De gezonde voordelen van Aloë vera
De Papoea's gebruiken de gel van de bladeren om wonden mee te behandelen. Dit traditionele medicinale gebruik wordt ondersteund door wetenschappelijk onderzoek. Vele Papoeafamilies hebben de plant in de tuin staan zodat als iemand een wond heeft, een stuk van het blad kan worden afgesneden. In Egypte wordt Aloë vera op straat verkocht als medicijn wat helpt bij spijsvertingsproblemen en artrose.
Aloë vera kan je makkelijk thuis zelf kweken in koude landen, maar in tropische landen is het een prima tuinplant. Het is een goed idee om in Nederland je Aloë vera planten buiten te zetten in de zomer, vanaf ongeveer half mei.
Naamgeving Aloë vera
De meeste talen kennen de naam aloe voor deze plant. Wereldwijd heeft het namen als: Aloe, Aloe capensis, Aloe spicata, Barbados aloe, Cape aloe en Curacao aloe,
In India kent men veel talen en daarom verschillende namen voor deze plant: Chirukattali, Ghai Kunwar, Ghikumar, Indian aloes.
Kumari is de naam in het Sanskriet, een oude, eigenlijk dode taal, maar die wel veel heeft betekent voor de ontwikkeling van allerlei Indo-Europese talen. Verder wordt in Haïti Laloi tegen deze plant gezegd.
Vietnamezen begroeten de plant met Lohoi. Luhui is een naam uit China, Nohwa is de Koreaanse naam en Rokai is de naam in Japan. Voorts kennen we nog de namen Sabilla in Cuba en Subr in Arabische landen. Als variëteit krijgt het soms de naam van een regio mee zoals aloe Zanzibar, maar dat betekent niet dat desbetreffende soort alleen in Zanzibar groeit.
Aloe vera traditioneel gebruik
Traditioneel wordt Aloë vera gebruikt bij huidaandoeningen zoals snijwonden, brandwonden, insectenbeten, huidirritaties, zwellingen, jeuk, rimpels en
eczeem. In India wordt Aloë vera ingezet bij maagproblemen,
spijsvertingsziekten, darmproblemen,
constipatie, zweren, waaronder
maagzweren, huidaandoeningen en als ontstekingsremmende pijnstiller.
Er is veel wetenschappelijk bekend over de geneeskracht van Aloë vera, die vooral zijn toepassing vindt op de huid, maar steeds vaker ook voor diabetes. Wereldwijd is het vaak gebruikt als nutraceutical, een voedingscomponent met medicinale en supplementaire kwaliteiten.
Het is behalve een voedselsoort en medicijn een uiterlijk inzetbaar middel dat ruimschoots wordt toegepast in de cosmetica.
Het sap van de Aloe vera plant verzorgt de huid door het te ontdoen van gifstoffen, pathogene organismen en vrije radicalen.
Antibacteriële werking van Aloë vera
Aloe vera heeft antibacteriële werking bij de volgende pathogene micro-organismen: Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeroginosa, Streptococcus pyogenes, Pseudomonas aeruginosa, Shigella flexneri en Streptococcus progenes.
Volgens wetenschappers geeft de bewezen werking tegen deze organismen waarvan bekend is dat ze ziekten veroorzaken, geloofwaardigheid aan het traditionele gebruik van Aloe vera wereldwijd tegen allerlei aandoeningen, in het bijzonder
huidziekten.
Vrijwel elke ziekte heeft te maken met overgroei van bepaalde bacteriën of schimmels. Schimmels waartegen Aloë vera werkt zijn: Aspergillus flavus en Aspergillus niger.
Wetenschappers vermoeden dat het vooral de anthraquinonen en saponinen of zeepstoffen in Aloë vera zijn die voor de antibacteriële werking en antischimmelwerking verantwoordelijk moeten worden gehouden.
Aloë vera's antioxidanten door enzymwerking
Stoffen die antioxidantwerking hebben kunnen 'gewone' natuurlijke vitaminen zijn zoals
vitamine A, B,
vitamine C en E. Overigens hebben
synthetische vitaminen geen antioxidantwaarde en worden ze door het lichaam als een gifstof behandeld.
Deze natuurlijke
vitaminen worden volop aangevuld als je Aloë vera eet. In een wetenschappelijk onderzoek staat zelfs te lezen dat het blad van Aloë vera over
vitamine B12 beschikt, een vitamine waarvan nog steeds bloggers schrijven dat het alleen in vlees zit en niet kan worden aangemaakt door de mens.
Niet zelden staan deze bloggers in dienst van fabrikanten die synthetische vitamine B12 produceren. Er zijn zelfs mensen die desinformatie van het sterk gesubsidieerde Voedingscentrum overschrijven. Voedingscentrum wordt gesponsord door het ministerie van economische zaken en enkele multinationals, waardoor het gelijk a duidelijk is dat het een instelling is die industrievulling promoot
Daarnaast maken stoffen in Aloë vera het mogelijk dat SOD of SuperOxideDismutase wordt aangemaakt door de lever. Dat is het sterkste antioxidant wat er is. Dit
lichaamseigen antioxidantenzym blijkt uit alle onderzoeken vrije radicalen effectiever te elimineren dan welk plantaardige stof dan ook.
Aloë vera tegen kanker
Uit verschillende onderzoeken blijkt dat Aloë vera een kankerremmende werking heeft. De antioxidanten kunnen hiervoor als oorzaak worden aangewezen, samen met anticarcinogenen. Deze laatste term duidt op stoffen die een kankerremmende werking hebben.
Polysacchariden,
selenium,
calcium,
koper, zink, chroom en de vitaminen A, B, C en E, hebben een ontstekingsremmende werking, en ze bevorderen de werking van de
lever. Al die factoren bi elkaar maakt dat Aloë vera zorgt dat het lichaam zich goed kan wapenen tegen eventuele ontwikkeling van kankertumors.
Diabetes bestrijden met hulp van Aloë vera
Fytosterolen en andere stoffen in Aloë vera blijken antidiabeteskwaliteiten te hebben. Ze zorgen onder andere voor de aanmaak van meer
enzymen die goed zijn voor het
immuunsysteem en die vrije radicalen kunnen elimineren.
Daardoor vermindert de
bloedsuikerspiegel en het bloedlipidengehalte tot normalere niveaus. Het immuunsysteem speelt een belangrijke rol bij de genezing van de meeste ziekten waaraan een lange weg vooraf is gegaan zoals diabetes,
obesitas en
kanker.
Het immuunsysteem zorgt namelijk voor efficiënte verwijdering van vrije radicalen.
Aloë vera goed voor de lever
Een extra goede werking van Aloe vera is de
leververbeterende werking. Door Aloe vera aan je voeding toe te voegen kan de lever beter gifstoffen afvoeren.
Wanneer gifstoffen afgevoerd zijn, functioneert de lever beter, en daardoor wordt de hele spijsvertering beter. Dat is een belangrijk extra gegeven voor mensen met diabetes.
Uit meerdere onderzoeken blijkt dat het immuunsysteem verbetert in werking door stoffen in Aloe vera.
Aloë vera tegen diabetes
Wetenschappers zien dat receptors van de lever worden geactiveerd waardoor de lever meer belangrijke stoffen gaat aanmaken.
Op deze manier kan de hele spijsvertering en ook de bloedsuikervertering beter plaatsvinden. Uit onderzoek blijkt dat dit het obesitasprobleem kan oplossen, dat vaak gepaard gaat met diabetes type 2.
Overigens hoeft dat niet per se. Diabetes kan ook gepaard gaan met afnemend lichaamsgewicht tot veel te mager worden, maar die variant kwam vroeger relatief vaker voor dan in onze tijd.
De verschijningsvorm van diabetes heeft zich wat gewijzigd, echter wat niet gewijzigd is, is het feit dat er veel meer mensen met metabool syndroom of diabetes zijn, dan de artsen weten. Geschat wordt dat minimaal een derde van de diabeten zich niet bij de huisarts hebben gemeld.
Daarom is het goed voor iedereen om je te wenden tot geneeskrachtig voedsel, voedsel met antioxidanten, waarmee je ziekten in het algemeen voorkomt.
Uit onderzoek op mensen zien wetenschappers dat het twee weken lang toedienen van Aloe vera positief effect heeft voor mensen met diabetes.
Het werkt als een soort medicijn, maar nog beter dan de synthetische medicijnen kan Aloe vera de werking van andere organen versterken en juist laten meedoen in het genezen van diabetes.
Uit het onderzoek blijkt dat mensen dia Aloe vera kregen toegediend, gezondere bloedsuikerspiegels, minder
cholesterol en triglyceridenniveaus hadden. Daarnaast waren ze door Aloe vera supplementering beter in staat waren hun maaltijdinname onder controle te hebben.
Dezelfde onderzoekers deden een andere test maar dan met meer mensen en 4 weken lang. Daaruit bleek wederom ongeveer dezelfde resultaten, plus er bleek dat na twee weken de positieve verbeteringen in het lichaam zich doorzetten.
De onderzoekers concluderen daarom dat Aloe vera een waardevolle toevoeging is in een antidiabetesbehandeling.
Weer ander onderzoek laat zien dat er 5 fytosterolen zijn die de antidiabetese werking van Aloe vera op hun conto hebben: lofenol, 24-methyl-lofenol, 24-ethyl-lofenol, cycloartanol en 24-methyl- enecycloartanol.
Diabetes kun je het beste niet alleen bestrijden met Aloe vera, maar het is een goede aanvulling. Echt antidiabetesvoedsel zijn
asperges, alle
koolsoorten,
brandnetel,
andijvie,
witlof,
pastinaak,
wortelen,
alfalfa,
waterkers, verse
noten en gedroogde
peulvruchten.
Crème van Aloe vera voor de huid
Er zijn tal van studies gedaan naar de wondhelende werking van Aloe vera. Er zijn vele crèmes op de markt waarin dit product is verwerkt. Men ziet dat de wonden sneller helen maar weet niet waarom.
Het zou kunnen dat de substantie van de crème zelf, de wond beschermt voor binnenkomst van buitenaf door pathogene bacteriën. Vaak is er bij dit soort onderzoek een scheiding tussen de gel zelf en de gel zonder werkzame bestanddelen, en dan blijkt dat alleen de gel zonder antibacteriële stof al het wondgenezingsproces verbetert, omdat de wond daardoor wordt afgeschermd.
Uiteraard kunnen de antibacteriële en antischimmelstoffen in Aloe vera meehelpen, maar dat is wetenschappelijk lastig aan te tonen omdat het hele huidgenezingsproces, met de aanmaak van nieuwe bloedvaten en nieuw huidweefsel, nog niet helemaal begrepen wordt.
Misschien is het het best om niet een crème te gebruiken maar gewoon de gel zelf rechtstreeks uit de plant op te brengen, zoals mensen dat doen in regio's waar de plant veel groeit, bijvoorbeeld op Nieuw-Guinea.
Op deze manier kunnen we ook onze huiskamer-Aloe vera gebruiken. Soms wordt hij erg groot en breken er takken vanaf, deze hoef je dus niet weg te gooien!
Aloe vera als tandpasta
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat een tandpasta op basis van Aloe vera de tanden beter beschermd tegen sommige bacteriën die cariës veroorzaken, dan een tandpasta met fluoride.
In de onderzochte Aloe veratandpasta zit geen
fluoride. Welbeschouwd betekent dit dat je je tanden kunt poetsen met een klein stukje van de binnenkant van Aloe vera blad. Sommige mensen maken hun eigen tandpasta met natriumbicarbonaat en een extra sterke
muntthee, wat ook gemengd kan worden met andere stoffen die goed werken tegen pathogene bacteriën die gaatjes veroorzaken zoals
kruidnagel en
neem.
Maar je kunt het ook mengen met de gel van Aloe vera, wat bovendien een meer klassiek gelachtige tandpasta tot resultaat heeft.
Antiviruswerking Aloe vera
Het is een beetje vreemd dat iedereen in de coronatijd zijn handen moest desinfecteren met alcohol, terwijl aloë vera echt over virusbestrijdende eigenschappen beschikt.
Tenminste, wanneer mensen hun handen wassen met Aloë vera worden er daarna geen virusdeeltjes meer gezien door wetenschappers.
Aloe vera heeft als goede, medicinale eigenschap dat het in staat is om een groot aantal virussen de das om te doen. Het is werkzaam bij herpes simplex virus type 1 en 2, varicella- zoster virus, influenza virus en pseudorabies virus. Anthraquinonen zijn de stoffen die verantwoordelijk zijn voor deze werking.
Wanneer je echter een Aloe veraproduct koopt wat een witte gel is, dan zijn de anthraquinonen eruit gefilterd.
Een witte gel verkoopt beter en het wordt door sommige gelfabrikanten ondersteund met het weinig wetenschappelijke woord dat 'sommige anthraquinonen kankerverwekkend blijken', maar dat geldt helemaal niet voor de anthraquinonen uit Aloe vera.
Bronnen bij artikel over Aloë vera
- Foto's: Publiek domein via Wikimedia commons
- Informatie is deels afkomstig uit interviews
- Wetenschappelijke informatie komt uit onderstaande downloadbare bronnen:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6