Voedsel en spiritualiteit
Richt je op de bron van Licht
 

Gezonde voordelen van de Afrikaanse tulpboom

 

Botanische, Latijnse naam: Spathodea campanulata
Spathodea campanulata

 

Deze geneeskrachtige boom is lid van de familie Bignoniaceace. African tulp tree is de Engelse naam voor deze boom. In Ghana heet het  Osisiriw. De oranje-gele bloemen hebben dezelfde vorm als die van een tulp, blijkt uit observatie, dus vandaar de naam. In het Afrikaans wordt de boom fakkelboom of Afrikaanse vlamboom genoemd. Die naam verwijst naar de flamboyant, een boom met bloemen van een andere vorm, maar wel van dezelfde rode uitbundige kleur.

 De bloemen bevatten veel nectar waaruit diverse vogels drinken. Het zijn ook de vogels die voor bevruchting van de boom zorgen.

 

Spathodea campanulata Distributie Afrikaanse tulpboom


Traditioneel gebruik tulpboom in Afrika

  • Ghanese kruidenartsen schrijven de plant bij meerdere indicaties voor. De wortel, bast en het zaad worden gebruikt tegen maagzweren. De boomschors is een middel bij tandpijn, maagpijn, rugpijn en blaasproblemen. Het wordt in sommige gevallen gebruikt als eetlustopwekkend middel. De steeltjes, bast en bladeren zijn een middel bij dyspepsie en maagzweer. De bladeren, bast en het fruit worden medicinaal toegepast bij artritis, dyspepsie en botbreuken. In Ghana wordt een thee of infusie van de schors gedronken tegen dysenterie en maagpijn. Een pulp van de schors wordt gebruikt bij oedemen en huidziekten zoals herpes en zweren.
  • In Gabon wordt de schors en de bloemen samen tot een pulp verwerkt om zweren te behandelen. Een koude thee wordt gedronken tegen urineweginfecties en een afkooksel van de bast wordt aangewend bij nierstoornissen.
  • In Senegal worden de fijngewreven bloemen en bladeren op wonden en zweren gelegd. De bloemen worden als vochtafdrijvend middel en ontstekingsremmer ingezet. De bladeren zijn er een diureticum en een middel tegen urineweginfecties. Ook is het een antigif bij verschillende vergiftigingen afkomstig van dieren. Een bladafkooksel is verder een middel dat in de behandeling van gonorroe wordt toegepast en het wordt ingezet bij heupproblemen van de vrouw.
  • In Ivoorkust wordt de plant gebruikt bij koorts, malaria, diabetes en problemen met de pigmentatie van de huid.


Bewezen werkingen Afrikaanse tulpboom

Uit een onderzoek blijkt dat deze geneesplant beschikt over de volgende medicinale activiteiten: 

  1. Pijnstillend
  2. Ontstekingsremmend, 
  3. Antibacterieel, 
  4. Tegen virussen
  5. UV-stralingsbeschermend, 
  6. Anti-epilepsie
  7. Antioxidant
  8. Kankerremmend
  9. Antimalaria, 
  10. Anti-HIV
  11. Leverbeschermend
  12. Antischimmel, 
  13. Anti-staar, 
  14. Anti-kanker en 
  15. Anti-diabetes.

Wat het antibacteriële effect betreft, blijkt dat de bloem een betere werking heeft dan het blad. 

Daarnaast is vooral de bloem goed als bescherming tegen de zon omdat het lichaam tegen de schade van UV-straling beschermt.


Spathodea campanulata Bloem van de Afrikaanse tulpboom


Kankerremmende werking

Een onderzoeksgroep uit Polen, Turkije en Ivoorkust publiceerde in 2022 een onderzoek naar de Afrikaanse tulpboom. Men zag dat er een sterke antioxidantactiviteit huist in de plant, met name door iridoïden, flavonoïden en fenolzuren met een cafeïnezuurgroep. 

Men bracht 57 verschillende stoffen in kaart, die allemaal een vorm van medicinale activiteit vertonen. Daarnaast zag men dat er een kankerremmende werking uitgaat van deze West-Afrikaanse geneesplant. 

Dat bevestigt het traditionele gebruik in Ghana tegen huidkanker, keelkanker en maagkanker. 

De onderzoekers zien dat het ook werkt tegen cellijnen van borstkanker, darmkanker, longkanker, hersentumor en leukemie.


Fotoserie Afrikaanse tulpboom

  • 640px-Myna_1455
  • 640px-Spathodea_campanulata_closeup
  • 640px-Spathodea_campanulata_flower_cluster_(Philippines)_2
  • 640px-Spathodea_campanulata_flowers
  • Spathodea_campanulata_by_Zureks
  • Spathodea_campanulata_B
  • Spathodea_campanulata_A
  • Spathodea_Campanulata_01
  • African_Tulip_Tree_flowers_along_Wai_Koa_Loop_Trail_(8721764951)
  • Spathodea_campanulata_flower
  • Spathodia campanulata kleiner
  • Tulipafrican


Virusremmende werking Afrikaanse tulpboom

Bovendien kon de onderzoeksgroep uit 2022 zien dat de plant beschikt over een sterke werking tegen virussen

Men concludeert dat de bioactieve componenten in de nabije toekomst onderdeel kunnen gaan vormen van een nieuwe, creatieve methode om mensen van ziekten te genezen, maar daarvoor moeten nog wel onderzoeken op dieren en mensen plaatsvinden.


Afrikaanse tulpboom tegen Helicobacter pylori

Een ontsteking in de maag en darmen wordt vaak veroorzaakt door een overtalsituatie van de bacterie Helicobacter pylori. Een onderzoeksgroep men wetenschappers uit Kameroen en Italië zien dat de Helicobacter pylori bacterie resistent is tegen antibiotica

Vervolgens gebruikt men een extract van de Afrikaanse tulpboom, die wel werkt tegen de bacterie. Daarom is het een beetje tegenstrijdig als men in de conclusie vermeldt dat het plantaardige extract in combinatie met antibiotica kan worden gebruikt. 

Als een bacterie resistent is tegen antibiotica, voedt de bacteriekolonie zich daarmee. Dan moet je de antibiotica juist niet gebruiken, en alleen het plantaardige extract gebruiken, wat bovendien geen bewerkingen heeft, 

Antibiotica maakt namelijk veel te veel bacteriesoorten dood, en is beslist geen precisie-instrument dat alleen bacteriën in overtal elimineert.

Spathodea campanulata De Afrikaanse tulpboom wordt niet alleen gebruikt als bron van medicinale stoffen, het is ook een populaire tropische en subtropische sierboom.


Mogelijk middel bij depressie

Een extract van Afrikaanse tulpboom lijkt een goed middel bij depressie. Onderzoekers uit India deden een onderzoek op depressieve muizen om te kijken of ze minder depressief worden van een extract van de Afrikaanse tulpboom.
Een enzym genaamd monoamine oxidase (MAO) is betrokken bij het verwijderen van de neurotransmitters noradrenaline, serotonine en dopamine uit de hersenen. MAO-remmers voorkomen dit, waardoor meer van deze hersenchemicaliën beschikbaar zijn om veranderingen te bewerkstelligen in zowel cellen als circuits die zijn beïnvloed door depressie.
De synthetische MAO-remmers hebben veel bijwerkingen en werken iet altijd even goed. Dat is reden voor onderzoekers om op zoek te gaan naar veilige en werkzame plantmedicijnen. Stoffen in de Afrikaaanse tulpboom zijn in staat om als natuurlijke MAO-remmers te dienen. 

De werking is dosisafhankelijk en heeft daarmee een goede voorspelbaarheid, wat belangrijk is voor de juiste therapeutische aanwending. Men maakte gebruik van drie standaard testen op muizen om de werking van de geneesplant tegen depressie te meten: Een staarttest, een zwemtest en een hoofdbewegingtest.

Bronnen bij artikel Afrikaanse tulpboom


  • Kaartje geografische verspreiding: Thomas Dijkman
  • Foto's: Publiek domein via Wikimedia commons
  • Informatie is deels afkomstig uit interviews
  • Wetenschappelijke informatie komt uit onderstaande downloadbare bronnen:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5