Voedsel en spiritualiteit
Richt je op de bron van Licht
 

Gezonde voordelen van bloemkool

Botanische Latijnse naam: Brassica oleracea L. var. botrytis

Brassica oleracea L. var. botrytis

Vrijwel alle kolen hebben de naam Brassica oleracea, maar elke koolsoort zoals rode kool, witte kool, broccoli, spitskool of boerenkool, is een andere variëteit. Dat betekent dat er veel van dezelfde stoffen in zitten, en kolen in het algemeen ongeveer dezelfde werking hebben op medicinaal gebied. Natuurlijk smaken ze wel anders, en heeft elke kool ook zijn specifieke medicinale kenmerken. 

Kolen zijn familie van de Brassicaceae, waar ook waterkers, mosterd en rucola lid van zijn.


Kleuren bloemkool

Behalve de witte bloemkool is er ook oranje bloemkool en paarse bloemkool. De Aziatische paarse bloemkool bevat meer vitamine C, meer flavonoïden en meer fenolzuren dan de oranje en witte variant.

Brassica oleracea L. var. botrytis Paarse bloemkool


Bloemkoolblad is ook eetbaar

Van bloemkool eten we alleen maar de witte gedeelten, wat in feite de bloemen zijn. De bladeren en stelen van bloemkool zijn ook eetbaar en bevatten vele fytonutriënten

Om hiervan gebruik te maken is het aan te raden om ze te koken in de soep. 

Een gezondheidsvoordeel is dat bloemkoolblad volgens onderzoekers meer glucosinolaten bevat dan de bloem. In de bladeren zitten ook meer flavonoïden en fenolen dan in de bloem.


Glucosinolaten in bloemkool

Er zijn drie soorten glucosinolaten: aliphatische, indolische en aromatische. In alle kolen zitten glucosinolaten, en het enzym myrosinase, wat deze stoffen in ons lichaam kan omzetten. Glucosinolaten hebben een aantoonbare antikankerwerking. Glucosinolaten worden in het lichaam verdeeld in twee stoffen, de isothiocyanaten en nirilen. 

Voor sommige herbivoren zijn deze stoffen giftig, maar voor mensen zijn ze gezond en voor isothiocyanaten zijn kankerremmend.

Voor de kool zelf zijn isothiocyanaten van belang omdat ze een belangrijke rol spelen in het defensiemechanisme tegen insectenvraat en vraat van wilde planteneters zoals herten en varkens. Wat je ziet is dat de stoffen die insecten afweren altijd gezonde en medicinale stoffen voor mensen zijn. 

Dit betekent dat als een plant door insecten wordt aangevallen, hij meer va deze insectwerende stoffen gaat aanmaken, wat ook uit wetenschappelijk onderzoek blijkt. 

Dat is een goede reden om biodynamische voeding te eten, want als een plant met insecticiden wordt grootgebracht, maakt het deze gezonde stoffen voor mensen minder aan.

Het geeft eveneens aan dat planten en mensen samen leven en insecten zowel door het plantenrijk als het dierenrijk als totaal ander fenomeen wordt beschouwd. Insecten vallen dan ook buiten het dierenrijk en hebben hun eigen rol en domein in de wereld.
Glucosinolaten kunnen worden onderverdeeld in verschillend genaamde molecuulverbindingen:

 

  1. Progoitrine,
  2. Sinigrine,
  3. 4-Hydroxyglucobrassicine,
  4. Glucobrassicine,
  5. 4-Methoxyglucobrassicine,
  6. Neoglucobrassicine,
  7. Glucosativine
  • 640px-4336Cuisine_and_foods_of_Baliuag,_Bulacan_19
  • 640px-Broccolo_torbole_1
  • 640px-Cauliflower_heads_on_a_shelf
  • 640px-Cauliflower_plants_growing_in_New_Jersey_in_April
  • Cauliflower-closeupview
  • BLOEMK~1
  • 640px-Stack_of_cauliflower_heads
  • 640px-Growing_Cauliflower
  • Coticoliflor
  • 640px-PurpleCauliFloret

 

Voedingsstoffen in bloem, blad en steel

In de bloem en de bladeren zitten evenveel mineralen, maar in de bloem zitten weer meer proteïnen dan in het blad. Het aantal koolhydraten scheelde niet veel tussen beide delen. Maar in de stelen en bladeren zitten wel tweemaal zoveel vetten dan in de bloem, hoewel er in totaal niet echt veel vetten in zitten. 

Wat aminozuren betreft zitten er in de bladeren en stelen ook meer dan in de bloem. Maar op het gebied van individuele aminozuren niet. 

De aminozuren valine, leucine, isoleucine, fenylalanine, histidine, tryptofaan, lysine, alanine, glycine, glutaminezuur, tyrosine en serine zitten meer in de bloem. 

Maar de aminozuren proline, glutamine, α-Aminoadipidezuur en asparagine zitten zoveel meer in de stelen, dat het totale aantal aminozuren in blad en steel dat van de bloem overtreft. 

In bloemkool en andere kolen zitten voor groenten relatief veel verzadigde en onverzadigde vetzuren van de gezonde soort. Dat is een van de redenen dat ze een antikankerwerking vertonen.

 

Eet bloemkoolblad!

Een team van Poolse en Portugese Wetenschappers zien dat de meeste voedingsstoffen, en tegelijkertijd verdedigingsstoffen van de plant, in de bladeren zitten. 

Op grond van hun logica was het te verwachten dat deze defensiestoffen juist in bloem of stelen zitten, omdat die meer kwetsbaar zijn voor vraat van insecten. 

Men raadt aan om ook de bladeren van de bloemkool te eten, vooral bij sommige ziekten.


Bloemkoolblad tegen coeliakie en andere ziekten

Een verstoring in de menselijke huishouding van aminozuren wordt in verband gebracht met ziekten zoals coeliakie, kanker, autisme en ernstige pijn. Veel van deze ziekten vereisen volgens natuurgeneeskundigen een onthouding van voedingssoorten en dat kan soms tot een tekort aan aminozuren leiden. 

Daar kolen een uitstekende bron van plantaardige aminozuren is, en kolen zelden in een eliminatiedieet voorkomen, is het goed om veel bloemkool te eten als je aan genoemde ziekten leidt. 

En vergeet da niet dat bloemkoolblad de meeste aminozuren bevatten.

Brassica oleracea L. var. botrytis Botanische tekening bloemkool uit de 19e eeuw, toen deze groente er nog iets anders uitzag.

 

Voedingsstoffen in de bloem van bloemkool

In bloemkool zitten organische zuren, fenolen zoals hydroxybenzoidezuur, afgeleide stoffen van  hydroxycinnamidezuur, isorhamnetine, kaempferol en quercetine..

Medicinale werking bloemkool

Alle brassicagroenten of koolsoorten werken tegen kanker, maar dan wel op preventieve manier. Bloemkool is goed onderzocht op farmacologische activiteiten. Hierbij moeten we wel de aantekening plaatsen dat het vooral in een laboratorium is onderzocht, met standaard modellen die een indicatie van de medicinale werking geven, en op dieren. 

Er moet meer klinisch onderzoek op mensen komen. Tot die tijd hoeven we niet stil te zitten. Het bezit hoogstwaarschijnlijk enkele geneeskrachtige werkingen die we prima kunnen toepassen, gewoon door het regelmatig te eten.  

Bloemkool werkt volgens wetenschappers preventief en genezend tegen:


  1. Obesitas,
  2. Diabetes,
  3. Metabool syndroom,
  4. Neurodegeneratieve ziekten,
  5. Aderverkalking,
  6. Kanker,
  7. Coeliakie,
  8. Autisme,
  9. Pijn,


Kookmethoden en voedingsstoffen

Na 10 minuten koken zijn sommige voedingsstoffen zoals citroenzuur uit bloemkool verdwenen. Er zitten dan ook minder vitaminen in. Je kunt aanhouden om een maximale kooktijd van 10 minuten te hanteren voor bloemkool, maar na 5 minuten koken is een bloemkool ook al eetbaar en lekker.
Stomen en sous-vide koken zijn gezonder. Er gaan dan minder voedingsstoffen verloren. Het nadeel aan sous-vide is echter dat het in plastic zakjes gebeurt, en hoe goed die ook zijn getest, er is altijd microplastic terug te vinden in de voeding die in plastic zakjes wordt gekookt. 

Sous-vide koken is bedacht door een Franse 3 sterrenkok, vooral gericht op het verlies van gewicht tijdens koken.

Om het verlies aan voedingsstoffen door koken te compenseren, kun je het kookwater gebruiken voor een soep. Dan krijg je allerlei flavonoïden en fenolzuren die in het kookwater terecht zijn gekomen toch nog binnen. Bovendien heeft het kookwater van elke groente al een bepaalde smaak, waardoor je je eigen, unieke soep kan maken.
Brassica oleracea L. var. botrytis Een nieuwe bloemkool wordt geboren

 

Echt meer onderzoek nodig

Spaanse onderzoekers zien in 2020 dat er potentieel veel mogelijkheden zijn met bloemkool als medicijn. Men ging na of er ook klinische onderzoeken zijn gedaan op mensen. Men vond 53 onderzoeken. 

De tendens is dat bloemkool inderdaad neigt naar het verbeteren van condities als kanker en diabetes type 2, maar er kan nog geen wetenschappelijk uitsluitsel worden gegeven om allerlei redenen. In vele gevallen zijn er te weinig mensen in een onderzoek opgenomen om een daadwerkelijk geloofwaardig significant verschil aan te tonen. 

Soms zijn er alleen mensen uit één beroepsgroep gebruikt, zodat de resultaten niet geëxtrapoleerd kunnen worden naar de hele bevolking. 

Ook is er een probleem met het voorschrijven dat mensen een jaar lang regelmatig bloemkool moeten eten, als men niet vertelt hoe de bloemkool het best klaargemaakt moet worden. Kookmethoden kunnen namelijk eveneens het onderzoeksresultaat beïnvloeden. 

Men geeft daarom een groot aantal richtlijnen voor toekomstig onderzoek, zodat daadwerkelijk klinisch kan worden bekeken of de legio positieve onderzoeksresultaten in het laboratorium op bijvoorbeeld tumorcel lijnen, en op dieren, ook betrekking hebben op mensen.

Bronnen bij het artikel over bloemkool

  • Foto's: Wikimedia Commons, Publiek Domein
  • Veel informatie komt uit interviews
  • Wetenschappelijke informatie is afkomstig uit onderstaande downloadbare onderzoeken:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4