Booster voor de hersenen: De significante geneeskracht van Siberische Ginseng
Botanische Latijnse naam: Eleutherococcus senticosus
De Sovjet-Unie gebruiken om hun prestaties te vergroten. Behalve Panax ginseng, lijkt de werking van Siberische ginseng ook op Schisandra chinensis en Aralia mandshurica.
Siberische ginseng is een adaptogeen
De werking van de plant lijkt een beetje op die van Panax ginseng, daarom wordt de plant Siberische ginseng genoemd.
Biochemisch gezien zijn er grote verschillen tussen Panax ginseng en Eleutherococcus senticosus, maar toch kunnen we zien dat beide planten adaptogenen zijn.
Ze verbeteren het aanpassingsmechanisme in de mens. Zo kan de mens beter omgaan met stressvolle omstandigheden,
Er zijn wetenschappers die vinden dat de term 'adaptogeen' niet goed meetbaar is en dat het uit de literatuur moet worden geschrapt, maar de meeste wetenschappers zien het nut in van het gebruik van een term die rekening houdt met een evenwicht aan verschillende biochemische processen in lichaam en geest, die we mogelijk nog niet helemaal begrijpen.
Etymologie Eleutherococcus senticosus
De plant wordt ook vaak "Siberische ginseng" genoemd vanwege zijn oorsprong in Siberië en de vergelijkbare adaptogene eigenschappen met ginseng.
In China en Japan is het bekend onder de namen Wujiapi of Ciwujia. Gasiogalpi is de naam die in Korea wordt gebruikt.
Traditioneel gebruik Siberische ginseng
De traditionele toepassingen van E. senticosus zijn het gebruik voor de behandeling van artritis, aambeien, impotentie, diabetes, hoge bloeddruk, kanker, vermoeidheid, depressie, problemen van de milt, hepatitis of leverontsteking, andere leverproblemen, slaapverbetering en geheugenverbetering.
Wetenschappers zien bewijzen in deze traditionele gebruiken doordat de onderliggende mechanismen zoals de anti-oxidatieve schade, anti-ontsteking, neurotransmittermodulatie, verbetering van neuronale groei en anti-apoptose ruimschoots zijn onderzocht.
Fruit van Siberische ginseng
Het fruit van Siberische ginseng kan worden gegeten en bevat ook zeer veel medicinale stoffen. Ook de blaadjes worden gebruikt. Ze worden in dranken gebruikt die werken als een tonicum, een versterkend middel voor lichaam en geest.
Inhoudsstoffen Siberische ginseng
De wortels van E. senticosus zijn bron van fenolen, die we eleutherosiden noemen. Het zijn derivaten of afgeleide stoffen van van lignanen, coumarinen en fenylpropanoïden.
Verder bevat het de flavonoïden hyperine, rutine, afzeline, quercetine en kaempferol. Het beschikt ook over fenolzuren, triterpeenzuren en anthocyanen.
In silico onderzoek
In de wetenschap is er recent een nieuwe manier van onderzoeken in gebruik genomen. Men kende voorheen alleen de
- In vitro onderzoeken, onderzoek in een laboratoriumopstelling,
- In situ, onderzoek op de locatie waar het plaats vindt,
- In vivo onderzoeken, onderzoek in levende organismen of dieren,
- Klinisch onderzoeken, onderzoek op mensen.
De extra onderzoeksvorm die erbij is gekomen is de
- In silico, onderzoek met behulp van rekenmodellen in een computernetwerk.
Latijns is geen dode taal
Zijdelings kunnen we opmerken dat Latijn geen dode taal is, want er woorden steeds nieuwe woorden ontwikkeld en in gebruik genomen.
Deze woordenwoorden zowel opgeschreven als in de spreektaal gebruikt. Je zou kunnen zeggen dat Latijn in elke taal ter wereld is opgenomen, aangezien er allerlei Latijnse woorden en uitdrukkingen wereldwijd worden gebruikt. Maar dat terzijde.
Eleutherosiden in Siberische ginseng
In Siberische ginseng zitten allerlei geneeskrachtige stoffen, maar de meest opvallende is eleutheroside B. Deze is ruimschoots onderzocht op werkingen. Siberische ginseng maar ook de daaruit geabstraheerde eleutheroside B zijn veilig voor het hart en de lever. Het is een zeer ontstekingsremmende stof, en het kan volgens in silico onderzoek ook worden gebruikt in de toekomst as anti kanker medicijn.
Waarom in de toekomst? Omdat voor de daadwerkelijke medicinale activiteit het eerst nog klinisch moet worden onderzocht, in een onderzoek op een grote, representatieve groep mensen.
Siberische ginseng, goed voor ouderen
Japans onderzoek uit 2020 laat zien dat Siberische ginseng, die van nature in Japan voorkomt, oudere mensen kan helpen. Ouderdom geeft een verhoogd risico op allerlei aandoeningen, maar Siberische ginseng kan veel van deze aandoeningen preventief tegengaan.
Siberische ginseng, goed voor de hersenen
Er zijn verschillende oorzaken voor een beroerte of een TIA, maar ze kunnen leiden tot cerebrale ischemie, een conditie waarbij een deel van de hersenen is beschadigd door een tekort aan zuurstof.
Stoffen in Siberische ginseng blijken deze schade te kunnen tegengaan. Het doet dat op meerdere manieren, maar het belangrijkst om te weten is dat het oxidatieve stress in de hersenen tegengaat.
Daardoor worden de hersenen hersteld. Onderzoekers uit Korea zien in 2012 dat het geheugen wordt verbeterd. Hiermee heeft men een traditioneel gebruik van Siberische ginseng bevestigd.
Toch kan er gerust gezegd worden dat het nemen va een kopje thee met Siberische ginseng de hersenen beschermen, ook omdat het empirisch is bewezen.
Dat wil zeggen, mensen hebben laat zien door het gebruik van deze thee dat hu geheugen verbetert.
Diaserie Siberische ginseng
Medicinale werkingen Siberische ginseng
Wetenschappers hebben diverse medicinale werkingen gezien, en onderbouwd in Siberische ginseng.
- Ontstekingsremmend,
- Anti-allergisch,
- Beschermend voor de lever,
- Tegen trombose,
- Tegen virussen,
- Tegen kanker,
- Tegen Leukemie,
- Tegen oxidatieve stress,
- Tegen angst,
- Tegen depressie,
- Tegen diabetes,
- Tegen vermoeidheid,
- Beschermend voor de neuronen, zenuwcellen en hersencellen,
- Reguleert het immuunsysteem,
- Tegen Parkinson,
- Tegen Alzheimer,
- Tegen cardiovasculaire ziekten,
- Tegen hersenziekten.
- Kunnen metalen cheleren, ter ontgifting van zware metalen,
Bronnen bij artikel over Siberische ginseng
- Algemene informatie: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35844057/
- In silico onderzoek: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32757816/
- Pools onderzoek 2022: https://applications.emro.who.int/imemrf/Pak_J_Pharm_Sci/Pak_J_Pharm_Sci_2016_29_5_1497_1502.pdf
- Inhoudsstoffen: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5098108/
- Adaptogeen: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10996277/
- Tegen hersenziekten: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ptr.7555
- Tegen hersenziekten: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35844057/
- Goed voor neuronen: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1347861319314203
- Beschermt tegen cerebrale ischemie: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0378874111003771
- Medicinale werkingen: https://www.globalscienceresearchjournals.org/articles/potentials-on-the-pharmacological-and-therapeuticeffects-of-eleutherococcus-senticosus-es.pdf
- Versterkt immuunsysteem: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11215331/
- Goed voor geheugen: https://www.researchgate.net/publication/358705900_Memory_enhancement_effect_of_saponins_from_Eleutherococcus_senticosus_leaves_and_blood-brain_barrier-permeated_saponins_profiling_using_a_pseudotargeted_monitoring_strategy
- Medicinale werkingen: https://www.academia.edu/7530489/Eleutherococcus_senticosus_Studies_and_effects
- Goed voor ouderen: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7669464/
- https://www.researchgate.net/publication/285209745_Eleutherococcus_senticosus_as_a_crude_medicine_Review_of_biological_and_pharmacological_effects
- Traditioneel: https://link.springer.com/article/10.1007/s11101-021-09775-z
- Namen:https://strato-editor.com/.cm4all/widgetres.php/com.cm4all.wdn.Separatingline/images/thumbnail.svg https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-3-642-48906-8_12