Voedsel en spiritualiteit
Richt je op de bron van Licht
 

De 45 meest geneeskrachtige groenten

.Groenten beschikken over geneeskracht. We weten allemaal dat groenten gezond zijn. Je kunt gericht gebruik maken van deze gezonde aspecten door groenten uit te kiezen die precies bij jouw situatie passen. Groenten bevorderen niet alleen de gezondheid in het algemeen, maar kunnen een specifiek deel van het lichaam bedienen.
Zo is broccoli extra goed voor mensen met COPD of andere longproblemen, ui is een geschikt middel bij virusinfecties en de tomaat kan prostaatkanker voorkomen.

Geneesproces versnellen
Groenten kun je als een preventief medicijn zien maar het kan ook het genezingsproces zelf versnellen. 

Er wordt niet aangeraden om te stoppen met het innemen van medicijnen. Iedereen moet naar eigen inzicht zijn gezondheid en welbevinden aan een medische autoriteit toevertrouwen.


De geneeskracht van...

De 45 meest geneeskrachtige groenten is een boek van Thomas Dijkman die onder het pseudoniem Tom008 op InfoNu begon te schrijven over de geneeskracht van allerlei kruiden, fruitsoorten, noten, zaden en groenten. 

Daarbij schreef hij ook over geneesplanten. In het dagelijks leven was hij altijd al een voorstander van gezond eten. Hij heeft zijn voorliefde voor lekkere, gezonde producten doen uitmonden in een boek.


Geert Verhelst

Een belangrijke motivatie voor het schrijven over geneeskrachtige groenten is fytotherapeut en afgestudeerd arts Geert Verhelst. 

Naar aanleiding van een artikel over de geneeskracht van peterselie stuurde Verhelst zijn boek ´Groot Handboek Geneeskrachtige Planten´ op. Hij zei erbij dat de schrijver het misschien als bron voor nieuwe artikelen kon gebruiken. 

Dat is vervolgens gebeurd doordat er in Verhelsts boek fascinerend veel informatie staat over groenten die beschikken over geneeskracht. Het feit dat groenten als medicijn worden gezien in de fytotherapie is een grote inspiratiebron om legio artikelen te schrijven.


Succesboeken

Dit boek is tot stand gekomen met behulp van uitgeverij Succesboeken.nl. 

Deze uitgeverij brengt sinds 2007 boeken uit over gezonde producten, supplementen en een wetenschappelijke kijk op ziekten.

Medewerkers van de uitgeverij waren op zoek naar een boek dat het onderwerp gezonde voeding vanuit nieuw perspectief behandelde en raakten gecharmeerd van de artikelen op InfoNu van Tom008.

Op dit moment is InfoNu geen actieve site meer. Het is nog wel een soort archief.


Hoe komen medicijnen tot stand?

Dat groenten geneeskrachtig zijn kan velen van ons verbazen. Geneeskracht zit toch in een pilletje? Zo simpel ligt het niet. 

Een pil bevat een bepaalde medicinale stof en in vrijwel alle gevallen komt de oorsprong van deze medicinale stof uit het plantenrijk. Globaal gezien gebeurt het volgende:

  1. Een geneesplant wordt in de traditionele geneeskunde gebruikt.
  2. Wetenschappers gaan op zoek naar de werkzame stoffen in deze geneesplant.
  3. De werkzame stoffen worden geëxtraheerd, zodat men een natuurlijk preparaat verkrijgt.
  4. Het natuurlijke preparaat wordt gesynthetiseerd waarna er patent op kan worden aangevraagd.
  5. Er wordt nog wat onderzoeken gedaan of het synthetische preparaat niet teveel bijwerkingen vertoont.

In de meeste gevallen heeft een synthetisch preparaat een stuk meer bijwerkingen dan een natuurlijk preparaat terwijl een natuurlijk preparaat al meer bijwerkingen heeft dan de geneesplant zelf.
Farmaciefabrikanten gooien de nieuw ontstane pil op de markt en doen er een bijsluiter bij waarin de bijwerkingen staan beschreven. 

Ook claimt de industrie dat een goed geneesmiddel niet zonder bijwerking kan zijn.


Groenten zijn een dagelijks medicinaal middel ter bevordering van onze gezondheid


Geneesplanten en groenten

Nu zul je misschien denken: wat hebben geneesplanten nu met groenten te maken? Het antwoord is eenvoudig: veel van de groenten zijn voortgekomen uit het doorkweken van geneesplanten.

Dat is zelfs zover doorgevoerd dat we van vele soorten niet weten wat de originele plant was. De mosterdplant is familie van boerenkool, om maar iets te noemen, terwijl deze planten niet op elkaar lijken. Mosterdplanten komen in het wild voor maar boerenkool niet. Vele soorten groenten zijn niet in het wild te ontdekken; we kennen ze alleen in gecultiveerde vorm.

Andijvie


Cichorei, andijvie en witlof

Cichorei wordt al eeuwenlang als medicinale plant gebruikt. De cichoreiplant is een totaal andere plant dan andijvie. Witlof lijkt op zijn beurt weer niet op andijvie. Toch zijn cichorei, witlof en andijvie zeer naaste familie. 

We weten van witlof dat het in de 19e eeuw is bij toeval ontdekt in België, wat destijds overigens nog Nederland was. Andijvie is doorgekweekt vanuit cichorei. 

Al ver voordat mensen zich met genetische manipulatie bezig hielden, kon men door kruisingen nieuwe soorten aanmaken. Dat is de reden dat andijvie en witlof grotendeels dezelfde medicinale eigenschappen hebben als cichorei; deze drie geneesplanten zijn goed voor de lever.


Oranje wortel

Een voorbeeld van een nieuwe soort groente is de oranje wortel. In de 17e eeuw besloten boeren bij Hoorn in Noord Holland de oranjefamilie als koninklijke autoriteiten te eren en ze creëerden uit bestaande paarse, gele en witte wortels een oranje wortel. 

Deze wortel wordt nu wereldwijd gegeten. Er zijn zelfs vele mensen die niet weten dat de wortel oorspronkelijk wit, geel of paars was. Op dezelfde manier zijn duizenden jaren daarvoor ook groenten gekweekt, waarvan we nu niet meer kunnen achterhalen waar dat is gebeurd en wie het heeft gedaan.
Elke groente is een medicijn voor een specifiek lichaamsdeel. Door de nadruk te leggen op rauwe wortel in je voedingspatroon kun je bijvoorbeeld de werking van je lever ondersteunen.


50 Groenten

In het boek ´de geneeskracht van groenten´ zijn 45 groenten opgenomen en wordt hun geneeskrachtige werkingen beschreven. aanvullend staan er 5 nachtschadegroenten in die voor de meesten van ons zeer gezond zijn, maar niet voor mensen met auto-immuunziekten

Er staat een aantal recepten en tips in om groenten op medicinale wijze te gebruiken. Deze recepten zijn meer indicaties; over het algemeen blijft de geneeskracht het best behouden door groenten rauw te eten. Blancheren kan ervoor zorgen dat meer voedingsstoffen voor het lichaam opneembaar zijn. Het koken van groenten dient zo kort mogelijk te gebeuren. 

Achterin het boek zit een uitgebreide index; je kunt op ziekte zoeken, of op een bepaalde groente. Zo kun je adequaat de informatie vinden die je nodig hebt om beter te worden.


Hoe gebruik je het boek?

De meeste mensen gebruiken het boek als naslagwerk. Het is leuk om te weten wat voor medicinale werking de groenten hebben die je op tafel zet. 

Maar er zijn ook mensen die voor zichzelf een heel voedselplan hebben opgesteld, zodat de ziekte waaraan ze leiden minder wordt. Groenten zijn in staat om de oorzaken van ziekten weg te nemen, zodat uiteindelijk ook de symptomen minder worden.


Aangeraden door therapeuten

Verder wordt het boek vaak door therapeuten aangeraden, omdat gezonde voeding een ondersteuning kan bieden bij elke ziekte. Vele therapeuten denken complementair. 

Een multifocale aanpak van een ziekte verhoogt de kans op genezing. 


Waarom geen magnetron gebruiken?

In de eerste drie hoofdstukken staan globale aanwijzingen zoals hoe je de groenten moet koken. Kort koken is bijvoorbeeld belangrijk om de voedingsstoffen los van de vezel te halen, maar wel te zorgen dat ze niet worden stuk gekookt. 

Ook staat er een verhaal in over de magnetron en waarom je die niet moet gebruiken.  


Het motto van dit boek is : Genees Smakelijk!