Voedsel en spiritualiteit
Richt je op de bron van Licht
 

Fantastische geneeskracht van tarwe

Bierbuiken en Broodbuiken bestaan, tarwebuiken niet

Latijnse naam: Triticum aestivum

Triticum aestivum

Wij zijn graseters. Als je het wel beschouwt, is graszaad een van de meest gegeten producten ter wereld. Dit graszaad noemen we tarwe, en het is familie van de grassoorten. Mensen zijn dus echte graseters. We maken een meel van tarwezaad, en daar kan weer een deeg van worden gemaakt om brood, koekje, taart en allerlei andere bakwaar mee te maken. Graszaad is heel gezond, maar toch zijn veel mensen bang geworden van het eten van brood, bijvoorbeeld door het boek Broodbuik, waarvan de titel al insinueert dat mensen dik worden van brood. Dik worden van brood, dat zou misschien kunnen, maar dan niet van de tarwe die in brood zit.


Naamgeving tarwe

Voor allerlei redenen gebruikt de taxonomie en botanie Latijnse namen. De Latijnse naam van tarwe is Triticum aestivum. Er zijn veel

meer tarwe soorten met de naam Triticum dan deze, maar dit is de meest gekweekte. Alleen mais wordt tegenwoordig op onze planeet nog meer gekweekt dan tarwe. 

Triticum is de familienaam van veel graansoorten die behoren tot de grasfamilie. 

De Latijnse naam van spelt is bijvoorbeeld Triticum aestivum spelta, en de naam van bulgur, of couscous is Triticum durum.
Quinoa wordt ook tot de granen gerekend maar komt uit een andere familie, die van de ganzenvoet en heet Chenopodium quinoa.


Tarwe is al millennialang zeer populair

Tarwe is het meest gegeten gewas van de laatste 6000 jaar. voedingsmiddel. 

De samenleving had niet zo kunnen groeien zonder tarwe, kun je gerust stellen. 

Want tarwe maakt het leven een stuk makkelijker. Allerlei maaltijden zijn eenvoudig te bereiden omdat er tarwe is. En tarwe is een zeer goede bron van plantaardige vitaminen en proteïnen.


Historisch gezien kan tarwe niet ongezond zijn

Toch zijn er mensen die weten te melden dat tarwe ongezond is. Waarom tarwe wel gezond is, begrijp je als je dit artikel hebt gelezen. Laten we allereerst het historische argument in ogenschouw nemen.

Triticum aestivum Tarwevels in Europa

De mensen in de wereld hebben zich in de afgelopen 5000 jaar ontwikkeld van vrij primitieve samenleving met alleen mechanische middelen, naar een iets minder primitieve samenleving met groeiend gebruik van elektrotechnische middelen. Het zou zeer vreemd zijn als de vooruitgang van een maatschappij zou hebben plaatsgevonden terwijl het meest gegeten product ziekmakend zou zijn. Alleen deze redenering al toont aan dat het zeer onlogisch is om graan als ongezond te beschouwen.
Graan is het fundament van de moderne maatschappij
Er is juist veel tot stand gekomen in de wereld door graan. De ontwikkeling in wetenschap en technologie kon moeilijk gaan zonder graan. Door dit grasproduct, en zijn toepassingsvormen als brood, pasta, pap, muesli, pannenkoeken en mie, wat allemaal snel te bereiden is, is er veel meer tijd voor mensen om aan werkzaamheden, techniek en wetenschap te besteden.
2000 jaar geleden aten mensen in dorpen en steden veelal samen. Een paar mensen hadden de taak om eten te maken, en mensen kwamen in een soort mensa samen om het op te eten.

Het was lastig om allemaal apart eten te maken, want een goede maaltijd maken kostte veel tijd. Dit maakt de maaltijd van vroeger een groot sociaal gebeuren dat veel tijd in beslag nam. Doordat we nu snel een broodmaaltijd, pastagerecht of pap kunnen maken, heeft de mens veel meer vrijheid gekregen en hoeven we niet meer samen te eten met onze buren en dorpsgenoten.


Bereidingstijd en maatschappelijke ontwikkeling

In het verlengde hiervan kunnen we ook opmerken dat de supermarkt en de invoering van kant-en-klaar maaltijden de samenleving nog sneller hebben doen veranderen. 100 jaar geleden duurde het veel langer om een maaltijd voor een familie op tafel te zetten.

Het behoorde tot de dagtaken van de huisvrouw van het huwelijk. 

Nu is een maaltijd zo gepiept, wat ook betekent dat mensen veel meer tijd hebben om te werken, eigen bedrijven op te richten en allerlei vrijetijdsbestedingen te doen. 

Dus de bereidingstijd van maaltijden staat in relatie tot hoe een maatschappij zich ontwikkelt.

Video over tarwe


Vooruitgang door korte bereidingstijd maaltijden

Dat betekent dus dat de vooruitgang in de samenleving moeilijk tot stand had kunnen komen zonder graan. 

Daarnaast is graan ook de basis voor allerlei dranken zoals bier en jenever. 

Dat maakt de sociale en maatschappelijke functie van graan nog groter. Zeggen dat graan ongezond is staat haaks op het feit dat wetenschap, techniek en de sociale structuur van de samenleving voor een goed deel afhankelijk is geweest van graanconsumptie.
Als graan echt zo ongezond was geweest, had deze positieve ontwikkeling niet kunnen plaatsvinden. Dan hadden we namelijk allemaal zo ziek geworden van graan, dat een maatschappelijke ontwikkeling zeer lastig was geworden, aangezien graan, totdat mais uit Midden en Zuid-Amerika kwam, het belangrijkste voedselproduct was. 

Het is zeer onlogisch om te stellen dat de mensheid ziek wordt van een product wat men 5000 jaar lang het meeste heeft gegeten.


Tarwe, industrialisatie en gezondheid

Natuurlijk is niet elke ontwikkeling in een maatschappij goed voor elk terrein. 

Industrialisatie heeft voor veel vooruitgang geboekt, maar in onze tijd zien we ook de negatieve weerslag ervan. Milieuvervuiling is wel het meest in het oog springende voorbeeld, maar ook uitbuiting van arbeidskrachten en natuurlijke bronnen is een zeer negatief effect van industrialisatie.

Het meest negatieve aspect is dat de massaproductie van voedselitems leidt tot minder gezond voedsel en daardoor tot een groter aantal zieke mensen, wat overigens weer goed nieuws is voor de farmaceutische tak van de industriële maatschappij.
In de laatste 100 jaar heeft de industrialisatie flink toegeslagen op het gebied van voeding. 

De industrie heeft de kwaliteit van wat we eten naar beneden gebracht op allerlei manieren, met name door de invoering van suiker, plantaardige olie en wit meel. 

Wit meel is geraffineerd graan, en raffinage is bij uitstek een industrieel proces. Ook suiker en plantaardige bakolie zijn ongezond, omdat ze geraffineerd zijn.


Het nadeel van raffinage

Tricum aestivum

Raffinage is een industrieel proces wat wellicht goed is voor olie, plastic en allerlei andere materialen, maar niet voor voeding.
Tijdens het raffinageproces worden zeer belangrijke voedingsstoffen uit een voedselproduct gehaald, en je kan het overgebleven product het best een vullingsproduct noemen. Het voedt het lichaam niet meer, maar het vult het lichaam.

Het lichaam heeft juist de voedingsstoffen nodig om het te verteren, dus dat maakt de disbalans in het lichaam nog groter. 

Uiteindelijk zullen er te weinig voedingsstoffen zijn om het te verteren, waardoor we het risico verhogen op allerlei chronische ziekten, die vroeger welvaartsziekten weren genoemd, zoals obesitas, kanker, diabetes en cardiovasculaire aandoeningen.


Niet het graan maar de toevoegingen

Het graan tarwe zelf is niet de oorzaak van toename van ziektebeelden onder mensen, want graan is een zeer gezond natuurproduct, maar de raffinage ervan, het tot wit meel maken van graan is de grote boosdoener.

Levensverwachting 18-jarige is nauwelijks toegenomen

Er zijn wel eens mensen die denken dat de gemiddelde leeftijd nu langer is, en dat dat komt door verbeterd voedsel, maar dat beeld klopt niet. 

Iemand van 18 jaar in 1900 had slechts een twee jaar kortere levensverwachting dan iemand van 18 in het jaar 2000. Dat terwijl je zou verwachten dat de levensverwachting enorm gestegen is.

Het verschil komt omdat in het jaar 1900 veel eer kindersterfte was, en ook omdat er meer jonge moeders waren die stierven door gebrek aan hygiëne. 

Pas na 1900 zijn alle westerse ziekenhuizen begonnen met het protocol om handen te wassen. 

Daarvoor wasten dokters hun handen nauwelijks voordat ze in een nieuwe ruimte van het ziekenhuis kwamen. Dat blijkt de oorzaak te zijn geweest van de kindersterfte, zo is nu bekend. De gemiddelde leeftijd is dus omhoog gegaan door verbeterde hygiëne van 120 jaar geleden, maar daarna is de ontwikkeling vrijwel stil blijven staan.
De redenering dat we ouder worden door de moderne samenleving en ander voedsel is niets anders dan een populistische redeneertrant waar veel mensen vatbaar voor zijn.


Ook zout is geraffineerd

Brood was in vroegere tijden een zeer eenvoudig product. Je hebt slechts water, graan, gist en gejodeerd zout nodig om brood te maken. In biologisch brood zitten deze stoffen ook, en meer niet, hoewel in Nederland bakkers verplicht zijn om jodium aan het brood toe te voegen, een middel waarbij wetenschappelijk gezien allerlei twijfels zijn te plaatsen. Sommigen kunnen zelfs ziek worden van dit synthetische jodium, wat op de verpakking vaak broodzout wordt genoemd. Het is dan zout aangevuld met synthetisch jodium.
Zout is namelijk alleen natrium, terwijl echt zeezout of zout dat uit de aarde wordt gehaald over veel meer mineralen beschikken, waaronder jodium. 

Eerst raffineren fabrieken zout, net als wit meel en suiker is ons zout een geraffineerd product. 

Dat maakt het zout ongezond. Daarna voegt men ook nog eens een kunstmatige stof, jodium toe, waarvan het verplicht is in Nederlands brood.
Als je zelf brood bakt kun je Keltisch Zeezout gebruiken, waar een natuurlijke vorm van jodium en nog veel meer mineralen in zitten zoals seleen, koper, mangaan, ijzer en magnesium.


Onnodige toevoegingen aan brood

Tegenwoordig zitten er veel meer stoffen in brood, en niet alleen jodium, wat een kunstmatige toevoeging is die ziekten kan veroorzaken. 

Ook zit er karamel doorheen, een vorm van verbrande suiker die als kleurstof dient. Met karamel wordt wit brood bruin. Je zou zelfs kunnen stellen dat karamel als toevoeging bruin brood nog ongezonder maakt dan wit brood. Gelukkig is er nog echt, oorspronkelijk bruin biologisch brood.  
Bruin brood komt oorspronkelijk van het gebruik van een mix van rogge en tarwe. Dan krijg je een mooi natuurlijk bruin brood. Maar in onze tijd wordt rogge in Nederland niet meer gebruikt omdat karamel een stuk goedkoper is. In andere landen zoals Duitsland voegt men vaak nog wel roggemeel toe aan bruin brood.
Verder wordt er gewoon witte suiker aan het brood toegevoegd, omdat het dan iets langer houdbaar blijft, en het mooier oogt, omdat het beter rijst. Suiker zorgt voor de mooie luchtstructuur in brood, dus zonder suiker wordt het minder luchtiger.


Kunstmatige stoffen in brood

Als je op de ingrediëntenlijst kijkt zie je een hele lijst aan E-nummers die worden ingezet, wat vooral synthetische stoffen zoals broodverbetermiddel zijn met een hele rits aan ziekmakende bijwerkingen. 

Het is daarom vrij kortzichtig om tarwe aan te merken als boosdoener, als er veel andere ziekmakende producten in het brood zit.
Wat je wel zou kunnen doen is zelf brood maken. Wanneer je eenmaal weet hoe dat moet is het vrij gemakkelijk, en dan weet je tenminste zeker dat het gezond is. Je kunt wat variëren met boekweit, rogge, speltmeel en gezonde en lekkere toevoegingen als walnoten, sesamzaad, zonnebloempitten, hazelnoot en olijven om het brood nog lekkerder te maken.

Ook kun je altijd 1/3 van het brooddeeg laten bestaan uit groenten als courgette, wortel, pastinaak of zoete aardappel, want met 2/3 tarwe als basis krijg je dan nog steeds een mooi brood.


Beleg maakt broodmaaltijd ongezond

Wat mensen vaak vergeten is dat supermarktbrood ongezond is, maar biologisch brood niet. Maar dat is niet het enige; het gaat er ook om wat je erop doet. 

Veel mensen doen biologische tomaten op brood, maar juist kastomaten zijn tegenwoordig ziekmakend. 

Ze kunnen snel worden gekweekt in kassen, maar ze staan niet meer met hun wortels in de aarde want ze krijgen alleen synthetische voedingsstoffen. Daarom zijn tegenwoordig veel mensen allergisch voor tomaten.
Een andere ziekmakende belegsoort is industriële jam, aangezien daar veel te veel suiker in zit plus een aantal ongezonde E-nummers. 

Verder is zelfs margarine en allerlei broodsmeersels op basis van plantaardige,transvet olie ongezond, omdat dat geraffineerd is.

Over het algemeen eten mensen te veel suikerwaren op brood, en vaak ook nog op geraffineerd brood, dat wil zeggen brood van wit meel. Als je zo weinig voedingsstoffen eet, moet je niet verbaasd opkijken dat je begint te lijden aan een ziekte als obesitas.


Maak zelf brood van tarwe

Tricum aestivum

Zelf pannenkoeken, brood, pap, of pasta maken met volkoren meel is de oplossing om gezond te leven. Je kunt ook iets minder brood eten. Maar variatie is ook belangrijk. Het lichaam draait goed een gevarieerd aanbod aan producten. Je kunt het zo zien; je microbioom in je darmen is een verzameling bacteriën van 1-2 kilo. 

Deze verteren al je eten. Wanneer je eenzijdig eet, dan is dit microbioom ook eenzijdig van samenstelling, wat betekent dat er minder verschillende soorten spijsverteringsbacteriën zijn.
In onze darmen wordt het voedsel omgezet. 

Het woord tot molecuulniveau ontleed, waarna er in verschillende stappen een voedingsstof van wordt gemaakt die we opnemen in ons bloed. Voor elke stap is weer een andere stof of bacterie nodig. 

Wanneer een stof of bacterie ontbreekt in de omzettingsketen, maken we minder verschillende voedingsstoffen aan. Dus als we meer gevarieerd eten, dan zijn er meer verschillende manieren om voedingsstoffen om te zetten.
In plaats van tweemaal per dag een broodmaaltijd te eten, wat veel Nederlanders doen omdat het zo praktisch is, kunnen we beter één maaltijd daarvan omzetten naar of een pap, een muesli, havermout, fruitgerecht, soep of pannenkoek. 

Wat de laatste betreft; als je zelf een pannenkoek maakt van en daar vruchten als blauwe bosbessen, blauwe bessen frambozen nectarine, appel, aardbeien of banaan op doet, heb je niet alleen een heerlijk, maar ook gezond gerecht.


Acrylamide in korsten van brood

Het bakken van het brood maakt het ook ongezonder, vooral door de karamel en suiker die in al het brood zit. 

De korsten van brood bevatten namelijk relatief veel acrylamide, een stof die wordt aangemaakt bij het hoog verhitten van producten.

Deze stof is uitermate ziekmakend, onder meer kankerverwekkend. 

Als je zelf brood maakt, kun je het zo kort mogelijk in de oven maken, zodat er slechts een minimale hoeveelheid acrylamide op zit, maar broodfabrieken houden daar geen rekening mee, die willen graag een mooie stevig korst, of erger nog een knapperige korst, zodat er veel acrylamide op de buitenkat van het brood zit.


Volkoren graan is zeer gezond

Een onderzoeksteam uit Zuid-Afrika vergeleek tarwe met een aantal andere graansoorten en graanvervangers en het blijkt dat tarwe van alle granen het meeste proteïne bevat, op millet, een Afrikaans graanproduct, na. 

Volgens de onderzoekers is er bewijs dat consumptie van volkoren tarwe het risico op een groot aantal ziekten verlaagt.

In tarwe zit vooral veel vitamine B, foliumzuur en vezels, wat allemaal uiterst belangrijke stoffen zijn, waar sommige mensen een tekort aan hebben, wat tot ziektevorming kan leiden.


Het genetische manipulatie argument

Mensen die antigraan zijn zeggen wel eens dat graan genetisch is gemanipuleerd. 

Echter, dat kan helemaal niet aangezien Genetische Manipulatie(GM) niet is toegestaan voor voeding voor de mens, wel voor diervoeding. Dat mensen elkaar napraten over GM zonder argumenten te hebben, komt omdat er een grote angst is voor GM.

Op zich is die angst niet onterecht, maar die angst is ook de reden dat het gewoon nog niet is toegestaan. 

Bovendien, wat GM betreft, is de wetenschap nog niet in staat om gewassen definitief te veranderen, Na 2 tot 3 generaties zijn alle genetisch aangepaste veranderingen op natuurlijke wijze weer verwijderd, en is de plant weer in zijn oorspronkelijke (gekruiste) staat.

Eigenlijk kunnen wetenschappers planten niet genetisch manipuleren, alleen tijdelijk aanpassen, en doet men dit vooral door natuurlijke gewasbeschermingsstoffen te verwijderen om een synthetisch gewasbeschermingsmiddel op de markt te brengen. 

Je zou dit een vorm van ongewenste industrialisatie kunnen noemen. 

Het is een uiting van decadente doorvoering van industriële praktijken die nergens anders toe leiden dan financieel gewin voor de fabriek en aandeelhouders.


Kruising van tarwe

Wat er vooral is gebeurd, is dat graansoorten, dus grassoorten zijn gekruist, waardoor de opbrengst per graanhalm hoger is. Vrijwel alle groenten die we eten zijn tot stand gekomen door kruising. 

Dat is een natuurlijk proces wat soms ook in het wild voorkomt. Zelfs rijst is heel vaak door gekruist, zodat de rijstkorrels zo groot mogelijk worden.
Een hoge opbrengst doet niets af aan de voedingswaarde. Net voor het oogsten zijn de graankorrels zo zwaar dat ze naar beneden gaan hangen, net als boom takken waaraan veel fruit zit, maar dat is geen argument om graan ongezond te achten.


7 manieren waarop brood ongezond kan zijn

Dat graan genetisch gemanipuleerd zou zijn is een complottheorie. Al voor de Tweede Wereldoorlog waren er mensen met coeliakie, een glutenintolerantie. 

Dus dat kan niet komen door genetische manipulatie, want dat bestond toen nog niet. Glutenintolerantie is in eerste instantie een darmprobleem, en dat wordt waarschijnlijk veroorzaakt door margarine, medicijnen, en vooral antibiotica. Toch is supermarktbrood niet gezond.

Er zijn globaal zeven manieren waarop brood ongezond is, maar dat betekent niet dat graan zelf altijd ongezond is, of dat er nooit meer brood gegeten mag worden, Er bestaan immers gezonde alternatieven, plus allerlei vervangingen van brood. En je kan kiezen voor gezond beleg in de vorm van zelfgemaakte jam zonder suiker, groentespreads, volwaardige olie als extra vergine olijfolie, sesamolie of walnotenolie.


  • 1 Raffinageproces
  • 2 Toevoegingen als E-nummers
  • 3 Verplichte toevoeging in Nederland: jodium of broodzout
  • 4 Beleg, wat vaak te veel van het vergif suiker bevat
  • 5 Te vaak en te veel van een soort is niet goed, roggemeel, speltmeel en nog veel meer zijn goede variaties
  • 6 Karamel als kleurstof om wit meel bruin te maken
  • 7 Acrylamide

Bronnen bij artikel over tarwe

  • Tarwe bevat veel proteïne: https://www.academia.edu/82304465/Nutritional_Composition_of_Grain_and_Seed_Proteins
  • Levensverwachting mens: Boek Brian Peskin Het verzwegen verhaal over kanker
  • Foto's: Thomas Dijkman