Eigenlijk is deze groente veel gezonder dan brood, helemaal als je het vergelijkt met brood uit de supermarkt, dat je het best een versynthetiseerde vorm van deegflappen kunt noemen, want dat heeft niets meer met brood te maken zoals het van oorsprong is bedoeld.
Van oorsprong komt de broodvrucht uit Nieuw Guinea en de Polynesische eilanden. De broodvrucht heet in Indonesië sukun.
Op Papoea Nieuw Guinea heeft de broodvrucht verschillende namen.
Kapiak wordt het genoemd in het Pidgin-Engels. Metkul is de naam op Manus eiland. 'Uda', wordt op Goodenough eiland, in de Milne Baai gezegd. Dacwa op Dobu eiland, ook in de Milne Baai. In Rigo, Central Provincie, zegt men gunu tegen de broodvrucht, niet ver daar vandaan, te Vanapa in dezelfde provincie zegt men nahua.
De Engelse naam is een vertaling van het Nederlands: bread fruit.
De bladeren van beide broodvruchtbomen, zowel die met als die zonder vruchten, kunnen niet worden gegeten. Het blad en de wortel van beide soorten kunnen als medicijn worden gebruikt.
De bladeren bevatten geen toxische stoffen dus ze kunnen medicinaal worden gebruikt. Er zitten veel tanninen in het blad en deze kunnen verschillende pathogene bacteriën elimineren.
Het blad heeft eveneens een koortsverlagende werking. Het blad heeft diverse medicinale werkingen die van pas kunnen komen, maar deze zijn nog niet allemaal wetenschappelijk onderzocht.
De gekneusde bladeren wordt op puisten en zwellingen aangebracht zodat deze sneller genezen. Het sap van de bladeren wordt vermengd met water of sap van vruchten en opgedronken tegen diarree en dysenterie.
Het is een middel tegen verschillende huidziekten. Als een zwelling groot is geworden wordt het vermengd met sap van papajablad en limoen en dan ingewreven op de gezwollen plek.
Jong broodvrucht blad wordt verwerkt tot pasta en op en rond de ogen aangebracht tegen oogontstekingen en ogen die gevuld zijn met stof.
De belangrijkste zijn: activering van enzymen die koolhydraten verwerken, beïnvloeding van stoffen die suikers vervoeren, regeneratie van onderdelen van de alvleesklier die niet meer werken, en het verhogen van de gevoeligheid van cellen voor insuline.
Het blijkt dat stoffen uit broodvruchtblad voor al deze werkingen kan zorgen.
Op deze manier is broodvrucht goed voor het bloed en voorkomt het hart- en vaatziekten en beroerten. Het blad van broodvrucht bevat stoffen die een verhoogde bloeddruk normaliseren.
Laatste update
5-12-2023
Kies hieronder waarover je vandaag wilt lezen
Rudolf Steiner: "Wetenschap wordt spiritueler en spiritualiteit wetenschappelijker."
Voeding en spiritualiteit zijn vormen van licht
De inhoud die hier wordt weergegeven kan niet worden weergegeven vanwege de huidige cookie-instellingen.
Deze website kan inhoud of functies aanbieden die door derden op eigen verantwoordelijkheid wordt geleverd. Deze derden kunnen hun eigen cookies plaatsen, bijvoorbeeld om de activiteit van de gebruiker te volgen of om hun aanbiedingen te personaliseren en te optimaliseren.
Deze website maakt gebruik van cookies om bezoekers een optimale gebruikerservaring te bieden. Bepaalde inhoud van derden wordt alleen weergegeven als "Inhoud van derden" is ingeschakeld.