Botanische Latijnse naam: Brassica oleracea L. var. botrytis
Vrijwel alle kolen hebben de naam Brassica oleracea, maar elke koolsoort zoals rode kool, witte kool, broccoli, spitskool of boerenkool, is een andere variëteit. Dat betekent dat er veel van dezelfde stoffen in zitten, en kolen in het algemeen ongeveer dezelfde werking hebben op medicinaal gebied. Natuurlijk smaken ze wel anders, en heeft elke kool ook zijn specifieke medicinale kenmerken.
Kolen zijn familie van de Brassicaceae, waar ook waterkers, mosterd en rucola lid van zijn.
Behalve de witte bloemkool is er ook oranje bloemkool en paarse bloemkool. De Aziatische paarse bloemkool bevat meer vitamine C, meer flavonoïden en meer fenolzuren dan de oranje en witte variant.
Van bloemkool eten we alleen maar de witte gedeelten, wat in feite de bloemen zijn. De bladeren en stelen van bloemkool zijn ook eetbaar en bevatten vele fytonutriënten.
Om hiervan gebruik te maken is het aan te raden om ze te koken in de soep.
Een gezondheidsvoordeel is dat bloemkoolblad volgens onderzoekers meer glucosinolaten bevat dan de bloem. In de bladeren zitten ook meer flavonoïden en fenolen dan in de bloem.
Voor sommige herbivoren zijn deze stoffen giftig, maar voor mensen zijn ze gezond en voor isothiocyanaten zijn kankerremmend.
Dit betekent dat als een plant door insecten wordt aangevallen, hij meer va deze insectwerende stoffen gaat aanmaken, wat ook uit wetenschappelijk onderzoek blijkt.
Dat is een goede reden om biodynamische voeding te eten, want als een plant met insecticiden wordt grootgebracht, maakt het deze gezonde stoffen voor mensen minder aan.
Wat aminozuren betreft zitten er in de bladeren en stelen ook meer dan in de bloem. Maar op het gebied van individuele aminozuren niet.
De aminozuren valine, leucine, isoleucine, fenylalanine, histidine, tryptofaan, lysine, alanine, glycine, glutaminezuur, tyrosine en serine zitten meer in de bloem.
Maar de aminozuren proline, glutamine, α-Aminoadipidezuur en asparagine zitten zoveel meer in de stelen, dat het totale aantal aminozuren in blad en steel dat van de bloem overtreft.
In bloemkool en andere kolen zitten voor groenten relatief veel verzadigde en onverzadigde vetzuren van de gezonde soort. Dat is een van de redenen dat ze een antikankerwerking vertonen.
Op grond van hun logica was het te verwachten dat deze defensiestoffen juist in bloem of stelen zitten, omdat die meer kwetsbaar zijn voor vraat van insecten.
Men raadt aan om ook de bladeren van de bloemkool te eten, vooral bij sommige ziekten.
Daar kolen een uitstekende bron van plantaardige aminozuren is, en kolen zelden in een eliminatiedieet voorkomen, is het goed om veel bloemkool te eten als je aan genoemde ziekten leidt.
En vergeet da niet dat bloemkoolblad de meeste aminozuren bevatten.
Er moet meer klinisch onderzoek op mensen komen. Tot die tijd hoeven we niet stil te zitten. Het bezit hoogstwaarschijnlijk enkele geneeskrachtige werkingen die we prima kunnen toepassen, gewoon door het regelmatig te eten.
Bloemkool werkt volgens wetenschappers preventief en genezend tegen:
Sous-vide koken is bedacht door een Franse 3 sterrenkok, vooral gericht op het verlies van gewicht tijdens koken.
Spaanse onderzoekers zien in 2020 dat er potentieel veel mogelijkheden zijn met bloemkool als medicijn. Men ging na of er ook klinische onderzoeken zijn gedaan op mensen. Men vond 53 onderzoeken.
De tendens is dat bloemkool inderdaad neigt naar het verbeteren van condities als kanker en diabetes type 2, maar er kan nog geen wetenschappelijk uitsluitsel worden gegeven om allerlei redenen. In vele gevallen zijn er te weinig mensen in een onderzoek opgenomen om een daadwerkelijk geloofwaardig significant verschil aan te tonen.
Soms zijn er alleen mensen uit één beroepsgroep gebruikt, zodat de resultaten niet geëxtrapoleerd kunnen worden naar de hele bevolking.
Ook is er een probleem met het voorschrijven dat mensen een jaar lang regelmatig bloemkool moeten eten, als men niet vertelt hoe de bloemkool het best klaargemaakt moet worden. Kookmethoden kunnen namelijk eveneens het onderzoeksresultaat beïnvloeden.
Men geeft daarom een groot aantal richtlijnen voor toekomstig onderzoek, zodat daadwerkelijk klinisch kan worden bekeken of de legio positieve onderzoeksresultaten in het laboratorium op bijvoorbeeld tumorcel lijnen, en op dieren, ook betrekking hebben op mensen.
Bronnen bij het artikel over bloemkool
Laatste update
5-12-2023
Kies hieronder waarover je vandaag wilt lezen
Rudolf Steiner: "Wetenschap wordt spiritueler en spiritualiteit wetenschappelijker."
Voeding en spiritualiteit zijn vormen van licht
De inhoud die hier wordt weergegeven kan niet worden weergegeven vanwege de huidige cookie-instellingen.
Deze website kan inhoud of functies aanbieden die door derden op eigen verantwoordelijkheid wordt geleverd. Deze derden kunnen hun eigen cookies plaatsen, bijvoorbeeld om de activiteit van de gebruiker te volgen of om hun aanbiedingen te personaliseren en te optimaliseren.
Deze website maakt gebruik van cookies om bezoekers een optimale gebruikerservaring te bieden. Bepaalde inhoud van derden wordt alleen weergegeven als "Inhoud van derden" is ingeschakeld.