Lao Tze, Te-Tao Ching:
-De weg naar de hemel is als het spannen van een boog,
het hoge gaat naar beneden, het lage omhoog.-
Latijnse naam: Hebanthe eriantha
Pfaffia paniculata
Suma is een klimplant die van oorsprong voorkomt in tropische oerwouden van Brazilië, Ecuador, Panama, Paraguay, Peru en Venezuela. Suma is vooral bekend om de geneeskrachtige eigenschappen van de wortel. In Zuid-Amerika staat deze plant bekend onder de namen ´para toda´ wat ´voor alle dingen´ betekent. Het wordt ook wel Braziliaanse ginseng genoemd. Ginseng is een wortel die op vele medische terreinen inzetbaar is. de geneestoepassingen van Panax ginseng en suma lijken op elkaar maar de twee zijn geen familie.
In de traditionele geneeskunde van de Indianen van Zuid-Amerika is suma een belangrijke plant.
Het wordt ingezet als een algemene tonicum, een versterkend middel voor lichaam en geest. Het geeft energie, verjongt en geldt als seksueel opwekkend middel.
Kortom het is een algemeen wondermiddel waar diverse aandoeningen mee verholpen kunnen worden.
Het wordt gebruikt als een afrodisiacum, een kalmerend middel en het is toepasbaar in de behandeling van zweren.
Het is een traditioneel middel tegen vermoeidheid, stress, ontstekingen en een verminderde werking van het immuunsysteem.
Een onderzoek toont aan dat suma ontstekingen in de darmen, veroorzaakt door oxidatieve stress tegen gaat. In dit onderzoek wilde men aantonen dat ontstekingen worden tegengegaan door suma. Men gaf proefdieren een ontsteking, gaf een groep suma, en bekeek daarna de ingewanden. Het blijkt dat als dieren suma krijgen, de ontstekingen duidelijk zijn afgenomen.
Ook een ander onderzoek naar tumors ziet dat Braziliaanse ginseng de tumors vermindert, en dat er minder ontstekingen plaats vinden.
Suma werd vroeger ´Het Russisch geheim´ genoemd omdat sporters het zouden gebruiken om hun spieren op te bouwen.
Het uithoudingsvermogen wordt er eveneens mee verbeterd, en dat zonder de nare bij-effecten van anabole steroïden. Deze voor sporters belangrijke werkzaamheden worden met name veroorzaakt door fytonutriënten die in de categorie natuurlijke anabolen vallen: beta-ecdysteron en drie recent ontdekte ecdysteroïde glycosiden.
De Russische wetenschapper V.N. Synov was in 1976 de eerste die natuurlijke anabolen aanwees in suma.
Russische topsporters hebben in de tijd van de Sovjet-Unie uitgeblonken; het was het beste sportland ter wereld. Dat kwam onder andere door het gebruik van suma.
Uit onderzoek blijkt dat suma in elk trainingsstadium de sporter helpt. Daarnaast is het een pijnstiller.
Gewichtheffers voelen minder pijn als men 500mg suma per dag gebruikt.
In het Latijn wordt suma Pfaffia paniculata of Hebanthe eriantha genoemd.
Braziliaanse ginseng is in het Nederlands een alternatieve naam van deze geneesplant, aangezien de medicinale toepassingen lijken op die van Panax ginseng.
Pfaffia heet deze plant omdat het familie is van andere pfaffiasoorten, waarvan er zo´n 50 bekend zijn.
De plant heeft een groot aantal synoniemen in het Latijn: Hebanthe paniculata, Hebanthe eriantha ,Gomphrena paniculata, Gomphrena eriantha, Iresine erianthos, Iresine paniculata, Iresine tenuis, Pfaffia eriantha en Xeraea paniculata.
Van suma wordt voor fytotherapeutische doeleinden alleen de wortel gebruikt. In deze wortel zitten als werkzame stoffen vooral de natuurlijke anabolen beta-ecdysterone en drie gerelateerde ecdysteroïde glycosiden. Verder bevat het fytosterolen zoals betasitosterol en stigmasterol, saponinen waaronder pfaffosiden A-F, pfaffiazuur, allantoïne, betasitosterol-beta-D-glycoside, stigmasterol-beta-D-glycoside, nortriterpenen, ijzer, magnesium, zink, germanium en de vitaminen vitamine A, thiamine of vitamine B1, B2, B5, E en vitamine K.
Braziliaanse ginseng wordt vaak ingezet bij hormonale ziekten. Zo melden meerdere gebruikers ervan dat het helpt bij gynocomastie, borstgroei bij jongens.
De geneesplant helpt om de hormoonbalans terug te krijgen. Er komt meer testosteron in omloop door deze plant.
Nu is het zo dat diabetes type 2 ook te maken heeft met hormonen.
Diabetes wordt in de medische wereld gelabeld als een hormoonziekte, hoewel het wordt getriggerd door verkeerde voeding.
Door de verstoorde hormoonproductie als ziekteoorzaak kunnen sommige gevolgen van diabetes ook behandeld worden met suma.
Het zorgt ervoor dat het hormoon insuline weer wordt aangemaakt.
Ook bij overgangsklachten wordt suma gebruikt, omdat hierbij eveneens de hormoonbalans wordt hersteld door suma.
Braziliaanse ginseng of suma is een adaptogeen. Dat is een medische term voor een medicijn dat het aanpassingsvermogen aan ongunstig veranderende omstandigheden vergroot. Daarbij is het een tonicum of versterkend middel.
Dat komt vooral door de natuurlijke anabolen die deze plant bevat.
Ook germanium speelt een rol; deze stof voorkomt vroegtijdige ouderdomsverschijnselen omdat het de cellen sneller doet regenereren.
Deze functie is ook van toepassing op sporters die hun lichaam tot het uiterste gebruiken. Door fytotherapeuten wordt suma om deze medicinale redenen voorgeschreven bij de volgende indicaties:
De ecdysteroïde glycosiden in suma bevorderen de productie van het lichaamseigen testosteron.
Hierdoor wordt de werking van het mannelijk hormonaal systeem ondersteund.
Het stimuleert het mannelijk sexleven. Daarnaast zorgt het hormoon testosteron ervoor dat er meer spiermassa wordt aangemaakt.
Hierdoor is het een populair middel onder krachtsporters en bodybuilders. Een fytotherapeut zou suma op grond van deze medicinale kwaliteiten kunnen voorschrijven bij:
Suma verhoogt de weerstand. Pfaffosiden zijn in laboratoriumonderzoeken actief gebleken tegen allerlei soorten kankercellen. Daarom wordt suma tot de kanker werende producten gerekend.
Het immuunsysteem gaat niet meer het eigen lichaam aanvallen, wat gebeurt in het geval van kanker, maar het immuunsysteem wordt zodanig gemoduleerd dat de kankercellen worden geëlimineerd en de verspreiding van tumoren wordt gestopt. De saponinen in suma geven deze wortel een ontstekingswerend en pijnstillend effect. Het is een fytotherapeutisch medicijn bij:
Braziliaanse ginseng of suma wordt gezien als cardiovasculair tonicum een middel dat de hart- en bloedvaten beschermt.
Er is in wetenschappelijk onderzoek aangetoond dat deze plant goed werkt bij anemie of bloedarmoede.
Dat komt door de veelheid aan mineralen die in de wortel zitten. Ook is het goed gebleken om sikkelcelanemie mee te behandelen.
Suma heeft zo veel medicinale kwaliteiten dat ze nog niet allemaal onderzocht zijn in de wetenschap.
De hierboven beschreven eigenschappen staan vast maar er zijn daarnaast natuurartsen die een waarneembaar positief effect zien op de eetlust bij anorexiapatiënten.
Verder zouden diabetici een betere balans in de bloedsuikerspiegel vertonen na het innemen van suma. Bovendien zou het een geheugen versterkend middel zijn.
Er is een tweetal standaardmanieren in de fytotherapie om deze geneesplant te gebruiken.
Er wordt in de fytotherapie aangeraden om alleen gestandaardiseerde preparaten te gebruiken.
Een te hoge dosis kan leiden tot prikkeling van de maag- en darmslijmvliezen wat maagpijn en misselijkheid kan veroorzaken.
Vrouwen die lijden aan oestrogeen gerelateerde kankers zouden suma moeten mijden.