Voedsel en spiritualiteit
Richt je op de bron van Licht
 

Gezonde voordelen van mirakelbes 

Botanische, Latijnse naam: Synsepalum dulcificum

 

Synsepalum dulcificum Forest en Kim Starr
Deze hooguit 5 meter hoge boom of struik is onderdeel van de botanische familie genaamd Sapotaceace. In Ghana is Asaa de naam. De Engelse naam is miracle fruit of miracle berry. Een Nederlandse kweker noemt het mirakelbes. De Yoruba in Nigera noemen het Agbayun en een andere Nigeriaanse stam, de igbo, noemen het Uni. In Ghana is deze boom alom bekend bij kruidenartsen. Mirakelfruit heet zo omdat hij zure vruchten zoals citroen zoet kan laten smaken. Als je eerst een besje eet, dan zorgt miraculine, een glucoproteïne ervoor, dat je smaak pappillen daarna alles wat zuur is zet doet smaken. Dus ook karnemelk, azijn, en zure tomaten zullen zoeter smaken. Na een tijdje is dit effect weer uitgewerkt.

 Een mirakelfruitboom wordt slechts 3 meter hoog en geeft pas na 10 jaar vruchten.


Synsepalum dulcificum Distributie mirakelbesboom

 

Schaars fruit

Ghana heeft in de jaren 60 van de 20e eeuw een paar mirakelfruitbomen cadeau gedaan uit China. 

Beide landen exporteren het fruit slechts mondjesmaat, omdat het veel te gewild is in eigen land. Mirakelfruit is door zijn populariteit relatief schaars. 

Op internet is het product regelmatig niet leverbaar. Het wordt het meest gekweekt in Taiwan en Japan. 

In het zuiden van de VSA wordt het ook gekweekt. Het heeft een tropische omstandigheid nodig om te groeien.


Miralelfruit als onderdeel van diëten

De reden dat mirakelfruit schaars is, is omdat een onderdeel is van diëten. Er zijn bijvoorbeeld boeken over suikervrij taarten koken met de mirakelbes. 

Vele mensen die willen afvallen en toch zoet willen blijven eten grijpen naar de mirakelbes, terwijl ze in principe ook geholpen zijn met het gebruiken van een combinatie van stevia, dadels, rozijnwater, palmsuiker en kokosbloesemsuiker

Het gaat niet zo zeer om de calorieën, maar ok de combinatie aan voedingsstoffen. 

Geraffineerde suiker is slecht omdat er geen mineralen bij zitten die we nodig hebben om de suiker te verteren. Stevia bevat geen calorieën en veel gezonde mineralen en andere fytonutriënten

Palmsuiker bevat wel calorieën, maar toch is dat een stuk minder ongezond dan witte suiker, door de grote hoeveelheid mineralen en andere voedingsstoffen die er in zotten. 


Miraculine is het ware mirakel 

Miraculine is de werkzame stof in mirakelfruit. Deze stof zorgt ervoor dat de zure smaak van voeding niet meer door de hersenen wordt verwerkt, en het bindt zich aan de zoete smaakreceptors, waardoor mensen alleen nog zoet proeven.

Traditioneel werd zure palmwijn er zoet mee gemaakt, want het kan ook door een ander product worden gedaan om dit te zoeten. 

Ook gefermenteerde mais en gefermenteerde gierst werden er traditioneel mee behandeld.


Synsepalum dulcificum Foto: MiracleFruitFarm via Wikimedia Commons

Inhoudsstoffen mirakelbes

Miraculine zit alleen in het fruit en niet in het blad. Behalve miraculne zit er ook veel vitamine A, vitamine E en vitamine C in het besje. 

Andere vitaminen zoals vitamine D en vitamine K is ook gerapporteerd. 

De mirakelbes heeft een hoge antioxidantwaarde. Het bevat een reeks aan fytocomponenten zoals epicatechine, rutine, quercetine, myricetine, kaempferol, gallisch, ferulazuur, syringinezuur, delphinidineglucoside, cyanidinegalactoside, malvidinegalactoside, a-tocotrienol, a- en c-tocoferol en luteïne.

Er zitten allerlei essentiële aminozuren in de mirakelbes zoals tryptofaan, histidine, isoleucine, leucine, lysine, methionine, phenylalanine, threonine, en valine.
De belangrijkste stof, miraculine, bevat de volgende componenten: 191 aminozuren, glucosamine, mannose, fucose, xylose, galactose, stikstof en koolhydraten.
De zaden van de mirakelbes bevatten 10 verschillende vetzuren, en een aantal lipiden.

 

Biochemisch werking van miraculine

Miraculine is een enkel polypeptide glycoproteïne bestaande uit twee suikers gekoppeld aan twee aminozuurresiduen en met molecuulgewicht variërend van 24.000 tot 45.000. 

De twee aminozuur residuen worden bij elkaar gehouden door intramoleculaire disulfidebindingen en zijn samengesteld uit 191 aminozuurresiduen.

Het zoetende effect vindt plaats wanneer miraculine zich bindt aan membranen van de smaakcellen in de buurt van de zoete receptor. 

Bijgevolg treedt een conformatieverandering op in de receptor, waardoor het koolhydraatgedeelte van miraculine zich kan binden aan de zoete receptorplaats, en het produceren van het gevoel van zoetheid.

De aanwezigheid van protonen is vereist tijdens verandering van smaakbeleving. 

De eigenschap van miraculine om zoetheid op te wekken door middel van veranderingen in het receptormembraan zijn PH-afhankelijk. De smaakwijzigende eigenschap van mirakelfruit is effectief op alle zuren en duurt ongeveer 30 minuten.


Synsepalum dulcificum Plantage mirakelbes, Foto: Judgefloro

 

Traditionele aanwending mirakelfruit

  • In Benin wordt de wortel gebruikt om seksuele zwakte, hoest en tuberculose mee te behandelen. Evenzo zijn de bladeren betrokken bij de behandeling van diabetes, malaria, hyperthermie en enuresis, terwijl de schors gebruikt wordt bij de behandeling van prostaataandoeningen.
  • De takken worden gebruikt als plantaardige tandenborstel voor een goede tandheelkundige en mondgezondheid.
  • De lokale bevolking van Akwa Ibom in igeria noemt het mkpantun en macereren de wortel in lokale gin of Sodawater, wat wordt gebruikt voor de genezing van gonorroe.
  • S. dulcificum bladeren worden gebruikt voor het beheer van astma, mannelijke onvruchtbaarheid, diabetes, gewichtsverlies en kanker. In het zuidoosten en zuidwesten van Nigeria,
  • Afkooksel of sap van bladeren wordt gebruikt voor de behandeling van diabetes mellitus type 2.
  • In andere regio's van West-Afrika zoals Ghana, wordt de vrucht gebruikt om zure voedingsmiddelen en dranken te zoeten zoals Koko en Kenkey gemaakt van gefermenteerde maïs en gierst, en palmwijn.
  • In Congo, waar het bekend staat als bomonga, wordt de schors gebruikt als remedie voor erectiestoornissen.
  • Gemalen bladeren van S. dulcificum oraal worden ingenomen in Maleisië en Tanzania als etnomedicinaal middel voor postnatale zorg en ook als voorgerecht en zoetstof.
  • Het zaad van deze boom wordt gebruikt bij rectale verzakking.
  • In Japan is wondervrucht in de volksmond gebruikt door diabetische en zwaarlijvige patiënten. 

 

Gebruik van S. dulcificum als een multifunctioneel traditioneel geneesmiddel is vertaald in verschillende commerciële toepassingen en het is een hogelijk gewaardeerde plant in de farmaceutische, natuurlijke gezondheids- en voedingsindustrie.


Medicinale werkingen van mirakelbes

De mirakelbes is goed onderzocht op medicinale werkingen, en vele toepassingen worden dagelijks ergens in de wereld in de praktijk gebracht, 

De onderstaande medicinale werkingen worden allemaal ondersteund door meerdere wetenschappelijke onderzoeken. De mirakelbes heeft de volgende medicinale activiteit:

 

  1. Anti-diabetes,
  2. Anti-kanker,
  3. Anti-Hyperurikemie (extreem hoge urinezuurspiegel),
  4. Anti-epilepsie,
  5. Antioxidant,
  6. Cholesterolverlagend,
  7. Haarherstellend.

 

De laatste drie medicinale werkingen zijn een stuk minder onderzocht da de eerste 5.

Fotoserie mirakelbes

  • 5698Urayong_Bautista,_Caba,_La_Union_18
  • Synsepalum_Dulcificum_-_Miracle_Fruit_Farm_(2)
  • Synsepalum dulcificum kleiner
  • Starr-080616-9042-Synsepalum_dulcificum-seeds-Makawao-Maui_(24555224289)
  • MiracleBerry
  • 640px-Synsepalum_dulcificum_2zz
  • 640px-Starr-080616-9046-Synsepalum_dulcificum-seeds-Makawao-Maui_(24627420800)
  • 640px-Synsepalum_dulcificum_(Pouteria_dulcifica)_-_Gora_Park_-_Hakone,_Kanagawa,_Japan_-_DSC08573
  • 640px-Synsepalum_dulcificum_-_Shinjuku_Gyo-en_Greenhouse_-_Tokyo,_Japan_-_DSC05750
  • 640px-Synsepalum_dulcificum_1zz
  • Fruta_do_Milagre
  • 5698Urayong_Bautista,_Caba,_La_Union_22
  • 640px-Synsepalum_dulcificum_seeds,_by_Omar_Hoftun
  • 640px-Synsepalum_dulcificum_14zz

 

Mirakelbes, medicijn bij diabetes type 2

De werking tegen diabetes mellitus type 2 is het meest onderzocht. 

Deze toepassing wordt traditioneel verricht in Nigeria, en hij wordt ondersteund door diverse wetenschappelijke studies. 

De mirakelbes of wonderbes gaat insulineresistentie tegen. Wat is insulineresistentie? In een bepaald beginstadium van diabetes wordt insuline nog volop aangemaakt, alleen het wordt niet meer opgenomen door de lichaamscellen. 

Daardoor wordt de suiker niet verwerkt en blijft de bloedsuikerspiegel te hoog, met alle mogelijke gevaren van dien. Allerlei geneesplanten kunnen deze insulineresistentie opheffen, zo ook mirakelbes. 

Het gaat er vooral om dat er een grote variëteit aan voedingsstoffen nodig is waarmee het lichaam aan de slag kan, en wanneer we geraffineerde suiker eten, dan heeft het lichaam in feite een voedingsstoffentekort die kan resulteren in de symptomen va diabetes mellitus type 2.

Daarnaast stimuleert de mirakelbes de werking va de lever en de nieren. Het verbetert allerlei parameters die te maken hebben met het immuunsysteem, en de gezondheid van het lichaam in het algemeen. 

De mirakelbes is eveneens in staat om een reeks aan enzymen te activeren. 

De aanmaak van lichaamseigen antioxidant enzymen zoals catalase en superoxidedismutase aangemaakt. 

Die ruimen afvalstoffen op, en als er hierdoor minder oxidatieve stress is, is het risico op diabetes ook een stuk kleiner.


Mogelijkheden van de mirakelfruit

Hoe kan je zuur eten zoet laten smaak? Het kan met deze vrucht, de mirakelvrucht, of mirakelfruit. Een Colombiaans onderzoek naar het gebruik van deze plant vertelt onder andere dat het 9 tot 10 jaar duurt voordat deze Afrikaanse struik vruchten geeft. 

Volgens de onderzoekers is het belangrijk om bessen in het algemeen dagelijks te consumeren omdat ze het risico op hersenziekten, kanker en hartaandoeningen verlagen. De struik ziet er niet bijzonder mooi uit volgens de Colombianen.

Fransen hebben de vrucht zijn naam miracle fruit gegeven. De onderzoekers denken dat het introduceren van dit fruit op vlakke stukken land in Colombia tot veel voordelen zou kunnen leiden, vooral commerciële doeleinden zouden hiermee bereikt kunnen worden.
De vrucht kan worden gebruikt in de medicijnindustrie als vervanging van synthetische zoetstoffen om zure pillen zoeter te laten smaken. 

In de vrucht zit een stof genaamd miraculine, die de eigenschap heeft als glycoproteïne om zure stoffen voor de smaakpapillen zoet te laten smaken. Dat is het wonderlijk aspect van deze fruitsoort.

Een ander, Spaans, onderzoek meldt dat het effect van het fruit om zure smaken om te zetten in zoete smaken 30-60 minuten aanhoudt. 

De smaakpapillen worden door mirakelfruit op het verkeerde been gezet. Volgens dit onderzoek, wat erop gericht is om mirakelfruit een veilige voedselsoort te laten zijn in de Europese Unie, is mirakelfruit voor het eerst in de 17e eeuw beschreven.


Synsepalum dulcificum Zaden van de mirakelbes, foto: Omar hoftun

 

Mirakelbes maakt voedsel minder bitter

Ook bittere smaken veranderen, ze worden namelijk iets zachter bitter. 

Deze bittere smaakpapillen zitten voornamelijk achter op de tong., maar ook aan de zijkant en bovenkant 

Men meldt dat in Taiwan, Japan, Ghana en de Verenigde Staten al producten op de markt zijn op basis van gedroogd mirakelfruit. Dat zijn poeders, pillen en het gedroogde fruit zelf.

Het fruit is uniek in die zin dat er geen vergelijkbare andere voedselsoort is die hetzelfde kan bereiken op smaakgebied dan mirakelfruit. 

Slechts 0.1 tot 0.3 gram gedroogd fruit is genoeg om het gewenste smaakeffect te bereiken. 

Het onderzoek meldt dat er een toxicologisch onderzoek is gedaan en er is niets giftigs aangetroffen, ook zijn er van dit fruit geen bijwerkingen bekend.

 

Tegen jicht en artritis-ontstekingen

Mensen met jicht hebben nieren die te weinig urine afscheiden, en daarom heeft de urine een te hoog urinezuurgehalte, zo meldt een Taiwanees-Amerikaans onderzoek. 

Dit wordt in medische termen hyperuricaemia genoemd. In 10% van de jichtgevallen wordt er door de nieren teveel aan urinezuur geproduceerd.

Hyperuricaemia is een ontstekingsconditie, vertellen de wetenschappers verder. 

Oxidatieve stress is de onderliggende oorzaak. Aangezien mirakelfruit veel antioxidanten bevat die oxidatieve stress kunnen verminderen, waren de onderzoekers nieuwsgierig of dit ook bij jicht zou helpen.

De conclusie is dat het inderdaad hyperuricaemia kan verzachten, waardoor de onderliggende oorzaak van jicht, en jichtachtige artritis, zoals de onderzoekers het noemen, weggenomen kan worden.
De ontstekingen worden verminderd doordat antioxidanten die de oxidatieve stress verminderen, en daardoor functioneren de nieren beter, wat ertoe leidt dat de stof die jicht en artritis veroorzaakt, namelijk urinezuur, wordt afgevoerd via de blaas.

Bronnen bij artikel over mirakelbes


  • Kaartje geografische verspreiding: Thomas Dijkman
  • Alle foto's van Wikimedia commons
  • Kopfoto: en besjes op witte achtergrond: Forest and Kim Starr
  • Foto 2 rechtop groeiende besjes : MiracleFruitFarm
  • Foto zaden:  Omar hoftun
  • Foto blad: Photo by David J. Stang
  • Overige foto's: Publiek domein via Wikimedia commons
  • Informatie is deels afkomstig uit interviews
  • Wetenschappelijke informatie komt uit onderstaande downloadbare bronnen:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4