Botanische Latijnse naam: Medicago sativa
Dat verse alfalfa erg gezond is weten veel mensen maar je kunt sinds het begin van de 21e eeuw ook alfalfapoeder kopen. Hierdoor kun je nog meer genieten van de gezondheidsvoordelen van alfalfa. Vroeger werd alfalfa al volop gegeven aan dieren als voeding. Dat gebeurt tegenwoordig nog. Ook mensen kunnen profiteren van de hoge voedingswaarde van alfalfa, of het nu vers is of in poedervorm. Doe eens wat alfalfapoeder door je smoothie; daar ga je harder van lopen. Of doe verse alfalfblad uit je eigen tuin of balkon bij de smoothie of salade.
De geneeskracht van alfalfa is grandioos; het is één van de meest gezonde groenten die er zijn.
Alfalfa is waarschijnlijk de allergezondste kiemgroente die er bestaat.
Het werkt preventief en helend bij een groot aantal aandoeningen.
Het duurt wel even eer je 100 gram alfalfa hebt opgegeten. Daarom kun je kiezen voor de snellere methode; het gebruik van gedroogd alfalfapoeder.
Deze vorm van groentenpoeder wordt soms verkocht als natuurlijk supplement in een groentenpoeder maar is eveneens los te koop.
Alfalfapoeder wordt vaak gemaakt van de bladeren van de alfalfa. Men laat de plant iets langer doorgroeien dan bij alfalfakiemen.
Groenten drogen en bewaren wordt al sinds de oudheid gedaan. Het is een prima manier om groenten maandenlang te bewaren zonder een ijskast. In grote delen van tropisch Afrika ten zuiden van de Sahara wordt nog steeds veel groente gedroogd zodat men iets te eten heeft mocht er een tijd lang geen regen vallen of een oogst tegenvallen.
In het westen wordt sinds het begin van het derde millennium steeds meer gedroogde groenten gegeten.
Gedroogde groenten hebben het praktische voordeel dat het snel klaar is in de keuken. In onze hectische maatschappij waar er voor veel zaken te weinig tijd is, kan dat een voordeel zijn. Gedroogde groenten zijn een geconcentreerde bron van natuurlijke voedingsstoffen en daardoor te prefereren boven kunstmatige suppletiepreparaten.
Uit allerlei onderzoek blijkt dat de mens vitaminen op natuurlijke basis opneemt in zijn lichaam maar dat kunstmatige vitaminen zo snel mogelijk het lichaam weer verlaten.
In het oude Perzië gaf men alfalfa aan renpaarden omdat ze dan harder gingen lopen.
Het is nu nog steeds een echte sportgroente. Slimme atleten en voetballers eten alfalfa voor een wedstrijd.
Naast nog een reeks aan andere groenten en fruitsoorten kan dit de prestaties procentueel aanzienlijk verbeteren.
Sommige groenten zorgen voor meer zuurstofopname in het bloed, andere groenten zorgen voor minder risico op spierkramp, en weer andere groenten verhogen de longinhoud. Verder zijn er groente en fruitsoorten die het herstel na een inspanning verbeteren, en bovendien kunnen groenten en fruit het risico op uitval door verkoudheid en griep verkleinen.
Een sporter kan zeker 5% beter presteren door de juiste groente en fruit te eten, en in sporttermen is dat het verschil tussen verlies of winst.
Je kunt gerust stellen dat het Nederlands elftal nog nooit wereldkampioen is geworden omdat ze zo dom zijn om traditiegetrouw inferieure vulling zoals suikerrijke appeltaart te eten voor een wedstrijd.
In andere landen eten sporters over het algemeen stukken gezonder dan in Nederland.
Alfalfa groeit in Nederland in het wild. Omdat het wordt gekweekt als voedsel voor dieren, verspreidt het zichzelf, vooral rondom agrarische gebieden. Je kunt het ook zelf in de tuin hebben.. Veel mensen vinden alfalfa een leuke plant omdat het een groot deel van het jaar bloeit met paarse bloemetjes.
Natuurlijk wordt alfalfa verkocht als kiemgroente. Maar de echte bladgroente is nog gezonder. Alfalfa is een makkelijke kiemgroente.
Als je de zaden koopt en in je tuin strooit, komen er allemaal alfalfaplanten op, en heb je een tijd lang gratis extra saladeblaadjes. Ook de bloemen kun je door een salade doen en opeten.
In alfalfa zitten veel voedingsstoffen. Het bevat de mineralen calcium, koper, ijzer, magnesium, mangaan, fosfor, zink en seleen.
Daarnaast zit er in alfalfa de vitaminen A,B,C,D,E,K en U. Ook bevat het de fytonutriënten carotenoïden, chlorofyl, coumarinen, isoflavonen, alkaloïden, saponinen, bio-identieke hormonen in de vorm van fytoestrogenen zoals isoflavonen en coumestrol en L-canavanine.
Al deze voedingsstoffen bij elkaar maken alfalfapoeder een uitstekend supplement voor de mens. Er zijn maar weinig groente die net zoveel voedingsstoffen als alfalfa hebben. Groenten die kwa voedingswaarde dicht in de buurt van alfalfa komen of overtreffen zijn waterkers, Chinese kool en snijbiet.
Een wetenschappelijk rapport uit 2012 weet op basis van wetenschappelijke onderzoeken allerlei medicinale aspecten van alfalfa te melden.
Het verhoogt het niveau van oestrogeen, voorkomt aderverkalking, helpt bloedsomloop en versterkt de immuniteit.
Een belangrijk aspect van lucernepoeder is dat het de spijsverteringskanalen beschermt tegen allerlei gezondheidsproblemen.
Door het hoge mineraalgehalte is het een adequaat middel om bloedarmoede of anemie te voorkomen en genezen. Verder werkt het goed tegen allerlei vormen van ischemie of verminderde doorbloeding.
Alfalfa gaat plaque in de aderen tegen, zo blijkt uit onderzoek uit 1978 wat is gehouden.
Het is aldus goed tegen aderverkalking. Aderverkalking is een opstapje naar allerlei andere hart- en vaatziekten zoals een hartaanval, maar ook beroerte.
Door de vele ontstekingsremmende stoffen in alfalfa wordt plaque aan de aderwanden verwijderd.
Turkse onderzoekers gaven lucerne of alfalfapoeder aan Japanse kwartels en maten vervolgens de hoeveelheid carotenoïden in de eieren van kwartels. Het blijkt dat de eieren meer carotenoíden bevatten als de vogels alfalfa aten.
Behalve alfalfa aten de kwartels ook tomaatpoeder en calendulapoeder als natuurlijk supplement. Het normale dieet van kwartels is rogge en tarwe wat erg gezond is maar daarin zitten relatief weinig carotenoïden.
Er zijn verschillende manieren waarop je gedroogde groenten zoals alfalfapoeder kunt gebruiken.
Laatste update
5-12-2023
Kies hieronder waarover je vandaag wilt lezen
Rudolf Steiner: "Wetenschap wordt spiritueler en spiritualiteit wetenschappelijker."
Voeding en spiritualiteit zijn vormen van licht
De inhoud die hier wordt weergegeven kan niet worden weergegeven vanwege de huidige cookie-instellingen.
Deze website kan inhoud of functies aanbieden die door derden op eigen verantwoordelijkheid wordt geleverd. Deze derden kunnen hun eigen cookies plaatsen, bijvoorbeeld om de activiteit van de gebruiker te volgen of om hun aanbiedingen te personaliseren en te optimaliseren.
Deze website maakt gebruik van cookies om bezoekers een optimale gebruikerservaring te bieden. Bepaalde inhoud van derden wordt alleen weergegeven als "Inhoud van derden" is ingeschakeld.