Botanische Latijnse naam Solanum tuberosum
De aardappel die we in Nederland eten is meestal geel van binnen, maar er zijn ook paarse, witte en rode aardappelen. Deze worden thans veel in Zuid-Amerika aangetroffen.
Daar werd op 3800 meter boven zeeniveau de aardappel gekweekt.
De Spanjaarden hebben in de 16e eeuw de aardappel meegenomen naar Europa en vanuit daar is het door koloniale landen uit Europa over de rest van de wereld verspreid.
Aardappels werden in vrijwel alle eetculturen geïntegreerd. Zo begonnen mensen in India de aardappel te gebruiken voor het maken van een curry, en werd in Indonesië de aardappel een vervanger van tahoe en tempé in een gado gado, een lauwwarme groente salade met pindasaus.
In Zuid Afrika was geen Nederlandse kolonie, maar er trokken wel veel Nederlanders naartoe.
Met Rusland was een sterke handelsband in de 17e eeuw. De Nederlanders hebben bijvoorbeeld ook koffie geïntroduceerd in dat land, en de Nederlanders haalden dan weer hout op om schepen, huizen en molens te maken.
De gezondste aardappelsoorten zijn niet of nauwelijks te koop in Nederland. Daar ligt nog een gat in de markt. De gezondste zijn: “Blue Star”, “Double Fun”, “Magenta Love” en “Vitelotte”.
Ze bevatten meet fytonutriënten dan andere soorten, en deze fytonutriënten, ook voedingsstoffen en secundaire metabolieten genaamd, hebben geneeskrachtige waarden, zo zeggen onderzoekers in 2020.
Zo zeggen Italiaanse onderzoekers in 2020 dat er meer studie moet worden verricht naar de eventuele bijwerkingen van secundaire metabolieten, de farmacologische werking, en de biobeschikbaarheid, dus in welke mate en hoe de mens de metabolieten opneemt.
Deze Russet aardappel is in Noord Amerika beter te verkrijgen dan in Europa.
De overige 4% bevatten de echt gezonde stoffen van aardappel. Er zitten relatief veel vezels in de aardappel, wat het een goede voedselsoort maakt voor de spijsvertering en tegen diabetes.
De ondergronds groeiende knol bevat verder relatief veel vitaminen zoals betacaroteen zoals β-caroteen, astaxanthine zeaxanthine, vitamine A, thiamine of vitamine B1, B2, en B6. Op het gebied van mineralen bevat het vooral kalium, mangaan, fosfor, koper, natrium, jodium, magnesium en ijzer.
Deze worden nog niet als essentiële voedingsstoffen voor het in stand houden de menselijke gezondheid.
Ze worden secundaire metabolieten genoemd. Toch beschikken de secundaire metabolieten over veel geneeskracht, en helpen ze ziekten te voorkomen.
Aardappel bevat steroïdale saponinen, steroïdale alkaloïden, terpenen, flavonoïden, lignanen, sterolen, fenolische componenten, coumarinen en een paar andere fytoconstituenten.
Ze zorgen vaak voor de gele, oranje, paarse of rode kleur in groente of fruit.
Ook in dit geval zitten ze iets meer in de schil dan in de knol zelf. Recent is gebleken dat anthocyaninen in aardappel sterke antigriepwerking hebben.
Daarnaast kunnen ze maagkankertumorcellijnen tegengaan i hun ontwikkeling.
De aardappel is flink onderzocht op medicinale werkingen. Omdat het rijk is aan medicinale stoffen heeft hij een reeks aan medicinale activiteiten.
Het is een ontstekingsremmend product, een vochtafdrijvend middel en het helpt moeders die borstvoeding geven om de moedermelkproductie te stimuleren.
Uit diverse onderzoeken blijkt dat de aardappel de volgende indicaties helpt te voorkomen en genezen:
Bronnen bij het artikel over aardappel
Laatste update
5-12-2023
Kies hieronder waarover je vandaag wilt lezen
Rudolf Steiner: "Wetenschap wordt spiritueler en spiritualiteit wetenschappelijker."
Voeding en spiritualiteit zijn vormen van licht
De inhoud die hier wordt weergegeven kan niet worden weergegeven vanwege de huidige cookie-instellingen.
Deze website kan inhoud of functies aanbieden die door derden op eigen verantwoordelijkheid wordt geleverd. Deze derden kunnen hun eigen cookies plaatsen, bijvoorbeeld om de activiteit van de gebruiker te volgen of om hun aanbiedingen te personaliseren en te optimaliseren.
Deze website maakt gebruik van cookies om bezoekers een optimale gebruikerservaring te bieden. Bepaalde inhoud van derden wordt alleen weergegeven als "Inhoud van derden" is ingeschakeld.