Voedsel en spiritualiteit
Richt je op de bron van Licht
 

Brassica oleracea: De Verbazingwekkende Gezondheidsvoordelen van Kool onthuld

Botanische Latijnse naamBrassica oleracea

Brassica oleracea

Ontdek de verborgen krachten van het alledaagse - van jouw favoriete koolsalade tot die sappige groene spruitjes. In de wereld van Brassica oleracea, beter bekend als verschillende koolsoorten, schuilt een ware schat aan gezondheidsvoordelen. Van het bestrijden van bacteriën tot het beschermen van je brein, deze gewone groenten hebben buitengewone eigenschappen die je gezondheid een boost kunnen geven. Dompel jezelf onder in de wereld van Brassica oleracea en ontdek hoe deze koolsoorten jou kunnen helpen op weg naar een gezonder en vitaler leven. Lees verder en onthul de veelzijdige krachten die deze koolsoorten te bieden hebben!

Kol is de naam in Indonesië. Dat spreek je hetzelfde uit als de Nederlandse naam en dat de woorden vrijwel eensluidend zijn komt natuurlijk doordat de kool in de Nederlands-Indische tijd is ingevoerd. In Engelstalige landen zegt men cabbage tegen deze groenten.


Vele soorten brassica

Vele koolsoorten hebben de naam Brassica oleracea, van broccoli tot witte kool. 

Achter deze Latijnse naam staat 'var.' wat variëteit betekent, en daarna nog een naam wat de eigenlijke naam van de koolsoort is. De 'var.' Italia, bijvoorbeeld, is de broccoli.


Antibacteriële werking Brassica oleracea

Brassica oleracea Dwarsdoorsnede broccoli

 

Onderzoekers testen uit of Brassica oleracea ook potentieel heeft om antibacteriële toepassingen te krijgen. Ze testen de groente uit op drie pathogene organismen: Aspergillus fumifatus, Citrobacter diversens en Klebsiella pneumonia.
Het blijkt dat Brassica oleracea goed werkt tegen deze bacteriën, tegen de een iets beter dan de ander. 

 

Men zag eveneens dat als de dosis wordt verhoogd, het natuurlijk antibioticum Brassica oleracea beter werkt. 

Als men met verschillende dosis werkt wil men kijken of het enige therapeutische toepassingen biedt, en in dit geval is het antwoord: “ja, Brassica oleracea is een mogelijk toekomstig natuurlijk antibioticum.”

Hun onderzoek was verkennend maar het impliceert volgens de schrijvers dat er meer volkskundige geneesplanten en voedingssoorten kunnen worden onderzocht op de aanwezigheid van farmacologisch gezien interessante stoffen.

 


Antikankerwerking witte kool

 

Er zitten allerlei belangrijke stoffen in witte kool maar voor sommige wetenschappers zijn de glucosinolaten veruit de belangrijkste. 

 

Alleen al naar deze categorie fytocomponenten zijn tal van onderzoeken gedaan. Als glucosinolaten uiteen vallen worden het Indole-3- carbinol (I3C) en di-indolylmethaan DIM.

Deze stoffen hebben waardevolle werking tegen bacteriën, schimmels en cellijnen van verschillende kankersoorten getoond. 

 

Verder initieert deze kool de werking van wat wetenschappers fase 2 detoxificatie enzymen noemt. Daardoor wordt uiteindelijk het immuunsysteem verder versterkt om elke ziekte te boven te komen.


Brassica oleracea var. acephala Een soort boerenkool


Negen glucosinolaten

 

Koolsoorten werken preventief tegen kanker. Een onderzoek telt dat er 9 verschillende soorten glucosinolaten in Brassica oleracea zitten. 

 

De onderzoekers zien dermate goede antikankerwerking van deze niet alleen eetbare maar ook zeer smakelijke geneesplant dat ze stellen dat het in een therapeutisch dieet past tegen verschillende vormen van kanker

Er zijn overigens nog vormen van kanker die niet goed genoeg bestudeerd zijn om iets te concluderen over de werking van Brassica oleracea.

Bij de kankersoorten die zijn onderzocht wordt het energiemetabolisme van de kankercel verstoord door stoffen in broccoli. 

 

Hierdoor kan de cel niet verder opereren en sterft het af. Brassica oleracea stimuleert aldus de celdood van kankercellen en stopt daarmee de groei van een tumor, zodat deze af kan sterven.


Koolsoorten herstellen DNA-schade

Brassica oleracea Kool in een siertuin

 

Een andere reden waarom broccoli goed is tegen kanker is omdat het DNA-schade kan herstellen. Vrije radicalen richten niet alleen weefselschade aan maar ook DNA-schade. Als deze niet tijdig gerepareerd is kan de cel zich omzetten in een kankercel. Groenten als Brassica oleracea zijn goed in het repareren van DNA, daar komt het voor onderzoekers op neer.
Men weet nog niet precies hoe het werkt. In een onderzoek uit 2016 staat te lezen dat verse bladeren van Brassica oleracea beter werkt dan verwerkte producten. 

 

Verwerken kan bijvoorbeeld drogen, koken of invriezen zijn. Het onderzoek naar brassicagroenten gebruiken als antikankermiddel staat eigenlijk nog in de kinderschoenen, al zijn er al honderden onderzoeken gedaan die duiden op daadwerkelijke antikankerwerking van deze groente.


Brassica oleracea Roodbladige koolsoort


Boerenkool tegen osteoartritis

Osteoartritis is de wetenschappelijke naam voor artrose in de heupen. Onderzoekers maakten een sap van 20 gram verse koolbladeren van de Brassica oleracea var. acephala, de Latijnse naam voor boerenkool, en mengden dit met 400ml water. 

 

Dat moesten 13 vrouwen elke dag drinken, gedurende 24 maanden. 

 

Daarna bleek dat hun botstructuur een stuk beter was.

De onderzoekers noemen het een goedkope, adequate preventiemiddel tegen heupartrose in de menopauze. Bovendien zijn koolbladeren overal voorradig.

 


Brassica oleracea, goed voor het brein

Brassica oleracea Soort palmkool

 

Er zijn verschillende variaties in Brassica oleracea. De variatie ''Italia'' is beter bekend als broccoli. Maar deze koolsoort hoort ook thuis tussen de witte kool, groene kool, rode kool, spruitjes, koolrabi,  en enkele andere koolsoorten met dezelfde wetenschappelijke naam, maar dan een variatie.
In elke koolsoort zitten ongeveer dezelfde stoffen, zoals de glucosinolaten. 

 

Daarnaast zitten er stoffen in die de werking van de neuronen in de hersenen ondersteunen. 

Van broccoli zeggen onderzoekers dat het een opmerkelijk neuronen beschermend effect heeft. Het beschermt aldus de werking van de hersenen

Broccoli heeft bewezen dat het goed werkt tegen verminderd geheugen en verminderd leervermogen. 

De onderzochte feiten en conclusies suggereren dat het een natuurlijk een plantaardig breintonicum is.


Brassica oleracea als middel tegen reuma

 

Stoffen in kool blijken om meerdere redenen anti-artritiseigenschappen te hebben, zo stellen wetenschappers. Ten eerste zitten er ontstekingsremmende en pijnstillende stoffen in. Hierdoor wordt tegelijkertijd de oorzaak weggenomen en de gevolgen verlicht.
Verder is het zo dat kolen diuretisch werken. De nieren gaan iets beter functioneren door stoffen in kool waardoor meer afvalstoffen worden afgevoerd. 

 

En deze afvalstoffen zijn in grondoorzaak de aanleiding van een verhoogde kans op reumatische ontstekingen. Regelmatig kool eten kan dus een prima antireumamedicijn zijn.

Uit sommige onderzoeken blijkt dat artritis verdwijnt, en uit andere onderzoeken blijkt dat de nieren beter werken door stoffen in kolen. 

 

Het celweefsel van een beschadigde nier herstelt sneller als je witte kool of Brassica oleracea eet. 

Dat betekent dat deze groente een rol kan vervullen in een therapeutisch dieet gericht op nierverbetering of als onderdeel van een anti-artritisdieet.



Antioxidanten in kool

Brassica oleraceasoorten beschikken over veel antioxidanten. Ook de kiemen van broccoli zijn erg gezond en een rijke bron van antioxidanten en andere medicinale stoffen. Er zitten onder andere veel fenolen in. 

 

Wetenschappers ontdekken elk jaar weer een paar nieuwe gezonde stoffen in broccoli. Broccolikiemen kun je zelf eenvoudig maken met een kiemglas.
De antioxidantwerking zorgt ervoor dat Brassica oleracea ontstekingsremmend werkt. Het gaat oxidatieve stress tegen en dat is een oorzaak van een groot aantal ziekten, waaronder hartproblemen en vaatziekten. 

 

Onderzoekers zeggen dat Brassica oleracea als belangrijke bron van antioxidanten en ontstekingsremmende stoffen bijdraagt aan risicovermindering op chronische ziekten als kanker, diabetes en hart- en vaatziekten.


Bronnen bij artikel over kool, Brassica oleracea

  • Foto's Wikimedia commons, publiek domein
  • Boerenkool: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8706317/
  • Evolutie koolsoorten:   https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8476135/
  • Tegen kanker: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8172118/
  • Broccoli: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23175779/
  • Kool tegen diabetes:  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9007711/