Lao Tze, Te-Tao Ching:
-De weg naar de hemel is als het spannen van een boog,
het hoge gaat naar beneden, het lage omhoog.-
Botanische Latijnse naam: Brassica oleracea
Ontdek de verborgen krachten van het alledaagse - van jouw favoriete koolsalade tot die sappige groene spruitjes. In de wereld van Brassica oleracea, beter bekend als verschillende koolsoorten, schuilt een ware schat aan gezondheidsvoordelen. Van het bestrijden van bacteriën tot het beschermen van je brein, deze gewone groenten hebben buitengewone eigenschappen die je gezondheid een boost kunnen geven. Dompel jezelf onder in de wereld van Brassica oleracea en ontdek hoe deze koolsoorten jou kunnen helpen op weg naar een gezonder en vitaler leven. Lees verder en onthul de veelzijdige krachten die deze koolsoorten te bieden hebben!
Kol is de naam in Indonesië. Dat spreek je hetzelfde uit als de Nederlandse naam en dat de woorden vrijwel eensluidend zijn komt natuurlijk doordat de kool in de Nederlands-Indische tijd is ingevoerd. In Engelstalige landen zegt men cabbage tegen deze groenten.
Vele koolsoorten hebben de naam Brassica oleracea, van broccoli tot witte kool.
Achter deze Latijnse naam staat 'var.' wat variëteit betekent, en daarna nog een naam wat de eigenlijke naam van de koolsoort is. De 'var.' Italia, bijvoorbeeld, is de broccoli.
Men zag eveneens dat als de dosis wordt verhoogd, het natuurlijk antibioticum Brassica oleracea beter werkt.
Als men met verschillende dosis werkt wil men kijken of het enige therapeutische toepassingen biedt, en in dit geval is het antwoord: “ja, Brassica oleracea is een mogelijk toekomstig natuurlijk antibioticum.”
Alleen al naar deze categorie fytocomponenten zijn tal van onderzoeken gedaan. Als glucosinolaten uiteen vallen worden het Indole-3- carbinol (I3C) en di-indolylmethaan DIM.
Verder initieert deze kool de werking van wat wetenschappers fase 2 detoxificatie enzymen noemt. Daardoor wordt uiteindelijk het immuunsysteem verder versterkt om elke ziekte te boven te komen.
De onderzoekers zien dermate goede antikankerwerking van deze niet alleen eetbare maar ook zeer smakelijke geneesplant dat ze stellen dat het in een therapeutisch dieet past tegen verschillende vormen van kanker.
Er zijn overigens nog vormen van kanker die niet goed genoeg bestudeerd zijn om iets te concluderen over de werking van Brassica oleracea.
Hierdoor kan de cel niet verder opereren en sterft het af. Brassica oleracea stimuleert aldus de celdood van kankercellen en stopt daarmee de groei van een tumor, zodat deze af kan sterven.
Verwerken kan bijvoorbeeld drogen, koken of invriezen zijn. Het onderzoek naar brassicagroenten gebruiken als antikankermiddel staat eigenlijk nog in de kinderschoenen, al zijn er al honderden onderzoeken gedaan die duiden op daadwerkelijke antikankerwerking van deze groente.
Osteoartritis is de wetenschappelijke naam voor artrose in de heupen. Onderzoekers maakten een sap van 20 gram verse koolbladeren van de Brassica oleracea var. acephala, de Latijnse naam voor boerenkool, en mengden dit met 400ml water.
Daarna bleek dat hun botstructuur een stuk beter was.
Daarnaast zitten er stoffen in die de werking van de neuronen in de hersenen ondersteunen.
Van broccoli zeggen onderzoekers dat het een opmerkelijk neuronen beschermend effect heeft. Het beschermt aldus de werking van de hersenen.
Broccoli heeft bewezen dat het goed werkt tegen verminderd geheugen en verminderd leervermogen.
De onderzochte feiten en conclusies suggereren dat het een natuurlijk een plantaardig breintonicum is.
En deze afvalstoffen zijn in grondoorzaak de aanleiding van een verhoogde kans op reumatische ontstekingen. Regelmatig kool eten kan dus een prima antireumamedicijn zijn.
Het celweefsel van een beschadigde nier herstelt sneller als je witte kool of Brassica oleracea eet.
Dat betekent dat deze groente een rol kan vervullen in een therapeutisch dieet gericht op nierverbetering of als onderdeel van een anti-artritisdieet.
Brassica oleraceasoorten beschikken over veel antioxidanten. Ook de kiemen van broccoli zijn erg gezond en een rijke bron van antioxidanten en andere medicinale stoffen. Er zitten onder andere veel fenolen in.
Onderzoekers zeggen dat Brassica oleracea als belangrijke bron van antioxidanten en ontstekingsremmende stoffen bijdraagt aan risicovermindering op chronische ziekten als kanker, diabetes en hart- en vaatziekten.