In 65 modellen van verschillende onderzoeken werden 12 termen gebruikt om te verwijzen naar of te evalueren van menselijke veroudering: actief, aanpassing, goed, compressie van morbiditeit, sierlijk, gezond, duurzaam, positief, productief, veerkrachtig, optimaal en succesvol. Succesvol ouder worden wordt het meest gebruikt.
Het hebben van zoveel termen voor gezond oud worden geeft aan dat de wetenschap nog op zoek is naar vaste standaards om gezond oud worden te beschrijven. Men is in ieder geval ervan overtuigd dat ziek worden en ouderdom geen wet is.
Gezond oud worden betekent vooral een goede sociale en psychische omgeving creëren, de voorwaarden scheppen.
De meeste modellen bouwen voort op duidelijke theoretische kaders: activiteit, onthechting, verouderde subcultuur, levensduurontwikkeling, sociale constructie, waardeoriëntaties, motiverende en ecologische theorieën. De uitkomsten zijn dat er allerlei psychologische factoren meespelen zoals zelfbeeld, tevredenheid met het leven, betekenis, spiritualiteit, het bereiken van doelen, kwaliteit van leven, positief functioneren, activiteit en productiviteit.
Opvallend is dat de vele onderzoeken weinig aandacht schenken aan voeding, maar wel veel aan algoritmische formules die moeten vertellen hoe gezond we zijn. Voeding valt in een andere studie onder het kopje 'epigenetische veranderingen', die je vindt in de alinea hieronder. Dat houdt in dat voeding de genen dermate kan veranderen dat de genen zorgen voor gezondheid of ziekte. Ook andere leefstijl dan gezond voedsel innemen bepalen epigenetische veranderingen.
Een ander onderzoek zoekt meer naar biochemische processen in de mens. Men stelt het volgende: We stellen de volgende twaalf kenmerken van veroudering voor:
Deze door wetenschappers gemaakte opsomming is een scala aan in elkaar grijpende factoren die is gecomponeerd met als doel om de afnemende gezondheid van mensen categorisch te bepalen.
Naast onze chronologische leeftijd hebben mensen een epigenetische leeftijd. Een onderzoeksteam uit de VSA ziet in 2018 dat er een epigenetische formule is die het risico op allerlei levensstijlziekten duidelijk maakt. Er worden meerdere waarden van stoffen in het bloed gemeten en samen kunnen de onderzoekers hieruit een soort 'epigenetische leeftijd' bepalen. Het belangrijkste om te weten is dat voedsel zoals groente en fruit de epigenetische leeftijd omhoog stuwt, omdat door het innemen hiervan allerlei waarden van biomarkers in het lichaam sterk verbeteren.
De coëfficiënten uit de formule die de epigenetische leeftijd bepalen zijn de volgende:
Deze coëfficiënten samen zijn de biomarkers die vertellen of ons lichaam gezond is of niet. Als ons lichaam gezond is, dan is onze biologische leeftijd lager, zo denken wetenschappers. We zijn dan jonger dan onze chronologische leeftijd doet vermoeden, waardoor de kans op gezond oud worden toeneemt.
Ons onze epigenetische leeftijd hoger is dan onze leeftijd in jaren, dan is het risico hoog dat we een ziekte opdoen, waardoor het sterfterisico wordt verhoogd. Mensen die geen ziekten hebben hebben een lager risico om vroegtijdig te overlijden. Zij hebben meer kans op het bereiken van een hogere leeftijd dan gemiddeld.
Vergelijkbaar met het model van de epigenetische leeftijd is het model van de biologische leeftijd. Nederlandse onderzoekers deden onderzoek in Rotterdam naar fenotypische algoritmes, die een risicobeeld vormen van het aantal ziekten dat men kan krijgen zoals alzheimer en dementie. Mensen met deze ziekten overlijden relatief vroegtijdig. Men is eigenlijk meer op zoek naar een werkbaar algoritme waarmee men risicoanalyses kan maken, dan te kijken naar de werkelijke oorzaken van vroegtijdige veroudering of veroudering die met ziekten gepaard gaan.
Toch kan het totale aanbod van dit soort deelonderzoeken samen het grote plaatje bepalen van hoe we gezond oud kunnen worden. Een algoritme is echter alleen maar een middel, een model, een werkbaar instrument. Eigenlijk hebben we meer aan concrete verbeterstappen.
Een ander onderzoek deed gericht een studie naar voeding en een lang en gezond leven, in relatie tot de biologische leeftijdsmodellen en biomarkers. Daaruit blijkt dat een dieet gebaseerd op vooral plantaardige proteïnen, volle granen en volkoren koolhydraten, en plantaardige essentiële vetzuren het meest gezond is om ziektevrij oud te worden. Men deed vooral onderzoek op dieren en allerlei biomarkers die de biologische leeftijd afbeelden worden beter als apen minder calorieën eten. Dat is belangrijk nieuws omdat in ons westerse industriële menu het barst van de calorieën. Vooral de snelle geraffineerde koolhydraten als suiker en glucose fructosestroop vormen een probleem en veroorzaken hoger risico op ziekten en verlaging van de biologische leeftijd.
Men ziet dat ook bij mensen. Wanneer mensen een gezondere verhouding van orgaanvetten in hun lichaam hebben, dan vermindert ook het risico op cardiovasculaire ziekten. Vegetarische en veganistische diëten blijken gezond oud worden te bevorderen. Als we dit terug koppelen naar de epigenetische leeftijd of biologische leeftijdsmodellen, kunnen we zeggen dat een vegetarisch dieet de biomarkers van een epigenetische leeftijd verbeteren, doordat ze de afzonderlijke coëfficiënten uit de formule die het algoritmisch model opbouwen, verbeteren.
De geroscience of 'wetenschap van het ouder worden' vertelt dat men de laatste tijd zeer veel te weten is gekomen over de biochemische factoren van het ouder worden. Deze zijn in vorige alinea's benoemd, want deze factoren vormen de coëfficiënten van de algoritmes die de biologische en epigenetische leeftijd berekenen. Uiteindelijk gaat het de geroscience om, dat mensen veel ouder kunnen worden dan we nu denken, als we rekening houden met alle factoren. Wat dat als eerste moet gebeuren is zorgen dat we de ziekten zoals Parkinson, hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, beroerte, alzheimer en diabetes type 2 niet krijgen, want deze ziekten verhogen het risico op overlijden.
Men is in de geroscience op zoek naar stoffen die mensen die meer da 100 jaar zijn meer hebben dan anderen. Een van die stoffen blijkt humanine te zijn. Dat is een peptide, een soort proteïne, die mee lijkt te helpen om allerlei ziekten te voorkomen. De mitochondriën in ons lichaam zorgen voor de productie van humanine. Mitochondriën zijn de energieleveranciers van lichaamscellen, en spelen een belangrijke rol bij het hebben van een bruisend en energiek leven, ook op hogere leeftijd.
Deze mitochondriale cellen worden gevoed door allerlei secundaire metaboleten uit voeding, en door zuurstof. Omega 3 is een belangrijke stof omdat deze in de celwand zit en zuurstof doorlaat, zodat de mitochondriën beter kunnen werken. Veel goedkope bakolie heeft te weinig omega 3, waardoor ziekten kunnen ontstaan. Wat we dus eigenlijk op dit gebied nodig hebben is omega 3 rijke olie, zoals hennepzaadolie, ruwe rode palmolie, kokosolie, lijnzaadolie en allerlei verse noten en zaden.