Voedsel en spiritualiteit
Richt je op de bron van Licht
 

De geneeskracht van astralagus

 Chinees superkruid voor verbetering levensenergie groeit gewoon in Nederland

Botanische Latijnse naam: Astralagus membranaceus
Nederlandse naam: Astralagus, vlezige hokjespeul
Duitse naam: Süßholz-Tragant of Süßer Tragant
Engelse naam: liquorice milkvetch, wild liquorice, wild licorice
Lokale naam: Huang qi (China)
Astragalus membranaceus - Een Overzicht van de Vlezige Hokjespeul

 


Astralagus membranaceus, ook bekend als vlezige hokjespeul, is een plant die van nature voorkomt in Oost-Aziatische landen, waaronder China, Korea, Mongolië en Siberië. Deze plant, die tot een hoogte van ongeveer 40 centimeter groeit, staat bekend om zijn medicinale eigenschappen die al eeuwenlang worden gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde. In dit artikel zullen we een overzicht geven van de kenmerken, traditionele toepassingen, belangrijkste indicaties, inhoudsstoffen en gebruiksinstructies van astragalus.

 

Naamgeving Vlezige hokjespeul

De botanische naam "glycyphyllos" is afgeleid van het Griekse woord "glykys", wat "zoet" betekent, en "phyllon", wat "blad" betekent. 

Dit verwijst naar de zoet smakende blaadjes van de plant. In het Nederlands heet hij hokjespeul omdat de zaadpeul uit twee hokjes bestaat.


Hokjespeul: Zeldzame plant met geneeskracht

Hokjespeul is een plantensoort die oorspronkelijk voorkomt in Centraal-Azië en Europa. In de Lage Landen is deze plant zeldzaam en wordt voornamelijk aangetroffen in zonnige kalkrijke zomen bij kreupelhout en heggen, ruige bermen en aan oevers. 

In Nederland heeft Hokjespeul beperkte verspreiding en komt het alleen voor in Zuid-Limburg, bij Arnhem en Nijmegen, en zeer zeldzaam in de rest van Gelderland. 

In Vlaanderen kan de plant ook sporadisch worden gevonden in het zuiden van Limburg en ten noorden van Brussel en Antwerpen.

Astragalus membranaceus De opvallend mooi gekleurde bloesem van vlezige hokjespeul is soms te zien in Zuid-Limburg en Gelderland.


Familie van zoethout

Hokjespeul behoort tot dezelfde familie als zoethout en heeft vroeger ook dienstgedaan als geneeskruid. 

Het bevat een werkzaam bestanddeel genaamd glycoside, dat aanwezig is in zowel de wortel als de bladeren van de plant. Deze stof bezit geneeskrachtige eigenschappen en heeft historisch gezien verschillende toepassingen gehad.


Kenmerken van Astragalus

  • Naam: Astragalus membranaceus, ook bekend als vlezige hokjespeul.
  • Herkomst: Inheems in Oost-Aziatische landen zoals China, Korea, Mongolië en Siberië.
  • Hoogte: Groeit tot een hoogte van ongeveer 40 centimeter.
  • Medicinale eigenschappen: Wordt gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde vanwege zijn adaptogene en medicinale eigenschappen.


  • Screenshot 2023-06-10 at 00-25-41 Astragalus-membranaceus-root-powder-plant.jpg (JPEG-afbeelding 1600 × 1600 pixels) - Geschaald (46%)
  • Screenshot 2023-06-10 at 00-28-10 Astragalus-root-600.jpg (JPEG-afbeelding 600 × 600 pixels)
  • Screenshot 2023-06-10 at 00-25-06 Astragalus_144701818.jpg (WEBP-afbeelding 1700 × 1133 pixels) - Geschaald (65%)
  • Screenshot 2023-06-10 at 00-24-33 Astragalus_Mongholicus_1024x1024@2x.jpg (WEBP-afbeelding 2048 × 1356 pixels) - Geschaald (54%)
  • Screenshot 2023-06-10 at 00-27-48 Astragalus-membranaceus.jpg (JPEG-afbeelding 1300 × 861 pixels) - Geschaald (85%)
  • Screenshot 2023-06-10 at 00-27-07 Astragalus_lentigi-nigr-fl.jpg (JPEG-afbeelding 1782 × 1314 pixels) - Geschaald (56%)
  • 66420e7e17289b4c674886ccf78e4c44
  • Screenshot 2023-06-10 at 00-26-30 Astragalus-memb-flower--scaled.jpeg (JPEG-afbeelding 2560 × 1920 pixels) - Geschaald (38%)

 


Traditionele toepassingen Astragalus membranaceus:

  • Adaptogeen: Wordt gebruikt als adaptogeen in de traditionele geneeskunde om het aanpassingsvermogen van het menselijk lichaam te vergroten.
  • Versterking van de weerstand: Helpt het lichaam weerstand te bieden tegen verschillende ziekten.
  • Verhoging van levensenergie: Kan de levensenergie versterken en wordt toegepast bij chronische aandoeningen.
  • Gebruik bij diverse symptomen: Wordt ingezet bij eetlustgebrek, diarree, vermoeidheid en gebrek aan energie.
Astragalus membranaceus De bladeren van vlezige hokjespeul


Belangrijkste indicaties van Astragalus membranaceus:

Weerstandsverbetering: Astragalus wordt voornamelijk bestudeerd vanwege zijn vermogen om de weerstand te verbeteren.
Hartfunctie: Onderzoeken richten zich ook op de verbetering van de hartfunctie.
Indicaties voor gebruik: Zwakke weerstand, immunodeficiëntie, verkoudheid, bronchitis, keelpijn, griep, middenoorontsteking, virusziekten (zoals herpes simplex, parainfluenza type 1, coxsackie B2 en B3), virale myocarditis, chronische diarree, vermoeidheid door stress, verbetering van lichamelijke prestaties van sporters, preventie van infecties na intensieve training, hartinsufficiëntie, hoge bloeddruk en angina pectoris.

 


Inhoudsstoffen van Astragalus membranaceus:

  • Polysacchariden: Astragalus bevat polysacchariden zoals astragalosiden en astragalan, die het immuunsysteem stimuleren.
  • Triterpenoïde saponineglycosiden: Deze stoffen hebben vergelijkbare eigenschappen als steroïde hormonen en hebben een positief effect op het hart.
  • Flavonoïden: Sterke flavonoïden in astragalus, zoals isoflavonen, formononetine, kumatakenine en isoliquiritigenine, dragen bij aan de medicinale eigenschappen van de plant.
  • Andere stoffen: Astragalus bevat ook fructose, glucose, fytosterolen, betasitosterol, etherische olie, aminozuren, kalium, magnesium, choline, betaïne, linolzuur en alfalinoleenzuur.
Astragalus membranaceus De wortel van astralagus


Gebruiksinstructies van Astragalus membranaceus:

  • Dosering: Voor gedroogde wortel wordt een dagelijkse dosis van 9-30 gram aanbevolen. Het is ook mogelijk om een thee te zetten van de gedroogde wortel. Bij gestandaardiseerde extracten met 70% polysacchariden is de maximale dagelijkse dosis 1500 mg, in te nemen rond de maaltijden.
  • Duur van gebruik: Astragalus kan veilig gedurende langere tijd worden gebruikt.
  • Contra-indicaties: Raadpleeg een arts bij het gebruik van astragalus bij auto-immuunziekten, acute infecties, acute huidaandoeningen, zwangerschap of tijdens het geven van borstvoeding.
  • Bijwerkingen: Bij gewone doseringen zijn er vrijwel geen bijwerkingen. Een te hoge dosering kan leiden tot maagdarmklachten zoals diarree.
  • Interacties: Er kunnen interacties optreden met antitumorale middelen, virale middelen en medicijnen die de werking van het immuunsysteem onderdrukken. Raadpleeg een arts bij gebruik van astragalus in combinatie met andere geneesmiddelen of geneesplanten.
  • Combinaties: Astragalus kan worden gecombineerd met Echinacea purpurea voor de behandeling van griep, verkoudheid en luchtwegenaandoeningen, met Panax ginseng voor energiegebrek en vermoeidheid, en met Withania somnifera voor een verbeterde weerstand en stressbestendigheid.
Astragalus membranaceus Mooie botanische tekening van Vlezige hokjespeul

Consulteer een medisch professional

Een supplement is nooit een vervaging voor gezond eten zoals dagelijks 5 ons groente en minimaal 3 stuks fruit. 

Bij twijfel aan de werkzaamheid of interacties met medicijnen kun je het beste een medisch professional om advies vragen zoals een natuurgeneeskundige, fytotherapeut of orthomoleculaire voedingsdeskundige. 

Als het goed is weten zij ook iets van de eventuele interacties met reguliere medicijnen.


Bronnen artikel vlezige hokjespeul


  • Medische informatie: Groot Handboek Geneeskrachtige Planten, Geert Verhelst.
  • Wetenschap: https://www.foundationalmedicinereview.com/wp-content/uploads/2019/02/v8-1-72.pdf
  • Hartfunctie: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10322646
  • Virale leverontsteking: https://www.foundationalmedicinereview.com/wp-content/uploads/2019/02/v8-1-72.pdf
  • Antikankerwerking: https://www.scholarsresearchlibrary.com/articles/astragalus-membranaceus--a-review-study-of-its-anticarcinoma-activities.pdf