Zonnebaden is gezond, maar toch is het uiteraard zo dat we kunnen verbranden van te langdurige blootstelling aan de zon. De huidverkleuring, het bruiner worden van mensen, biedt juist bescherming hiertegen. Deze beschermende tint kunnen we in 7 dagen opbouwen, hoewel er ook een invloed is van voeding.
Het is van eminent belang om te begrijpen dat de zon onze vriend is, dat de zon ons geneeskracht biedt.
Mensen die in gebieden wonen met koude winters moeten toch oppassen, als ze hun lichaam na maandenlang afzondering van zonnestralen, ineens weer in de zon plaatsen..
Daarom is het van belang dat we leren omgaan met zonnestralen, door bijvoorbeeld de blootstelling aan de zon op te bouwen.
Ten eerste is het goed om de hoofdhuid de eerste dagen te beschermen met een hoofddeksel, zoals een zonnehoed of pet. In de tropen is dat extra van belang.
Veilige blootstelling aan de zon, voor het hele lichaam, door mensen die maandenlang niet in de zon zijn geweest, kan worden opgebouwd op de volgende manier.
Duur veilige blootstelling aan de zon
Na 7 dagen is het lichaam in principe genoeg beschermd tegen de zon en kan de huid van de mens niet meer verbranden, hoewel er altijd uitzonderingen zullen blijven.
Mensen die te veel naar een dieet van vis, varkenslees en dierlijke afgeleide producten neigen, en die te weinig groenten en fruit hebben gegeten, dienen de beschermende tint op te bouwen gedurende 14-21 dagen in plaats van 7 dagen.
Het is goed om veel soorten verse kool zoals bloemkool en broccoli te eten tegen zonnebrand. Uit vele onderzoeken blijkt dat in kolen sulforafanen zitten, en die helpen om de huid te beschermen tegen UV-stralen. Mensen die veel kolen als zuurkool, witte kool, rode kool, Chinese kool of de directe familie waterkers eten zullen veel minder snel verbranden.
Arganolie heeft een natuurlijke beschermingsfactor, die weliswaar onder de 10 zit, maar je voorkomt met olie vooral huiduitdroging. Het verhaal dat de huid gaat bakken als je er olie op aanbrengt is onjuist, zulke verhalen verhullen de ziekmakende werking van industriële zonnebrandmiddelen.
In principe zal minimaal 90% van de mensen met dit eenvoudige schema in een zonrijk gebied kunnen komen, zonder ook maar 1 keer verbrand te worden. Aan het eind van de dag, als de zon veel minder wordt of het gaat schemeren, kunnen we onze huid insmeren met een natuurlijke olie, tegen uitdroging.
Arganolie is de beste olie voor de huid, maar in principe kan vrijwel elke natuurlijke volwaardige olie worden gebruikt, zolang het geen bakolie uit de industrie is. Neem bijvoorbeeld jojoba-olie, olijfolie of een notenolie als walnotenolie en doe daar een paar druppels etherische citroenolie bij voor een meer frisse geur.
Etherische oliën op basis van kruiden zijn ook lekker en gezond voor de huid, maar gebruik altijd maximaal 1 % etherische olie in een verse natuurlijke olie.
Mocht het lichaam toch op de een of andere manier verbrand zijn, bijvoorbeeld bij een kind dat zijn T-shirt uittrok tijdens het zwemmen of spelen, dan kan er op de verbrande delen azijn zoals appelazijn worden gedaan,
Na een kwartier moet je de azijn afspoelen onder de douche. Na een uur is de pijn van verbranding dusdanig verminderd dat men gewoon rustig kan slapen.
Het kan geen kwaad om probleemplekken op de huid in het algemeen met appelazijn te behandelen. Een huidziekte komt in principe van binnenuit, vanuit een minder goed werkende lever. Azijn is ook een inwendig geneesmiddel.
Bij vele spijsverteringsziekten is het goed om er azijn tegen te gebruiken. Als je azijn inwendig inneemt moet je alleen appelazijn gebruiken want dat is het meest gezond. Voor sommige mensen helpt het heel goed om drie eetlepels appelazijn in een glas te doen en het glas met water te vullen.
Zo maak je een zure drank, die heel dorstlessend is, maar die ook allerlei infecties in de darm kan tegengaan. Dat werkt vooral goed bij auto-immuunziekten van de darmen, die zich uiten in voedselallergie of voedselintolerantie.
Een glas azijn met water 's morgens drinken helpt het best, omdat alles wat het lichaam als eerste inneemt na het slapen het meeste invloed heeft op het lichaam.
Appelazijn is verder een ideaal middel over salades. Het maakt een salade wat zuriger, maar zorgt er ook voor dat de groente een kleine natuurlijke bewerking ondergaat, zodat de voedingsstoffen beter kunnen worden opgenomen door het menselijk lichaam.
Verder lezen:
Artikel 26 De geneeskracht van zeewater
Laatste update
5-12-2023
Kies hieronder waarover je vandaag wilt lezen
Rudolf Steiner: "Wetenschap wordt spiritueler en spiritualiteit wetenschappelijker."
Voeding en spiritualiteit zijn vormen van licht
De inhoud die hier wordt weergegeven kan niet worden weergegeven vanwege de huidige cookie-instellingen.
Deze website kan inhoud of functies aanbieden die door derden op eigen verantwoordelijkheid wordt geleverd. Deze derden kunnen hun eigen cookies plaatsen, bijvoorbeeld om de activiteit van de gebruiker te volgen of om hun aanbiedingen te personaliseren en te optimaliseren.
Deze website maakt gebruik van cookies om bezoekers een optimale gebruikerservaring te bieden. Bepaalde inhoud van derden wordt alleen weergegeven als "Inhoud van derden" is ingeschakeld.