Voedsel en spiritualiteit
Richt je op de bron van Licht
 

Ons microbioom

Wetenschappers hebben recent een nieuw orgaan ontdekt 


Het microbioom is een recent ontdekt orgaan en bestaat uit ruim 2000 verschillende darmbacteriesoorten die ons voedsel omzetten en zorgen dat we niet ziek worden. Vroeger had men het over darmflora, maar nu zien wetenschappers het zo dat ons darmflora samen een orgaan is.

Daarnaast heeft elk ander orgaan zijn eigen microbioom met bijbehorende beschermende bacteriesoorten. De bacteriën zetten namelijk niet alleen voedsel om, ze zorgen ook voor bescherming van ons lichaam door ziektekiemen op te sporen en te elimineren. 


Van darmflora tot microbioom

Ons microbioom maakt deel uit van ons immuunsysteem, of beter gezegd, onze levensenergie, onze veerkrachtenergie.

Sinds enkele jaren hebben onderzoekers dit ''nieuwe' orgaan in ons lichaam ontdekt, ons microbioom. Eigenlijk is het beter te zeggen dat het conceptueel denken is veranderd naar aanleiding van nieuwe wetenschappelijke informatie.

Eerst zag men dat de darmflora ons voedsel verteert, maar men dacht dat de darmflora uit ongeveer 400-500 verschillende bacteriën bestond. Nu weet men dat de darmflora maar liefst minimaal 2160 bacteriesoorten telt.

Het microbioom is de complete hoeveelheid bacteriën die in onze maag en darmen zitten. Deze bacteriën vormen samen een balans, en het blijkt dat veel ziekten te maken hebben met een disbalans in ons microbioom.


Hoe kan ons microbioom in disbalans raken?

Dat is een belangrijke vraag, voor mensen die gezond willen blijven. Voor mensen die een spiritueel leven willen leiden is het ook belangrijk, want je kunt niet tegelijk spiritueel zijn en ziek zijn. 

Problemen met onze gezondheid worden steeds vaker gerelateerd aan het microbioom, en zullen in de toekomst hét probleem worden van de geneeskunde, aangezien de oorzaak van veel ziekten hiermee in verband staan.


Geraffineerde voeding zorgt voor onbalans

In heel voedsel zitten duizenden voedingsstoffen, en in geraffineerde voeding slechts 1 of 2 voedingsstoffen. Wanneer onze maagbacteriën voedsel verteren, zullen ze in aantal toenemen. Men weet nog niet precies hoeveel verschillende darmbacteriën er zijn. In 2012 dachten wetenschappers aan 300-500 verschillende soorten bacteriën.

In 2015 was dit ruim 1000 verschillende soorten. In 2017 2172 soorten. Met andere woorden; het onderzoek is in volle gang. Maar er  zijn slechts 1 of 2 soorten nodig om één voedingssoort te verteren. Doordat we geraffineerde voeding eten moeten er extra veel van deze één of twee soorten worden aangemaakt, en daardoor ontstaat er een overgroei aan bacteriën, die de totale harmonieuze balans aan bacteriën verstoort.

Deze verstoring wordt door het lichaam rechtgezet door een ontsteking te vormen in de darmwand. Bij deze ontsteking komen stoffen bij die de bacterie in kwestie, waarvan er teveel zijn, dood gemaakt wordt. Zo herstelt ons lichaam zelf de balans.

Deze ontsteking gaat gepaard met pijn. Daarom is het logisch dat we pas een paar dagen na het eten echt pijn krijgen van het eten; de pijn is dus niet direct gerelateerd aan het eten van het voedsel op de dag zelf. 

Deze pijn gaat vanzelf over, maar veel mensen eisen dat hun arts er iets tegen doet, en krijgen vervolgens een antibioticakuur, waardoor niet alleen de bacteriën in overgroei dood gaan, maar ook vele andere bacteriën.


Welk voedsel stimuleert ons microbioom?

Voedsel dat goed voor ons microbioom is, is rauw fruit en rauwe groenten. Dit voedsel bevat enzymen die ons helpen, maar de enzymen die we in de mond aanmaken en de darmbacteriën werken ook samen. De bacteriën en de enzymen samen zijn benodigde voorwaarden voor een keten aan chemische processen in de darmen die ons voedsel kan omzetten tot verschillende voedingsstoffen.

Ons lichaam weet wat de juiste balans in voedingsstoffen is, en maakt de juiste voedingsstoffen aan voor ons. Sommige vitaminen en mineralen die niet in onze voeding zitten, maakt het lichaam zelf aan. 

Het aanmaken van voedingsstoffen is een belangrijk aspect van het metabolisme. 

Spijsvertering betekent vooral omzetten van de ene stof naar een andere stof.


Ons microbioom is de ultieme regulator van onze gezondheid


Ons microbioom zorgt voor omzetting voedingsstoffen

Voor het maken van sommige voedingsstoffen door ons lichaam zijn ruim 20 stappen nodig. Aangezien mensen tegenwoordig te weinig enzymen of darmbacteriën hebben, hebben we niet alle voorwaarden meer om al deze 20 stappen te doorlopen, en daarom kunnen voedseltekorten en daarmee gepaarde ziekten ontstaan. 

Dus het verzorgen van ons microbioom is in dit opzicht zeer belangrijk voor het voorkomen van ziekten.

Daarnaast geeft het inzicht in het ons microbioom werkt een inkijkje in hoe belangrijk het is om geraffineerd voedsel te laten staan. Westerse industrievulling heeft te weinig voedingsstoffen en ons microbioom is slecht in staat eenzijdig voedsel te verwerken.

Dat kan leiden tot een overgroei aan bacteriën die alleen koolhydraten kunnen omzetten, wat weer leidt tot andere problemen in de darmen en onze levensenergie of immuunsysteem.


Suiker brengt microbioom uit balans

Suiker staat bekend als veroorzaker van gaatjes in tanden, maar dat is slechts één van de honderden ziekten die suiker veroorzaakt. 

Er is eigenlijk geen ziekte te bedenken waaraan suiker niet bijdraagt. Witte suiker kan door zijn gebrek aan voedingsstoffen er ook voor zorgen dat het microbioom uit balans raakt.

Verder lezen:

Artikel 38 Stenen voor voedsel 

Meditatie 27 De nieren verbeteren 

Hoe zijn de planten ontstaan?