Voedsel en spiritualiteit
Richt je op de bron van Licht
 

Gezonde voordelen van Afrikaanse broodvrucht

BotanischeLatijnse naam: Treculia africana
Treculia africana Foto: Atamari

 

Deze altijd groen blijvende boom is onderdeel van de botanische familie Moraceae. De Engelse naam is African breadfruit of breadnut. Minder gebruikelijke namen zijn African boxfruit en African jackfruit. Jackfruit is een verwarrende naam, want het lijkt meer op een broodvrucht, een fruitsoort die alleen in Zuidoost Azië en Oceanië voorkomt. Hij is ook familie van de echte broodvrucht, de Artocarpus altilis. De Afrikaanse broodvrucht staat vaak op het menu van mensen in Afrika die de vruchten zelf uit de boom halen met een lange stok. Het vruchtvlees wordt dan gekookt en bevat allerlei gezonde voedingsstoffen. Ook dieren eten ervan.
Chimpansees maken de vrucht eenvoudig open en eten het vruchtvlees rauw op.  De diadeemmeerkat in Malawi lust het fruit graag. Ook gorilla's in Gabon eten de vrucht, en er is zelfs een onderzoek waarin wordt gesteld dat ze de vrucht onderling delen. 

Rijkdom delen behoort aldus tot de aardse natuur, een gegeven waar veel mensen nu ver vanaf staan. 


Treculia africana Distributie Afrikaanse Broodvrucht

 

Omschrijving fruit Afrikaanse broodvrucht

Het fruit is groot en voedzaam, net als bij de gewone broodvruchtboom, de artocarpus. De vruchten worden doorgaans zo groot als een volleybal maar kunnen het formaat basketbal verkrijgen. 

Er is een verschil want bij de gewone broodvrucht wordt het vruchtvlees gekookt of gefrituurd en is dit een heerlijk gerecht op zich. 

Bij de Afrikaanse broodvrucht kunnen alleen de zaden worden gebruikt van de veel kleinere vruchten dan broodvrucht. 

Deze zaden kunnen rauw worden worden gegeten, volgens Ghanezen. 

Vaker worden de zaden vermalen tot een meel, broodvruchtmeel, waarvan brood kan worden gebakken.


Meerdere variëteiten Afrikaanse broodvrucht

Er zijn meerdere variëteiten van de Afrikaanse broodvrucht. Er is vooral verschil in de grootte van de vrucht en de hoeveelheid vruchten die tegelijk aan een boom kunnen groeien.

 

  • •Treculia africana subsp. africana Decne. ex Trec
  • •Treculia africana subsp. madagascarica (N.E. Br.) C.C. Berg
  • •Treculia africana var. ilicifolia (Leandri) C.C. Berg
  • •Treculia africana var. inversa J.C. Okafor
  • •Treculia africana var. mollis (Engl.) Léonard
  • •Treculia africana var. sambiranensis (Leandri) C.C. Berg
Terculia africana Adolf Engler 1898


Huishoudelijk gebruik Afrikaanse broodvrucht

In verscheidene landen in Afrika kun je de Afrikaanse broodvrucht op de markt zien liggen. 

Het is dus een economisch item van belang. Daarnaast worden de bladeren gebruikt als diervoer. 

Het fruit kan tevens worden gebruikt om alcoholische dranken te maken, omdat het net als al het fruit wat suikers bevat. 

Verder is het hout van economisch belang. Het kan worden gebruikt voor meubels, maar het wordt ook gebruikt als basis voor hardboard. 

Behalve de broodvrucht zelf worden ook de zaden ervan gebruikt om een olie te maken. 

De zaden bevatten enkele toxische stoffen, maar door het traditionele verwerkingsproces worden deze eruit gehaald.


Inhoudsstoffen Afrikaanse broodvrucht

In Afrika wordt de Afrikaanse broodvrucht omarmt omdat hij tegen honger door een eiwittentekort werkt. Hij heeft aldus een belangrijke dieetwaarde. 

De Afrikaanse broodvrucht is relatief gezond, hoewel men nog niet exact weet welke stoffen er allemaal in zitten. 

Men onderzoekt eerst welke stoffengroepen het bevat, dan welke afzonderlijke stoffen, en vervolgens kan men pas op zoek gaan naar onbekende fytocomponenten.

Afrikaanse broodvrucht bevat vitamine C, Proteïnen, koolhydraten, gezonde vetzuren, kalium, calcium, magnesium, zink, koper, natrium, ijzer, fenolen, tanninen, flavonoïden, alkaloïden, saponinen, hartglycosiden, oxalaten en fytinezuur.

Treculia africana Zeer mooie botanische tekeing van de Afrikaanse broodvrucht door Joseph Dalton Hooker, vervaardigd in 1872

 

Traditioneel gebruik in Ghana

In Ghana heeft het de naam Ototim. De boomschors en stelen van de boom worden volgens Ghanese traditionele geneesmethoden aangewend bij onderbuikpijn, hoest, anemie en artritis. De bast op zich wordt gebruikt bij hoesten.
Traditioneel worden de bladeren gebruikt als middel om verhoogde bloeddruk te verlagen en om de gevolgen van astma te verlichten. 

De bladeren worden gekneusd en op de tong gelegd als antihoestmiddel. Het bladsap is een middel bij oorpijn. De as van de bladeren wordt ingezet bij miltproblemen.


Traditioneel gebruik in Nigeria

  • Gemalen bladeren worden toegepast op de tong als behandeling voor keelinfecties en voor spruw bij kinderen.
  • De latex wordt toegepast als een antibacterieel middel in oordruppels. Sap van de bladeren kan ook lokaal worden gebruikt als oordruppels.
  • Het wordt gebruikt voor de behandeling van hoest, reuma, huiduitslag, malaria, maagaandoeningen, mondtrillingen en de regeneratie van verouderde milt en levercellen.
  • De as van de bladeren wordt gebruikt als een remedie voor vergrote milt.
  • Afkooksels van verschillende plantendelen worden gebruikt als ontstekingsremmend middel en bij de behandeling van kinkhoest.
  • Het wordt ook gebruikt bij sommige gemeenschappen als een effectieve behandeling van maagproblemen en andere gastro-intestinale infecties.

 

Medicinaal bewezen werkingen Afrikaanse broodvrucht

Hoewel de Afrikaanse broodvrucht nog niet uitvoerig is onderzocht worden al wel enkele werkingen gekend en toegepast. Hij heeft de volgende medicinale indicaties:

 

  1. Tegen honger,
  2. Tegen diabetes,
  3. Tegen verhoogde bloedsuikerspiegel,
  4. Antibacterieel,
  5. Als antioxidant,
  6. Ontstekingsremmend.


Afrikaanse broodvrucht is veilig om te eten

Voordat een plantaardig voedselsoort wordt toegelaten tot de markt moeten er eerst veel veiligheidsonderzoeken worden uitgevoerd. 

In elk zaad en graansoort zitten non-nutriënten zoals hydroxycyanide, oxalaat en fytinezuur. Daarom onderzoeken wetenschappers of het aantal non-nutriënten onder de acceptabele waarde liggen. 

Het blijkt dat broodvruchtzaad minder gifstoffen bevat dan andere zaden en granen die allang bekend zijn. Daarnaast is het zo dat een stof als fytinezuur ook eigenschappen  tegen kanker heeft.

Er is in feite wetenschappelijke onduidelijkheid over hoe giftig de stof fytinezuur is. In ieder geval wordt broodvruchtzaad een veilige voedselbron bevonden door wetenschappers.
Er zit vooral veel kalium, magnesium en calcium in broodvruchtzaden. 

Van andere stoffen zeggen de onderzoekers dat er te weinig in zit, maar in het onderzoek wordt geen rekening gehouden met het feit dat het menselijk lichaam vitaminen en mineralen zelf kan aanmaken uit andere mineralen.

Dat houdt feitelijk in dat je niet per sé alle verschillende vitaminen en mineralen hoeft te eten, een gezond lichaam maakt zelf voedingsstoffen aan van de producten die het eet. 

Alleen van vitamine C is nog nooit aangetoond dat de mens het zelf aanmaakt.


Fotoserie Afrikaanse broodvrucht

  • 640px-Treculia_africana
  • 640px-Treculia_africana_0001
  • Monographieen_afrikanischer_Pflanzen-Familien_und_-Gattungen_(1898)_(14770017201)
  • Screenshot 2023-05-14 at 19-18-20 West African Plants - A Photo Guide - Treculia africana Desc
  • Screenshot 2023-05-14 at 19-19-42 West African Plants - A Photo Guide - Treculia africana Desc
  • Screenshot 2023-05-14 at 19-19-20 West African Plants - A Photo Guide - Treculia africana Desc
  • Screenshot 2023-05-14 at 19-19-10 West African Plants - A Photo Guide - Treculia africana Desc
  • Screenshot 2023-05-14 at 19-18-54 West African Plants - A Photo Guide - Treculia africana Desc
  • Screenshot 2023-05-14 at 19-18-40 West African Plants - A Photo Guide - Treculia africana Desc
  • Screenshot 2023-05-14 at 19-20-08 West African Plants - A Photo Guide - Treculia africana Desc
  • Screenshot 2023-05-14 at 19-20-24 West African Plants - A Photo Guide - Treculia africana Desc
  • Screenshot 2023-05-14 at 19-20-40 West African Plants - A Photo Guide - Treculia africana Desc
  • Screenshot 2023-05-14 at 19-21-03 West African Plants - A Photo Guide - Treculia africana Desc
  • Treculia africana kleiner
  • Treculia_africana_-_Fruit_and_Spice_Park_-_Homestead,_Florida_-_DSC09007

 


Afrikaanse broodvrucht reguleert Bloedsuikerspiegel

Wetenschappers deden een studie naar de bloedsuikerspiegel verlagende werking van de Afrikaanse broodvrucht. 

Men vertelt eerst wat de traditionele toepassingen zijn van broodvrucht. Broodvruchtmeel kan worden verwerkt tot brood, pasta en babyvoedsel en de zaden tot bakolie en margarine. Verder kan het meel, dat bijna 6% proteïnen bevat dienen als diervoedsel.

Het sap van de broodvrucht wordt op tanden gedaan die lijden aan cariës. Een afkooksel van de bast is een middel bij allerlei soorten hoest.
De onderzoekers constateren dat een wortelextract van de plant een bloedsuikerspiegel verlagende werking heeft. Tegelijk zien ze dat de proefdieren een betere leverwerking vertonen dat proefdieren die dit extract niet hadden gekregen. Verder merkt men op dat het lichaamsgewicht van proefdieren die het wortelextract kregen toegediend, lager was.
Men concludeert daarom dat de wortel van deze boom een bloedsuikerspiegel verlagende werking heeft en een lever verbeterende activiteit laat zien. 

Mogelijkerwijs is de plant ook een middel om in te zetten bij obesitas.

 

Geroosterde zaden van Afrikaanse broodvrucht

De broodvruchtzaden kunnen worden geroosterd en opgegeten. 

Daardoor zijn ze makkelijker te consumeren. Een onderzoek laat zien dat de zaden ook tot meel kunnen worden verwerkt en dat er dan allerlei lokale gerechten mee kunnen worden genaakt. 

Er zitten veel koolhydraten, maar ook allerlei voedingsstoffen in de zaden dus ze geven veel energie maar zorgen er ook voor dat het lichaam gezond blijft.

Broodvruchtcakes, snacks en koekjes zijn drie producten die van de broodvrucht kunnen worden gemaakt. Het zaad kan eveneens worden gebruikt als verdikkingsmiddel voor soep.

 

Bronnen bij artikel Afrikaanse broodvrucht


  • Kaartje geografische verspreiding: Thomas Dijkman
  • KopfotoAtamari
  • Tekening zwart wit" Engler, Adolf, 1844-1930
  • KleurentekeningJoseph Dalton Hooker
  • Alle overige foto's (waarvoor hartelijk dank):  http://www.westafricanplants.senckenberg.de
  • Informatie is deels afkomstig uit interviews
  • Wetenschappelijke informatie komt uit onderstaande downloadbare bronnen:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5