Voedsel en spiritualiteit
Richt je op de bron van Licht
 

Decalobanthus peltatus Woekeraar, Geneeskrachtige Plant en Haargroeimiddel

BotanischeLatijnse naam: Decalobanthus peltatus

Veel gebruikt synoniem: Merremia peltata

 

Deze plant wordt al lange tijd traditioneel gebruikt voor verschillende aandoeningen, variërend van kanker tot hoest, wonden tot ontstekingen. Recent onderzoek wijst zelfs op potentieel kankerremmende, antibacteriële, en antivirale eigenschappen van deze plant. Intrigerend genoeg is er bewijs dat een extract van de Merremia peltata haargroei bevordert, wat zou kunnen leiden tot nieuwe mogelijkheden in de behandeling van kaalheid. Ondertussen blijft de vraag bestaan of het verwijderen van deze plant van bepaalde eilanden wel zo verstandig is, gezien de mogelijke waarde ervan als medicinaal wonderkruid dat zowel gezondheid als inkomsten voor boeren kan bevorderen.
In het Engels heet deze plant de mile a minute vine. Hij wordt zo genoemd aangezien hij zeer snel groeit.

 


Waar groeit Decalobanthus peltatus?

 

Merremia peltata, de oude naam van Decalobanthus peltatus die nog veel wordt gebruikt, wordt in vele landen, zoals de eilanden in de Stille Oceaan, gezien als een agressief onkruid. Het groeit erg snel en kan in een korte tijd een totale plantage overwoekeren. 

 

Sommige onderzoekers raden aan glyfosaat te gebruiken om deze snelgroeiende klimplant te bestrijden, Aan de andere kant heeft Merremia peltata ook medicinale werkingen. 

Er zou ook een onderzoek kunnen worden gedaan naar de therapeutische toepassingen van deze plant, want dan zouden boeren een heuse extra inkomstenbron kunnen genereren als ze de Merremia peltata oogsten en drogen in plaats van bestrijden.

Merremia peltata groeit op Nieuw Guinea, de Filipijnen, Madagaskar, de Seychellen,  vrijwel alle eilanden van Indonesië, in het noorden van Australië en op vele eilandjes in de Pacifische of Stille Oceaan.

 


Naamgeving Merremia peltata

In het Engels wordt deze plant  merremia of mile a minute vine genoemd. De laatste naam duidt op zijn het hoge tempo waarmee deze plant zich uitbreidt. In Papoea Nieuw Guinea komt deze snelgroeiende klimop veel voor. Elke regio waar hij een medicinale plant is heeft hem een andere naam gegeven. Namen in Papoea Nieuw Guinea zijn: valeara, nangulenkik, hogouna en palai.


Traditioneel gebruik Merremia peltata

 

Merremia peltata is traditioneel gebruikt bij de volgende aandoeningen: kanker, met name borstkanker, diarree, lendenpijn, hoest, zere ogen, wonden, en ontstekingen. In het geval van wonden is het gebruikt als een kompres. Daarnaast is de plant vaak gebruikt om de geboorte van een kind te bespoedigen.
In Papoea Nieuw Guinea is de plant voor diverse medische doeleinden ingezet. Opvallend hierbij is dat de plant door mensen die een dorp verder wonen, om hele andere medische redenen is gebruikt. Op Manus eiland wordt het sap van de stelen gebruikt om wonden te behandelen.
Jonge bladeren worden op zweren gedaan als pijnstillend middel. In Buin worden de bladeren gebruikt voor filariasis, elefantitis van het scrotum, het mannelijk geslachtsdeel, snijwonden, hoest, koorts, neusverkoudheid, griep, ontstekingen van de voorhoofdsholte, steenpuisten en beten van de giftige duizendpoot.
In Siwai, dat vlak bij Buin ligt op het eiland Bougainville, wordt de plant alleen gebruikt bij oogontstekingen en schotwonden. Bladeren worden verwarmd boven een vuur en vervolgens in het schotwond gedaan.

 


Hoest genezen met Decalobanthus peltatus

In het geval van hoest, chronische hoest en aanhoudende hoestbuien, wordt het sap van de stelen opgevangen en gemengd met water. Dit water wordt opgedronken.


Medicinaal werkzame stoffen

Merremia peltata bevat  terpenoïden, steroïden, saponinen en  fenolische componenten. Er is helaas weinig wetenschappelijk onderzoek naar deze plant gedaan maar uit onderzoek op andere medicinale planten blijkt dat deze componenten medicinale waarden hebben.


Antibacteriële werking Decalobanthus peltatus

Een extract van deze medicinale klimplant kan worden gebruikt als antibacterieel middel bij een aantal pathogene micro-organismen. Antibacteriële werking van deze plant kan een bevestiging zijn van het gebruik bij ontstekingen en zweren, die altijd gepaard gaan met bacteriële overgroei.


Antiviruswerking Decalobanthus peltatus

 

De plant heeft een milde werking tegen virussen. Dat bevestigt de werking van Merremia peltata tegen verkoudheid, voorhoofdsholteontsteking en griep. Overigens gaat een virusinfectie altijd gepaard met bacteriële infecties en heeft deze plant ook een antibacteriële werking. Daarnaast is het idee dat virussen en bacteriën ziekten veroorzaken wellicht aan herziening toe.  Zie voor een toelichting op deze opmerking het artikel Ziektekiementheorie versus terreintheorie.

 

HIV en Merremia peltata

Uit onderzoek dat niet geheel openbaar is gemaakt blijkt dat Merremia peltata biologische activiteit vertoond tegen het HIV-virus. Daarbij kan worden opgemerkt dat als deze plant iemand van HIV-positief had kunnen omturnen naar HIV-negatief, dat een wetenschappelijke doorbraak van de eerste orde zou zijn die per direct openbaar zou worden gemaakt waarna de betreffende onderzoekers zonder enige twijfel de Nobelprijs voor geneeskunde in ontvangst hadden mogen nemen. Echter, zoiets is nooit gebeurd, terwijl wel mensen van HIV positief naar HIV negatief zijn gegaan. De beroemdste is Magic Johnson, die eerst HOV positief was en nu HIV negatief, al geloven de artsen dat zelf niet en noemen ze het 'HIV ondetecteerbaar'.


Kankerremmende werking Decalobanthus peltatus

 

Merremia peltata bezit volgens een wetenschappelijke geaccepteerde test op garnalenlarven kankerremmende werking. De plant wordt door onderzoekers cytotoxisch genoemd, wat inhoudt dat het giftig is voor kankercellen.
De milde antiviruswerking en antibacteriële werking van deze klimplant kan in theorie bijdragen aan de antikankerwerking omdat sommige kankersoorten gepaard gaan met het optreden van een virus en omdat elke groei van een kankertumor begeleid wordt door overmatige aanwezigheid van pathogene bacteriën.

 


Merremia peltata volgens de signatuurleer

Als je bekijkt hoe uitbundig de Merremia peltata groeit, en hoe het bijvoorbeeld een heel huisje wat een paar jaar leeg staat kan bedekken, dan is het logisch om te veronderstellen dat deze plant goed is voor het haar. De signatuurleer, die zo oud is als de Mensheid zelf, maar door beroemd arts Paracelsus is omhoog getild naar een meer wetenschappelijk onderzoeksniveau, vertelt dat de uiterlijke werkingen van een plant de medicinale toepassingen voor mensen onthullen. Laat nu in 2023 er een onderzoek zijn gepubliceerd waaruit blijkt dat de Merremia peltata inderdaad goed is voor het haar.


Decalobanthus peltatus, goed voor de haargroei!

 

Deze plant wordt traditioneel gebruikt door de Konawe mensen, in Kendari stad, Zuidoost-Sulawesi, in Oost-Indonesië om roos en haargroei te behandelen. 

 

Een onderzoeksteam heeft een tweetal onderzoeken uitgevoerd op konijnen, waaruit is gebleken dat een extract van Merremia peltata inderdaad de haargroei bevordert. 

Nu moeten we weten dat kaalheid een ziekte is, die van alle ziekten het meest ingetypt wordt op zoekmachines op internet. Er zijn dus veel mensen die zich zorgen maken over kaalheid, en er is nog steeds geen afdoend middel tegen!

Maar daar zou nu verandering in kunnen komen, helemaal omdat de onderzoekers zien dat twee stoffen met name kaalheid tegengaan. Dat zijn scopolamine en scopoletine.
Natuurgeneeskundigen wisten al minimaal honderden jaren een middel tegen kaalheid. Een aftreksel van brandnetelwortel of brandnetelblad is namelijk een bekend middel uit de fytotherapie en natuurgeneeskunde om haargroei te bevorderen. Het werkt vooral goed bij beginnende kaalheid bovenop het hoofd, waar mannen relatief vaker last van hebben dan vrouwen.

 


Haargroei bevorderende geneeskracht van scopoletine

 

Nu is er goed nieuws, want ook in de wortel en het blad van brandnetel zit relatief veel scopoletine. Net als in Scopolia carniolica, Scopolia japonica, witlof, Artemisia scoparia, passiebloem, Brunfelsia, Viburnum prunifolium, Solanum nigrum, en in Kleinhovia hospita.
Dat betekent dat dit een grote, belangrijke aanwijzing is dat de medicinale werking van brandnetel tegen kaalheid bevestigd is, hoewel er nog specifiek onderzoek naar zou moeten worden gedaan. Het is immers belangrijk om de juiste dosis vast te stellen. Tot die tijd kun je gewoon een thee van brandnetel, of brandnetelwortel door je haar doen. Het is een prima middel om het haar mee te wassen.

 


Maak eilanden kaal?

Op Samoa, een eilandje in de Stille Oceaan, wordt de Decalobanthus peltatus als een invasief en zeer vervelend onkruid gezien. Op Wikipedia staat dat op sommige eilanden de hele bevolking wordt aanbevolen om deze plant met machetes een kopje kleiner te maken. Eilanden moeten kaal worden van Merremia peltata, maar is dat wel slim? Kun je een medicijn tegen kaalheid, het meest gewilde medicijn niet beter netjes oogsten, drogen en verkopen als een wonderkruid dat haargroei bevordert?


Bronnen Decalobanthus peltatus, Merremia peltata

  • Verandering van naam:  https://www.researchgate.net/publication/347239748_New_combinations_in_Decalobanthus_Convolvulaceae
  • Onkruid op Samoa: https://www.jstor.org/stable/30033972
  • Onkruid Pacifische regio:  https://www.researchgate.net/publication/265746430_Prospects_for_biological_control_of_Merremia_peltata\
  • Tegen kaalheid 2023:  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10222031/
  • Tegen kaalheid 2022:  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9377990/
  • Scopoletine: https://de.wikipedia.org/wiki/Scopoletin
  • Palau, met machetes verwijderen:  https://en.wikipedia.org/wiki/Decalobanthus_peltatus
  • Verspreiding: https://www.gbif.org/species/5548953
  • Botanische tekening rond 1770: Sydney Parkinson.
  • Botanische tekening rond 1880: Francisco Manuel Blanco
  • Foto klimplant op een paal: Donald Hobern
  • Overige foto's: Publiek domein
  • Foto Kale kruin: Welshsk
  • Foto behoorlijk kaal hoofd: Smobserver