Botanische Latijnse naam: Allium sativum
Knoflook groeit van origine in Centraal-Azië, onder andere in Iran. Het wordt al duizenden jaren gegeten. Een van de eerste geschreven bronnen waarin knoflook voorkomt zijn de geschriften van de antieke Egyptenaren. Het is van oudsher bekend als voedsel en medicijn.
Knoflook is lid van de allium-familie waar onder andere daslook, ui, sjalotten, prei en bieslook ook lid van zijn.
Het is een bekend ingrediënt voor vele gerechten over de hele wereld. Naast keukenkruid is dit een zeer sterk werkend medicinale plant.
Knoflook is een van de best gewaardeerde medicinale planten op aarde. Het is uitgebreid onderzocht op medicinale werkingen. Op basis van de resultaten en het aantal onderzoeken zijn er vele wetenschappers en therapeuten die knoflook aanraden bij de bestrijding van een groot aantal ziekten.
Antieke volken zoals de Soemeriërs, Babyloniërs, Egyptenaren en Grieken schreven allemaal over knoflook als medicijn en voedingsmiddel.
Beroemd zijn de verhalen over de Middeleeuwse pest, waarbij mensen die veel knoflook aten van deze ziekte gevrijwaard bleven.
In die tijd werden de lijken van mensen die aan pest waren overleden beroofd. Dieven van mensen die aan de pest gestorven waren, aten knoflook voor hun zoektocht in de zakken en tassen van gestorvenen, om deze ziekte te voorkomen.
Ook mensen die de lijken als werk moesten opruimen gebruikten knoflookazijn. Knoflook heeft wereldwijd een hoge reputatie als middel dat ziekten voorkomt en bestrijdt.
Traditionele toepassingen van knoflook zijn divers. Het wordt als volksmiddel ingezet tegen:
In onze moderne tijd is knoflook ruimschoots onderzocht. De lijst met ziekten die behandeld kunnen worden door knoflook is erg lang.
Omdat het een voedingsmiddel is wordt de nadruk gelegd op het voorkomen van ziekten door knoflook. Knoflook als medicijn gebruiken bij ziekten gebeurt ook, maar dit is minder onderzocht.
Een voorbeeld hiervan is dat sommigen menen dat na een hartaanval je verspreid over de dag meerdere teentjes knoflook rauw moet eten, om verdere hartaanvallen te voorkomen.
Het zou kunnen dat stoffen in knoflook de aders zo snel schoon maakt, dat het acuut kan genezen, maar hiervoor is te weinig klinisch onderzoek gedaan.
Echter, er zijn legio onderzoeken gedaan naar de voorkomende werking van knoflook op hart- en vaatziekten en de oorzaak daarvan, namelijk aderverkalking. Deze werking is wetenschappelijk bevestigd.
De belangrijkste ziekten die worden bestreden zijn hartziekten, longziekten als astma en bronchitis, griep en verkoudheid.
In knoflook zitten medicinale stoffen in de vorm van zwavelhoudende verbindingen zoals alliine, ajoene, diallylpolysulfiden en vinyldithiïnen.
Verder bevat het een derivaat van het aminozuur cysteïne, namelijk S-allylcysteïne. Andere medicinale stoffen zijn enzymen, saponinen en flavonoïden.
Dit zijn slechts de belangrijkste groepen medicinale stoffen. Vele stoffen uit knoflook zijn uitgebreid onderzocht en van sommige zijn medicinale preparaten gemaakt.
Regelmatig knoflook innemen kan een aderverkalking en daarmee allerlei hartkwalen voorkomen. Het is een natuurlijke bloedverdunner.
Het voorkomt bloedstolsels en het werkt cholesterolverlagend. Verder verlaagt het het triglyceridenniveau. Een verhoogd triglyceridenniveau is een biomarker voor verhoogd risico op hartaanval en aderverkalking.
Daarnaast werkt het relaxerend op de bloedvaten. Wanneer de bloedvaten verkrampt zijn is er verhoogde kans op hoge bloeddruk.
Door de ontspannende werking op de bloedvaten verlaagt de bloeddruk. Daarom is knoflook als fytotherapeutisch medicijn onder andere bekend als bloeddrukverlager.
Een bekend probleem bij knoflook is de knoflookgeur die om iemand heen kan hangen na consumptie van knoflook. Er zijn twee manieren om dit te voorkomen.
Bij de eerste manier is het belangrijkste om te weten dat knoflook via het maagslijmvlies wordt getransporteerd naar het longslijmvlies.
Dat is een natuurlijk mechanisme van het lichaam. Wanneer na knoflookconsumptie andere producten worden gegeten die ook via het maagslijmvlies naar de longen worden gebracht, dan wordt de knoflookgeur weggedrukt.
Groene kruiden zoals peterselie, tijm, oregano, eucalyptus, salie, munt, smalbladige weegbree en brede weegbree zijn goed om de knoflookgeur te verdrijven.
De tweede manier is door capsules te gebruiken. Dat heeft echter als nadeel dat er geen enzymen in de mond worden aangemaakt, dus de inhoudsstoffen worden niet optimaal verwerkt door het lichaam. De capsules gaan vaak pas open nadat ze de maag gepasseerd zijn.
Daardoor kunnen de maagsappen ook niet inwerken op de knoflook. De maagbacteriën zien de knoflook dan als eerste, en zij kunnen het ook verwerken, alleen is dat niet de manier waarop de mens is ingericht.
Knoflook wordt soms een natuurlijk antibioticum genoemd. Op basis van wetenschappelijk onderzoek is deze bewering te staven. Er zijn namelijk minimaal 12 bacteriestammen die kunnen worden bestreden door knoflook.
Daarnaast kan knoflook meerdere virussen, parasieten en virussen uitschakelen. Vele wetenschappers zien knoflook als prefereerbaar of een goed alternatief voor kunstmatige antibiotica, met name omdat er nog nooit een bacterie resistent is geworden tegen een natuurlijk antibioticum, zo ook niet tegen knoflook.
Onder artsen en wetenschappers staat resistentie van synthetische antibiotica bekend als een groeiend probleem.
Een extra reden waarom vele biochemici, wetenschappers, artsen en therapeuten de voorkeur geven aan knoflook is dat het minder bijwerkingen heeft dan synthetische antibiotica.
Hiermee is natuurlijk niet gezegd dat er ziektegevallen zijn waarmee synthetische antibiotica een adequate uitkomst biedt. Knoflook wordt vooral gezien als voorkomend op het gebied van bacterie-infecties, maar het kan ook als geneesmiddel worden gebruikt.
De antibiotische werking van knoflook, tezamen met allerlei andere medicinale werkingen, maken van knoflook een middel om het immuunsysteem een boost te geven. Allerlei ziekten staan in verband met overgroei aan bacteriën, parasieten, virussen en parasieten. Knoflook bestrijdt een reeks aan ziektekiemen. Daarom kan knoflook gebruikt worden als middel om ziekten te voorkomen. Het werkt vooral goed bij longziekten zoals bronchitis en astma. Daarnaast werkt het goed bij verkoudheid en griep.
Knoflook is een middel om laaggradige ontstekingen te verminderen. Deze ontstekingen op celniveau worden aangemerkt als ziekteveroorzakers.
Ze veroorzaken oxidatieve stress, en als deze stress te groot wordt, dan kunnen deze ziekten gaan vormen. Deze ontstekingen leiden bij iedereen tot een andere ziekte. Van een groot aantal ziekten is vastgesteld dat oxidatieve stress de onderliggende oorzaak is. Ook de ziekte van Alzheimer of dementie staat in verband met ontstekingen op celniveau, oxidatieve stress.
Via deze bevindingen hebben wetenschappers gezien dat er een relatie is tussen knoflookinname en verminderd risico op dementie. Ontstekingsremmende stoffen gaan door de hersen-bloed-barrière heen. Daardoor kan knoflook helpen om dementie of Alzheimer te voorkomen.
Traditioneel wordt knoflook bij sommige huidziekten ingezet. Wetenschappers hebben onderzoek gedaan naar de helende eigenschappen van knoflook op dermatologisch gebied. Nog niet al onderstaande ziekten zijn klinisch onderzocht maar de eerste onderzoeken wijzen uit dat regelmatige knoflookinname de volgende huidziekten kan voorkomen en mogelijk genezen:
Knoflook is veilig in doses van 5 gram verse knoflook per dag en 1,2 gram gedroogde knoflook. In sommige preparaten of capsules zit voornamelijk alliicine. Deze stof is veilig in een dosis van 4-12mg alliicine.
Bij aangegeven doses is knoflook veilig
Interacties:
Verder lezen:
Laatste update
5-12-2023
Kies hieronder waarover je vandaag wilt lezen
Rudolf Steiner: "Wetenschap wordt spiritueler en spiritualiteit wetenschappelijker."
Voeding en spiritualiteit zijn vormen van licht
De inhoud die hier wordt weergegeven kan niet worden weergegeven vanwege de huidige cookie-instellingen.
Deze website kan inhoud of functies aanbieden die door derden op eigen verantwoordelijkheid wordt geleverd. Deze derden kunnen hun eigen cookies plaatsen, bijvoorbeeld om de activiteit van de gebruiker te volgen of om hun aanbiedingen te personaliseren en te optimaliseren.
Deze website maakt gebruik van cookies om bezoekers een optimale gebruikerservaring te bieden. Bepaalde inhoud van derden wordt alleen weergegeven als "Inhoud van derden" is ingeschakeld.