Mariadistel is een bekende mediterrane distel die wordt gegeten vanwege de ongekende leverwerkingstimulerende werking van mariadistelzaad.
Artisjokken werken eveneens leverwerkingstimulerend, maar iets milder.
Samen zijn deze 3 landen goed voor 54% van de wereldproductie van ongeveer2 miljoen ton. In Italië wordt omgerekend ongeveer 6.6 kilo artisjokken per persoon per jaar gegeten.
Er zitten redelijk wat vitaminen en mineralen in artisjokken. Het bevat de volgende mineralen: calcium, chromium, ijzer, magnesium, koper, fosfor, zink en selenium.
Electrolyten worden ook wel tot de mineralen gerekend, en hiervan bevat artisjok natrium en kalium. Op het gebied van vitaminen beschikt het over vitamine A, vitamine C, E, vitamine K, en de vitamine B1, B2, B6 en B11. Deze laatste heet ook wel foliumzuur.
Deze stof staat erom bekend dat hij actief diabetes bestrijdt en voorkomt.
Verder is artisjok familie van de mariadistel, en beschikt het daarmee net als deze plant ook over silymarine.
Silymarine is de plantaardige stof die het best is voor de lever. Overigens zijn er geen synthetische stoffen bekend met een goede leverwerking.
Bittere stoffen zoals cynarine in artisjokken zorgen ervoor dat de galproductie hoger wordt. Daardoor gaat de lever ook beter werken.
Behalve cynarine zijn ook de volgende stoffen medicinaal voor gal en lever: caffeoylquinide, chlorogeenzuur, flavonoïden zoals luteoline en zijn glycosiden. Ook zitten er sesquiterpenen in zoals grosheimine, cyanoropicrine , saponinen, vetzuren en andere stoffen.
Er zitten veel antioxidanten in, die de ontstekingen op celniveau door vrije radicalen remmen. Dit wordt ook wel oxidatieve stress genoemd. Vele onderzoekers uit alle hoeken van de wereld hebben verklaard dat dit de belangrijkste gemeenschappelijke oorzaak van een groot aantal ziekten is.
Glutathion bijvoorbeeld, komt voor in elke lichaamscel van ons lichaam. Het is in staat om een teveel aan oxidatieve stress tegen te gaan en speelt zo een rol bij het voorkomen va vrijwel elke ziekte.
Zware metalen deeltjes binden zich aan glutathion en worden zo het lichaam uit getransporteerd.
Het blijkt dat als dit aan mensen met overgewicht wordt gegeven, het lichaamsgewicht afneemt.
Dit gevoel van verzadiging wordt veroorzaakt door het hormoon leptine.
Dit extract blijkt eveneens diabetes te kunnen omkeren. De bloedsuikerspiegel kent minder pieken en dalen bij en groep proefdieren met diabetes die dit extract toegediend kregen.
Het antioxidant effect, de cholesterolverlagende werking, en het anti-diabetische effect is samen weer goed voor een verbetering van allerlei neurodegeneratieve processen.
Laatste update
5-12-2023
Kies hieronder waarover je vandaag wilt lezen
Rudolf Steiner: "Wetenschap wordt spiritueler en spiritualiteit wetenschappelijker."
Voeding en spiritualiteit zijn vormen van licht
De inhoud die hier wordt weergegeven kan niet worden weergegeven vanwege de huidige cookie-instellingen.
Deze website kan inhoud of functies aanbieden die door derden op eigen verantwoordelijkheid wordt geleverd. Deze derden kunnen hun eigen cookies plaatsen, bijvoorbeeld om de activiteit van de gebruiker te volgen of om hun aanbiedingen te personaliseren en te optimaliseren.
Deze website maakt gebruik van cookies om bezoekers een optimale gebruikerservaring te bieden. Bepaalde inhoud van derden wordt alleen weergegeven als "Inhoud van derden" is ingeschakeld.