Voedsel en spiritualiteit
Richt je op de bron van Licht
 

De geneeskracht van Cleistopholis patens

Latijnse naam: Cleistopholis patens
Cleistopholis patens Foto van Ji-Elle

Deze boom behoort tot de Annonaceae. In Ghana heet het Abotokuradua. De Nigeriaanse naam is 'Ogwu Odenigbo'. De bast van de boom wordt in Ghana door opgeleide kruidenartsen gebruikt bij mazelen en hepatitis. Ook wordt het gebruikt om de groei bij kinderen te bevorderen. De bladeren zijn een traditioneel middel bij slaapziekte en koorts. Verder wordt het blad gebruikt in een ontwormingskuur.

Opvallend is dat extracten van het schors van deze boom tot wel 20 keer zo sterk tegen pathogene bacterie-infecties  werken als synthetische antibiotica.

Geografische verspreiding van Cleistopholis patens


Traditioneel gebruik in Zuid-Ghana

Bij de Ejisu-Juaben, eem volk in Zuid Ghana, wordt deze plant Ngone nkyene genoemd.

Deze mensen gebruiken volgens ethnobotanisch onderzoek de plant in traditionele geneeswijzen bij malaria, tyfus, hernia, koorts, aambeien en maagpijn.

Cleistopholis patens behoort daarmee samen met een aantal andere planten tot de meest gebruikte geneesplanten van Zuid-Ghana.


De geneeskracht van essentiële olie

Essentiële oliën hebben allerlei unieke en medicinaal toepasbare eigenschappen.

Zo kunnen ze door een celmembraam gaan en hierdoor fungeren ze op deze manier als transporteur van allerlei medicinale stoffen die de olie herbergt.
Onderzoekers maakten een essentiële olie van de schors en bladeren van Cleistopholis patens.

Ze onderzochten of deze olie werkzaam is tegen Plasmodium falciparum, de Latijnse naam van de microparasiet die leeft in muggen en via een muggensteek ingang kan krijgen in de menselijke bloedbaan, alwaar hij de tropische ziekte malaria kan veroorzaken.

Terpenoïden in de essentiële olie blijken verantwoordelijk voor een goede anti-malariawerking.

Cleistopholis patens Foto van Ji-Elle, uit botanische tuin in Parijs


Candida bestrijden met een geneesplant

Mensen die besmet zijn met het HIV-virus hebben, relatief gezien, een hoger risico op candidabesmettingen, zo valt te lezen in het magazine African Health Issues van september 2015.

Onderzoekers richtten zich op de geneeskrachtige werking van Cleistropholis patens tegen candida en vergeleken dit met het standaard medicijn nyastatine.
Uit het onderzoek blijkt dat de geneesplant een bijzonder sterke werking heeft tegen Candida en dat het een gelijkwaardig alternatief is van het synthetische middel.

De Nigeriaanse onderzoekers concluderen vervolgens dat de plant past in een nieuwe aanpak die gericht is op bijwerkingvrije geneesmiddelen waartegen bacteriën, schimmels, virussen en parasieten niet resistent kunnen worden.

Het is namelijk nog nooit vertoond dat een bacteriesoort resistent werd tegen een antibacteriële plant. Bacteriën worden alleen resistent tegen industriële antibiotica.

Cleistopholis patens Foto van Ji-Elle, uit botanische tuin in Parijs


Kano's, drums en vlotten

Wetenschappers leiden hun onderzoek vaak in met allerlei zijdelingse maar toch interessante informatie.

De Cleistopholis patens is een boom van 30 meter hoog die voorkomt van het oosten van Sierra Leone door Ghana, Togo en Benin naar Oeganda, Nigeria en Zaïre.

In Liberia worden de boomstammen gebruikt als zwaar timmerhout, terwijl in Ghana men vlotten, drums, kano's en dakspanten van het hout maakt.

Ook in Nigeria wordt het gebruikt als materiaal voor een kano, en het wordt er lokaal kanoboom genoemd.

Cleistopholis patens Bloem uit Congo


Cholesterolverlager en andere medicinale werkingen

Misschien is het goed om te weten dat cholesterol geen ziekmakende stof is, maar een vervoerder van medicinale stoffen.

Dus als een natuurlijke plant het cholesterol verlaagt, komt dat omdat er minder medicinale stoffen nodig zijn; de onderliggende oorzaak van ontstekingen wordt weggehaald. 

Synthetische cholesterolverlagers blokkeren de aanmaak van cholesterol en werken zo averechts voor de gezondheid.


Hepatitis en choelsterolmedicijn

In Ghana wordt een thee van het blad samen met citroengras en papajablad gebruikt bij hepatitis. In veel landen worden de bladeren gebruikt als ontwormingsmiddel. In het Zuidoosten van Nigeria worden extracten van deze plant gebruikt bij cardiovasculaire aandoeningen.
Uit het onderzoek blijkt dat de geneesplant prima het cholesterolniveau naar normale waarden doet terugdringen zonder bijwerkingen te vertonen.

De bloedwaarden blijven normaal en werden niet negatief beïnvloed door de geneesplant.


Onderzoeker Ravnskov zijn visie over cholesterol

De onderzoekers hebben niet het mechanisme achter de werking onderzocht, dus ze raden aan dat een nieuw onderzoeksteam zich daarover gaat buigen.
Wat we wel kunnen zeggen is dat cholesterol werkt als een transporteur van stoffen die aderverkalking tegengaan, Het lichaam maakt meer cholesterol aan, als er meer ontstekingsremmende stoffen nodig zijn.

Dat is een natuurlijk en logisch proces, maar het wordt niet op zijn waarde geschat in de huidige behandeling van aderverkalking.
In deze nieuwe wetenschappelijke bevinding, die uitvoerig is belicht door de arts Ravnskov, is de toediening van synthetische statinen een averechtse handelsmethode, aangezien het cholesterolniveau vanzelf zal verlagen als de ontstekingen in de aderwand, aderverkalking, is verholpen.

De kans is daarom groot dat een toekomstig onderzoeksteam op dit gebied gaat zien dat geneesplanten tegen aderverkalking zelf de stoffen aanvoert die aderverkalking tegengaan.

Cleistopholis patens Boom in Congo


Plantaardig antibioticum werkt beter dan synthetisch

Uit Nigeriaans onderzoek blijkt dat een extract op basis van de schors van Cleistopholis patens 15 keer zo sterk werkt als een veel gebruikt synthetisch antibioticum tegen Klebsiella pneumoniae.

Het werkt zelfs 20 keer zo sterk als penicilline, een antibioticum dat nauwelijks meer wordt gebruikt omdat vrijwel elke bacterie er resistent tegen is.

Penicilline is namelijk veel te vaak ingezet. Soldaten uit de VS kregen jet jarenlang standaard preventief ingespoten voordat ze op missie gingen, en daardoor is op wereldwijde schaal resistentie  ertegen ontstaan.
Het extract werkt tegen de Salmonella typhinium, wat als de veroorzaker van buiktyfus geldt.

Daarnaast werkt het tegen tal van bacteriën, zoals: Bacillus subtilis, Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, Salmonella typhinium, Aspergillus niger en de schimmel Candida albicans. 

Het plantaardig extract werkt veel beteren sterker dan de synthetische middelen. 

Bovendien is een bacterie nog nooit resistent geworden tegen een plantaardig middel.


Bronnen, referenties, links en downloadbare onderzoeken Cleistopholis patens

  • Plantaardig antibioticum: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11180528/
  • Kaartje geografische verspreiding: Thomas Dijkman
  • Alle 3 foto's van de groene bladeren zijn van Ji-Elle, via Wikimedia commons
  • Kopfoto: Cleistopholis patens-Jardin des Plantes de Paris (4).jpg
  • Foto met naambordje op de stam: Cleistopholis patens-Jardin des Plantes de Paris (2).jpg
  • Foto uit botanische tuin Parijs: Cleistopholis patens-Jardin des Plantes de Paris (3).jpg
  • De foto van de bloem en de boom in de natuur zijn van deze site: https://congotrees.rbge.org.uk/species/details/cleistopholis-patens
  • Sommige informatie heb ik opgevangen tijdens een reis. De meeste info komt uit de wetenschappelijke studies hieronder:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4