Voedsel en spiritualiteit
Richt je op de bron van Licht
 

Gezonde voordelen van zwarte peper


Latijnse naam: Piper nigrum

Piper nigrum

Zwarte peper komt uit de plantenfamilie Piperaceae en behoort tot de oudste gebruikte kruiden van de mensheid. Van origine stamt het woord peper of van het Sanskriet woord 'pipali'. Tegenwoordig is het een populair kruid wat in elk restaurant samen met zout op tafel hoort. Het is een pittige smaakmaker en past bij vele gerechten. Zwarte peper, maar ook de varianten groene peperkorrels, rode peperkorrels en witte peper, die soms samen worden verkocht als seizoenspeper, zijn allemaal zo gezond dat ze geneeskracht bieden. Onderzoekers hebben diverse medicinale activiteiten gevonden in zwarte peper.
Sommige wetenschappers noemen zwarte peper de koning der specerijen, omdat het zo algemeen gebruikt wordt in culinaire tradities wereldwijd, en omdat het een groot aantal medicinale werkingen heeft.


Traditioneel gebruik van zwarte peper

In de volksgeneeskunde wordt zwarte peper gebruikt bij spijsverteringsziekten zoals maagpijn en ingewandswormen. Het is een middel om de eetlust te bevorderen. Zwarte peper is ook goed als hoestonderdrukkend middel. Het wordt gebruikt bij keelziekten en verkoudheid

Het is een koortsonderdrukkend middel, helpt tegen diarree en dysenterie en het is een goed ontstekingsremmend middel. Ook wordt het traditioneel aangewend bij epilepsie en slangenbeten. Veel van deze traditionele werkingen zijn bevestigd door modern wetenschappelijk onderzoek.


Diaserie zwarte peper

  • 640px-Black_pepper_(By_R.Boroujerdi)
  • 640px-BlackPepperCorn
  • 640px-JardinDuRoi40
  • 640px-JardinDuRoi45
  • Foods_and_Flavors_of_India_(8342608476)
  • Caytieu
  • Black_pepper_whole
  • 640px-Quatieuchin
  • 640px-Quatieu
  • Pepper_(PSF)
  • Piper_nigrum_2
  • Spilled_Pepper
  • Screenshot 2023-05-04 at 13-54-07 Indian_peppercorns.jpg (JPEG Image 5184 × 3456 pixels) — Scaled (21%)
  • Screenshot 2023-05-04 at 13-50-58 Pepper_1.JPG (JPEG-afbeelding 2259 × 2112 pixels) - Geschaald (35%)


Zwarte peper helpt nutriënten opnemen

Behalve dat zwarte peper zelf over veel medicinale werkingen beschikt, is het ook in staat om de opname van andere voedingsstoffen en medicinale stoffen te vergemakkelijken.

Daarom wordt zwarte peper soms toegevoegd aan een mengsel van medicinale kruiden, met als doel dat dit kruidenmengsel beter werkt dan het medicinale kruid alleen.


Piper nigrum Zwarte peper zijn vruchten van een plant genaamd Piper nigrum


Inhoudsstoffen zwarte peper

In zwarte peper zit calcium, magnesium, kalium, ijzer, vitamine C, tanninen, saponinen, flavonoïden, essentiële oliën, chavisine, resine, proteïne, koolhydraten, piperine, piperylline, piperanine, dihydrocarveol, caryofyleenoxide, caripton, en verschillende oliën.


Minder bekende voedingsstoffen in zwarte peper zijn:

Amiden, steroïden, lignanen, neolignanen, terpenen, terpenoïden, caroternoüden en chalconen. Sommige voedingsstoffen hebben ingewikkelde namen als Brachyamide B, Dihydro-pipericide, (2E,4E)-N-Eicosadienoyl-pereridine, N-trans-Feruloyltryamine, N-Formylpiperidine, Guineensine, piperidine, (2E,4E)-Nisobuty- ldecadienamide, isobutyl-eicosadienamide, Tricholeïne, Trichostachine, isobutyl-eicosatrienamide, Isobutyl-octadienamide,
Wat de piperamine afgeleide stoffen betreft zit er ook piperamide, Piperamine, Piperettine, Pipericide, Piperine, en Piperoleïne B in. Verder bevat het Sarmentine, Sarmentosine en Retrofractamide A.


Piper nigrum Zwarte, rode, groene en witte peper komt allemaal van dezelfde plant.


Essentiële olie in zwarte peper

Alle planten bevatten essentiële oliën, ook wel etherische oliën genaamd. 

Het zijn vluchtige stoffen in de plant met allerlei medicinale kwaliteiten. In zwarte peper zit β-caryophylleen, limoneen, sabineen, α-pinene, β-bisabolene en α-copaen.


Medicinale eiegenschapen zwarte peper

Een Saoedisch onderzoeksteam publiceerde in 2014 een onderzoek naar de geneeskrachtige eigenschappen van zwarte peper. Men bestudeerde diverse andere onderzoeken en bracht deze bij elkaar tot een algemeen beeld van de medicinale werkingen van zwarte peper. .


  1. Tegen hoge bloeddruk
  2. Tegen astma
  3. Cognitieverbeterend
  4. Antimicrobieel
  5. Antioxidant
  6. Tegen kanker
  7. Ontstekingsremmend,
  8. Leverbeschermend,
  9. Anti diarrree
  10. Spijsverteringsstimulerend,
  11. Antidepressief
  12. Immuunsysteemstimulerend
  13. Tegen epilepsie
  14. Pijnstillend
Piper nigrum Gedroogde zwarte peper


Zwarte peper als antioxidant

Onderzoekers melden dat een teveel aan vrije radicalen voor veel ziekten zorgt. 

Daarom is het goed om te weten dat er antioxidanten zijn die vrije radicalen opruimen. 

Deze antioxidanten stoppen het ontstekingsproces dat oxidanten, of vrije radicalen kunnen veroorzaken. Van Alzheimer tot nierontsteking, allerlei ziekten hebben te maken met een teveel aan vrije radicalen.


De geneeskracht van piperine

Piperine is een alkaloïde uit zwarte peper. Piperine is de meest onderzochte stof waaraan wetenschappers een reeks aan medicinale activiteiten toeschrijven. 

Volgens onderzoekers heeft piperine antimicrobiële werking, net zoals antioxidant, ontstekingsremmend, anti-kanker, rustgevend, anti-depressief en pijnstillende werking.


Zwarte peper tegen epilepsie

In China wordt piperine officieel gebruikt als anti-epilepsiemiddel. 

Een onderzoek uit 2021 vertelt dat men proefdieren inspoot met een gifstof genaamd pentylenetetrazole. De proefdieren gaan daar snel dood van. Het is een middel dat epileptische toevallen veroorzaakt. 

Maar wanneer de dieren na een injectie ook een piperine-extract toegediend kregen, ging 60% ervan niet dood. 

De onderzoekers zien hierin een anti-epileptische werking van zwarte peper, of in ieder geval van piperine. 

Onderzoekers zien dat de GABA-niveaus van de hippocampus omhoog gaan als piperine wordt toegediend. 

Men denkt dat dit een van de manieren is waarom bescherming wordt gegeven tegen epileptische toevallen.


Piper nigrum Zwarte peper begint groen, wordt rood en later zwart. Als de schilletjes eraf worden gehaald krijg je witte peper.


Zwarte peper tegen diarree

Onderzoekers zien dat zwarte peper diarree tegengaat. 

Men gaf proefdieren castorolie van de Rinnicis communis, wat een diarreeopwekkend middel is. 

Castorolie, ook wonderolie genaamd, staat erom bekend dat het de secretie van maagzuur in gang zet, waardoor de spijsvertering niet normaal verloopt. 

Door het overdreven veel maagzuur is de darmtransit erg snel. Piperine is in staat om de maagzuurafscheiding te verminderen, en kan voor een groot deel het effect van castorolie opheffen. 

Op deze manier redeneren wetenschappers dat zwarte peper diarree tegengaat.


Zwarte peper tegen kanker

Onderzoekers uit India, Polen, Maleisië en Zuid-Afrika publiceerden in 2022 een gezamenlijk onderzoek naar de antikankerwerking van zwarte peper.
Piperine is eigenlijk een andere vorm van piperidine. Piperidine wordt niet alleen aangetroffen in zwarte peper maar ook in boekweit. Piperidine en piperine staan erom bekend dat ze antikankerwerking hebben. Wetenschappers hebben deze stoffen uitgebreid onderzocht op hun antikankerwerking.
Er zijn verschillende mechanismen ontdekt in de wijze waarop deze stoffen kanker bestrijden.


  1. Ze stoppen ontstekingsprocessen,
  2. Ze activeren de mitochondriën in cellen,
  3. Ze zorgen ervoor dat BAX-proteïnen worden afgegeven door de mitochondriën,
  4. Ze zorgen ervoor dat er minder Bcl proteïnen vrijkomen, zodat er meer BAX proteïnen worden afgegeven.
  5. Ze zorgen indirect voor afgifte van caspase, een regulerend en ontstekingsremmend enzym dat de dood van een kankercel induceert.


Alkaloïden uit zwarte peper bestrijden kanker

Piperine en piperidine zijn twee alkaloïden in zwarte peper.

Piperine heeft een medicinale werking bij kanker, en wel tegen de volgende kankersoorten: borstkanker, baarmoederkanker, baarmoederhalskanker, hersentumor, maagkanker, longkanker, mondkanker, chronische pancreasontsteking of alvleesklierkanker, prostaatkanker, dikkedarmkanker, en leukemie.
Piperidine werkt tegen de volgende kankersoorten: borstkanker, prostaatkanker, darmkanker, longkanker en baarmoederkanker.


Hartbeschermend en tegen obesitas

Uit onderzoek blijkt dat piperine allerlei enzymprocessen ondersteunt zoals lipase, een enzym wat meehelpt vet te verteren, protease en amylase, een enzym wat door de alvleesklier wordt geproduceerd. 

In een studie waarbij een dieet van veel industriële vetten werd onderzocht, zagen de wetenschappers dat cholesterolniveaus omlaag gingen als piperine werd toegediend. Ook de symptomen van obesitas verminderen door piperine toediening.
Piperidine is in staat om levervet te verminderen, net als andere orgaanvetten. 

Deze werkingen houden in dat piperine en piperidine, de twee alkaloïden uit zwarte peper, beschermend werken tegen cardiovasculaire aandoeningen en obesitas.


Zwarte peper tegen Candida albicans

Een onderzoeksteam uit Frankrijk en Colombia ziet dat zwarte peper werking heeft tegen candida

Candida is een schimmelsoort, en de bekendste van de candidasoorten is Candida albicans. Een overgroei van deze schimmelsoort kan leiden tot een schimmelinfectie waar iemand veel last van kan hebben. 

Daarom is het goed om te weten dat zwarte peper deze infectie voorkomt, en ook meehelpt te genezen.

Waarom er schimmelinfecties ontstaan

De Candida albicans hoort bij de mens. Hij komt van nature voor op de huid, in de vagina, in de darmen en in de mond. 

Daar helpt hij met ons lichaam te beschermen tegen allerlei ziekten. 

Maar een overgroei van deze schimmelsoort kan het lichaam triggeren om deze disbalans aan te pakken. 

Door een disbalans zijn er te weinig andere bacteriën en schimmels in en op ons lichaam, en het lichaam zoekt altijd naar een balans, ook wel een homeostase genoemd, een evenwicht van biochemische processen.


Hoe behandelt ons lichaam overgroei aan schimmels?

Wat het lichaam doet tegen een overgroei is het forceren van een ontsteking. 

Bij deze ontsteking worden stoffen aangemaakt die de schimmel in kwestie reduceren in aantal. Zo wordt de balans hersteld. Voedsel zoals zwarte peper kan dit proces begeleiden.
Het is zo dat allerlei synthetische middelen dit genezingsproces van het lichaam niet helpen maar tegengaan, verstoren. Soms geneest de patiënt ondanks de medicijnen, maar vaak is er sprake van toxische stoffen, bijwerkingen en interacties met andere medicatie. 

Dat is een nadeel van synthetische farmaceutische medicijnen. Plantmedicijnen hebben dit nadeel niet.


Piper nigrum Botanische tekening zwarte peper


Antischimmelwerking zwarte peper

Een extra probleem van synthetische medicijnen is dat schimmels, virussen en bacteriën er resistent tegen worden. Een pathogeen organisme is nog nooit resistent geworden tegen een plantaardig product. Daarom gaan wetenschappers steeds vaker op zoek naar plantaardige medicijnen.
Sinds 2009 is er een schimmel overgroei ontdekt met de Candida auris. Het is in tientallen landen verspreid. Het is nog geen grote ziekte, maar het is wel een gevaarlijke ziekte. 

Deze schimmel is resistent tegen alle synthetische medicatie, en 60% van de mensen die een overgroei krijgen zijn overleden.
Voedsel en geneesplanten zoals knoflook of Allium sativum, kaneel of Cinnamomum verum, Origanum vulgare of Oregano, Salvadora persica en Ziziphus spina kunnen Candida auris wel effectief bestrijden. 

Aan dit rijtje kan sinds 2022 zwarte peper toegevoegd worden. Zwarte peper is dor wetenschappers onderzocht en blijkt zowel Candida albicans als Candida auris te bestrijden. 

Schimmels evolueren voort omdat ze reageren op hun omgeving, zodat ze resistent tegen synthetische medicijnen worden. 

Zelfs de schimmelvariëteiten die resistent zijn voor medicatie worden geëlimineerd door zwarte peper. Piperine en andere alkaloïden van deze soort zijn volgens de onderzoekers verantwoordelijk voor de antischimmelwerking.


Bronnen bij het artikel over zwarte peper

  • Foto's: Wikimedia Commons, Publiek Domein
  • Veel informatie komt uit interviews
  • Wetenschappelijke informatie is afkomstig uit onderstaande downloadbare onderzoeken:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5