Voedsel en spiritualiteit
Richt je op de bron van Licht
 

De geneeskrachtige werkelijkheid van wereke


Latijnse naam: Ibervillea Sonorae Greene

Wereke is een plantje dat groeit in de woestijn van Texas, Mexico en Guatamala. Het wordt door de lokale bevolking in Mexico al voor de komst van de Spanjaarden gebruikt als medicinale plant. Wereke heeft een geneeskrachtige werking bij zowel diabetes als obesitas. Dat is pas in het derde millennium van onze jaartelling wetenschappelijk bewezen.

Wereke komt van oorsprong van de geneeskunst der indianen


Ibervillea Sonorae Greene Wereke, een bijzondere, medicinale plant uit Mexico


Naamgeving wereke

Er worden om verwarring te voorkomen Latijnse namen gebruikt in de taxonomie en botanie

De Latijnse naam van wereke is Ibervillea Sonorae Greene. Naast wereke schrijft men ook wel guareque, wareke en wereque. Wereke behoort tot de familie van de Cucurbitaceae, net zoals pompoen en courgette.


Traditioneel gebruik wereke

De Mayo´s, Yaqies, Seris en Opaten zijn etnische bevolkingsgroepen, indianenvolken, die allemaal de wortel van wereke gebruikte voor medicinale doeleinden.

Het wordt traditioneel onder andere ingezet bij kanker, reumatische aandoeningen, hart- en vaatziekten, en het wordt tegenwoordig vooral aangewend bij diabetes

Het is een ontstekingsremmend medicijn dat de eigenschap heeft om het bloedsuikerniveau te reguleren. Daarnaast wordt de plant ingezet als pijnstillend middel.

Ibervillea Sonorae Greene Vrucht van de wereke


Diabetesmedicijn te koop in Mexico

In Mexico wordt bij natuurdrogisten wereke verkocht als medicijn bij diabetes mellitus type 1 en type 2. 

Soms wordt het kruid puur gebruikt als thee. Er zijn holistisch therapeuten die wereke inzetten in combinatie met andere kruiden zoals boldo, de wortel van de cactussoort nopal en damiaan.

Van het mengsel van deze vier kruiden wordt een infusie gemaakt. Boldo en damiaan zijn bekende geneeskruiden in de fytotherapie.
In 2014 verscheen een onderzoek wat aangeeft dat wereke net als insuline de opname van koolhydraten zoals suiker door lichaamscellen bevordert.


Wetenschappelijk bewezen werking wereke

De werking van wereke is uitgebreid onderzocht door wetenschappers. 

Een Mexicaans onderzoek uit 2005 op ratten laat zien dat ratten met diabetes die wereke toegediend krijgen na 41 dagen een gezondere bloedsuikergehalte vertoonden dan ratten die wereke werden onthouden.

Daarbij hadden de ratten die wereke kregen minder last van overgewicht en hoge niveaus van triglyceriden in het bloed. De onderzoekers gebruikten zowel het traditionele recept op basis van de wortel als een sap verkregen van de plant.

Beide producten bleken gunstig te werken op het bloedsuikerniveau. Dit wetenschappelijk onderzoek bevestigt de werking van wereke bij diabetes.


Ibervillea Sonorae Greene Werekebladeren


Samenwerking van inhoudsstoffen

Een onderzoek uit 2007 herbevestigt de werking van deze geneesplant bij diabetes. Men heeft daarnaast een aantal inhoudsstoffen van wereke geanalyseerd. 

Er blijken elf soorten monoglyceriden in wereke te zetten.

Daarnaast bevat het vijf vetzuren in de vorm van laurinezuur, myristinezuur, pentadecanzuur, palmitinezuur en stearinezuur. 

Opvallend aan dit onderzoek is dat wanneer de monoglyceriden of de vetzuren apart werden toegediend, er geen effect werd gemeten op de bloedsuikerspiegel.

Wanneer deze twee echter gecombineerd worden, wordt het bloedsuikerniveau gereguleerd. 

Hieruit kun je de conclusie trekken dat de gehele plant door de combinatie aan inhoudsstoffen werkzaam is bij diabetes.


Hoe werkt wereke?

In 2014 werd er een Mexicaans wetenschappelijk onderzoek gepubliceerd wat de precieze werking van wereke bestudeert. 

De werking is ruimschoots empirisch bewezen; dat wil zeggen dat diabetespatiënten er in de praktijk baat bij hebben, maar met kan nog niet precies begrijpen hoe de inhoudsstoffen van wereke de bloedsuikerspiegel reguleren. 

In de menselijke huid bevinden zich vetcellen of adipocyten. Deze vetcellen moeten in principe de glucose, een soort suiker,  dat zich in het bloed bevindt opnemen. 

Helaas nemen mensen vaak te veel koolhydraten in waardoor de vetcellen minder genegen zijn nog meer glucose op te nemen.

Op deze manier ontstaat een verhoogde bloedsuikerspiegel

De onderzoekers kwamen er in 2014 achter dat wereke ervoor zorgt dat de adipocyten weer glucose opnemen. Hierdoor wordt de bloedsuikerspiegel verlaagd.


Ibervillea Sonorae Greene Bloem van de wereke


Wereke tegen obesitas

Obesitas gaat vaak samen met diabetes type 2. Uit een onderzoek wat werd gepubliceerd in het Journal for Biomedicine and Biotechnology in 2011, blijkt dat wereke ook obesitas tegen gaat. In het onderzoek werd aan ratten glucose-fructosestroop gegeven om ze extra dik te maken.

Het blijkt dat als de ratten deze dikmakende stof die in allerlei frisdranken, koekjes en sauzen zit, eten in combinatie met wereke, de ratten niet in gewicht toenemen. 

Het onderzoek meldt dat dit de eerste keer is dat de anti-obesitaswerking van wereke is aangetoond.


Ontstekingsremmende werking wereke

Traditioneel staat wereke in Mexico bekend als ontstekingsremmer. 

Ook voor deze volksgeneeskundige kennis bestaat wetenschappelijke onderbouwing. Er zitten triterpenen in de wortel van wereke die een ontstekingsremmende werking hebben.

In 2014 verscheen er een Mexicaans onderzoek waarbij werd aangetoond dat oedeem bij muizen werd genezen door ze een nieuwe geïsoleerde stof uit wereke te geven die men de naam ´kinoïne D´ gaf.


Medicijnplant van indianen blijkt sterk middel tegen diabetes, type 1 en 2


Niet alleen wereke

In Mexico wordt door een holistisch therapeut wereke gegeven bij diabetes maar er worden ook andere maatregelen voorgeschreven. Witmeelproducten en suiker dienen net als vlees vermeden te worden.

Daarnaast is het belangrijk om te erkennen dat diabetici op emotioneel vlak liefde tekort komen en daarom op zoek gaan naar een ander soort zoetheid in hun leven; het verslavende vergif en de verwoestende drug suiker


Een week per maand wereke

Verder wordt in Mexico door natuurgeneeskundigen aanbevolen om zeven aaneengesloten dagen per maand ´s morgens de dag te beginnen met een ontbijt van ¼ chayote en ¾ havermout.

Dit mag je maar een week per maand volhouden; anders gaat het bloedsuikerspiegelverlagende effect verloren. 

Verder is het belangrijk om de werking van de lever te stimuleren door bittere groenten te eten zoals andijvie, cichorei, paardenbloemblad en witlof.

Asperge is een groente die niet bitter is maar wel kampioen in het reguleren van de bloedsuikerspiegel. Ook allerlei andere bittere kruiden kunnen de lever bijstaan.

Bronnen bij artikel wereke


  1. Algemene info: http://es.wikipedia.org/wiki/Ibervillea
  2. Algemene info: wereke.diabetes.pdf
  3. Onderzoek 2005: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15740879
  4. Onderzoek 2007: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17318782
  5. Onderzoek 2014: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24534528
  6. foto blad wereke: Amada44 Ibervillea sonorae 003
  7. Onderzoek 2011: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3228589/
  8. Onderzoek 2014 ontstekingsremmer: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24660451
  9. Interview met holistische therapeute in Playa del Carmen
  10. Wereke bevordert opname suiker: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24534528/
  11. Foto vrucht wereke: Millie Basden Ibervillea sonorae 56551479
  12. Foto bloem wereke: lienyuan lee 笑布袋之花 The Flower of Ibervillea sonorae – panoramio
  13. Foto wereke in pot: Amada44 Ibervillea sonorae 001