Voedsel en spiritualiteit
Richt je op de bron van Licht
 

Geweldige geneespower van pompoenpoeder

Botanische Latijnse naam: Cucurbita Maxima

Cucurbita Maxima pompoen

Pompoenen zijn erg gezond als groente maar als poeder zijn ze een nog een stuk gezonder. Je kunt het poeder op meerdere manieren medicinaal inzetten. De geneeskrachtige eigenschappen van pompoenpoeder zijn allerminst volledig onderzocht. Het is voor onderzoekers wenselijk om meer wetenschappelijk onderzoek naar pompoenpoeder te doen. In ieder geval is duidelijk dat pompoenpoeder de bloedsuikerspiegel verlaagt. Dat is goed nieuws voor mensen met suikerziekte of diabetes mellitus.

Pompoenpoeder is snel en gemakkelijk inzetbaar. Je kunt het mixen met water en je hebt een pompoendrank gemaakt. Ook verse pompoen is in luttele bewerkingstijd omgetoverd tot een heerlijke soep.


Pompoen als medicijn

Pompoenzaad of pompoenpitten worden in de traditionele geneeskunde al langer gebruikt als medicijn. 

De geneeskracht van pompoen is wat minder bekend en de medicinale werking van pompoenpoeder wordt pas sinds begin 21e eeuw onderzocht.

Daarom zijn veel gezondheidsaspecten van deze ideale moestuingroente nog altijd niet volledig uitgeplozen. 

Dat is jammer. Pompoen zou wel eens één van de meest krachtige medicinale groenten kunnen zijn. 

Tenminste, als je afgaat op de grote hoeveelheden voedingstoffen die in deze makkelijk groeiende groente huizen.


Waarom gedroogde groenten?

Cucurbita maxima pompoenpoeder

Je zult je afvragen waarom het nodig is om gedroogde groenten te eten. Je maakt toch genoeg gebruik van verse groenten? Waarom zou ik extra veel groenten eten door groentepoeders te gebruiken? 

Ten eerste is er de bodemverarming. Door de intensieve landbouw raakt de bodem uitgeput waardoor groenten minder vitaminen en mineralen bevatten. Daarnaast eten we te veel bewerkt voedsel. We vertrouwen te veel op potjes, blikwaar en diepvriesproducten.

Door een bewerking verdwijnen er vitaminen en mineralen. Drogen is een bewerking waarbij de minste mineralen en vitaminen verloren gaan. 

Daarom is het verstandig om het voedsel te supplementeren met natuurlijke groentepoeders. 

Zo blijft je vitaminen- en mineralenhuishouding beter in orde. Bovendien kunnen de werking van extra antioxidanten die vrije radicalen uitschakelen allerlei medicinale eigenschappen bieden. 

Deze gezondheidsmechanismen worden sinds het begin van de 21e eeuw steeds vaker onderzocht.

Cucurbita maxima Halve pompoen


Algemene informatie

Waarom gebruiken we Latijn in de wetenschap? Een kort antwoord is: zodat we zeker weten over welke plant het gaat. 

Er zijn verschillende soorten pompoenen maar waarschijnlijk wordt de Cucurbita maxima het meest gebruikt om tot poeder te verwerken. 

De officiële Nederlandse naam van deze groente is ´reuzenpompoen´.

De reuzenpompoen is de grootste van alle pompoenen. In het Engels zal je moeten zoeken naar ´pumpkin powder´ om meer informatie over dit product in te winnen. 

Het Nederlands kent de naam pompoenpoeder. De Cucurbita maxima is mooi rond. Zijn buitenschil is fel oranje. 

De binnenkant heeft een lichtere oranje kleur. De schil kan worden opgegeten, mits er geen rare plekken op zitten. 

Deze pompoensoort groeit uitstekend in de moestuinen van Nederland en België. 

Het is een favoriete groente onder moestuinierders omdat de opbrengst vaak alle verwachtingen overtreft.

Cucurbita maxima Scheut van de pompoenplant


Pompoenpoeder tegen diabetes

De reden dat onderzoekers liever poeders van groenten dan verse groenten bestuderen, is omdat er dan beter standaard eigenschappen per gram kunnen worden onderzocht. 

Deze op standaard gerichte methode heeft als nadeel dat in verse pompoen andere, vluchtige stoffen met medicinale eigenschappen kunnen zitten die door wetenschappers over het hoofd worden gezien. 

Uit onderzoek blijkt dat pompoenpoeder de bloedsuikerspiegel verlaagt. 

De onderzoekers zien de bijwerkingen van officiële diabetesmedicatie en stellen dat pompoenpoeder hetzelfde effect bewerkstelligt zonder dat het nare bijwerkingen heeft. Het onderzoek werd afgerond in 2009 in India.

De onderzoekers denken dat de flavonoïde quercetine, die in ruime mate voorkomt in pompoen, aan de oxidatiestressverminderende werking bijdraagt. 

De onderzoekers zagen verder dat de gezondheidstoestand van diabetische ratten verbeterde als ze pompoenpoeder aten.


Pompoen verlaagt bloedsukerspiegel bij kritieke patiënten

Uit Iraans onderzoek dat is gepubliceerd in 2018 blijkt dat pompoen de bloedsuikerspiegel sterk verlaagt. 

Hiervoor kan gekookte pompoen worden gebruikt, maar de onderzoekers gebruikte gedroogde pompoen, omdat dan goed is te meten bij welke hoeveelheid de pompoen voor iemand een medicinaal effect heeft.

Patiënten met zowel diabetes type 1 als diabetes type 2 kregen 5 gram gedroogd pompoenpoeder, elke 12 uur gedurende drie dagen. 

Elke vier uur werd hun insulineniveau gemeten. Men zag dat de bloedsuikerspiegel elke dag verder afnam, met significante niveaus. 

In het onderzoek kreeg niemand last van bijwerkingen. Het onderzoek was een verkennend onderzoek onder 20 mensen, uitgevoerd in een ziekenhuis.


Vele medicinale eigenschappen

Cucurbita maxima Twee pompoen in de moestuin

Op internet mogen er niet bijster veel onderzoeken over pompoen staan maar ze zijn er wel. De meeste onderzoeken zijn van vrij recente datum. Soms worden onderzoeken slechts beperkt gepubliceerd en niet in het openbaar.

Indiase onderzoekers melden in 2010 dat alkaloïden, flavonoïden, palmitinezuur, oliezuur en linolzuur zorgen voor diverse medicinale eigenschappen zoals antidiabetische, antioxidante, kankerbestrijdende en ontstekingsremmende kwaliteiten. 

Op basis van het hoge aantal fytonutriënten en de geneeskrachtige componenten bevelen de onderzoekers aan om meer onderzoek te doen naar pompoen.


Algemene conclusie op basis van vitamine-A-inhoud

Vitamine A, vitamine C en E werken als antioxidanten. Als je op de algemene wetenschappelijke feiten afgaat en je ziet dat een klein beetje pompoenpoeder al genoeg is voor de dagelijkse behoefte aan vitamine A, kun je wel nagaan dat er erg veel antioxidanten in pompoenpoeder zitten.

Over het algemeen zijn antioxidanten goed voor het immuunsysteem, de vruchtbaarheid en de bloeddruk

Het hoge vitamine-A-gehalte doet de kans op maculadegeneratie verminderen. Pompoen bevat meer gezonde stoffen voor de ogen dan wortel.


Cucurbita maxima De pompoen geeft geweldige geneespower


Pectine uit pompoen vervoert antioxidanten

Een Russisch-Spaans-Amerikaans onderzoeksteam bracht in 2018 een wetenschappelijk rapport naar buiten over de medicinale werkingen van pompoen. 

Men ziet dat pompoen veel vezels bevat, waarvan pectine er een is. 

Het team meldt dat pectine andere voedingsstoffen zoals vitamine C, carotenoïden en polyfenolen vervoert naar de plekken waar het in het lichaam nodig is.

Pectine vervoert in feite de antioxidantwerking, een belangrijk deel van de geneeskracht in plantaardig voedsel. 

De pectine uit pompoen heeft een meerwaarde ten opzicht van pectine uit appel, en draagt bij aan het kankerwerende effect van de pompoen. 

De wetenschappers kwalificeren het als functioneel voedsel, soms ook wel medicinaal voedsel genoemd.


Eet- en drinktips pompoenpoeder

Pompoenpoeder is een relatieve nieuwkomer in de keuken. We hebben niet van onze ouders geleerd hoe we dat moeten gebruiken. Daarom is het handig om een paar richtlijnen te krijgen zodat je erna je eigen creativiteit erop los kunt gooien.

  • Pompoenpoeder kun je makkelijk voor minimaal 5% mengen met deeg van tarwe of ander graan om brood, cakes, koekjes, taarten, vlaaien of muffins te bakken.
  • Het poeder van een pompoen kun je door een groentesmoothie doen om deze met extra voedingsstoffen te verrijken.
  • Pompoenpoeder kun je door een soep doen om deze oranje te maken, wat dikker en wat lekkerder.
  • Pompoenpoeder kun je door een wortelstamppot doen.
  • Heet water bij pompoenpoeder doen betekent eigenlijk dat je zelf een pure pompoenbouillon maakt.
  • Pompoenpoeder kun je samen met andere groentenpoeders zoals rodebietpoeder, spinaziepoeder, tomaatpoeder, broccolipoeder en wortelpoeder gebruiken als instant verkoelende groentedrank.


Bronnen artikel  pompoen

  • Algemene informatie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Reuzenpompoen
  • Diabetes pompoenpoeder: http://scialert.net/fulltext/?doi=rjmp.2011.577.586&org=10
  • Medicinale aspecten: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21110905
  • Vitamine A-inhoud: http://www.medicalnewstoday.com/articles/279610.php
  • Pectine: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6147495/
  • pompoen verlaagt hoge bloedsuikerspiegel: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6147495/