Uit welk land de custardappel oorspronkelijk komt is niet helemaal duidelijk. Over het algemeen wordt aangenomen dat het uit Zuid-Amerika komt.
Het kan echter ook komen uit Polynesië, een eilandenrijk in de Pacifische Oceaan. De Spanjaarden hebben het in de Filipijnen geïntroduceerd. Van daar uit hebben de Portugezen het verder in Azië verspreid, onder andere naar India.
Annonaceae worden gebruikt tegen een groot aantal ziekten. Het wordt onder andere gebruikt tegen Hiv-infecties, tegen kanker, als natuurlijk antibioticum tegen bacteriën, als anti-schimmelmiddel en als algemeen ontstekingsremmend middel.
Overigens is het goed om te weten dat ook allerlei ziekten als puisten, diarree, dysenterie en maagzweer te maken hebben met bacteriële infecties of disbalans is bacteriesoorten van het microbioom.
In de volksgeneeskunde van India wordt custardappel aangwend bij hartproblemen, constipatie, dystenterie, koorts, flauw vallen, aambeien, dorst, tumors, maagzweer en worminfecties.
Het onrijpe fruit wordt gedroogd, verpoederd en vervolgens gebruikt bij dysenterie, maagzweer, diarree en dyspepsie. De fruitpulp wordt gemengd met bladeren van de betelnoot om vervolgens te dienen als middel tegen kankertumors.
Zowel extracten van de schil als het zaad vertonen medicinale activiteit tegen kankertumors.
Het is daarom belangrijk om een homeostase in dit oxidatieproces te krijgen, want oxidatieve stress wordt veroorzaakt door een overtal van vrije radicalen.
Wanneer te veel vrije radicalen in het lichaam zijn, krijgen bacteriën en virussen meer ruimte om pathogene condities te ontwikkelen. Een overvloed aan vrije radicalen kan worden ingedamd door antioxidanten uit allerlei groenten, fruit en kruiden, waarvan custardappel er een is.
Over het algemeen bevat fruit relatief minder mineralen dan groenten, noten, zaden en kruiden, maar custardappel is daar een uitzondering op.
Onderzoekers uit Egypte en Rusland noemen deze mineraalgehalte relatief hoog.
Mineralen dragen bij aan een goede bloeddruk, meldt men. Een goed calciumgehalte is belangrijk voor gezonde botten en tanden.
Mineralen spelen ook een belangrijke rol bij de balans van de PH-waarden in het lichaam.
Er zitten verder veel tanninen, triterpenoïden en gezwavelde polysacchariden in custardappel. Verder bevat het alkaloïden, acetenogiden, diterpenen, cyclische peptiden en essentiële olie.
Ze beseffen dat er dagelijks vele nieuwe plantaardige stoffen tegen kanker worden gevonden. Ook de pulp bevat relatief veel anti-kanker-stoffen. De hoge gehaltes aan mineralen maken de weg open voor het ontwikkelen van een natuurlijk mineralensupplement.
Vele boeren gooien de bladeren weg als afval, maar ze kunnen ook worden ingezet als supplement of medicinaal product.
De pulp, het zaad en de schilextracten van custardappel vertonen antibacteriële eigenschappen tegen de volgende soorten: Salmonella typhi, S. aureus, Pseudomonas aeruginosa en B. subtilis.
De eigenschappen van de schil zijn het sterkst, en dat is vrijwel altijd zo in planten. De schil van een vrucht vormt de eerstelijnsdefensie tegen allerlei gevaren van buitenaf.
Daarom zitten aan de buitenkant de meeste insectwerende en antibacteriële stoffen, opdat het risico dat de vrucht een ziekte oploopt wordt geminimaliseerd. Maar ook de pulp zelf bevat een redelijke antibacteriële activiteit.
De fruitpulp van custardappel bevat neuroprotectieve eigenschappen. De hersenen bestaan vooral uit neuronenverbindingen, dus het werkt hersenbeschermend.
Uit een Indiaas onderzoek uit 2021 op dieren blijkt dat het werkt tegen depressie, psychose en het werkt angstremmend.
Uit het onderzoek blijkt eveneens dat er mogelijk sprake is van agressieverminderend gedrag en van een werking tegen epileptische toevallen.
Er is echter nog te weinig onderzoek gedaan om het als middel toe te laten treden tot standaard medicinale behandelingen.
Wetenschappers hebben veel medicinale werkingen uit de volksgeneeskunde onderzocht, en bewezen. In ieder geval bevat Annona squamosa de volgende medicinale werkingen:
Een extract van de bladeren van de Annona squamosa vormt een middel dat de werking van de pancreas stimuleert. Hierdoor wordt er meer insuline aangemaakt.
Dat is goed nieuws voor mensen met diabetes met een verminderde werking van de pancreas, ook wel alvleesklier genoemd. Daarnaast helpt de antioxidantwerking van fytocomponenten de oxidatieve stress te verminderen. Oxidatieve stress door vrije radicalen speelt een rol bij een groot aantal ziekten, zo ook bij diabetes.
Verder zien onderzoekers dat een extract de bloedsuikerspiegel reguleert.
Door deze drie werkingen, bloedsuikerspiegelregulerend, alvleesklierondersteunend en oxidatiestressverminderend, kan het medicinale effect op diabetes verklaard worden.
De bladeren en de schors van de Annona squamosa hebben een werking als ontstekingsremmende pijnstiler, zo zien onderzoekers.
Zweren zijn ook een gevolg van oxidatieve stress, en het aantal zweren wordt verminderd door een extract van Annona squamosa.
In de traditionele geneeskunde wordt de plant eveneens tegen zweren gebruikt, en deze toepassing is bij deze gerechtvaardigd door wetenschappelijk onderzoek.
Deze parasieten zijn vaak moeilijk te bestrijden met reguliere medicijnen, met name omdat ze resistent kunnen worden tegen synthetische middelen.
Parasieten zijn nog nooit resistent geworden tegen een plantaardig product.
Onderzoekers beschadigden de lever van proefdieren met farmaceutische medicijnen. Vrijwel elk farmaceuticum heeft als bijwerking dat het in meer of mindere mate de lever aantast. Men heeft nog geen kunstmatig middel kunnen fabriceren dat de werking van de lever stimuleert, maar er zijn wel duizenden plantaardige stoffen bekend die dat doen.
Zo ook een extract op waterbasis van de bladeren van Annona squamosa. Fytocomponenten in het blad zijn volgens de onderzoekers in staat om beschadiging op de lever te verhelpen, zodat de lever weer optimaal functioneert.
De stoffen in het zaad zijn niet giftig voor mensen, maar wel voor dieren. Het kan bij allerlei landbouwgewassen worden ingezet zoals: granen, gierst, zaadoliën, aardappels, rijst, rietsuiker, groente, fruit, kruiden, bloemen, medicinale gewassen, gewassen die om hun aroma worden gekweekt, en allerlei siergewassen en boomgaarden.
Bronnen bij artikel custardappel