Astma bestrijden met medicinale voeding en geneesplanten
Astma is een chronische longziekte die leidt tot regelmatig terugkerende aanvallen van hoesten, niezen, benauwdheid en piepende ademhaling. Het wordt veroorzaakt door ontstoken, gezwollen en daardoor vernauwde luchtwegen. Doordat de luchtpijp gezwollen en ontstoken is, is het extra gevoelig voor scherpe geuren. Een reactie van het lichaam tegen een scherpe geur zoals smog of tabaksrook is om meer slijm aan te maken, waardoor de luchtwegen nog nauwer worden.
Een astma-aanval vindt doorgaans vaker 's nachts plaats of vroeg in de ochtend.
Triggers van astma-aanvallen
De trigger is een allergeen zoals pollen, huisstofmijt, schimmels of een bepaald voedsel. Andere veel voorkomende triggers van astma-aanvallen zijn emotioneel overstuurd zijn, medicijnen met name aspirine. In de cateringindustrie gebruikt men sulfitmiddelen die worden toegepast in wijn en bier en om gesneden
groenten fris te houden in saladebars. Een teveel aan lichaamsbeweging en het inademen van koude lucht of
sigarettenrook zijn ook triggers voor een astma-aanval.
Wat voedsel en medicatie betreft is het vooral goed om zelf in de gaten te houden wat voor soort voedsel of medicijn een astma-aanval triggert. In voedsel is het vaak een stof die wordt toegevoegd aan voedsel, dus het kan een bepaald E-nummer zijn, of een
pesticide.
Het kan bijvoorbeeld zijn dat iemand een aanval krijgt na het eten van een appel, maar na het eten van een biologische appel niet. Dan weet je dat residuen van pesticiden op de appel zeer waarschijnlijk de oorzaak zijn.
Bekende triggers van astma op een rij
- Huisstofmijt
- Kakkerlak,
- Stuifmeel,
- Schimmelsporen
- Epitheelcellen van huisdieren
- Luchtvervuiling binnenshuis door vluchtige organische stoffen verbindingen,
- Parfums en geparfumeerde producten zoals
- zeep, afwasmiddel, wasmiddel, wasverzachter, papieren zakdoekjes, papieren handdoeken, toiletpapier, shampoo, haarlak, haar gel, cosmetica, gezichtscrème, zonnebrandcrème, deodorant, cologne, scheerschuim, aftershave lotion, luchtverfrissers en geurkaarsen.
- Producten zoals olieverf
- Medicijnen, waaronder aspirine, β-adrenerge antagonisten (bètablokkers)
- Voedselallergieën zoals melk, pinda's en eieren. Astma is echter zelden het enige symptoom, en niet alle mensen met voedsel- of andere allergieën hebben astma.
- Gebruik van fossiele brandstof gerelateerde allergene luchtverontreiniging, zoals als ozon, smog, zomersmog, stikstofdioxide, en zwaveldioxide, waarvan wordt gedacht dat het een van de belangrijkste redenen voor de hoge prevalentie van astma bij stedelijke gebieden.
- Diverse industriële verbindingen en andere chemicaliën, met name sulfieten; gechloreerde zwembaden chlooraminen genereren als monochlooramine (NH 2 Cl), dichlooramine (NHCl2) en trichlooramine (Ncl3). Chloorlucht induceert astmatische symptomen.
- Hormonale veranderingen bij adolescente meisjes en volwassenen Vrouwen geassocieerd met hun menstruatiecyclus kunnen leiden tot een verergering van astma. Sommige vrouwen ervaren een verergering van hun astma tijdens zwangerschap terwijl bij andere vrouwen verbetert hun astma tijdens hun zwangerschap
- Psychologische stress. Er zijn steeds meer aanwijzingen dat psychologische stress waarbij histamine vrij komt een trigger is. Het immuunsysteem wordt in beweging gezet, waardoor een verhoogde reactie op allergenen en verontreinigende stoffen ontstaat.
- Koude lucht. Het weer kan het voor patiënten moeilijker maken om te ademen.
- Of op grote hoogte astma helpt of verergert is discutabel en kan van persoon tot persoon verschillen.
Acute en chronische respons
In de vroege fase, de acute respons, gaan gladde spierspasmen gepaard met overmatige afscheiding van slijm van de bronchiën en bronchiolen.
De late fase, de chronische respons, wordt gekenmerkt door ontsteking, fibrose, oedeem en necrose ofwel dood van bronchiale epitheelcellen. Een groot aantal chemicaliën met een mediatorfunctie, met inbegrip van leukotriënen, prostaglandinen, tromboxaan, bloedplaatjes activerend factor en histamine doen mee tijdens dit ontstekingsproces.
Symptomen van astma
Symptomen omvatten moeilijke ademhaling, hoesten, piepende ademhaling, beklemming op de borst, tachycardie, vermoeidheid, vochtige huid, en angst.
Een acute aanval wordt behandeld door het geven van een geïnhaleerde bèta2-adrenerge agonist zoals albuterol om de gladde spieren in de bronchiolen te helpen ontspannen, en om de luchtwegen te openen.
Medicatie bij astma
Langdurige therapie van astma streeft ernaar om de onderliggende ontsteking te verminderen. De ontstekingsremmende geneesmiddelen die worden het vaakst gebruikt zijn inhalatiecorticosteroïden of glucocorticoïden, cromolynnatrium, en leukotrieenblokkers. Deze werken niet altijd even adequaat.
Kan je astma met voeding bestrijden?
Astma is een complexe ziekte met een veelvoud aan biomechanismen die in een menselijk lichaam plaatsvinden. Daarom is het zo dat een enkel medicijn niet altijd goed helpt. Datzelfde geldt voor een geneesplant. Een plant kan een deel van het geheel aan astmamechanismen in het lichaam verminderen, maar een kruidenformule werkt vaak beter, omdat verschillende planten verschillende delen aanpakken. Bijvoorbeeld:
- Sommige planten kunnen voor het remmen aan algemene ontstekingen zorgen zoals kurkuma.
- Sommige planten kunnen voor minder ontstekingen in de logen zorgen zoals knoflook.
- Sommige planten helpen de ontstekingen op de gladde spieren zoals zoethout.
- Sommige planten kunnen het immuunsysteem versterken en een overreactie voorkomen zoals Panax ginseng
Combinatie medicatie en geneesplanten
Een onderzoek uit 2015 laat zien dat een behandeling met farmaceutische medicijnen tegen astma altijd meer succesvol als als het gepaard gaat met geneesplanten tegen astma.
Voor veel mensen met een ziekte zijn er twee keuzes, of je gebruikt medicinale planten en voeding, of je gebruikt reguliere medicijnen.
Maar er is dus ook een derde keuze, de reguliere medicatie gebruiken en het aanvullen met plantmedicijnen.
De reguliere medicijnen houden de astma acuut onder controle, en de plantmedicijnen zorgen ervoor dat de onderliggende oorzaak wordt weggenomen. Een kuur met plantmedicijnen moet minimaal 2-3 maanden worden aangehouden om resultaat te zien.
Als het goed is kan een arts besluiten dat er minder of geen medicatie meer nodig is zodra de kuur met geneesplanten aanslaat.
Een medicinale stof of een honderden?
Onderzoekers melden dat synthetische medicatie alleen vaak niet afdoende helpt bij astma.
Daarom is een aanvulling met plantmedicijnen zo gek nog niet. Biochemisch gezien heeft een synthetisch middel maar één stof, een analoge stof uit de plantenwereld, en plantmedicijnen hebben honderden stoffen.
Deze stoffen versterken elkaar in werking, en vaak wordt gesuggereerd door wetenschappers dat de overige stoffen zorgen voor minder bijwerkingen.
Ons lichaam is ingesteld op een veelvoud van bij elkaar horende stoffen, en niet zozeer op het binnenkrijgen van slechts één medicinale stof.
4 Chinese kruiden
In wetenschappelijke onderzoeken kunnen onderzoekers parameters in kaart brengen zoals de longfunctie, het respirator gebruik, algemene levenskwaliteit, inzet van noodmedicatie en het aantal bijwerkingen. Het Chinese onderzoek uit 2015 zegt dat vooral de volgende kruiden goed tegen astma werken:
Een aantekening is wel dat de medicinale resultaten van mens tot mens verschillen, iets wat met allerlei factors te maken kan hebben. Toch ziet men een significante verbetering van astmasymptomen bij mensen die farmaceutische medicatie combineren met bovengenoemde plantmedicijnen.
Ginkgo biloba
In China wordt ook Ginkgo biloba gebruikt tegen longziekten zoals astma. Deze plant staat meer bekend om zijn werking tegen geheugenverlies, en als hersenversterkende plant.
Toch bevat het verschillende stoffen, met name ginkoliden, die een ontstekingsremmende werking hebben.
Astma mix uit de ayurveda
In de Indiase ayurveda wordt een mix gebruikt tegen astma. Deze mix kan verschillende onderdelen van astma tegengaan. In de mix zitten de volgende kruiden:
- Ligusticum wallichi
- Picrorrhiza kurro
- Boswellia serrata
- Solanum xanthocarpum
- Tylophora indica
Overzicht kruiden tegen astma
Onderzoekers hebben al vele medicinale kruiden die tegen astma werken onderzocht. Elk kruid is weer met vele onderzoeken bewezen.
Daarnaast worden de meeste kruiden als eeuwenlang gebruikt in de traditionele volksgeneeskunde. Dat is een empirisch bewijs dat het werkt, maar nog geen klinisch bewijs. Vele van deze kruiden zijn wel degelijk ook ondersteunt door klinische bewijzen.
Bekende kruiden tegen astma zijn:
- Acacia arabica
- Achyranthus aspera
- Acorus calamus
- Anoectochilus formosanus
- Aralia cordata
- Artemisia annua Zomeralsem
- Artemisia iwayomogi
- Astilbe chinensis
- Asystasia gangetica
- Adhatoda vasica:
- Aegle marmelos:
- Allium cepa ui
- Allium sativum knoflook
- Acacia catechu
- Albizia lebbeck
- Alpinia galanga,
- Atropa belladonna
- Acalypha indica
- Alstonia scholaris
- Andrographis paniculata
- Astercantha longifolia
- Benincasa hispida
- Blumea lacera
- Calotropis procera,
- Cnidii monnieri
- Crocus sativus, saffraan
- Cuminum cyminum komijn
- Curcuma longa
- Cinnamomum cassia kaneel
- Clerodendrum serratum
- Cissus quandrangularis
- Callicarpa Macrophylla
- Camellia sinensis
- Ellateria cardamomum kardemom
- Enicostemma littorale
- Ephedra sinica
- Grindelia camporum
- Ganoderma lucidem
- Ginkgo biloba,
- Glycyrrhiza glabra,
- Glycyrhhiza uralensis (Chinees zoethout)
- Hedychium spicatum
- Hollarhena antidysenterica,
- Inula racemosa
- Lafoensia pacari:
- Lobelia inflate
- Mentha piperita muntblaadjes
- Moringa oleifera
- Morus alba (schors van moerbei),
- Nigella sativa
- Nardostachys jatamansi
- Ocimum sanctum basilicum
- Panax ginseng
- Perilla frutescens,
- Petasites japonicus
- Phytolacca esculenta
- Pimpinella anisum anijszaad
- Pinellia ternata
- Piper longum
- Piper nigrum
- Plantago major breedbladige weegbree
- Prunus armeniaca abrikoos
- Saururus chinensis
- Saussuria lappa
- Sceptridium ternatum
- Scutellaria baicalensis
- Sida cordifolia
- Solanum melongena bladeren van de aubergine
- Sophora flavescentis
- Suassurea lappa
- Syzygium aromaticum
- Tamarindus indica tamarinde
- Terminalia belerica:
- Tragia involucrate:
- Tinospora cordifolia:
- Tussilago farfara
- Ulmus rubra
- Withania somnifera
- Woodfordia fruiticosa
- Xanthoxylum nepalensis
- Zingiber officinale gember
- Astralagus
- Cordyceps
- Psoralea
Medicinale voeding tegen astma
17 van deze kruiden zijn alledaagse voedingssoorten en vallen derhalve in de categorie medicinale voeding. Deze zijn breedbladige weegbree, een wilde groente die je kunt plukken als hij vers en mals is. Verder zijn er de volgende voedingssoorten actief tegen astma: tamarinde, komijn, kaneel, ui, laos, zoethout, kurkuma, anijs, kruidnagel, kardemom, zwarte peper, basilicum, munt, knoflook, moringa en gember. Je kunt bijvoorbeeld een thee zetten van moringa, gember en munt. Knoflook, ui en gember kun je eenvoudig dagelijks toevoegen aan een maaltijd. Zelfs als je eens per jaar een luie pizzadag hebt kun je er extra ui en knoflook op doen. Ook muntblaadjes passen goed in vele soepen, salades en sauzen. Je kunt ze ook prima aan een pastamaaltijd toevoegen.
10 medicinale voedingstips tegen astma
- In West Afrika eten mensen 's morgens een pap met gember, kruidnagel. Dat zou je ook door een pap of muesli kunnen doen
- Maak eens een thee van komijn, kruidnagel, zwarte peper en gember. Om het zoeter te maken kun je er stevia en kaneel doorheen doen. Met een beetje melk of kokosroom erbij heb je dan een heerlijke zelf gemaakte chai.
- Bij elke maaltijd, ook een salade, over een boterham met tahin of bij een soep, kun je zwarte peper doen.
- Laos is een variant op gember die heerlijk smaakt bij een rijstmaaltijd. In de Indonesische en Thaise keuken wordt laos vaak gebruikt. Je kunt er ook een rijk smakende thee van maken.
- Zoethout kun je als thee bereiden, eventueel samen met kaneel en stevia, om een zoete thee te maken waar je koekjes, cakes of taarten mee bakt. Dan gebruik je minder suiker, en suiker is juist een stof die ontstekingen veroorzaakt.
- Zoethoutpoeder is een ideale alternatieve manier om een pap of muesli zoeter te maken.
- Gember en munt passen goed bij elkaar, niet alleen in een thee, maar ook in een smoothie met bijvoorbeeld banaan.
- Maak eens gemberkoffie door een beetje verse gembersap uit een slowjuicer toe te voegen aan de koffie. Je kunt eventueel ook gemberpoeder gebruiken. Je kunt het zoet maken met stevia. Gemberkoffie wordt veel gedronken in Zuidoost Azië.
- Kruidnagel kun je ook na een maaltijd gebruiken als natuurlijke mondverfrisser.
- Basilicum en munt kun je makkelijk zelf kweken in de tuin, binnenshuis of op het balkon. Zo kun je elke dag wat losse medicinale blaadjes aan een kleine bijsalade toevoegen.
Saffraan en Panax ginseng
Safraan kun je ook aan een maaltijd toevoegen, door ze bijvoorbeeld door de rijst te doen en gele rijst te maken.
Daarnaast kun je van safraan een thee maken. Panax ginseng kennen de meeste mensen meer als medicinaal kruid, maar ook hiervan is een thee te maken.
Als je astma hebt, kun je dus deze twee kruiden combineren als thee die het lichaam ondersteunt om astma tegen te gaan.
Scutellaria en cordyceps
Vele andere kruiden uit bovengenoemd rijtje, zoals Scutellaria baicalensis en cordyceps zijn te koop als supplement.
Het kan nooit kwaad om een ziekte aan te pakken met een veelvoud aan planten, omdat iedere plant weer een of twee andere factoren van de complexe ziekte astma aanpakt.
Bronnen bij artikel over astma
- Foto's: Publiek domein via wikimedia commons
- Informatie is deels afkomstig uit interviews
- Wetenschappelijke informatie komt uit onderstaande downloadbare bronnen:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8