Voedsel en spiritualiteit
Richt je op de bron van Licht
 

De geneeskracht van een mondiaal groeiende wilde groente, Knapsakkerwel!https://strato-editor.com/.cm4all/widgetres.php/com.cm4all.wdn.Separatingline/images/thumbnail.svg


BotanischeLatijnse naam: Bidens pilosa
Foto Juan Carlos Fonseca Mata

Bidens pilosa is een kruid dat over heel de tropen is verspreid, Het behoort tot de familie van Asteraceae. In Ghana heet het plantje Gyinantwi. De bloemetjes van deze plant zijn erg klein. De zaadjes zijn ook erg klein en kleven aan de kleding zodat de plant zich verspreid.
Bidens pilosa is een voor mensen eetbare plant. De bladeren worden gebruikt als groente. Soms wordt het ook als diervoer gebruikt.


Traditioneel gebruik in Ghana

De hele plant is een traditioneel Ghanees medicijn bij jicht en hoge bloeddruk. De bladeren worden gebruikt bij hoge bloeddruk, anemie en oorontsteking. Verder is het een bloedstelpend middel en kan het bij bloedende wonden worden gebruikt.

Geografische verspreiding Bidens pilosa


Kleefzaadjes van knapsakkerwel

In Zuid-Afrika wordt dit kruid Knapsakkerwel genoemd. Het staat erom bekend om zeer kleverige zwarte kleine zaadjes te hebben die aan kleren plakken. 

Dat is ook de reden dat de plant in vrijwel de hele wereld is verspreid. In Zuidelijk Afrika plukt men de plant om het te drogen en voor later gebruik te bewaren.
Het wordt ook als potkruid gekweekt, en de bladeren worden als groente gegeten.


Tropisch, geneeskrachtig onkruid

Bidens pilosa wordt in vele tropische landen gezien als een uitheems en vervelend snel voortwoekerend onkruid. Mensen zouden ook dankbaar kunnen zijn dat deze eetbare plant met medicinale kwaliteiten zich zo nadrukkelijk aanbiedt aan mensen om gebruikt te worden.

Mensen die deze plant als onkruid zien zullen hem gauw verwijderen uit hun tuin, maar door de vergevingskracht van de kosmische natuur komt de plant vervolgens toch weer op, opdat het hoopt dat de mens uiteindelijk van zijn nutritieve en medicinale eigenschappen gebruik gaat maken, 

Wetenschappers hebben minimaal 198 verschillende fytocomponenten uit Bidens pilosa geïsoleerd die allemaal andere medicinale werkingen hebben.

De componenten worden onderverdeeld in groepen zoals aceltylenen, glycosiden, flavonolen, fenolzurenflavonoïden, bitterstoffen, alkaloïden en veel meer.

Gedroogde Bidens pilosa, foto Boesenbergia


'Naamgeving Bidens pilosa

De Papua's in West Papua noemen het plantje matapikwa. Er zijn vele Engelse namen zoals: beggar’s tick, spanish needle, cobbler’s pegs,  farmer’s friend en blackjack  De laatste naam komt waarschijnlijk van de kleine, zwarte, kleverige zaadjes.

  1. Angola olokosso
  2. Argentina amor seco, espina de erizo, picón, saetilla
  3. Australia cobbler's pegs
  4. Barbados Spanish needle
  5. Bolivia manzanilla del pais
  6. Brazilië amor seco, carrapicho-de-duas pontas, coambi, erva-picao, fura-capa, goambu, picao, picao preto, picao-campo, pico-pico
  7. Chili asta de cabra, cacho de cabra
  8. Colombia cadillo, chipaca, masquia, papunga chipaca
  9. Comoren mtsohova, sindanou
  10. Cook Islands piripiri
  11. Cuba papuga, picon, romerillo blanco
  12. Dominican Republic margarita silvestre, romerillo
  13. Duitsland Behaarter Zweizahn
  14. Fiji batimadramadra, matakaro, matua kamate, mbatikalawau mbatimandramandra
  15. Filippijnen dadayem, nguad, panibat, pisau-pisau, puriket, purpurikit, tagab, tubak-tubak
  16. Honduras apestosa rosilla grande
  17. India cobbler's pegs, dipmal, phutium
  18. Indonesia adjeran harenga, djaringan ketul
  19. Jamaica Spanish needle
  20. Japan ko-sendangusa
  21. Kenya blackjack
  22. Laos pak kwan cham
  23. Mauritius herbe villebague
  24. Mexico acahual, acahual blanco, aceitilla, aceitilla blanco, aceitillo, amapola, amor seco, cadillo, China cruceta, é de milpa, hierba amarilla, hierba del pollo, iztacmozot, kutsúmu (purépecha), mozoquelite, mozote, mozote blanco, mozotl, quelite amargo blanco, rocía, rocilla, rosilla, saetilla, sepé, sepeke (tarahumara), stuyut, té de milpa blanco, te de playa, tutuk joi'dha (tepehuán), zetya
  25. Myanmar moat-so-ma-hlan, ne-gya-gale, ta-se-urt
  26. Nieuw Caledonia piquant noirs
  27. New Zealand cobbler's pegs, Niue, kofe tonga, kofetoga
  28. Northern Mariana Islands beggar ticks Guam daisy
  29. Panama arponcito, cadillo, sirvulaca
  30. Papua Nieuw Guinea kobkob
  31. Peru amor seco, cadilla, pega-pega, perca
  32. Puerto Rico margarita, margarita silvestre, romerillo
  33. Saoedi Arabië piquant sornette zerb lapin
  34. Zuid Afrika blackjack, gewone knapseherel
  35. Spanje jacalate, vara de jacalate
  36. Taiwan hsien-feng-tsau
  37. Thailand, puen nok sai, yah koen-jam khao
  38. Tonga fisi'uli
  39. Trinidad en Tobago, railway daisy, Spanish needle
  40. USA, beggar ticks, hairy beggarticks, Spanish needles
  41. Hawaii ki, ki nehe, ki pipili, kookoolau, nehe, pilipili
    Uruguayamor seco
  42. Venezuela cadillo rocero
  43. Vietnam cuc trang, su nha long
  44. Zambia blackjack
  45. Zimbabwe nyamaradza
Vrolijke bloemetjes, Foto Juan Carlos Fonseca Mata


Honderden medicinale stoffen

Hoewel een klein plantje met weliswaar vrolijke maar kleine, zelden als decoratie gebruikte bloemen, wordt Bidens pilosa al vanaf rond 1900 onderzocht.

Dit plantje beschikt over honderden medicinale stoffen. Er zijn al veel stoffen bekend. Flavonolen die in vele groenten en fruitsoorten zitten maar ook in Bidens pilosa zijn apigenine, luteoline, kaempferol en quercetine. Dat zijn fenolzuren die in meerdere voedselsoorten en medicinale planten te vinden zijn.

Daarnaast zitten er meer bijzondere stoffen in zoals centaureidine en centaureïne, twee stoffen die wetenschappers nog maar één keer eerder aanwezig zagen in een plant.
Er zitten 27 soorten essentiële olie in Bidens pilosa. Volgens Nigeriaans onderzoek kunnen deze oliën worden gebruikt als traditioneel medicijn. Maar het wordt ook toegepast om granen minder snel te laten bederven.

Essentiële oliën hebben namelijk een sterke antioxidantwerking die kan worden gebruikt om voedsel minder snel te laten bederven.

Steeltje Bidens pilosa, foto Harry Rose


Virusremmende werking van Bidens pilosa

Bidens pilosa is wereldwijd gebruikt als traditionele remedie tegen griep, diabetes en gastro-enteritis. Die laatste ziekte is een medicinale, overkoepelende term voor ziekten zoals maagontstekingen, darmontstekingen en buikgriep.

Een Chinees onderzoek somt op: Studies hebben aangetoond dat Bidens pilosa een bloedsuikerspiegelregulerende werking heeft, zweren tegengaat, en ontstekingsremmend, vaatverwijdend, antimalaria, antibacterieel is.
Bovendien heeft het hepatoprotectieve werkingen. Dat wil zeggen dat het de lever beschermt. De Chinese onderzoekers vervolgen door te stellen dat er nog geen bewijs is van de antivirale werking van Bidens pilosa.

Ze vergeleken een afkooksel van deze plant met acylocevir, een medicijn tegen het herpes simplex virus. Het blijkt dat een hete thee van Bidens pilosa dit virus eveneens dood maakt.


Bidens pilosa tegen leukemie

Dezelfde onderzoekers die de werking van Bidens pilosa tegen het herpes virus bestudeerden, zagen in een ander onderzoek dat deze plant werkt tegen leukemiecellen.

Leukemie is een vorm van kanker die in het bloed huist. Het is één van de meest nare vormen van kanker en het moeilijkst geneesbaar. 

De onderzoekers zagen dat de werking sterker wordt naarmate er van de plant Bidens pilosa is gebruikt.
In wetenschappelijke termen heet dat: de activiteit van een plant is doseringsafhankelijk. Meestal onderzoeken wetenschappers de doseringsafhankelijkheid van een plant.

Dat is een goede methode om te laten zien dat de plant goed werkzaam is, en op deze manier kunnen wetenschappers vaststellen hoe hoog de dosering moet zijn om het goed te laten werken.


Bidens pilosa en kanker

Uit Indiaas onderzoek blijkt dat Bidens pilosa een sterke antikankerwerking heeft. Het onderzoek waarin dit gebeurde was een klein opgezet onderzoek.

Er zijn nog niet zoveel onderzoeken gedaan naar de antikankerwerking van deze plant. Op basis van andere wetenschappelijke onderzoeken kun je zeggen dat diverse planten met sterke antioxidantwerking een antikankereffect hebben. Planten met relatief veel natuurlijke oliën en vetten zijn vaker een antikankermiddel.
Het is niet raadzaam enkel op deze kennis te vertrouwen als het gaat om het genezen van kanker. In het algemeen is het namelijk zo dat de wetenschap om kanker te genezen nog steeds in de kinderschoenen staat.

Kanker wordt via de reguliere methode nauwelijks genezen. Via de alternatieve methode lijken er hele bijzondere en zonder meer spectaculaire resultaten te zijn, maar deze worden niet op hun juist waarde geschat in de medische wereld, doordat er vrijwel geen wetenschappelijk onderzoek naar gebeurt.

Knapsakkerwel aan de rand van een weiland, foto van Harry Rose


Een van de 30 antikankerplanten

Indiaas onderzoek uit 2013 laat zien dat Bidens pilosa kanker remt en onderdrukt. De Indiase wetenschappers onderzochten in totaal de studieliteratuur van 30 planten, waaronder cannabis, gember, fenegriek, tijm en Bidens pilosa.

Men zag dat planten zoals de taxus en de Catharanthus roseus, vroeger bekend onder de botanische naam Vinca roseus, de meest sterke werking vertoonden tegen kanker.
Men concludeert dat alle 30 planten uit het onderzoek sterke antikankerwerking hebben en dat ze op zijn minst moeten worden onderzocht met als doet het te voor te schrijven, om alle gevolgen van kanker te verlichten of kanker zelf te genezen.

In de conclusie luidt het dat het op zich al belangrijk is om de lichamelijke gevolgen van kanker te verlichten met behulp van geneesplanten.


''Onkruid'' als koortsonderdrukker

Uit onderzoek op konijnen blijkt dat de lichaamstemperatuur van konijnen daalt als ze Bidens pilosa krijgen toegediend. Dit kruid kan dus koorts onderdrukken, zo luidt de conclusie van onderzoekers.

Het plantje is in de traditionele ayurveda en Chinese geneeskunde al vaak gebruikt om koorts te onderdrukken, maar nu hebben wetenschappers bewijzen dat het inderdaad koortsonderdrukkend werkt.

Met andere woorden: het traditionele gebruik als koortsverlagend middel wordt nu bevestigd door wetenschappelijk onderzoek.

Knapsakkerwel tussen het gras, Foto Harry Rose


Bidens pilosa tegen droge ogen

Droge ogen is een conditie die steeds erger kan worden. Verminderd zicht is een belangrijk mogelijk gevolg. Vandaar dat het goed is dat er onderzoek naar wordt gedaan naar het voorkomen van ernstige oogproblemen.

Helaas leidt de huidige wetenschappelijke onderzoeksopzet ertoe dat er veel dieren worden gebruikt in onderzoeken.
Bidens pilosa werd aan ratten te eten gegeven voor het doen van een onderzoek. Een groep ratten was door wetenschappers een oogprobleem gegeven.

Het blijkt dat de ratten die veel Bidens pilosa te eten hadden, sneller genezen. De onderzoekers hebben het bloed van de ratten vergeleken met bloed van dezelfde ratten die nog geen Bidens pilosa hadden gegeten.
Ze zagen in het onderzoek dat het immuunsysteem van de ratten 15 stoffen hadden aangemaakt die allemaal hielpen bij de oogziekte die voor droge ogen zorgde. Ze weten nog niet exact hoe het mechanisme werkt, maar wel dát het werkt.

Er moet nog iets meer onderzoek worden gedaan, willen artsen een medisch advies kunnen geven over het gebruik van Bidens pilosa tegen oogziekten.
Overigens zagen de onderzoekers ook dat het koken van Bidens pilosa in water de juiste medicinale waarde oplevert, maar dat dit water niet lang bewaard kan worden. 

Ze kookten elke dag opnieuw Bidens pilosa in water teneinde verzekerd te zijn van een goed werkend geneesproduct.

Bronnen artikel bidens pilosa of knapsakkerwel

  1. Kopfoto: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bidens_pilosa_(Asteraceae)_I.jpg
  2. Foto steeltje Bidens pilosa: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bidens_pilosa_stem_(11972863736).jpg
  3. Foto vrolijke bloemetjes: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bidens_pilosa_-_Asteraceae.jpg
  4. Foto gedroogde Bidens pilosa: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bidens_pilosa_herbarium.jpg
  5. Foto knapsakkerwel aan de rand van een weiland: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bidens_pilosa_plant8_(11972560864).jpg
  6. Foto knapsakkerwel tussen het gras: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bidens_pilosa_plant3_(11972864896).jpg


Downloadbare wetenschappelijke bronnen Bidens pilosa: