Voedsel en spiritualiteit
Richt je op de bron van Licht
 

Fameuze frambozenpitolie geeft  grandioze geneespower

Frambozenzaadolie is culinaire cosmetica

Latijnse naam: Rubus idaeus semen

Rubus idaeus semen

Wanneer frambozen verwerkt worden tot broodbeleg blijven er veel kleine pitten over. Deze pitjes hoeven de fabrikanten van jam niet weg te gooien; ze bevatten allerlei zeer gezonde stoffen. Het blijkt onder andere dat de olie die uit frambozenpitten kan worden gewonnen goed is tegen kanker en goed is voor het bloed. Of frambozenpitolie goed is tegen de zon, zoals veel cosmeticakenners beweren, is de vraag.
In 2019 werden er in Rusland de meeste frambozen gekweekt in de wereld. Frambozenzaad wordt als een bijproduct gezien, maar het heeft allerlei toepassingen.

In frambozenzaadolie zit veel omega 3 en omega 6-vetzuren. Dat zijn essentiële vetzuren die ons lichaam niet zelf aanmaakt. Van deze vetzuren maakt ons lichaam andere vetten die nodig zijn.


Rubus idaeus semen Frambozen zijn extreem gezond


Inhoudsstoffen frambozenpitten

Frambozen zijn gezonde vruchtjes die van nature in het wild in Nederland voorkomen. De geneeskracht van frambozen is reeds bekend bij velen maar die van frambozenpitten is eveneens vermeldenswaardig. In frambozenpitten zit meer galluszuur dan in de pitten van blauwe bosbessen. Verder zitten er veel alfa-, gamma- en deltatocoferolen, de carotenoïden zeaxanthine, betacaroteen, luteïne en cryptoxanthine en andere natuurlijke antioxidanten in frambozenpitten. Er zit veel vitamine E in, de tocoferolen, zoals alfatocoferol, y-tocoferol, deltatocoferol en tocotriënolen.
Op het gebied van de carotenoïden zat er vooral veel zeaxanthine, betacaroteen, luteïne en cryptoxanthine in het zaad van de framboos. 

Daarnaast bevat de frambozenpit alfalinoleenzuur, een zeer gezond omega 3 vetzuur. Ook bevatten frambozenpitjes en de olie daarvan veel sterolen zoals campesterol, stigmasterol, sitosterol, avenasterol, en cytrostadienol.


Antikankerwerking van frambozenpitten

In frambozenpitten zit de ellagitannine ellagzuur. Het lichaam zet deze stof om tot urolithine A en urolithine B, welke door de darmen en prostaat kunnen worden opgenomen. Volgens Koreaans onderzoek uit 2015 kunnen deze stoffen kankercellen aanzetten tot apoptose, de dood van de kankercel. Volgens Amerikaans onderzoek uit 2007 zijn voor de antikankerwerking van frambozen zaad anthocyaninen verantwoordelijk. Overigens zou schrijver en kankeronderzoeker Brian Peskin iets anders zeggen als hij dit zou lezen. 

Hij zou erop wijzen dat alfalinoleenzuur in het frambozenpitje een essentieel basis omega 3 vetzuur is wat kanker bestrijdt doordat het zich nestelt in de celwanden van lichaamscellen. 

Dit omega 3 vetzuur laat zuurstof binnen in de cel. Wanneer er een zuurstoftekort in cellen is, biedt dat de voedingsbodem voor het verworden van een gezonde lichaamscel tot een kankercel. 

Wanneer we te weinig omega 3 uit noten en zaden binnen krijgen, kan het lichaam ertoe overgaan om slechte vetzuren in de celwanden neer te zetten die geen zuurstof toe laten wat een verhoogd risico geeft op kanker. 

Volgens Brian Peskin is dat de reden dat in de laatste 100 jaar de sterftecijfers door kanker explosief zijn gestegen. Hij schreef het boek ´Het verzwegen verhaal over kanker´ en gebruikte honderden wetenschappelijke onderzoeken als bron.


Frambozenpitten, mooie bron van vezels

In frambozenpitten zitten veel vezels. De belangrijkste polyfenolen in de pit van de framboos zijn ellagitanninen. Het bevat de dimeer sanguiïne-H-6 en een trimeer, lambertianine-C. De vezels van frambozenpitten worden in de maag verteerd waarbij korte-keten-vetzuren ontstaan.

Deze vetzuren zorgen voor een beter bloedprofiel, zo verhaalt een Pools onderzoek dat werd gepubliceerd in 2015. 

Vooral het triacylglycerolgehalte wordt omlaag gebracht, medicijnen kunnen het triacylglycerolgehalte omhoog stuwen. 

Een Pools onderzoek uit 2013 had al eerder de antioxidantwerking van frambozenzaad onderzocht en bevestigd.


Frambozenpitolie tegen verbranding door de zon

Op vele cosmeticasites op internet valt te lezen dat frambozenpittenolie een hoge beschermingsfactor heeft tegen de zon. 

De sites die dat melden weten echter geen wetenschappelijke bron aan te voeren. 

Misschien is het zo dat cosmeticakenners zich baseren op de bevindingen van een gerenommeerd instituut dat hun onderzoek niet aan het publiek heeft prijsgegeven.


Rubus idaeus semen Kauw voortaan op de pitjes van frambozen.


De beschermingsfactor van frambozenpitolie

Afgezien of het waar is of frambozenpitolie een hoge beschermingsfactor heeft, is het de vraag of het verstandig is een olie te gebruiken tegen de zon, tijdens het zonnebaden. Je kunt prima een olie gebruiken na het zonnen. Een onderzoek uit 2021 geeft aan dat de zonnebeschermingsfactor in de jaren daarvoor te hoog in ingeschaald door wetenschappelijke onderzoeken. 

Het is nu vastgesteld dat frambozenpitolie een beschermingsfactor heeft van 2.6. 

Dat lijkt misschien niet veel, maar het is in ieder geval wat. 

Bovendien heeft deze olie veel eigenschappen die andere zonnelotions niet hebben. Het voedt namelijk de huid, en gaat huidveroudering tegen.


Frambozenpitolie, goed voor na het zonnebaden

Tijdens het zonnen een olie gebruiken in zonovergoten gebieden zoals de tropen is niet echt verstandig. Frambozenpitiolie heeft een ontstekingsremmende werking, omdat het beschikt over antioxidanten.

De olie zelf verzorgt de uitgedroogde huid die te lang in de zon is geweest. 

Frambozenpitolie is goed tegen een verbrande huid. Het gebruik na in de zon te zijn geweest kan heilzaam zijn.

Frambozenpitolie valt in de categorie natuurlijke beschermingsmiddelen tegen de zon.


Frambozenpitolie tegen veroudering

Rubus idaeus semen

Frambozenpitolie is een belangrijk onderdeel van anti-verouderingscrèmes. De hoge gehalten aan carotenoïden en tocoferolen, ofwel vitamine A en E, zorgen ervoor dat het herstellend werkt voor beschadigde huidcellen.

Het werkt als bevochtiger pof moisturizer voor de huid. Daarnaast wordt frambozenpitolie vaak gebruikt als foundation voor make-up, ook om de huid te beschermen tegen de kwalijke stoffen in make-up.


Frambozenpitolie maakt je jonger

Frambozenpitolie helpt het collageen, waardoor de huid er mooier uitziet. Het bestrijdt oxidatieve stress, waarvan de huid ouder gaat lijken. Allerlei schade door chemicaliën, roken, drinken, slecht eten, worden tegengegaan met frambozenpitolie aanbrengen.
Rimpels en gezichtslijnen worden minder zichtbaar door frambozenpitolie, terwijl het de poriën van de huid open houdt, zo meldt een wetenschappelijk rapport. 

Deze olie is eveneens een antibacteriële olie en werkt onder andere tegen de ziekteverwekker E. coli. Allerlei micronutriënten trekken in de huid en doen daar hun ontstekingsremmende werking.


Frambozenpitolie, goed voor tandvlees

Frambozenpitolie is goed tegen ontstoken tandvlees. Het is een mooie olie voor de mondhygiëne, omdat het bacteriën bestrijdt die mondproblemen geven. 

Daarnaast zitten er ontstekingsremmende stoffen in frambozenpitolie, zo weten onderzoekers te melden.


Frambozenpitolie tegen eczeem

Make-up is een risico voor allerlei huidziekten, zoals constitutioneel eczeem

Frambozenpitolie gaat eczeem tegen. Het helpt ook tegen een paar andere huidproblemen.

Samen met de ontstekingsremmende eigenschappen is frambozenpitolie en ideale olie voor uitwendig gebruik. Maar omdat deze olie ook eetbaar is, en de tanden en tandvlees kan beschermen, is het ook raadzaam het in te nemen als salade-olie, mocht je huidproblemen ervaren.


Geneeskrachtige toepassingen frambozenpitolie

Frambzenpitolie kent een reeks aan medicinale aanwendingen, zo meldt een review onderzoek, dat 52 wetenschappelijke onderzoeken als bronmateriaal heeft gebruikt. Uit dit review blijkt dat frambozenpitolie goed werkt tegen een reeks aan ernstige ziekten. Je zou het in eerste instantie preventief kunnen gebruiken tegen de volgende ziekten:



Olie tegen de zon, of een T-shirt?

Een olie opdoen terwijl je in de zon bent kan het effect van de zon versterken; je bakt letterlijk bruin door de olie op je huid. 

In Nederland kan dat waarschijnlijk weinig kwaad omdat de zon nooit erg hard schijnt, maar in de tropen is het sterk af te raden om welke olie dan ook te gebruiken in de zon. 

Je kunt beter de huid beschermen door de eerste dag dat je in de zon bent een kwartier jezelf bloot te stellen, de tweede dag een half uur en dit zo verder langzaam op te bouwen tot maximaal anderhalf uur tropische zon per dag.

Als je deze langzame opbouwmethode hanteert, verbrandt de huid niet. Uit allerlei onderzoek blijkt dat zonnebrandmiddelen kanker veroorzaken en de huid niet beschermen tegen een melanoom. In dit geval is het goed op te merken dat sinds de adviezen van regeringen wereldwijd zijn uitgegaan om zonnebrandcrèmes te gebruiken, dat advies ruimschoots is opgevolgd en het aantal huidkankergevallen is gestegen in plaats van gedaald.


Frambozenpitolie voorkomt leverschade, diabetes en obesitas

Niet alcoholische vette lever ziekte is een risicofactor voor diabetes en obesitas. Door het eten van te veel suiker kan de lever net zo aangetast worden als alcohol. Ook de bijwerkingen van medicijnen kunnen voor leverschade zorgen.

Daarom is het goed om te weten welke nutriënten de lever herstellen. Het blijkt dat frambozenpitolie beschermend werkt voor de lever. Het risico op diabetes en obesitas wordt significant lager als we regelmatig frambozenpitolie consumeren.


Bladeren bevatten dezelfde stoffen als de pitjes

Rubus idaeus semen Frambozenblad is een theeblad

Uit een ander onderzoek blijkt dat ook de bladeren alle stoffen bevatten die in frambozenpitten zitten. Het is daarom aan te raden om een frambozenstruik in je eigen tuin te zetten, zodat je regelmatig thee kan drinken van de bladeren. Deze hebben hetzelfde verjongingseffect voor de huid. Je kunt in dat geval je huid wassen met thee van frambozenpitten.


Bronnen artikel frambozenpitten

  1. Vezels frambozenpitten 2015; http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25746061
  2. Frambozenpitolie Tegen kanker, Korea 2015: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25906041
  3. Antioxidantwerking 2015: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24121557
  4. Boek: Het verzwegen verhaal over kanker, Brian Peskin
  5. Frambozenpitolie tegen veroudering, 2021: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8151122/
  6. Geneeskrachtige toepassingen frambozenpitolie review: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8151122/
  7. Frambozenblad bevat zelfde stoffen als pitjes: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25940647/
  8. Foto´s: Wikimedia commons, publiek domein