Voedsel en spiritualiteit
Richt je op de bron van Licht
 

De geneeskracht van het tropische kruid paraffienbos


Latijnse naam: Chromolaena odorata

Chromolaena odorata

In Zuid-Afrika noemt men in het Afrikaans deze plant paraffienbos. Omdat het Afrikaans dichtbij het Nederlands ligt, kiest lichtplant ook voor deze naam. Het plantje wordt vaak gezien als invasief onkruid, echter dat is perceptie vanuit een materialistisch, statisch standpunt. Het gaat ervan uit dat de natuur planten heeft die elk in hun eigen gebied horen te groeien. Een geheel andere perceptie, meer van spirituele aard, is dat mensen steeds vaker ziek worden, en bijvoorbeeld diabetes krijgen.

De natuur helpt ons door medicijnen aan te bieden aan de mensen. Omdat deze plant een prima middel is tegen diabetes, biedt het zich steeds veelvuldiger aan op de wereld. 

Diabetes komt immers steeds vaker voor en vanuit spiritueel perspectief is het overduidelijk dat de natuur altijd de juiste plant plaatst waar het nodig is. 

Dat de mens zich hiervan niet bewust is zij hem en haar vergeven. 


Chromolaena odorata Distributie paraffienbos


Traditioneel gebruik in Ghana

Deze soort behoort tot de familie der Asteraceae. In het Nederlands heet dit de composietenfamilie. In Ghana heet het Acheampong. Een Engelse naam is Siam weed.

Het blad wordt in Ghana als wondkruid gebruikt. Het helpt het bloed sneller te stelpen. 

Daarnaast wordt het tot pulp gestampt in een vijzel en het wordt vervolgens als enema of klisma gebruikt. Dat is vooral goed tegen allerlei problemen in de middel.
In Ghana zijn er verschillende planten die helpen bij 'waist pain', middelpijn, wat kan duiden op spijsverteringsproblemen, darmproblemen, nierproblemen, menstruatiepijnen en zelfs maagproblemen. In de wetenschap is het kruid veel onderzocht.


Chromolaena odorata tegen diabetes

Diabetes kent verschillende facetten, en een daarvan is dat de pancreas niet meer optimaal werkt. Uit een onderzoek blijkt dat de Chromolaena odorata deze werking kan herstellen.

Verder zien onderzoekers uit India, in hun studie die is gepubliceerd in 2022, dat er veel quercetine en ombuïne in de plant zitten.

Dat zijn medicinale voedingsstoffen met sterke ontstekingsremmende werking. Een ander onderzoek uit 2022 laat bijvoorbeeld zien dat quercetine een sterk verzachtende werking heeft op diabetes mellitus type 2.


Chromolaena odorata helpt huidwonden te herstellen

Uit een onderzoek blijkt dat Chromolaena odorata goed werkt tegen huidwonden. Het stelpt het bloed doordat het de bloedstolling verbetert als er een wond is.

Dat betekent overigens geenszins dat het bloed ook stolt als er geen wond is, een denkfout die sommige mensen maken. Het bloed stolt alleen als het buiten de aders komt. 

Verder is het een antibacterieel kruid zodat het wonden beschermt tegen infectie.
Daarnaast zitten er vele antioxidantstoffen in het blad die ervoor zorgen dat allerlei processen die gepaard gaan met herstel van de huid verbeterd worden.

Na een wond moeten huidlagen worden hersteld en bloedvaten worden aangemaakt, wat een relatief ingewikkeld proces is. Daarom is het goed om planten te gebruiken die dit proces ondersteunen

.
Bewezen medicinale werkingen Chromolaena odorata

Een team van onderzoekers uit Maleisië, India en Saoedi-Arabië melden dat Chromolaena odorata een tropisch onkruid genoemd wordt, maar dat het veel medicinale eigenschappen heeft.

Dat inzicht maakt de negatieve kwalificatie 'onkruid' achterhaald. Het kruid kan bijdragen aan een betaalbaar gezondheidssysteem, in hun ogen. 

Hun onderzoek hebben ze uitgevoerd om in kaart te brengen hoe deze plant medicinaal ingezet kan worden, met name bij huidwonden.


Het is onder andere wetenschappelijk bezwezen:


  • Wondhelend
  • Ontstekingsremmend,
  • Koortswerend,
  • Pijnstillend,
  • Antimicrobieel,
  • Cytotoxisch (het wetenschappelijke woord voor kankerremmend)
Chromolaena odorata In het Engels wordt deze plant ook wel trifid genoemd. Op dit bord is te lezen dat men de plant dood wilt. Men is blijkbaar niet op de hoogte van de vele medicnale werkingen van deze plant. Gelukkig vergeeft de plant de mens en zal hij zich keer op keer blijven aanbieden.


Kameroens onderzoek naar polysacchariden

Polysacchariden, natuurlijke macromoleculen bestaan uit meerdere monosacchariden. Ze spelen een belangrijke rol in celdeling, het reguleren van celgroei, en het handhaven van een normaal metabolisme in levende organismen.

Polysacchariden van hogere planten zijn volgens onderzoekers uit Kameroen een mogelijke bron van farmacologisch actieve componenten.
Stoffen in Chromolaena odorate zijn lentinaan, schizofyllaan en krestine. Deze worden gebruikt in kankertherapieën.

Biologische activiteiten van polysacchariden zijn onder andere 

  1. Tegen virussen
  2. Tegen verschillende soorten kanker,  tegen tumors
  3. Immuunsysteemstimulerend
  4. Ontstekingsremmend, 
  5. Bloedverdunnend, 
  6. Bloedsuikerspiegelregulerend
  7. Anti-mutaties, 
  8. Antioxidant en 
  9. Wondhelend.

Met polysacchariden worden onder andere malaria, aderverkalking, kankerontstekingen, hypertensie, wonden, schurft, huiduitslag en abcessen behandeld.
Het onderzoek laat verder algemene informatie over de plant weten. 

Het is een snelgroeiend,  kruidachtige plant die van nature in Zuid-Amerika voorkomt.

De verse bladeren worden gebruikt als een soort pleisters na een wond, brandwond of om het bloeden te stelpen. 

Als thee wordt het gedronken als middel tegen diarree, malaria en diabetes.


Componenten in paraffienbos

Studies hebben laten zien dat Chromolaena odorata rijk zijn aan sterolen, polyterpenen, polyfenolen, flavonoïden, alkaloïden, tanninen en saponinen

Een ethanolextract heeft een kankerremmend effect, is ontstekingsremmend en pijnstillend, en sommige van deze genoemde stoffen zijn verantwoordelijk voor deze werking, al weet men nog niet exact welke componenten het zijn. 

Chromolaena odorata


Van indringer tot medisch wonder

Een studie uit Zuid-Afrika zou je kunnen samenvatten als volgt: de eerste drie pagina's gaan erover dat Chromolaena odorata een schadelijke onkruidsoort is uit Zuid-Amerika, die nu als snelgroeiende struik voorkomt in Afrika, Azië en Oceanië.

Het staat berucht om zijn snelle verspreiding en het feit dat het andere planten belet om te groeien.

De overige 9 pagina's bestaan uit de beschrijving van toepassingen en medicinale activiteit van deze plant. Ook wordt nog aangestipt dat een manier van bestrijding van de plant is om het als veevoer te gebruiken.

Je zou je kunnen afvragen of dit echt wel zo een lastige indringer is, zoals vele landen het beschouwen.

De onderzoekers beschrijven uitgebreid hoe deze plant een


  • Cytotoxisch,
  • Antibacterieel,
  • Antischimmel,
  • Bloedtoestandverbeterend,
  • Wondhelend en
  • Antioxidant

potentieel heeft, dat het waard is verder onderzocht te worden.

Hij is het dus niet waard om gelabeld en verworpen te worden als een notoire indringer.

Chromolaena odorata


Gift van de natuur

Gecombineerd Maleis-Saoedi-Arabisch onderzoek noemt de plant een gift van de natuur om wonden te helen, mede vanwege zijn bijdrage aan betaalbare gezondheidszorg.

Er is genoeg wetenschappelijke literatuur om beter in beeld te brengen waarvoor deze plant kan dienen.  De onderzoekers willen in kaart brengen wat de rol van Chromolaena odorata is bij de medicinale activiteit wondheling.
Volgens de onderzoekers zou onder andere de antioxidantwerking bij kunnen dragen aan wondheling, of in ieder geval kunnen voorkomen dat het wond helen wordt vertraagd.

In een wond kunnen soms bacteriën komen die voor oxidatieve stress zorgen, waardoor een wond kan gaan ontsteken. Paraffienbos voorkomt dergelijke ontstekingen.


Bronnen, links, downloads en referenties Chromolaena odorata

  • Goed voor de pancreas: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33054572/
  • Quercetine tegen diabetes: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35468007/
  • Wetenschappelijk bewezen medicinale werkingen:  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28112383/
  • Sommige informatie is opgedaan tijdens reizen. Overige informatie komt uit onderstaande wetenschappelijke studies
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4