Voedsel en spiritualiteit
Richt je op de bron van Licht
 

De subtiele smaak op zijn retour

Kunstmatige smaakstoffen zoals E-nummers overschreeuwen de natuurlijke smaaksensaties

Proeven is een onderdeel van eten, onszelf voeden. Dat is voor iedereen logisch, maar toch maken we er geen goed gebruik van, omdat we steeds vaker het gevoel voor subtiele smaken kwijt zijn, en daarom slechts trek hebben in producten die sterk ons smaakzintuig overschreeuwt, in plaats van het trek hebben in gezonde subtiele, natuurlijke smaakcombinaties.

 

Bitterstoffen maken voedsel lekker

Iets wat lekker is eten we gemakkelijker en lekker kan heel gezond zijn, denk maar aan aardbeien of banaan. Dat wil niet zeggen dat iets dat vies is per definitie ongezond is. Bitterstoffen in producten zijn vaak heel gezond, maar hoeven het niet altijd bitter te laten smaken. Een wortel bevat bitterstoffen, maar smaakt toch zoet.

Het is spiritueel gezien zo, dat hoe bitterder we eten, hoe zoeter ons leven kan zijn. Dan wordt bedoeld dat bitterstoffen problemen zoals ziekte kan uitbannen. Denk maar aan het spreekwoord 'Bitter in de mond maakt het hart gezond'

Bitterstoffen zijn bij uitstek goed voor de lever en genezen de lever van niet alcoholische leververvetting en ophoping van gifstoffen. Wanneer de lever leidt aan leververvetting, dan is er volgens huidige wetenschappers verhoogd risico op hart - en vaatziekten. Het aangehaalde spreekwoord bevat dus veel waarheid!

Een groente of kruid is nooit alleen maar bitter, en we kunnen met combinaties de bitterheid lekkerder maken.


Te sterke smaken

We programmeren onze zintuigen met te sterke smaken die in de natuur niet voorkomen, en ouders doen dat bij hun kinderen. Wanneer we geleerd hebben om suiker te consumeren, eten we iets dat zeer ongezond is, maar wat wel in de ervaring van de meeste mensen lekker smaakt.

Dan komen we daar moeilijker van af en is de kans groter, dat we ons vroeg of laat ziek eten. We worden zo verslaafd aan suiker en hebben daar zelf een belangrijke basis voor gelegd.

Op die manier worden we smaaktechnisch overdonderd door één voedingssoort en missen we het subtiele aanvoelvermogen om in te zien om welke stoffen ons lichaam daadwerkelijk vraagt als het gevoed wil worden.


Subtiel zoet

Zoete fruitsoorten zoals appels, peren, frambozen, bramen, mandarijnen en druiven hebben allemaal een andere, meer subtiele soort zoetheid, die in combinatie met de honderden andere smaakstoffen in fruit een fijnbesnaard palet aan smaken geven.

Maar onze hersenen kunnen op een gegeven moment helemaal niet meer daarnaar verlangen; ze willen alleen nog suiker, want dat is niet alleen zoeter, maar ook daadwerkelijk verslavend voor de hersenen, aangezien er beloningsstoffen vrijkomen na het eten van het vergif suiker, die ook aangemaakt worden bij cokejunks.


Kunstmatige smaakstoffen beschadigen je gezondheid


Smaakversterkers vol raffinement

Wat dat betreft is het niet voor niets dat suiker in het begin dat het ontdekt werd door Alexander de Grote op een reis richting India, dat hij suiker het zoete zout noemde.

Want ook zout is geraffineerde vulling en overdondert ons smaakzintuig.

Zout is een oeroude krachtpatser onder de smaakversterkers. Dat is de reden dat ook in frisdrank zoals cola of koekjes zout zit, terwijl als je er goed over nadenkt zout daar helemaal niet in thuis hoort.


E-nummers manipuleren de hersenen

Hetzelfde geldt voor voeding met smaakversterkers in de vorm van E-nummers. Deze vaak kunstmatige smaakstoffen overdonderen met geweld onze hersenen die ons smaakcentrum aansturen, in vergelijking met natuurlijke smaken. 

Vooral kinderen zouden niet al te veel zoet, zout en E-nummers gegeven moeten worden, omdat bij hun het smaakcentrum nog in ontwikkeling is. 

Door hen te voeren met deze stoffen worden hun hersenen eigenlijk gemanipueerd om voortaan vooral industriële producten lekker te vinden en daarnaar te verlangen.

Maar ook voor volwassenen die in de keuken staan is het verleidelijk om de mensen die ze eten voorschotelen te voorzien van sterke smaken in de vorm van zout, suiker en sauzen en soepen, waarin veel E-nummers zijn verwerkt.

Veel mensen zijn wat onzeker als het gaat om het maken van culinaire creaties, en zetten daarom sterke middelen in die bewezen hebben onze smaaksensoren te kietelen.

We gaan door het gebruik van deze krachtmiddelen in het vervolg naar deze sterke smaken verlangen, doordat we natuurlijk voedsel niet genoeg smaak vinden hebben.


Herwaardeer natuurlijke smaken

Omgekeerd is het ook waar dat zure citroen voor sommigen vies smaakt, maar het zure van citroen is juist heel gezond. Wat we moeten leren is om het gehele smaakpalet wat op de tong ligt aan te spreken, dus zuur, zoet, zout, bitter en scherp of umami. Overigens zijn er waarschijnlijk ook smaakpapillen voor zetmeel en vetten, maar daar is de wetenschap nog niet helemaal over uit. . 

Ook bittere groenten en kruiden zijn meestal erg gezond, maar ervaren we als vies, terwijl het een subtiele smaak is die juist andere smaken zoals zoet en zout kan versterken.

Het is heel goed mogelijk om gezonde voeding lekker te leren vinden, door natuurlijke smaken te herwaarderen op subtiliteit. In feite zijn er vele soorten van één bepaalde groente, en smaakt elke groente anders in combinatie met andere kruiden, maar ook de grond waarop het groeit, het seizoen waarin het groeide, het jaar waarin het groeide en de manier van opbergen hebben allemaal invloed op hoe iets smaakt.


Herprgrammeer je smaak

We kunnen onze hersens herprogrammeren om deze voeding die gezond is wel lekker te vinden, door ons open te stellen voor subtiele smaakverschillen en daarvan genieten. Daarnaast is de bereidingswijze van groot belang.

Een gekookte groente smaakt geheel anders dan een gegrilde groente. Daarnaast kunnen we vele groenten rauw eten, stomen, bakken, roerbakken, steengrillen, barbecueën, of blancheren en er zijn vast nog meer bereidingswijzen.

We kunnen met kruiden elke groente een andere smaak geven en de mogelijkheden zijn eindeloos, want elke kruidenmix geeft een andere smaakcombinatie.


Kastomaten worden smakeloos gekweekt

Groenten zijn groente dusdanig gevarieerd dat we al een heel leven lang nodig hebben om alle duizenden smaakvariaties van de honderden verschillende tomaten die er zijn te kunnen eten. Alleen tomaten al bestaan in het zwart, groen, geel,  en paars, en dat geldt ook voor vele andere groenten. Maar ook smaakt elke tomaat een beetje anders, en waarschijnlijk lekkerder dan een Nederlandse kastomaat waar zeer weinig vitamine en in zitten.

Wist je trouwens dat de Nederlandse kastomaat jarenlang zo waterig smaakte dat de telers er nu een synthetische tomatensmaak aan toevoegen? Dat is pas echt een smakeloze manier van groenten kweken! 

Deze synthetische smaakstoffen overdonderen onze smaakzintuigen, wat een soort chemische verslaving in beweging brengt in onze hersenen, zodat we heel veel tomaten willen eten.

Alleen zitten er zo weinig voedingsstoffen in dat de meeste Nederlandse tomaten ontstekingsveroorzakend zijn, en een belangrijke oorzaak van de epidemie aan auto-immuunziekten die West-Europa overstroomt. Veel kopers van kastomaten lijden daarom aan voedselintolerantie, artrose, artritis en chronische verkoudheid.

Je kunt beter zelf tomaten kweken in de volle grond, en niet op substraat, dat zijn synthetische chemicaliën met water, zoals in de gesubsidieerde kasbouw gebeurd, en waaraan dus smaakstoffen worden toegevoegd.

In Nederland is het makkelijk om tussen mei en november tomaten te kweken op het balkon, en in de tuin.. Als je een kas hebt kun je in de grond kweken. Dat gebeurt in de biodynamische tuinbouw. Door een kas kun je enkele maanden  langer per jaar tropische groenten kweken.


Verder lezen:

Artikel 18 Geuren ruiken is voeden (2) 

Meditatie 17 Leer zelf voedsel bereiden 

Artikel 13 De energie van handen