Voedsel en spiritualiteit
Richt je op de bron van Licht
 

De geneeskracht van bedelaarskruid

Latijnse naam: Desmodium adscendens

Desmodium adscendens

Dit kruid is familie van de Fabaceae en het komt vooral voor in Zuid-Amrika, Afrika en India. In het Engels heeft het verschillende namen Beggar- lice, Beggar weed, Tick Clover en Tick trefoil. In de Efik taal in Zuid Nigeria heet het  Mbansang Ekpo. In het Ghanees wordt het Nkatenkate genoemd.

Bedelaarskruid is een geneeskrachtige klimplant die in belangstelling groeit vanwege enkele unieke medicinale werkingen, zoals de verbetering in werking van lever en nieren.


Traditioneel gebruik bedelaarskruid in Ghana

De bladeren en steeltjes worden in Ghana traditioneel bereid bij astma. Er worden nog meer medicinale middelen gemaakt.

De hele plant wordt voorgeschreven bij longontsteking en astma. De bladeren werken ontwormend.

Ze zijn ook gebruikt bij epileptische toevallen. Verder levert het blad een medicijn bij hoest en diarree. Het gedroogde blad is een middel bij astma.

De wortel en de bladerrijke twijgen worden gebruikt bij borstpijnen. De bladerrijke steeltjes worden ingezet als purgeermiddel.

Desmodium adscendens Geografische verspreiding bedelaarskruid


Immuunsysteemstimulerende plant

De traditionele werkingen van een plant zijn vaak uitgangspunt voor een wetenschappelijk onderzoek naar een medicinale werking.

Een studie beschrijft de volgende traditionele toepassingen. Gedroogde bladeren van bedelaarskruid worden in de Braziliaanse traditionele geneeskunde aangewend bij witte vloed, lichaamspijnen, infecties in de baarmoeder, overmatig urineren, gonorroe en diarree.
In Ghana wordt de plant door herbalisten beschreven als een plant die astma tegengaat. 

Verder wordt de plant gebruikt bij virale hepatitis, een werking die is bevestigd door wetenschappers.

Ook de anti-allergische werking is deels bevestigd. In Congo wordt de plant voorgeschreven bij koorts, pijn en epilepsie.

Een studie meldt dat bedelaarskruidbladeren een activerende activiteit voor het immuunsysteem of levensenergie bevatten.

Ons immuunsysteem kent een veelvoud aan stoffen die allemaal harmonisch in balans moeten zijn teneinde het immuunsysteem goed te laten werken. 

Bij ziekten als dermatitis, astma en hooikoorts wordt er teveel van een immunoglobuline, IgE, aangemaakt waardoor er allergische reacties ontstaan.
Een bladextract van bedelaarskruid zorgt dat het IgE-niveau omlaag gaat waardoor allergische lichaamsreacties verminderen in symptomen.

De onderzoekers kwamen op het idee om de immuunsysteemstimulerende werking te onderzoeken naar aanleiding van de traditionele werkingen van deze plant.

Een groot deel van de traditionele werkingen worden bevestigd door dit onderzoek.

Desmodium adscendens Bloem bedelaarskruid


Bedelaarskruid tegen maagzweer

Uit een Nigeriaanse studie blijkt dat extracten van de bladeren en de stam van bedelaarskruid een betere werking tegen maagzweer hebben dan het standaard medicijn omeprazol.

De wetenschappers zien dat er veel flavonoïden en fenolen in de plant zitten die zorgen voor een antioxidantwerking.

De fenolen die er in redelijk grote hoeveelheid in zitten zijn: koffiezuur, quercetine, p-coumaarzuur, epicatechine en rutine.

Desmodium adscendens


Geneeskrachtige flavonoïden in bedelaarskruid

In The American Journal of Biomedical Research staat in 2019 een onderzoek waarbij de wetenschappers vertellen dat de voedingsstoffen allerlei medicinale werkingen hebben.

De voedingsstoffen in bedelaarskruid zoals flavonoïden, fenolen en saponinen hebben een veelvoud aan medicinale werkingen.
Daarom concluderen de onderzoekers dat deze geneeskrachtige fytocomponenten de toepassing verantwoorden bij de volgende indicaties:


  1. Spierkrampen,
  2. Spiertrekkingen
  3. Hoge bloeddruk,
  4. Ruggenwervelpijn,
  5. Bronchitis,
  6. Astma,
  7. Epilepsie,
  8. Ziekten van het centrale zenuwstelsel,
  9. Reumatische aandoeningen als jicht, artritis, artrose en fibromyalgie,
  10. Hepatitis, leververgroting,
  11. Allergische symptomen
  12. Eczeem.

Verder laten de onderzoekers weten dat flavonoïden niet alleen vrije radicalen opvangen en elimineren, maar dat ze ook de enzymproductie een halt toeroepen, maar dan alleen van enzymen die geassocieerd worden met ontstekingsveroorzakende processen.

Desmodium adscendens Peulen bedelaarskruid


Wetenschappelijk bewezen medicinale werkingen

Een onderzoek uit 2011 gehouden door Indiase wetenschappers laat zien dat de hele familie waaruit deze plant bestaat over dezelfde medicinale eigenschappen beschikt.

Men onderzocht 25 planten uit de Desmodium familie. Het is bekend dat in een plantenfamilie dezelfde stoffen, en dus ook medicinale stoffen voorkomen.

Volgens de onderzoekers heeft Desmodium adscendens de volgende medicinale werkingen

  1. Antileishmania,
  2. Immunomodulerende,
  3. Antiasthmatische,
  4. Spierontstpannend,
  5. Ontstekingsremmend,
  6. Maagzweerremmend,
  7. Hartbeschermend,
  8. Tegen diabetes,
  9. Antiamnesische, geheugenversterkend
  10. Antiviraal, tegen diverse virussen,
  11. Antioxidant
  12. Hepatoprotectieve, leverbeschermend.
Desmodium adscendens


Overige traditionele geneeswijzen

Als wetenschappers een onderzoek doen naar een plant dan nemen ze eerst altijd kennis van de traditionele werkingen van een plant.

Men kijkt vervolgens of deze werkingen middels wetenschappelijke studies bevestigd kan worden. In feite is de traditionele toepassing altijd gebaseerd op empirische wetenschap, maar dat wordt niet gelijk geaccepteerd in de medische wereld. Men wilt klinische en statistische bewijzen.


  • Een extract op waterbasis van de bladeren wordt gebruikt voor pijn, koorts en epilepsie.
  • In Afrika wordt Bedelaarskruid vaak gebruikt voor de behandeling van ziekten die verband houden met problemen van gladde spiercontractie zoals astma.
  • In de Braziliaanse traditionele geneeskunde worden de bladeren gebruikt om een breed scala aan aandoeningen te behandelen, waaronder gonorroe, diarree, pijn in het lichaam, overmatig urineren en eierstokontstekingen.
  • In Frankrijk wordt het traditioneel gebruikt als voedingssupplement voor zijn hepatoprotectieve effect, omdat is aangetoond dat Bedelaarskruid een positief effect heeft tegen een leverinfectie.
Desmodium adscendens
Desmodium adscendens Bedelaarskruid


Bronnen artikel  of bedelaarskruid

  • Kaartje geografische verspreiding: Thomas Dijkman
  • Medicinale werkingen: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21530632/
  • Foto's Publiek Domein
  • Veel info is opgedaan tijdens interviews. Wetenschappelijke info komt uit onderstaande onderzoeksstudies:
  • 1
  • 2
  • 3