Voedsel en spiritualiteit
Richt je op de bron van Licht
 

De geneeskracht van West afrikaanse cassia


Latijnse naam: Cassia podocarpa

Deze struik behoort tot de Fabaceae. De Ghanese naam is Mumuaha. Het blad van deze struik wordt aangewend bij malaria, constipatie, gonorroe en infectie met de guineaworm. Het fruit wordt aangewend als purgeermiddel. De plant is gerelateerd aan de Cassia senna en in verschillende gebieden van West-Afrika wordt het gebruikt als substituut voor senna.

Er groeien in Afrika meerdere cassiasoorten.


Cassia podocarpa Distributie Cassia podocarpa


Bacteriedodende cassiaplant

Een studie naar de antibacteriële werking van de essentiële olie van Cassia podocarpa leverde als resultaat op dat het een bewezen activiteit bezit tegen de pathogene bacteriën Penicillium notatum, Rhizopus stolonifer en Escherichia coli.

De werkzame stoffen in deze cassiasoort hebben ingewikkelde namen die bijna niemand kan onthouden: 1,2-benzenedicarboxylidezuur, mono (2-ethylhexyl) ester ftalaat (26.6%) en betaelemeen (27.9%).
Er waren ook significante hoeveelheden caryofylleenoxide (7.3%), urs-12-en-24-oïdezuur, 3-oxo-methylester (5.5%), betacaryofylleen (3.1%), γ-muuroleen (3.0%) en (3β)-lup-20(29)-en-3-ol, acetaat.

Deze stoffen worden de belangrijke antibacteriële fytocomponenten genoemd die bovendien extra goed werken omdat ze synergisch, elkaar versterkend, werken met minder belangrijke antibacteriële stoffen.

De onderzoekers vinden dat deze synergische werking niet over het hoofd gezien mag worden.

Cassia podocarpa Bloemen van deze Afrikaanse cassiasoort


Inhoudsstoffen cassiasoorten komen overeen

De onderzoekers vergeleken de inhoudsstoffen met andere onderzochte cassiasoorten en daarbij zijn veel overeenkomstige stoffen gevonden die in elke cassiasoort in een andere verhouding voor de antibacteriële activiteit zorgen.

De stof beta-elemeen wordt met name genoemd als stof die in alle cassiasoorten meehelpt aan de antibacteriële functie van de plant.

Deze antibacteriële activiteit rechtvaardigt het gebruik bij diverse aandoeningen. De onderzoekers pleiten ervoor dat Cassia podocarpa wordt gezien als een plant van farmacologische importantie.


Cassia is een bekend laxereermiddel

Cassia staat het meest bekend om zijn laxerende werking. Die kan worden gebruikt bij constipatie

Senna staat bij sommige medici bekend als een plant die wordt gebruikt door mensen die willen afvallen. 

Als de plant te lang wordt gebruikt is er een groot risico op te mager worden of anorexia.

Anorexia is een zeer gevaarlijke ziekte omdat het leidt tot voedingsstoffentekort, wat een voorwaarde is voor vele ziekten waaronder depressie, wat in het ergste geval leidt tot suïcidale gedachten.

Zelfmoordgedachten worden vaker waargenomen bij anorexia patiënten. Daarnaast kan een voedingsstoffentekort tot concentratiestoornissen leiden waardoor allerlei ongelukken kunnen ontstaan zoals flauwvallen.

Flauwvallen kan ernstige gevolgen hebben, omdat een kwetsbaar onderdeel als het hoofd hard te terecht kan komen.

Cassia podocarpa Bloemen


Cassia verbetert darmtransit

De darmtransit is de tijd dat voedsel in onze darmen zit. Cassia wordt vaker niet misbruikt maar serieus ingenomen om een dunnere ontlasting te krijgen.

Zo wordt de darmtransit, de tijd dat voedsel door het darmstelsel reist, aanmerkelijk verkleind.
Ghanese onderzoekers beschouwen Cassia acutifolia de officiële referentieplant op laxerende activiteit, ofwel om een zachte ontlasting op te wekken. Uit hun onderzoek blijkt dat Cassia podocarpa hetzelfde resultaat heeft.

Cassia podocarpa Groeiwijze cassia podocarpa


Overige laxeermiddelen uit de cassiafamilie

Een ander onderzoek meldt dat de volgende cassiasoorten positief zijn getest op hun werking als laxeermiddel:


  1. Cassia fistula,
  2. Cassia Obovata,
  3. Cassia dentate,
  4. Cassia sofara,
  5. Cassia sieberiana,
  6. Cassia podocarpa,
  7. Cassia alata
  8. Cassia angustifolia.

Bronnen, referenties en links artikel cassia podocarpa

  • Alle foto's: http://www.westafricanplants.senckenberg.de


Wetenschappelijke studies die je kan downloaden: