Voedsel en spiritualiteit
Richt je op de bron van Licht
 

De gezonde voordelen van Rauvolfia serpentina

Je mag deze plant ook Indische slangenwortel noemen

Latijnse naam: Rauvolfia serpentina

In het Engels wordt deze plant Indian snakeroot genoemd. Indian verwijst naar de plek waar hij oorspronkelijk voorkomt, India. Snakeroot is een verwijzing naar de wortels, die worden toegepast bij slangenbeten. Reserpine is een van de meest belangrijke werkzame bestanddelen van deze plant. 

Rauvolfia serpentina kent een lange gebruiksgeschiedenis. Het was eerst een regulier gewaardeerd hoge bloeddrukmedicijn, later werd het alternatief middel tegen mentale ziekten.

Rauvolfia serpentina

Goud en Rauvolfia serpentina tegen kanker 

Een gecombineerd Indiaas en Saoedi-Arabisch onderzoeksteam ziet dat een waterextract van Rauvolfia serpentina een sterke antibacteriële eigenschap en activiteit tegen kanker vertoont, maar als de dosis iets lager is en met nano gouddeeltjes wordt vermengd, dan is het medicinale effect een stuk sterker. 

Men ziet dat de gouddeeltjes en het waterextract van Rauvolfia serpentina samen een synergisch effect heeft. Synergisch betekent 'elkaar versterkend'.

Nanodeeltjes goud worden vaker gebruikt in de geneeskunde.

Rauvolfia serpentina Geografische verspreiding Indische slangenwortel

 

Wortelextract Rauvolfia serpentina tegen diabetes

Muizen werd in een klein Pakistaans onderzoek op een standaard manier diabetes gegeven, door ze veel synthetische fructose toe te dienen. 

Daarna kreeg een groep muizen een wortelextract op basis van Rauvolfia serpentina. 

Deze muizen hadden een betere enzymhuishouding. Alle parameters die horen bij diabetes waren aanzienlijk verbeterd. De muizen kunnen snelle koolhydraten beter opnemen en verwerken door het wortelextract van Rauvolfia serpentina.


Diaserie Rauvolfia serpentina


Wortelextract goed voor bloeddruk, tegen hartziekten

Aansluitend op het vorige onderzoek werd in Pakistan in 2020 een groter onderzoek gepubliceerd. 

Men gebruikte weer het wortelextract van de Rauvolfia serpentina. Men zag dat het extract bloeddrukverlagend en cholesterolverlagend werkt.

De Pakistaanse wetenschappers gebruikten een dosis die niet schadelijk, maar zelfs beschermend is voor de lever en de nieren.

Er werd gemeld dat methanolisch extract van R serpentina antihyperglycemische, anti-atherogene, verminderde coronaire blokkeringsrisico's en cardioprotectieve activiteit heeft bij door alloxaan geïnduceerde diabetische muizen.

Een plant die anti-atherogeen is werkt goed tegen aderverkalking, en hyperglycemie is een medische term voor hoe bloeddruk.
Het komt erop neer dat het extract op basis van  Rauvolfia serpentina goed werkt tegen hartaanval of een beroerte, omdat het beschermend is voor de aderwanden, zodat er minder risico is op een blokkering van een ader, ofwel aderverkalking.

Rauvolfia serpentina

 

De bevindingen van een natuurarts

Douglas Lopay is een natuurarts en schreef een studie naar het gebruik van Rauwolvia serpentina. Deze plant komt oorspronkelijk uit India. 

Het is al sinds 1000 jaar voor Christus bekend als een Indiaas volksmedicijn bij slangen- en insectenbeten. Koorts, malaria, onderbuikpijn, mentale problemen en dysenterie. 

Verder wordt het gebruikt als febrifuge en stimulerend middel voor de baarmoeder. 

De plant werd onder meer bekend doordat de politiek leider Mahatma Ghandi er elke avond een kopje thee van dronk om te ontspannen na een drukke dag.

Jay Vakil, een dokter uit India, onderzocht in de jaren 40 de plant en zag dat het uitstekend werkt tegen hoge bloeddruk. 

Hij publiceerde een studie waarbij 50 patiënten op opmerkelijke wijze genazen van hoge bloeddruk door een extract van de plant in te nemen. 

 

Eind jaren 40 werd om deze reden de plant in India volop gebruikt tegen hoge bloeddruk. In de jaren 40 en 50 verschenen er honderden wetenschappelijke onderzoeken wereldwijd naar het gebruik van deze plant bij hoge bloeddruk. Reserpine wordt als de meest werkzame stof beschouwd.

In 1952 kwam het medicijn serpasil waarin alleen reserpine zit. Reserpine is een indolalkaloIde. 

In de plant zelf, vooral in de wortel, zitten nog meer indolalkaloïden zoals: ajmalidine, ajmaline, ajmalinine, ajmalicine, aricine, canescine, coryanthine, deserpidine, isoajmaline, isoserine, isoserpiline, lankanescine, neoajmaline, papaverine, raubasine, raucaffricine, rauhimbine, rauwolfinine, recanescine, rescinnamine, reserpiline, reserpinine, sarpagine, serpentine, serpentinine, thebaine, yohimbine, en yohimbinine.


Reserpine, een erkend medicijn
Eveneens in 1952 kwam er een Amerikaans middel op de markt om hoge bloeddruk tegen te gaan. Er zat reserpine en rescinnamine in.
Behalve tegen hoge bloeddruk begon de plant en zijn afgeleide medicijnen ingezet te worden tegen mentale stoornissen zoals autisme bij kinderen, schizofrenie, bipolaire stoornis, epilepsie, insomnia en angstaanvallen

 

Daarnaast werd het een middel om drugs- en alcoholverslaafden te helpen. Dermatosis, huidontstekingen, met een psychische oorsprong werden er ook mee behandeld, net als psoriasis.

Het medicijn op basis van reserpine, soms gecombineerd met een andere stof, is een bron van bijwerkingen zoals lethargie, algehele verslapping, depressie, te lage bloeddruk, misselijkheid, overgeven, buikkrampen, maagzweer, nachtmerries, onregelmatige hartslag, angina-achtige problemen, spasmen van de luchtwegen, huiduitslag, jeuk, galactorrhea, borstvergroting, sexuele problemen en soms waren er problemen met het stoppen van het medicijn.
De klad in het gebruik van het medicijn kwam toen er in de jaren 60 een relatie met borstkanker werd gesuggereerd. 

Rauvolfia serpentina De boem van Indische slangenwortel blinkt uit in schoonheid

 

Reserpine in de jaren 70

In de jaren 70 kwam hier medische literatuur over beschikbaar waaruit bleek dat deze relatie geheel onterecht of in onderzoekstermen ''zeer onwaarschijnlijk'' is. 

De reputatieschade van het medicijn was al veroorzaakt door de negatieve berichten.

Door de onterechte verhalen over de link met borstkanker werd het medicijn nauwelijks meer toegepast bij hoge bloeddruk. 

Dat zou er ook mee te maken hebben dat rond dezelfde tijd een reeks andere westers-farmaceutische middelen op de markt kwamen om bloeddrukproblemen en andere cardiovasculaire aandoeningen mee tegen te gaan.

Later werd onderzocht of de bijwerking depressie inderdaad een gevaar is. 

Het blijkt dat het plantextract geen gevaar geeft op depressie maar dat het medicijn met alleen reserpenen in ongeveer 15% van de gevallen leidt tot depressieklachten. Uit een ander onderzoek blijkt dat wanneer mensen stoppen met dit medicijn, de depressieklachten verdwijnen.

Douglas Lobay gebruikt in zijn eigen natuurgeneeskundige praktijk deze plant nog steeds volop, maar dan in lage doses. 

Hij zegt dat hij er al vele mensen mee heeft geholpen zonder bijwerkingen. Volgens hem is het het beste middel bij hoge bloeddruk.

 


Bronnen bij artikel Indische slangenwortel

  • Wortelextract tegen diabetes https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27731821/
  • Kaartje geografische verspreiding: Thomas Dijkman
  • Foto's: Wikimedia commons, Publiek domein
  • Informatie is deels afkomstig uit interviews
  • Wetenschappelijke informatie komt uit onderstaande downloadbare bronnen:
  • 1
  • 2
  • 3