De wereld zit vol met sprookjes en mythen. De meest gevaarlijke mythen zijn wetenschappelijke mythen waarop artsen zich baseren. Ze veroorzaken veel ziektegevallen. Calcium is ontzettend slecht voor de botten maar door verkeerde geïnterpreteerde wetenschap, wishful thinking en economische belangen is in de wereld de leugen geprezen dat calcium en melkproducten goed zijn voor de botten.
Dit artikel is een vervolg op het artikel dat melk drinken leidt tot verhoogd risico op osteoporose, aderverkalking en alzheimer.
De feiten in dit artikel stroken niet altijd met die van de wetenschap. Het is een wetenschappelijke controverse dat melk goed is voor de botten. Sommige wetenschappers zeggen dat er bewijs is voor die stelling, en anderen zegge dat er genoeg bewijs is voor het omgekeerde van die stelling, dat melk juist slecht is voor de botten.
Deze verschillen komen door andere manier van gegevens statistisch verwerken. Als we kijken naar landen, bevolking en melkconsumptie, dan lijkt melk wel degelijk te leiden tot minder sterke botten. Maar als we kijken naar een groep mensen, dan kan dit verschil niet altijd gezien worden, of ziet men een marginaal verschil.
In onderzoeken waaruit blijkt dat melk goed is voor de botopbouw, wordt er slechts 200ml per dag gedronken. Dat is een glas. Dat terwijl juist onderzoek zou moeten plaatsvinden naar het drinken van een halve liter of meer melk per dag. Sommige mensen drinken met gemak 1 of 2 liter melk per dag.
Bij een Zweeds onderzoek onder 106.000 mensen waarbij ook werd gekeken naar hoeveel men dronk, zag men dat vroegtijdig sterven en botbreuken eerder optraden als men drie glazen melk op had, dan als men er één op had. Dat onderzoek heeft dus wel de statistische gegevens juist in kaart gebruikt, en niet alleen de minimale melkdrinkers meegenomen in het onderzoek. Dan blijkt dus dat volgens deze onderzoekers het mate van risico op vroegtijdig sterven en botbreuken toeneemt, naarmate er meer melk wordt gedronken.
We dachten lang dat als we maar erg veel calcium innemen, dat goed is voor de botten. Teveel calcium eten is niet goed. Het leidt tot botziekten. Dokters en wetenschappers hebben jarenlang het omgekeerde beweerd. In het westen drinken we erg veel melk en melkproducten waar calcium en vaak zelfs extra calcium in zit. Toch is hier meer osteoporose, een botziekte veel wijder verspreid dan in Aziatische landen waar men vrijwel geen melk drinkt. Calcium zit niet alleen in melk maar ook in legio plantaardige voeding. Plantaardige calcium is gezond omdat de inname gepaard gaat met een aantal andere mineralen. In het geval van melk is calcium slecht omdat het teveel calcium bevat en vrijwel geen andere mineralen; calcium uit melk is helemaal niet gezond.
Wat er gebeurt is dat een teveel aan calcium het lichaam doet triggeren om calcium te verwijderen uit het lichaam. Het is namelijk zo dat teveel calcium leidt tot het minder goed kunnen bewegen van spieren en aderverkalking. Logischerwijs wil het lichaam dat voorkomen, en voert het alle calcium uit het lichaam. Maar daarmee wordt ook calcium uit botten en tanden onttrokken. Daardoor worden de botten poreus, en breken ze eerder dan als er niet te veel calcium wordt ingenomen.
In Nederland worden we al 60 jaar overspoeld met het verhaal dat melk goed zou zijn voor de botten. Dit is gebeurd op basis van foutief wetenschappelijk onderzoek. Waarschijnlijk heeft de wensgedachte dat het goed is voor de economie als we veel melk drinken veel bijgedragen aan de mythes over calcium en melk die zuivelboeren de Nederlandse bevolking hebben aangepraat. De werkelijkheid is dat teveel calcium innemen rechtstreeks kan leiden tot een calciumtekort in het lichaam.
De zuivelindustrie kent een sterke lobby. Zelfs de Europese overheid subsidieert melk, maar Nederland doet dat ook, bijvoorbeeld door geld voor schoolmelk beschikbaar te stellen. Door de rijkdom van de zuivellobby kan men veel wetenschappelijk onderzoek kopen waaruit zou blijken dat melk goed is voor de botten. Echter, als we al goede botten hebben, kunnen ze niet nog beter worden. Ze worden door het uitdrijven van een calciumoverschot juist slechter; de botten v=worden poreus van te veel calcium. Dat effect neemt nog eens toe als de melk wordt gesupplementeerd met synthetisch calcium.
Calcium wordt in het bloed opgenomen door middel van vitamine D. Deze vitamine hebben we dus net zo hard nodig als calcium. Door een overschot aan calcium in het bloed stopt het lichaam met het maken van calcitriol, wat uiteindelijk de bouwstenen zijn van het kalk in de botten. Dat leidt tot diverse ziekten. Een calciumoverschot dat leidt tot een calcitrioltekort kan leiden tot osteoporose, M.S., diabetes type 1 en reumatoïde artritis. Niet alleen een calciumoverschot in het bloed triggert deze ziekten maar ook het teveel eten van vlees en suiker! Koemelkproducten stimuleren een negatief, zure omgeving in onze spijsverteringsprocessen en leveren een calciumoverschot. Daarom is melk op twee manieren slecht voor de botten.
Het is geen wonder dat osteoporose alleen in de westerse wereld een grote epidemie aan het worden is. Westerse voeding houdt in veel suiker, vlees en melkproducten naar binnen werken. In Aziatische landen en derde wereldlanden, waar men geen osteoporose en weinig diabetes kent, wordt relatief meer groente en fruit gegeten. In relatie tot osteoporose komen heup en andere botfracturen in het westen veel meer voor dan in Aziatische landen. De westerse leefwijze leidt tot veel meer en meer ernstige ziekten en het spekken van de kas van de farmaceutische industrie die de westerling weer oplapt tegen woekerwinsten.
Dat oudere vrouwen meer kans hebben op botbreuken komt omdat oestrogeen een belangrijke rol speelt bij de botopbouw en -afbraak. Na de overgang is er minder oestrogeenaanmaak. Dat is de reden dat botten poreuzer worden en eerder breken. Verder is het de wetenschappers opgevallen dat dikkere vrouwen minder last hebben van osteoporose dan dunnere vrouwen. Dat heeft ermee te maken dat tijdens de vetafbraak weer oestrogeen vrijkomt; dikkere vrouwen hebben dus meer oestrogeenaanmaak dan dunnere.
Studies aan de Harvard universiteit in de VS en vele andere studies tonen aan dat botbreuken meer voorkomen in landen waar meer melk en melkproducten wordt gedronken. Hoe meer calcium een bevolking tot zich neemt, hoe kwetsbaarder de botten zijn. Dat komt omdat het lichaam is ingesteld op overleving. Melk verandert de PH-waarde in de ingewanden waardoor er schadelijke processen in gang zouden kunnen worden gezet. Het lichaam verzuurt door calciuminname. Teveel calcium is slecht voor een cruciaal orgaan als de nieren en de lever. Deze organen zorgen er resoluut voor dat calciumoverschotten direct uit het lichaam worden verstoten. De grootste calciumreserves zitten in de botten, daarom wordt er juist door het calciumoverschot wat vele mensen zich dagelijks aandoen, de botten steeds zwakker.
Laatste update
5-12-2023
Kies hieronder waarover je vandaag wilt lezen
Rudolf Steiner: "Wetenschap wordt spiritueler en spiritualiteit wetenschappelijker."
Voeding en spiritualiteit zijn vormen van licht
De inhoud die hier wordt weergegeven kan niet worden weergegeven vanwege de huidige cookie-instellingen.
Deze website kan inhoud of functies aanbieden die door derden op eigen verantwoordelijkheid wordt geleverd. Deze derden kunnen hun eigen cookies plaatsen, bijvoorbeeld om de activiteit van de gebruiker te volgen of om hun aanbiedingen te personaliseren en te optimaliseren.
Deze website maakt gebruik van cookies om bezoekers een optimale gebruikerservaring te bieden. Bepaalde inhoud van derden wordt alleen weergegeven als "Inhoud van derden" is ingeschakeld.