Als je appelazijn lekker vindt kun je het ook zo opdrinken vanaf een eetlepel. Daarnaast zijn er mensen die het lekker vinden om 1 a 2 eetlepels appelazijn in een glas te doen en hierover water te doen
Zo verkrijg je een friszure drank die heel gezond is. Probeer wel om de drank gelijk door te slikken, en zo te voorkomen dat je tanden veel in aanraking komen met de azijn of aangelengde azijn.
Natuurlijk is het erg zuur. Je kunt ook een steviathee maken om het op een gezonde manier zoet te maken. Zo maak je je eigen gezonde frisdrank.
Eten we een salade met azijn, of drinken we een eetlepel azijn zo op, dan heeft dat voordelen ten opzichte van capsulegebruik. Het nadeel van het gebruik van capsules is dat in de mond een voedingsproduct wordt herkend, zodat we geen enzymen aanmaken om het te verteren.
Traditioneel wordt appelazijn gebruikt bij infecties in de maag en darmen, het spijsverteringskanaal en constipatie. Het drinken van een glas water met een eetlepel appelazijn per dag is goed voor de spijsvertering. Extern wordt appelazijn gebruikt voor verschillende aandoeningen zoals spataderen en verbrande huid. In Polynesië gebruikt de lokale bevolking azijn om verbrande huid te behandelen na blootstelling aan felle zon. Ze laten het 15 minuten intrekken en spoelen het vervolgens af onder de douche.
De pijn neemt dan grotendeels af en roodheid vermindert. Het wordt ook extern gebruikt bij aambeien. Hippocrates, de vader van de moderne plantengeneeskunde, gebruikte appelazijn al voor de behandeling van open, geïnfecteerde wonden. Onderzoek heeft aangetoond dat appelazijn antibacteriële eigenschappen kan hebben. Appelazijn wordt traditioneel gebruikt bij verschillende huidaandoeningen zoals acne, puistjes en vetbulten.
Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat azijn potentieel kan helpen bij obesitas, diabetes, cardiovasculaire aandoeningen, kanker en microbiële infecties.
Dagelijkse inname van een drankje met 15 ml azijn (750 mg azijnzuur) kan verbetering bieden bij levensstijlgerelateerde ziekten. Wat betreft obesitas blijkt uit onderzoek dat stoffen in azijn kunnen helpen bij een betere vetvertering.
Bovendien lijkt azijn, inclusief appelazijn, insulineresistentie tegen te gaan bij mensen met diabetes.
Azijnzuur, een bestanddeel van azijn, verhoogt de insulinegevoeligheid van spiercellen, waardoor insuline beter wordt opgenomen en de bloedsuikerspiegel beter wordt gereguleerd.
Azijn wordt soms ook uitwendig aanbevolen bij therapeutische toepassingen zoals schimmelinfecties van de nagels, hoofdluis, wratten en oorinfecties.
Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat azijn effectief is tegen verschillende bacteriën, waaronder de E.coli-bacterie.
De onderzoekers stellen dat het gebruik van kunstmatige antibiotica gevaarlijk kan zijn omdat veel bacteriën al resistent zijn.
Sommige bacteriële infecties kunnen echter behandeld worden met goedkopere en doeltreffende middelen zoals azijn.
Appelazijn bevat ook enkele fenolzuren, zoals galluszuur, catechine, epicatechine, chlorogeenzuur, cafeïnezuur en p-coumaarzuur.
De alfaglycaan NmalphaG, aanwezig in appelazijn, is in dierproeven effectief gebleken in de bestrijding van kankertumoren. In de 19e eeuw werd het injecteren van tumoren met azijn veel gebruikt als antikankerbehandeling.
In onze tijd wordt dit als een achterhaalde behandeling gezien, maar er zijn wel wetenschappelijke aanwijzingen dat azijn zou kunnen helpen bij maagkanker, darmkanker, slokdarmkanker en melanomen.
Een Japans onderzoek laat zien dat als een tumor met azijn in aanraking komt, dit een slechte invloed heeft op de tumor. Echter, hiernaar dient nog veel meer onderzoek te worden gedaan om het effect daadwerkelijk aan te tonen.
Appelazijn is een eeuwenoud voedingsmiddel en het gebruik ervan is veilig. Bij het gebruik van medicatie is het raadzaam om uw arts te raadplegen.
Wees voorzichtig met het gebruik van supplementen en let op mogelijke bijwerkingen. Suppletie kan nooit gezond voedsel vervangen.
Als u medische vragen heeft over een product, raadpleeg dan een fytotherapeut, natuurgeneeskundige therapeut, orthomoleculair therapeut, huisarts of andere deskundige. Als u vragen heeft over de samenstelling van een product, neem dan contact op met uw leverancier.
Appelazijn is over het algemeen veilig, maar gebruik het niet in overmatige hoeveelheden.
Er is een geval bekend van een vrouw die gedurende 6 jaar dagelijks een kwart liter appelazijn innam en hierdoor osteoporose en lage kaliumspiegels ontwikkelde.
Een kwart liter is natuurlijk erg veel, dus dit is een grote uitzondering.
Laatste update
5-12-2023
Kies hieronder waarover je vandaag wilt lezen
Rudolf Steiner: "Wetenschap wordt spiritueler en spiritualiteit wetenschappelijker."
Voeding en spiritualiteit zijn vormen van licht
De inhoud die hier wordt weergegeven kan niet worden weergegeven vanwege de huidige cookie-instellingen.
Deze website kan inhoud of functies aanbieden die door derden op eigen verantwoordelijkheid wordt geleverd. Deze derden kunnen hun eigen cookies plaatsen, bijvoorbeeld om de activiteit van de gebruiker te volgen of om hun aanbiedingen te personaliseren en te optimaliseren.
Deze website maakt gebruik van cookies om bezoekers een optimale gebruikerservaring te bieden. Bepaalde inhoud van derden wordt alleen weergegeven als "Inhoud van derden" is ingeschakeld.