Voedsel en spiritualiteit
Richt je op de bron van Licht
 

De Veelzijdige Geneeskracht van Bethlehemster of  Hippobroma longiflora

Botanische Latijnse naam: Hippobroma longiflora, 

Oude naam: Isotoma longiflora
Hippobroma longiflora
Te midden van de weelderige schoonheid van tropische eilanden, waar de naam van een plant een poëtisch geheim lijkt te onthullen, ontvouwt zich een intrigerende metgezel - Isotoma longiflora, ook wel bekend als "daun kitolod" in de lokale taal. De wetenschappelijke naam echoot door de geschiedenis, een naam die zich heeft aangepast aan nieuwe ontdekkingen maar nog steeds zijn stempel drukt op de wereld van botanie. Deze nederige plant, met de bijnaam "Star of Bethlehem" in het Engels, betovert met zijn bloemen die als vijfpuntige sterren schijnen. Maar er schuilt meer achter de glinsterende gevel van deze plant.

Reis met ons mee terwijl we de geschiedenis, medicinale eigenschappen en traditionele gebruiken van Isotoma longiflora verkennen. Van wonden tot de sterren, deze plant heeft een verhaal te vertellen dat de grenzen van tijd en geografie overschrijdt.

 

Hippobroma longiflora Bethlehemster


Naamgeving Isotoma longiflora

In Maleiesië wordt deze plant daun kitolod genoemd. De wetenschappelijke naam is  Isotoma longiflora. Kitolod is de Indonesische benaming voor Hippobroma longiflora. Overigens is de Latijnse naam veranderd naar Isotoma longiflora maar zie je nog steeds wetenschappelijk gebruik van beide namen.
De Engelse naam is star of Bethelem, of madam Fate. De bloem van kitolod gelijkt een heldere, vijfpuntige, witte ster, vandaar die naam.


Het gevaar van Isotoma longiflora

Hippobroma longiflora Bloem en blad van Bethlehemster

Isotoma longiflora heeft actieve ingrediënten in de vorm van twee alkaloïden: lobeline en nicotine. De  werkingen van nicotine en lobeline zijn psychoactieve effecten. Bij kleine doses kan braken, spierverlamming optreden en tremor bij hogere doses.
Om deze reden verwijzen veel wetenschappers naar zijn toxiciteit in zijn etnobotanische toepassingen. Bij het verwijderen van dit kruid is het belangrijk om handschoenen te dragen. Het sap is een irriterend middel dat door de huid kan worden opgenomen en een kleine hoeveelheid sap in de ogen kan tijdelijke blindheid veroorzaken.


Oorsprong isotoma longiflora

Botanici denken dat kitolod oorspronkelijk van Jamaica komt, of in ieder geval uit de Caraïben. Thans is het een plant die voorkomt in Zuid-Amerika, Azië en Oceanië. Nieuw Guinea ligt op het continent Oceanië.


Medicinale sierplant

Kitolod heeft een mooie bloem. Hij groeit als bodembedekker en misstaat niet in een tropische siertuin. Hij bloeit vrijwel het hele jaar door. 

Echter, het is niet verstandig de bloemen te plukken zonder handschoenen. Het sap van de plant is irriterend voor de huid en ogen. De plant is niet eetbaar, maar van zijn bladeren wordt een medicinale thee gemaakt.


Inhoudsstoffen kitolod

Bethlehemster Foto: Patrice78500

Kitolod bevat veel alkaloïden, flavonoïden, steroïden, terpenoïden, glycosiden, tanninen en saponinen. Planten in dezelfde familie, laten medicinale werkingen zien tegen kanker, zijn antibacterieel, en hebben een sterke antioxidant - en ontstekingsremmende werking. Alkaloïden die van medicinaal belang zijn, zijn: lobeline, lobelamine en isotomine.
Een andere stof in kitolod is nicotine. Nicotine en lobeline zijn geneeskrachtige stoffen en tegelijkertijd giftig in te grote concentraties. Daarom moet er nooit te veel van deze plant worden gebruikt.


Traditioneel gebruik Isotoma longiflora

Bethlehemster Close-up bloem

Traditioneel wordt deze plant bij meerdere aandoeningen ingezet. Het is een wondkruid, wat inhoudt dat het op snijwonden, valwonden, blauwe plekken en schaafwonden wordt gedaan. Het wordt gebruikt tegen de longaandoeningen astma en bronchitis. In Yucatan, Mexico is het een traditioneel medicijn bij epilepsie en reumatische aandoeningen.
In China is het eveneens een medicijn wat behoort tot de traditionele Chinese geneeskunde, waar minimaal 3000 kruiden toe behoren. In China is het een ondersteunend kruid bij kanker en slangenbeten.


Medicinale werkingen Isotoma longiflora

Van metabolieten afgeleid van H. longiflora is aangetoond dat ze een grote variëteit vertonen van farmacologische en therapeutische eigenschappen zoals:  Ontstekingsremmend,


  • Antioxidant,
  • Tegen kanker,
  • Tegen diabetes,
  • Antibacterieel,
  • Tegen malaria,
  • Tegen tumors,
  • Antimicrobieel,
  • Antischimmel,
  • Tegen insecten, en
  • Antiseptisch.

Er zijn verschillende onderzoeken uitgevoerd om dit te onderzoeken de eigenschappen van I. longiflora, met inbegrip van antimicrobiële en antioxidant studies, die aantonen dat dit plant secundaire metabolieten bevat zoals alkaloïden, fenolen, flavonoïden, triterpenoïden, steroïden, coumarinen, saponinen en tannines, die verantwoordelijk zijn voor verschillende therapeutische behandelingen en bioactiviteit.


Antibacteriële werking Isotoma longiflora

Isotoma longiflora is een plant met antibacteriële werking tegen enkele bacteriesoorten. De meeste medicinale planten hebben antibacteriële werking. Potentieel kan dat wijzen op veel verschillende medicinale werkingen, aangezien er een grote hoeveelheid ziekten is die door pathogene bacteriën worden veroorzaakt.
Daarnaast is het bekend dat de groei van kankertumors gepaard gaat met een bijzonder grote aanwezigheid van pathogene bacteriën.
Een andere belangrijke werking van antibacteriële planten is dat het als wondkruid zorgt dat infecties wordt voorkomen.


Bethlehemster Postzegel van de Seychellen met de Bethlehemster. Seychellen is een eilandengroep in de Indische Oceaan


Isotoma longiflora tegen kanker

Een onderzoek uit 2016 laat zien dat stoffen in kitolod een werking hebben tegen baarmoederkanker. In laboratoriumomstandigheden ziet men dat de kankercellen worden onderbroken in hun groei als ze in aanraking komen met stoffen uit kitolod. De onderzoekers leiden hun onderzoek in door te stellen dat bestaande chemotherapie bijwerkingen heeft.
Dit feit is de aanmoediging voor de onderzoekers om planten te vinden die alleen de kankercellen aantasten maar die normale cellen met rust laten. De grootste bijwerking van chemotherapie tegen kanker is dat gezonde lichaamscellen ziek worden gemaakt door chemotherapie, en dat de kans reëel is dat gezonde cellen veranderen in een kankercel. Deze alarmerende bijwerking van een antikankermethode is wetenschappers een doorn in het oog.
Men deed een onderzoek op HeLa cellen, dat zijn cellen die in een stadium van kanker zijn gekomen door het papillomavirus. Overigens komt dit idee voort uit de theorie dat virusse kanker kunnen veroorzaken, terwijl andere virologen zeggen dat virussen niet bestaan, maar dat ze afvalcellen zijn die worden aangemaakt door het lichaam als ze een ziekte of disbalans in het lichaam bestrijden. Viroloog Stefan Lanka zegt dat bijvoorbeeld.


Fotoserie Bethlehemster

  • Laurentia_longifolia
  • Screenshot 2023-08-21 at 17-41-25 IMG_0677.JPG (JPEG-afbeelding 1600 × 1200 pixels) - Geschaald (61%)
  • Screenshot 2023-08-21 at 17-42-24 9e574496b328fa72d7ebb7e4429f7a5f.jpg (JPEG-afbeelding 1600 × 1200 pixels) - Geschaald (61%)
  • Screenshot 2023-08-21 at 17-42-50 isotoma-longiflora-plants-have-flowers-like-stars-273080001.jpg (WEBP-afbeelding 800 × 800 pixels) - Geschaald (92%)
  • White_Floeuser
  • Stamp_of_Seychelles_-_Zil_Eloigne_Sesel_-_1989_-_Colnect_633779_-_Isotoma_longiflora
  • Screenshot 2023-08-21 at 17-44-06 herbal-medicinal-plant-isotoma-longiflora-herbal-medicinal-plants-isotoma-longiflora-can-cure-various-diseases-276067120.jpg (WEBP-afbeelding 800 × 600 pixels)


Volksgeneeskundige toepassingen Isotoma longiflora, uit Indonesië

In de Indonesische volksgeneeskunde worden de bladeren op een tand gedaan die ontstoken is en pijn doet. De antibacteriële werking maakt de bacteriën die cariës veroorzaken dood.
De bladeren worden op een wond gedaan als men gevallen is of zich heeft gesneden.
Er wordt een thee van kitolod bladeren gedronken tegen astma
Kitolod wordt vaak gebruikt tegen oogproblemen zoals ooginfecties. Hiervoor wordt een afkooksel gemaakt. Na afkoeling wordt hiermee wordt het oog gewassen. Als je dat twee tot drie keer per dag doet, verdwijnt de ontsteking.
Kitolod is een volksmedicijn bij kanker. De bladeren worden gekookt en het water wordt verspreid over de dag opgedronken. Minimaal één wetenschappelijk onderzoek laat zien dat kitolod inderdaad over kankerbestrijdende stoffen beschikt.


Bronnen artikel Hippobroma longiflora

  • Tegen kanker:  https://www.researchgate.net/publication/307541140_The_Potency_of_Kitolod_Isotoma_longiflora_LPresl_Herb_Extract_as_a_Cure_for_Cervical_Cancer_an_in_Vitro_Study_of_Hela_Cells
  • Antioxidant: https://www.researchgate.net/publication/350717122_Phytochemical_Screening_and_Antioxidant_Activity_of_Hippobroma_longiflora_Extracts
  • Antioxidant: https://science.utm.my/procscimath/files/2022/11/09_Chin-Lok-Yee_78-89new.pdf
  • Flavonoïde: https://iopscience.iop.org/article/10.1088/1742-6596/1764/1/012023/meta
  • Foto's: Wikimedia commons, publiek domein
  • Foto postzegel: Post of Seychelles - Zil Eloigne Sesel
  • Foto bij kop inhoudsstoffen: Patrice78500
  • Foto Licht hangende bloem in fotoserie: White Floeuser