Voedsel en spiritualiteit
Richt je op de bron van Licht
 

De gezonde voordelen van Pericopsis laxiflora 

Boom vol geneeskracht


Latijnse naam: Pericopsis laxiflora

Pericopsis laxiflora Foto Annette Gockele

Deze geneesboom is deel van de familie Fabaceae. In Ghana zegt men Obonsamdua. De plant heeft in Ghana enkele toepassingen in de volksgeneeskunde. De bast wordt tegen oedeem of waterzucht gebruikt. De bladeren worden gebruikt om de tanden schoon te maken. De wortel en de bast zijn inzetbaar bij diarree.

De Pericopsis laxiflora is nauwe verwant van Afrikaanse teak, de Pericopsis elata.

Pericopsis laxiflora Geografische verspreiding Pericopsis laxiflora


Traditionele inzet Pericopsis laxiflora

P. laxiflora schors wordt vaak gebruikt om slangenbeten, reuma, kinderziektes en gewrichtspijnen te behandelen. 

In Ivoorkust wordt P. laxiflora gebruikt om gezondheidsproblemen te behandelen waaronder hoofdpijn, maagzweren, maagpijn, maagklachten, gastritis, enteritis, hart pijn en buikpijn.

In Guinee wordt P. Laxiflora ingezet tegen shigellose en colibacillose. Deze plant wordt gebruikt voor de behandeling van malaria, geelzucht en maagzweer.
De delen van de in het wild groeiende boom worden meestal geoogst voor gebruik. 

Etnomedicinaal wordt de plant aangewend als remedie voor aambeien, buikpijn, artritis, keelpijn, oogproblemen, hoofdpijn, huidziekten en koortsachtige aandoeningen.

Delen van de plant zoals als bladeren en stengelschors worden ook beschouwd als geneesmiddel voor de behandeling van syfilis, diarree, dysenterie en andere bacteriële en parasitaire aandoeningen.

Diaserie Pericopsis laxifora

  • Screenshot 2023-04-22 at 01-02-16 West African Plants - A Photo Guide - Pericopsis laxiflora (Benth.) Meeuwen
  • Screenshot 2023-04-22 at 01-02-47 West African Plants - A Photo Guide - Pericopsis laxiflora (Benth.) Meeuwen
  • Screenshot 2023-04-22 at 01-03-39 West African Plants - A Photo Guide - Pericopsis laxiflora (Benth.) Meeuwen
  • 640px-Kullu-kullu_gi_(Pericopsis_laxiflora)
  • Screenshot 2023-04-22 at 01-01-01 West African Plants - A Photo Guide - Pericopsis laxiflora (Benth.) Meeuwen
  • pericopsis laxiflora kleiner
  • Meññeefi_garbug_kullu-kullu

 

Antibacteriële werking p. laxiflora

Onderzoekers uit Ivoorkust publiceerden en studie waaruit blijkt dat de Pericopsis laxiflora tegen twee verschillende soorten bacteriën werken. 

Deze bacteriën zijn resistent voor antibiotica, dus dat komt goed uit. 

Hierdoor kan er een nieuw plantaardig antibioticum worden ontwikkeld, wat veel minder bijwerkingen heeft en waartegen bacteriën niet resistent kunnen worden.

 

Daarnaast is het bewijs van de antibacteriële werking van deze plant een ondersteuning voor het folkloristisch gebruik van de plant.
De wetenschappers maakten vier soorten extracten van de Pericopsis laxiflora, ethanol, methanol en ethylacetaat en een waterextract. 

Alle vier extracten vertonen antibacteriële werking. In de praktijk zal het waterextract het meest gebruikt worden. 

Overigens is het zo dat wetenschappers standaard een koudwaterextract gebruiken, maar in de traditionele volksgeneeskunde daarentegen gebruikelijk is om een heetwaterextract ofwel infusie of thee te gebruiken.

Heet water onttrekt zeer waarschijnlijk veel meer stoffen uit een geneesplant dat koud water. 

Het feit dat in de wetenschap koud water wordt gebruikt en in de volksgeneeskunde heet water, duidt op een kleine maar structurele tekortkoming van de wetenschap in het doen van adequaat en doelmatig onderzoek.


Pericopsis laxiflora Foto Bamba Tubaab

 

Lage antioxidantactiviteit

Een studiegroep uit Senegal en Burkina Faso ziet dat er tanninen, flavonoïden, fenolen, saponinen, alkaloïden en hartversterkende heterosiden in de Pericopsis laxiflora zitten. Volgens de onderzoekers zijn deze stoffen de reden dat ze worden gebruikt in de traditionele geneeskunde. Het zijn namelijk stoffen met medicinale werkingen.

De boom wordt traditioneel voor aangewend bij diabetes. De plant heeft een lage antioxidantactiviteit, zo zagen de wetenschappers. Verder meldt men dat de plant nog niet op fytochemicaliën is gescreend, wat over het algemeen betekent dat er weinig onderzoek naar is gedaan.
Een ander onderzoek zag dat er weinig alkaloïden in een bladextract van de Pericopsis laxiflora zitten. Dat betekent niet gelijk dat uitgesloten kan worden dat dit extract weinig geneeskracht kan bieden, maar dat er meer specifiek onderzoek is naar de boom.


8 antimalariaplanten

Volgens onderzoekers uit Ivoorkust zou er op basis van informatie van traditionele geneeskundigen antimalariastoffen in schorsextracten van de Pericopsis laxiflora moeten zitten. 

De schors van deze boom behoort namelijk tot de 8 meest gebruikte antimalariaplanten in Ivoorkust.

De wetenschappers concluderen na een onderzoek op fytochemicaliën dat alle 8 antimalariaplanten tot primaire planten behoren om als antimalariamedicijn te dienen.
Er is nog meer onderzoek nodig om een verbeterde vorm van traditionele medicijnen te ontwikkelen, met bijvoorbeeld gebruikmaking van een betere kennis omtrent de standaarddosis van een plant.
In onderzoeken uit Ivoorkust rept men regelmatig over ''een verbeterde vorm van plantmedicijnen'', waarbij men doelt op een nieuwe aanpak van herwaardering van de traditionele geneeskunde, door deze middels wetenschappelijke studies een standaarddosering te geven die het best werkt. 

Deze combinatie van traditionele geneeskunde en wetenschappelijke aanpak is kenmerkend voor meer Afrikaanse landen.


Geneesplanten zijn beter dan conventionele medicatie

Onderzoekers uit Ghana bestudeerden in 2021 de medische of farmacologische werking van Pericopsis laxiflora

Men begint hun onderzoek met de volgende introductie: De enorme interesse in natuurlijke plantaardige producten voor preventie en behandeling van verschillende ziekten is wereldwijd toegenomen. 

Traditionele geneesmiddelen van planten hebben grote aandacht getrokken vanwege hun potentieel farmacologische belang ondanks de beschikbare conventionele medicatievormen.

Planten worden om verschillende redenen gebruikt, deze omvatten betaalbaarheid, beschikbaarheid en de perceptie dat planten minder giftig zijn dan conventionele geneesmiddelen.
Het is vermeldenswaard dat planten zijn een belangrijke bron van conventionele medicijnen waaronder artemisinine, vincristine en vinblastine van Artemisia annua en Catharanthus roseus. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is bijna 80% van de bevolking in ontwikkeling landen  afhankelijk van traditionele geneeskunde voor gezondheidszorg.
In verschillende Afrikaanse landen, diabetes wordt een zeer ernstige ziekte en een publieke zorg. 

Onlangs bleek dat veel mensen boven de leeftijd van 40 jaar risico op diabetes lopen 66% van de diabetespatiënten zijn vrouwen

 

Pericopsis laxiflora Boom vol geneeskracht, foto: http://www.westafricanplants.senckenberg.de


Bewezen medicinale werkingen van p. laxiflora

Het wetenschappelijk onderzoek naar P. laxiflora geeft aan dat deze plant steeds meer aandacht heeft gekregen in de afgelopen jaren. 

Er is gemeld dat nuttige farmaceutische toepassingen als een antiparasitair,

 

  • antimicrobieel,
  • anti-trypanosomaal,
  • antioxidant en
  • antibacterieel middel.

 

Fytochemische en farmacologische studies hebben de traditionele toepassingen van P. laxiflora gevalideerd. 

Er is echter behoefte aan een onderzoek naar de bioactieve componenten die verantwoordelijk zijn voor waargenomen farmacologische eigenschappen.

 

Pericopsis tegen hepatitis C

Een onderzoeksteam met wetenschappers uit Duitsland, Polen, Ivoorkust en Frankrijk onderzochten de werking tegen het hepatitis C virus van 15 planten. 

Een ontsteking met hepatitis C is een leverontsteking die ook wel geelzucht wordt genoemd. 

De huid kleurt vaak geel bij mensen met een hepatitis C infectie. Dit onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift Frontiers in Pharmacology in 2022.

 

Men ziet dat de planten Carapa procera en Pericopsis laxiflora de beste antivirale werking hebben tegen hepatitis C virussen,
Men vermoedt dat de tanninen, polyfenolen en proanthocyanidinen in deze planten verantwoordelijk zijn voor de antiviruswerking. 

Vanuit andere onderzoeken is bekend dat die drie groepen stoffen werkzaam zijn tegen het hepatitis C virus.

Daarnaast zagen de onderzoekers ook dat de gebruikte medicinale extracten niet giftig zijn voor de lever.
Bronnen artikel Pericopsis laxiflora

  • Kaartje geografische verspreiding: Thomas Dijkman
  • Foto zaadpeulen: Bamba Tubaab
  • Foto boom in landschap: Bamba Tubaab
  • Alle overige foto's:  http://www.westafricanplants.senckenberg.de
  • Informatie komt tot stand via interviews
  • Wetenschappelijke informatie is afkomstig uit onderstaande downloadbare bronnen:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5