Voedsel en spiritualiteit
Richt je op de bron van Licht
 

Gezonde voordelen van Jackfruithttps://strato-editor.com/.cm4all/widgetres.php/com.cm4all.wdn.PhotoSlideshow/images/thumbnail.svg

 

Botanische Latijnse naam: Artocarpus heterophyllus

De Nederlandse en de Engelse naam voor deze plant is jackfruit. Veel Indo's, Indische Nederlanders, zullen de plant onder de Maleise en Indonesische naam kennen: nangka. De jackfruitboom is nauw verwant aan de broodvruchtboom, vandaar dat ze in het Latijn dezelfde voornaam hebben. De jackfruit kan enorm groot worden. Het behoort samen met de rode Papoeavrucht tot de meest zware en grote vruchten die er bestaan.

 

Jackfruit wordt steeds populairder, vooral onder veganisten. Het bevat zoveel voedingsstoffen dat het een prima natuurlijke vleesvervanger is. De structuur en kleur van het vruchtvlees kunnen als het gekookt is zelfs verward worden met die van kip.

 


Inhoudsstoffen jackfruit

Artocarpus heterophyllus bevat veel medicinale werkingen. De vrucht is een rijke bron van koolhydraten, proteïnen, vetten, vezels, calcium, fosfor, vitamine A, vitamine B1, fructose, glucose, sucrose, palmitinezuur, oliezuur, linoleen, laurierzuur, arachidezuur, jacaline, artocarpine, artocarpetine, artocarpetine A, cycloheterophylline, artonine A en B, morine, dihydromorine, oxydihydroartocarpesine, cynomacurine, isoartocarpine, cyloartopine, artocarpeine, artocarpetine, norartocarpetine, cycloartinone en artocarpanone.
De schors bevat betullazuur, cycloheterophylline, triterpenoïden zoals cycloartenylacetaat, cycloartenon en heterophylol. Daarnaast bevat de schors tanninen.
De bladeren en stelen beschikken over sapogeninen, cycloartenon, cycloartenol, betasitosterol en tanninen. In de wortel zit betasitosterol, cycloartenon, ursoleenzuur, betulazuur, flavanonen, heteroflavanonen A en B.

 


Milde antidiabeteswerking

De schors van Artocarpus heterophyllus laat een milde antidiabeteswerking zien. In een onderzoek waar het vergeleken wordt met Feronia limonia, blijkt dat deze laatste plant een sterkere antidiabeteswerking vertoont. 

Evenwel merkte de onderzoekers op dat het cholesterolniveau daalt door gebruik van Artocarpus heterophyllus. Dat duidt op een ontstekingsremmende werking van nangka. Door ontstekingen op celniveau te remmen neemt de oxidatieve stress door vrije radicalen af.


Kankerbestrijdende werking van nangka

Artocarpus heterophyllus heeft zaden in de vrucht. Nangkazaad bevat kankerremmende eigenschappen tegen sommige kankercellijnen. Maar het is niet gevaarlijk voor gezonde menselijke lichaamscellen. Vandaar dat nangkazaad een potentiële nieuwe kandidaat is bevonden om kanker mee te bestrijden.
De zaden van jackfruit zijn giftig voor kankercellijnen maar niet voor gezonde menselijke lichaamscellen. Ook componenten uit het hout van Artocarpus altilis, ofwel broodvrucht hebben antikankerwerking. Jackfruit en broodvrucht zijn nauwe verwanten van elkaar en hebben gedeeltelijk dezelfde werkingen. Het is vaker zo dat planten uit dezelfde familie overeenkomstige inhoudsstoffen, en daardoor gelijke medicinale werkingen bevatten.
Het feit dat ze beiden beginnen met de naam artocarpus laat al zien dat het nauwe verwanten zijn.

 


Jackfruit tegen astma

Uit onderzoek blijkt dat de bladeren van de Artocarpus heterophyllus een anti-astmawerking hebben. In het onderzoek bleek dat de luchtwegen in kwaliteit verbeteren na het innemen van jackfruitblad. De luchtwegen worden minder nauw en er wordt minder geniesd als een extract van jackfruitblad wordt ingenomen. Benauwdheid en kortademigheid nemen af. Het onderzoek werd overigens uitgevoerd op guinea pigs, de Engelse naam voor cavia's.
Maar er is ook ander bewijs; empirisch bewijs. Jackfruitblad is al eeuwenlang een natuurmedicijn bij astma. Mensen ondervinden herstel van hun longen en luchtwegen als ze een thee van jackfruitblad dagelijks innemen. Het wetenschappelijke onderzoek op varkens onderschrijft het traditionele gebruik van jackfruit bij astma.

 


Jackfruit tegen gaatjes in je tanden

Jackfruit bevat stoffen die cariës tegengaan. Hierdoor is de vrucht goed voor het gebit. Vooral artocarpine en artocarpesine blijken goed in het tegengaan van gaatjes en tandvleesonstekingen. Ze kunnen de tandplakvorming tegengaan die wordt veroorzaakt door streptococci-bacteriën, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek.


Jackfruitblad elimineert vrije radicalen

De bladeren van jackfruit vertonen veel antioxidantactiviteit. Om dit te meten gebruiken wetenschappers een standaard vrije radicaal. De stof die men wil onderzoeken wordt hier op los gelaten. Een test wordt gedaan in vergelijking met de ascorbinezuur, ook synthetische vitamine C geheten.
Het blijkt dat de bladeren van jackfruit vrije radicalen beter elimineren dan synthetische vitamine C. In feite is er niet echt sprake van elimineren. Vrije radicalen missen een elektron, en stoffen die antioxidanten zijn geven een elektron aan de vrije radicaal. Hierdoor hoeft de vrije radicaal niet meer op zoek te gaan naar elektronen en wordt het een ongevaarlijke stof die makkelijk door het lichaam wordt verwerkt.
Het op zoek gaan naar elektronen zorgt ervoor dat een keten van vrije radicalen wordt ontwikkeld. Elke stof die een elektron afgeeft wordt zelf ook een vrije radicaal. Deze keten wordt onderbroken door antioxidanten.

 


Schors van jackfruit is goed voor de nieren

Onderzoekers uit 2017 stellen dat nierproblemen tot de grootste medische problemen van mensen behoren, en dat de oorzaak is gelegen in therapeutische, synthetische stoffen en niet natuurlijke antibiotica.
In een Indiaas onderzoek gebruikte men stoffen uit de schors van jackfruit omdat men van een traditionele ayurvedische natuurgeneeskundige had gehoord dat de schors goed is voor de nieren. Men deed een proef op ratten en verdeelde de ratten in meerdere groepen. Elke groep kreeg gentamicide toegediend. De reactie op de nieren werd vergeleken.
Men gebruikte verschillende controlegroepen, onder andere een controlegroep met silymarine, een stof uit het zaad van mariadistel die erg goed is voor de lever en nieren. Silymarine is een standaard medicijn bij acute leververgiftigingen, bijvoorbeeld na het eten van een potentieel dodelijke paddenstoel, of na plotseling gebruik van een overdosis medicijnen.
Het blijkt dat de schors van jackfruit de nieren sneller regenereert dan een standaard dosis silymarine.

 


Jackfruitblad is goed voor de lever

In een onderzoek werd de werking van jackfruitblad vergeleken met die van silymarine, het standaard medicijn voor de verbetering van leverfuncties. Het blijkt dat jackfruitblad goed in staat is de functie van de lever te verbeteren

Ziekten als leververvetting en andere leverziekten zouden kunnen worden behandeld met een extract van jackfruitblad, zo schrijven de onderzoekers.


Jackfruitzaad tegen longkanker en borstkanker

In de zaden van jackfruit zit een lectine die luistert nar de naam jacaline. Deze lectine is veel onderzocht. Ze komt veelvuldig voor in jackfruitzaad. 

Onderzoekers uit Maleisië bestudeerden het effect op twee kankercellijnen van jackfruitzaad. De kankercellen waren afkomstig van borstkankertumors en longkankertumors. Het blijkt dat jackfruitzaad de groei van kankercellen kan remmen en ze kan aanzetten tot spontane celdood, genaamd apoptose.

De onderzoekers gebruikten zowel onbewerkte poeder van jackfruitzaad, als pure jacaline uit dat poeder. Het blijkt dat pure jacaline iets beter tegen kanker werkt dan het onbewerkte poeder. Overigens is dit niet het enige onderzoek van jackfruitzaad bij kanker. Ook andere kankersoorten worden door stoffen uit jackfruitzaad zoals jacaline, uitgeschakeld.
  • 640px-Artocarpus_heterophyllus
  • 640px-Jackfruit-outiside_view
  • 640px-Jackfruits
  • 640px-Mít_Việt_Nam_năm_2016_(2)
  • Jackfruit-452532
  • Jackfruit-1938193
  • Jackfruit_Tree_and_Small_jackfruit
  • Jack_Fruit_Opened
  • Jaca_leafmauro
  • MapChart_Map(5) kleiner
  • Mit_say
  • Nieuhof-Description-générale-de-la-Chine-1665_0869.tif
  • Tender-Jackfruits

 


Jackfruitschors tegen ontstekingen

Jackfruitschorsextract is bijna net zo goed werkzaam tegen ontstekingen als diclofenac. Van jackfruitschors werden twee doses getest. Waarschijnlijk is er nog geen ideale dosis getest, en is de kans groot dat deze beter werkt dan diclofenac.
Van jackfruitschors werd 12 keer zo weinig milligram gebruikt als diclofenac, in het onderzoek. De onderzoekers melden dat ontstekingen gepaard gaan met verhoogde aanwezigheid van histamine, prostaglandine en serotonine.
Het onderzoek werd uitgevoerd om een beter beeld te krijgen van de ontstekingsremmende werking van jackfruitschors.

 


Jackfruitschors tegen diabetes

 

Mensen met diabetes hebben vaker last van anemie of bloedarmoede. Onderzoekers zien dat als er een extract van de kleinere takken of twijgen van jackfruitbast wordt gegeven, anemie samen met allerlei andere diabetesverschijnselen afnemen.
Andere diabetesverschijnselen zijn verminderde leverwerking en verminderde nierwerking. Het blijkt dat al deze organen onderhevig zijn aan degeneratie bij mensen met diabetes. Deze degeneratie wordt mede veroorzaakt door de medicatie, die een bron is van vrije radicalen en daarmee oxidatieve stress. Gezonde stoffen kunnen de degeneratie omkeren, zoals stoffen uit jackfruitschors.

 


Wondhelende werking jackfruitblad

De bladeren van jackfruit worden traditioneel gebruikt bij wonden. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat een extract van de bladeren wonden net zo goed geneest als betadine, het standaardmedicijn bij wonden.


Anti-epileptische werking jackfruitblad

Onderzoekers droogden en verpoederden jackfruitblad om er een extract van te maken. Dit extract vergeleken ze met de werking van diazepam. Het blijkt dat jackfruitblad significante werking heeft op de haarvaten zodat er een verkleinde kans is op epileptische aanvallen.


Jackfruitblad beschermend voor maag en darmen

Het blijkt dat jackfruitbladextract goed werkt tegen zweren. Men vergeleek de werking van het blad met het standaardmedicijn ranitidine. Onderzoekers onderzochten de werking van het hele blad, met alle stoffen uit jackfruitblad daar nog in.
Men schrijft dat mogelijke oorzaken van de genezende werking van jackfruitblad op zweren zijn: de invloed op prostagladineophoping, bicarbonaatbalans, glycoproteïne in de slijmvliezen, fosfolipelaagsamenstelling, celrestitutie, celproliferatie en bloeddoorstroming van slijmvliezen. Men concludeert dat jackfruitblad extract een beschermende werking heeft voor het maag - en darmkanaal.


Bronnen bij artikel over jackfruit

  • Kaartje geografische verspreiding: Thomas Dijkman
  • Foto's: Publiek Domein via Wikimedia commons
  • Informatie is deels afkomstig uit interviews
  • Wetenschappelijke informatie komt uit onderstaande downloadbare bronnen:
  • 1
  • 2
  • 3