Voedsel en spiritualiteit
Richt je op de bron van Licht
 

De geneeskracht van Surinaamse posteleinhttps://strato-editor.com/.cm4all/widgetres.php/com.cm4all.wdn.Separatingline/images/thumbnail.svg


Botanische Latijnse naam:  Talinum triangulare

Talinum triangulare Foto Pavanaja

Van oorsprong groeit de Talinum triangulare in het tropische deel van de Amerika's en het Carraïbisch gebied.  Deze vrolijk bloeiende bloem groeit nu verspreid over tropische gebieden. In West Afrika en Aziatische landen zie je hem steeds vaker. Vaak kweken mensen het in de tuin, omdat het een gemakkelijke plant is, en omdat het een eetbare, medicinale groente is met vele geneeskrachtige toepassingen. 

Je kunt er altijd wat blaadjes van plukken voor een maaltijd. In sommige landen, zoals Nigeria, ligt deze groente op de markt en wordt het als stapelgewas gekweekt.


Traditioneel gebruik Surinaamse postelein

De plant wordt niet alleen als groente gezien maar ook als medicijn. Traditioneel wordt in Nigeria de plant gebruikt als vochtafdrijvend middel. 

Daarnaast is het vaak ingezet bij ingewandsproblemen. Verder wordt het toegepast bij schistosomiasis, schurft, snijwonden, hoge bloeddruk en anemie.


Naamgeving Surinaamse postelein

De enige naam in een Nederlands taalgebied is Surinaamse postelein, omdat de plant ook in Suriname groeit, en Suriname is onderdeel van het Nederlands taalgebied. 

In Engelstalige gebieden wordt deze groente over het algemeen waterleaf genoemd. Andere namen in de wereld zijn in het Engels Ceylon spinach, Florida spinach, Potherb en Fameflower, In Nigeria heeft het verschillende namen zoals Lagos bologi, Gbure, mmomongikong, Ngbolodi, Nteoka. Portugese namen zijn Cariru, en Talina de java. 

In Thailand wordt het  Somchin genoemd. In Papua New Guinea heet het Kumumanu. De Franse naam is grasse en in Indonesië zegt men Krokot belanda. De naam 'belanda' betekent Nederlands, en is gegeven omdat de Nederlanders het plantje naar Indonesië hebben gebracht. 

De Nederlanders hebben trouwens wel meer groenten naar dit land gebracht zoals rode peper, chayote, aardappel, mais, tomaat, boomtomaat en wortel


Talinum triangulare Foto yakovlev.alexey

Wilde groenten in Ivoorkust

In heel Afrika worden de bladeren van Talinum triangulare gegeten. In Ivoorkust verscheen een onderzoek over bladgroenten die in het wild worden geplukt, waartoe ook Surinaamse postelein behoort. 

Verder eet men er de bladeren van de aubergineplant, de taroplant en het blad van voor Europeanen onbekende planten als de Basella en Corchorus olitorius.


Fytochemische compositie Surinaamse postelein

Wat voedingswaarde betreft zit er veel betacaroteen, mineralen als calcium, kalium en magnesium, pectine, proteïnen en vitamine A en E in Surinaamse postelein. 

De plant bevat eveneens alkaloïden, flavonoïden, tanninen en saponinen, wat categorieën medicinale stoffen zijn. Onderzoekers zien dat het blad over veel antioxidanten beschikt. Men verklaart door dit hoge gehalte aan ontstekingsremmende stoffen de positieve werking op lever, hart, en hersenen, die andere onderzoekers hebben gevonden.

Ander onderzoek gaat dieper in op welke flavonoïden er in Surinaamse postelein zitten. Dat blijken quercetine, kaempferol, apigenine, isorhamnetine en luteoline te zijn.  

Wat benzoïdezuren betreft zit er ferulazuur, vanillinezuur, 4- hydroxybenzoïdezuur, en galluszuur in. 

Op het gebied van hydroxycinnamatenfracties worden in deze plant vooral p- coumaarzuur en koffiezuur aangetroffen. Wat lignanen betreft zit er met name  retusine, galgravine, dehydroabietinezuur, en apigenine- 4΄,7- dimethylether in Surniaamse postelein. 

Verder bevat de plant stoffen die in het lichaam kunnen worden omgezet tot vitamine A, wat carotenoïden worden genoemd. De bladeren bevatten de carotenoïden caroteen, lycopeene, malvidine, en asta-xanthine. Verder bevat de plant fytosterolen zoals sitosterol.

Er zitten nog veel meer fytocomponenten in deze plant, maar omdat het er honderden zijn, houden we het hier maar bij.

Fotoserie Surinaamse postelein

  • 640px-Talinum_fruticosum_=_T._triangulare_=_T._paniculatum_(Talinaceae)_(33880967422)
  • Talinum_fruticosum_=_T._triangulare_=_T._paniculatum_(Talinaceae)_(33880965962)
  • Talinum_fruticosum_01
  • Talinum_fruticosum_02
  • 640px-Talinum_fruticosum_=_T._triangulare_=_T._paniculatum_(Talinaceae)_(33880966832)
  • Pink_Color_Flower
  • 640px-Talinum_fruticosum_=_T._triangulare_=_T._paniculatum_(Talinaceae)_(33880966562)
  • Talinum_fruticosum_04
  • Talinum_fruticosum_03

 

Surinaamse postelein is goed voor de hersens

Hersencellen kunnen beschadigd raken door oxidatieve stress, waardoor ze sneller afsterven, zo melden wetenschappers. Door deze oxidatieve stress kunnen allerlei hersendegeneratieve ziekten zoals de ziekte van Alzheimer, de ziekte van Parkinson, de ziekte van Huntington, multiple sclerose en amyotrofische laterale sclerose sneller om hun heen grijpen.
Surinaamse postelein zet allerlei enzymprocessen in werking waardoor het brein suikers beter verteert. Daarnaast zit er veel tocoferol en vitamine C in deze groente. 

Tocoferol wordt in het lichaam omgezet tot vitamine E, ook een sterke antioxidant. 

Al deze processen samen zorgen ervoor dat het brein beter gaat werken, waardoor allerlei neurodegeneratieve hersenziekten minder snel ontwikkelen, of zelfs verminderen in ernst. Men zegt letterlijk:


“Oxidative stresses have been linked to cancer, aging, atherosclerosis, inflammation, ischemic injury and neuro degenerative diseases (Parkinson’s and Alzheiner’s

Vertaald:

“Oxidatieve stress wordt verbonden aan kanker, veroudering, aderverkalking, ontstekingen, zuurstoftekorten na hartinfarct of herseninfarct, en neurodegeneratieve ziekten zoals de ziekte van Parkinson en de ziekte van Alzheimer.”

 

Surinaamse postelein tegen genschade

Uit onderzoek blijkt dat Surinaamse postelein schade in de genen, bijvoorbeeld veroorzaakt door zware metalen, tegengaat. Schade door zwaar metaal werd gemeten door lood te geven aan ratten waardoor ze allerlei botproblemen krijgen, zoals broze botten. 

Het blijkt dat de plant de botten kan herstellen. Schade in de genen kan komen door oxidatieve stress, want als deze vorm van ontstekingen op celniveau te lang doorzet, kan er genschade en DNA-schade ontstaan.


Talinum triangulare Foto yakovlev.alexey


Surinaamse postelein is een leverbeschermende plant

Twee enzymen,  aminotransaminase (ALT-) en L-aspartaat, worden in de diagnostiek gebruikt als biomarkers om te bepalen in hoeverre de lever beschadigd is. 

Men ziet dat deze en sommige andere biomarkers van leverschade dalen na toediening van Talinum triangulare. De onderzoekers concluderen hieruit dat deze plant iet alleen onschadelijk is voor de lever, maar dat de plant beschermend is voor de lever. 

Overigens is niet alleen alcohol slecht voor de lever, ook suiker is slecht voor de lever. Het kan leiden tot leververvetting.


Cultivar van Talinum triangulare ontwikkelen

Onderzoekers uit Nigeria willen graag een cultivar van Surinaamse postelein ontwikkelen. 

Ze zien dat er veel planten die op elkaar lijken worden verkocht, zoals de Talinum triangulare,  die de echte waterleaf is en de Talinum fruticosum, Talinum paniculatum, Talinum crassifolium en de Talinum cuneifolium. 

Door soorten te kruisen kan een cultivar ontstaat die een extra hoge opbrengst geeft. Ze maakten een paar cultivars en zien bijvoorbeeld dat er planten ontstaan met meer zij takken en dus meer blaadjes dan hun 'ouders'. 

Andere kruisingen werden juist kleiner, het werden een soort dwergplantjes. Het kan enige tijd duren voordat een uiteindelijke cultivar is ontwikkeld.


Talinum triangulare Foto yakovlev.alexey


Wilde groente tegen diabetes

Onderzoekers wilden graag weten of Talinum triangulare behulpzaam kan zijn bij diabetes. Er zin een aantal biomarkers om de ernst van diabetes in kaart te brengen. 

We kennen natuurlijk de bloedsuikerspiegel, en andere biomarkers die worden gegeten zijn urinezuurgehalte, creatinineniveau en totale bilirubineconcentratie. 

Daarnaast zijn er bloedgerelateerde biomarkers zoals triglyceridenniveau, wat ook wel het bloedvettenniveau wordt genoemd, totale cholesterol, LDL- cholesterol, en het gehalte aan malondialdehyde. 

Veel van deze biomarkers gelden ook voor cardiovasculaire aandoeningen, en diabetes geeft een verhoogd risico op hartziekten en aderverkalking

Uit Nigeriaans onderzoek blijkt dat al deze biomarkers worden verlaagd door Talinum triangulare, wat inhoudt dat dit een groente is die goed werkt tegen diabetes.


Talinum triangulare tegen hoog cholesterol

Uit Cubaans onderzoek blijkt dat Surinaamse postelein het cholesterolniveau beter omlaag brengt dan artorvastatine, een regulier, industrieel medicijn. Ook okra, ofwel Abelmoschus esculenta is beter in het bestrijden van cholesterol dan het farmaceutisch middel.


Talinum triangulare Close up bloem Surinaamse postelein


Talinum triangulare goed voor het bloed

 

Uit onderzoek blijkt dat Surinaamse postelein goed is voor het bloed. Allerlei bloedparameters verbeteren na inname van deze wilde, tropische groente. 

Onderzoekers zegt dat het bloedniveau een boost krijgt wat met name goed is voor vrouwen die menstrueren, zwangere vrouwen, en mensen met anemie

Verder is het feit dat allerlei bloedparameters worden verbeterd volgens de onderzoekers een indicatie dat de bladeren van Surinaamse postelein het immuunsysteem een opkikker geven, waardoor het lichaam beter gewapend wordt tegen externe ziektefactors.

Bronnen bij artikel over Surinaamse postelein


  • Foto's met mosterdgele achtergrond: Pavanaja
  • Overige foto'syakovlev.alexey
  • Informatie is deels afkomstig uit interviews
  • Wetenschappelijke informatie komt uit onderstaande downloadbare bronnen:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11