Voedsel en spiritualiteit
Richt je op de bron van Licht
 

Gezonde voordelen van een Indische wortel genaamd Laos

Botanische Latijnse naam: Alpinia galanga
Alpinia galanga Foto Yosri

 

Deze plant kennen we in Nederland als het bij de  groenteboer verkrijgbare laos. Andere namen zijn laoswortel, Thaise gember en galanga. Het poeder van de wortel en de verse wortel worden gebruikt in de Indische keuken, en in de keuken van heel Zuid Oost Azië. De wortel van dit tropische kruid is heel smaakvol. De plant is dichte familie van de gember. In Indonesië ligt de plant op alle groentemarkten en heet daar ''lengkuas''. 

 

 In India wordt de plant Kulanjan, Sugandha Vacha, Rasna en Greater galanga genoemd.


Traditionele geneeskunde Alpinia galanga

In de traditionele geneeskunde wordt galanga veel gebruikt. Er zijn diverse wetenschappers die de traditionele werkingen van Alpinia galanga op een rij hebben gezet. 


Het heeft de volgende traditionele werkingen

 

  1. Antischimmel, 
  2. Anti-tumor, anti-kanker 
  3. Ontwormend, 
  4. Anti-diuretisch, 
  5. Tegen zweren, 
  6. Tegen hartziekten, 
  7. Tegen reumapijnen als artritis, artrose en jicht
  8. Tegen borstpijnen, 
  9. Bij dyspepsie, 
  10. Koortsremmend, 
  11. Diabetesverlichtend, 
  12. Leverondersteunend en 
  13. Nierondersteunende werking.
Alpinia galanga Botanische tekening Adolphus Ypey, 1813


Wetenschappelijk bewezen werking

Een onderzoeker uit Irak kan daar nog de volgende wetenschappelijk bewezen toepassingen aan toevoegen: eczeem, bronchitis, neusverkoudheid, mazelen, pityriasis versicolor (gistinfectie), ontsteking ingang gehoorgang, gastritis, maagzweer en cholera.

Veel wetenschapsstudies Alpinia galanga

Alpinia galanga is ruimschoots onderzocht. Er zijn meerdere farmacologische reviews te vinden. In een dergelijk onderzoek wordt opgesomd welke andere onderzoeken er zijn gedaan. 

Deze onderzoeken worden gebundeld teneinde een totaalbeeld te verkrijgen van de medicinale werkingen van Alpinia galanga.

In een farmaceutisch tijdschrift, de Pharmacia Sinica uit 2001, staat zo'n overzicht van alle wetenschappelijk bewezen medicinale werkingen van de galangawortel. 

In de jaren daarna zijn er weer nieuwe reviews gekomen die een update geven van de farmaceutische werkingen van laoswortel.

Belangrijke medicinale stoffen die onderzoekers in galanga hebben aangetroffen zijn galluszuurglycoside, galango-isoflavonoïde, betasitosterol, galangine, alpinine, zerumbone en kampferide.
Behalve onderzoeken naar de Alpinia galanga, zijn er onderzoeken gedaan naar alle planten uit deze familie. In 2012 noemen onderzoekers Ghosh en Ragan de Alpinia-familie de goudmijn van de toekomstige medische praktijk. 

In de wereld van plantmedicijnen komt het vaak voor dat planten uit dezelfde families overeenkomstige medicinale kwaliteiten hebben.

Alpinia galanga Diverse laoswortels op een markt in Azië, foto Yosri


Antibacteriële activiteit van Laos

Een etherische olie van de galangawortel werkt onder andere tegen de volgende bacteriën: Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Salmonella typhimurium A, Salmonella enteritidis en Pasteurella multocida. 

De Indiase onderzoekers namen 11 onderzoeken in hun meta-onderzoek op, die allemaal de antibacteriële activiteit beschrijven van laos of Alpinia galanga.

Daarnaast werken stoffen uit galanga ook tegen een groot aantal schimmels zoals de Candida albicans. Dit zijn belangrijke indicaties van de medicinale werkzaamheid van laos, omdat veel ziekten gepaard gaan met overgroei van koloniën bacteriën en schimmels.

Ontstekingsremmende activiteit Alpinia galanga

Er zijn vijf onderzoeken gepubliceerd over de ontstekingsremmende werking van galangawortel. Het blijkt dat deze plant effectief ontstekingen bestrijdt. 

 

Onderzoekers zien relaties tussen ontstekingen op celniveau en andere ziekten zoals diabetes en astma. Het blijkt daarom dat laoswortel meehelpt deze ziekten te bestrijden omdat de onderliggende oorzaken, ontstekingsprocessen, worden tegengegaan door Alpinia galanga.

Alpinia galanga Laos op traditionele mat is klaar om fijn te snijden


Laoswortel beschermt de lever

Er is een onderzoek gedaan naar de leverbeschermende werking van galangawortel. Bij dit soort onderzoeken wordt de lever beschadigd door een wetenschappelijke standaardmethode toe te passen.
Men geeft het proefdier paracetamol en daardoor wordt de lever beschadigd. Vervolgens geeft men een aparte groep van de proefdieren laoswortelextract, en dan gaat men kijken wat de parameters zijn van de lever. 

Dan blijkt dat proefdieren die laoswortel hebben gegeten een minder beschadigde lever hebben dan proefdieren die dit niet kregen.

Laoswortel beschermt aldus tegen leverbeschadiging door paracetamol, maar niet alleen tegen dit medicijn. Paracetamol wordt slechts gebruikt als standaard onderzoeksmiddel, omdat de mate waarin de lever beschadigd wordt door paracetamol goed meetbaar is. 

 

Het idee achter deze methode is dat we nu weten dat laos de leverwerking ondersteunt. Laos beschermt tegen alle soorten van leverbeschadiging, ook bijvoorbeeld door synthetische medicatie, alcohol, suiker en suikerhoudende frisdranken.

Alpinia galanga Mooie foto van een laosbloem, foto Dick Culbert


Anti-HIV werking van laos

Een onderzoek ziet dat het HIV virus zich moeilijker kan repliceren als het in aanraking komt met stoffen uit laoswortel. Het wordt gezien als een HIV-remmer. 

Er zijn nog geen plantenmedicijnen op de markt waarvan wetenschappelijk is vastgesteld dat ze het HIV-virus doen verdwijnen, maar daar zijn wetenschappers wel naar op zoek.


Laos stimuleert immuunsysteem

Stoffen in galangawortel stimuleren de werking van het immuunsysteem. In het onderzoek werd een extract op waterbasis gebruikt. De antioxidantwerking en antibacteriële werking van laos heeft hiermee te maken.


Laos tegen diabetes

Laos heeft anti-diabetes eigenschappen. Het eten van de wortel helpt mee de bloedsuikerspiegel te reguleren. Er zijn meerdere onderzoeken gepubliceerd over de anti-diabetes werking. In 2009 werd een onderzoek gepubliceerd wat de antidiabetes werking toeschreef aan het hoge aantal antioxidanten wat laoswortel heeft.
In de wetenschappelijke wereld is het sinds het begin van het derde millennium duidelijk dat diabetes wordt veroorzaakt door ontstekingen op celniveau, net als depressie, hart- en vaatziekten, obesitas en kanker.
Het bestrijden van ontstekingsactiviteit in het lichaam van een zieke patiënt komt daardoor steeds meer op de voorgrond te staan bij onderzoekers die op zoek zijn naar nieuwe medische behandelingen die de oude behandelingen overtreffen in kwaliteit. 

Dit wordt door wetenschappers soms de antioxidanttherapie genoemd.

Alpinia galanga Wittige laosbloem, foto Eric Chan W.C.

 

Antioxidantwerking Alpinia galanga

Laoswortel heeft een sterke antioxidantwerking. Dat is meerdere malen onderzocht. Deze werkingen zijn medeoorzaak van de medicinale eigenschappen van laoswortel. Onderzoekers zien bijvoorbeeld dat allerlei antioxidanten schimmels kunnen bestrijden.


Anti-maagzweer werking van laos

Laoswortel is goed voor de maag. Het gaat een aantal maagstoornissen tegen waaronder maagzweer. In de traditionele geneeskunde van Arabië wordt dit kruid gebruikt om dyspepsie, zeeziekte en darmkolieken tegen te gaan. 

Laos doet het maagzuur verminderen en lijkt een oppepper te zijn voor maag- en darmwand. Dat indiceert dat de traditionele toepassingen gerechtvaardigd worden door wetenschappelijk onderzoek.

  • 640px-Alpinia_galanga
  • 640px-Maranta_galanga_Ypey51
  • 640px-YosriLengkuas1
  • 640px-YosriLengkuas2
  • Thai_Ginger_leafs
  • Thai_ginger_(Alpinia_galanga)
  • Galangal_ready_for_preparation
  • Alpinia_galanga_(flowers)
  • Alpinia_galanga_(13991421964)
  • Alpinia_galanga_2980


Recept spinaziesoep met laos

Laos wordt gebruikt in diverse gerechten. Het kan in satehsaus of pindasaus zitten. Dat is een Indonesisch recept. 

Een ander Indonesisch recept is sayur toemis en sayur lodeh.  Dit zijn twee basisrecepten uit de Indonesische keuken met veel variaties. Hier volgt een een recept voor spinaziesoep. Deze wordt samen met rijst gegeten als volledige maaltijd.


Recept sayur toemis bayam

 


Trassi?

Traditioneel gaat er trassi in. Dat is van garnalen gemaakt en daarom stuk minder gezond. 

Garnalen bevatten veel bio-aminen, ook non-nutriënten genaamd, met ontstekingveroorzakende eigenschappen. Als je deze maaltijd wilt maken om medicinale redenen, dan moet trassi er niet doorheen worden gedaan. 

Je zou ook kunnen redeneren dat de groenten zoals uien en spinazie de nadelige gevolgen van trassi teniet doen.

Bronnen bij artikel over laos


  • Foto's: Publiek domein via Wikimedia commons
  • KopfotoYosri
  • Botanische tekening:  Kurt Stüber, http://www.biolib.de
  • Foto diverse laoswortels: Yosri
  • Foto laos traditionele mat: warschijnlijk  McLeod
  • Foto mooie Laosbloem:  Dick Culbert
  • Foto wittige laosbloem: Eric Chan W.C.
  • Foto gele galanga: Susan Slater
  • Foto Bladeren laos:  Suresh Khole
  • Foto witte horizontale bloem:  Vengolis
  • Informatie is deels afkomstig uit interviews
  • Wetenschappelijke informatie komt uit onderstaande downloadbare bronnen:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4