuis belandt, en dat moet een mens heel wat waard zijn.
Arginine in pinda's
Maar waar is arginine eigenlijk goed voor? Arginine houdt de lever, de huid, de gewrichten en de spieren gezond. Het helpt om het immuunsysteem beter te doen functioneren. Dat doet het onder andere omdat het ervoor zorgt dat er meer T-lymfocyten worden aangemaakt door de thymusklier.
Het kan hormonen reguleren en zorgt ervoor dat de bloedsuikerspiegel niet te veel gaat pieken. Verder is arginine bevorderlijk voor de vruchtbaarheid bij mannen.
Het gaat impotentie tegen, mede omdat het de bloedcirculatie stimuleert. Maar deze functie is natuurlijk vooral goed voor hart en bloedvaten. Het zorgt ervoor dat meer stoffen worden aangemaakt die de bloedvaten doen ontspannen, waardoor de bloeddruk op natuurlijke manier daalt.
De geneeskracht van arginine
Als het lichaam ergens een ernstige wond heeft, is arginine extra belangrijk. Het lichaam kan het zelf produceren maar bij blessures heeft het lichaam extra veel arginine nodig.
Als klap 0p de vuurpijl staat arginine erom bekend om een van de meest beschermende stoffen te zijn voor de ingewanden.
Resveratrol in de pinda
Pinda's zijn een veel betere bron van resveratrol, met name omdat er geen alcohol in zit, wat veel schadelijke werkingen heeft. Niemand drinkt wijn omdat er resveratrol in zit.
De geneeskracht van fytosterolen
Fytosterolen zoals betasitosterol, campesterols en stigmasterol zorgen ervoor dat cholesterol niet opgenomen wordt uit voeding. Daarnaast zijn er vele kankersoorten die tegen worden gegaan door plantensterolen.
Je kan baat hebben bij pinda's als je de volgende kankersoorten wilt voorkomen en tegengaan: longkanker, maagkanker, baarmoederkanker, prostaatkanker, darmkanker en borstkanker.
Overigens is er wel eens een onderzoek geweest waaruit blijkt dat als mensen pindakaas eten, het risico op kanker wordt vergroot.
Daarom is het goed om te weten dat dit een slecht onderzoek was, aangezien mensen die pindakaas eten vaak margarine op hun brood doen, en margarine staat bij onderzoekers bekend als één van de meest notoire veroorzakers van kanker.
Pinda's tegen diabetes
Het blijkt dat mensen die dagelijks pinda's eten, in aanvulling op hun gewone dieet, 25% minder risico lopen op het krijgen van diabetes. Oliezuur, antioxidanten, vezels, arginine en magnesium hebben sterke ontstekingsremmende werkingen, wat het verlaagde risico op diabetes zou kunnen verklaren.
Daarnaast is ook van resveratrol bekend dat het Alzheimerrisico daalt bij inname hiervan. Niet alleen het risico op de ziekte van Alzheimer daalt door het eten van pinda's en pindakaas, ook andere neurodegeneratieve ziekten zoals Parkinson en dementie worden buiten de deur gehouden.
Pinda's helpen het gewicht te reduceren
De kinderen die meer pinda's eten verliezen lichaamsgewicht ten opzichte van kinderen die geen pinda's eten. Dat kan ermee te maken hebben dat pinda's het cholesterolgehalte niet verhogen. Aan de andere kant kan het innemen van pinda's als snack betekenen dat je minder andere ongezonde snacks eet zoals chocoladerepen, koekjes, taart, of andere zoetwaar.
Hoge voedingswaarde tegen ondervoeding
In sommige landen, vooral Afrikaanse landen, hebben kinderen soms last van ondervoeding. Dat komt bijvoorbeeld omdat ze gevoed worden met koekjes in plaats van met gezonde dingen. Voor dit doel zijn er Ready-to-use-foods opgesteld.
Pinda's vallen hier ook onder. Steeds blijkt weer dat wanneer kinderen te weinig voedingsstoffen binnenkrijgen ze snel geholpen zin met elke dag pinda's toe te voegen aan hun menu.
Bronnen bij artikel over pinda's en pinda-allergie
- Foto's: AI
- Informatie is deels afkomstig uit interviews
- Wetenschappelijke informatie komt uit onderstaande downloadbare bronnen:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12