Door het kort te koken komen de voedingsstoffen sneller los van de vezels, en nemen we het beter op, terwijl alle voedingsstoffen bewaard blijven indien we het niet langer dan tot 10 minuten koken. De etherische plantendelen, waaronder ook de etherische kant van vitaminen, worden snel minder door koken.
Aan de andere kant komen voedingsstoffen, omdat ze gebonden zijn aan vezels, door ze te koken makkelijker vrij voor ons lichaam. Een warme maaltijd is daarom zo slecht nog niet. Raw food heeft zo zijn nadelen.
Enzymen zijn de eerste voedingsstoffen die verdwijnen door koken, daarna vitaminen en daarna pas mineralen. Rauwe groente bevatten enzymen, en als we enzymen eten dan wordt ons lichaam beter verteerd, want dan hoeft ons lichaam ze niet allemaal zelf aan te maken.
Je kan daarom het best altijd rauwe salade eten, tijdens een warme maaltijd.
Bedenk dat alle groenten die je rauw kan eten, ook gegeten kunnen worden als ze 1-3 minuten gekookt zijn.
Vrijwel geen een groentegerecht hoef je langer te koken dan 10 minuten. Zelfs spruitjes zijn het lekkerst als je ze 1 of 2 minuten kookt, dan hebben ze nog niet die vervelende geur en smaak. Ook asperges, zowel de groene als de witte, zijn al na 1 minuut koken gaar.
Granen zoals zilvervliesrijst, tarwe, en millet moeten wel langer gekookt worden dan 10 minuten. Zilvervliesrijst en peulvruchten zijn geen groenten, en doen iets langer erover om te koken. Tijdens dat je die gaar kookt kun je de rest van de maaltijd maken. Zo hoeft een maaltijd maken nooit langer dan 20 minuten te duren.
Op zijn tijd, een paar keer per week, kun je een rauwe salade eten als avondmaaltijd of lunch. Je geniet dan al het voordeel van verse vitaminen, mineralen en andere voedingsstoffen. Vele groenten kun je rauw eten.
Kookwater door de gootsteen weggooien is zonde van de voedingswaarde Wanneer je rijst, aardappels of volkoren pasta kookt, kun je het kookwater voor de soep gebruiken.
Ook kookwater van groenten is hier goed voor. Er zitten verhoudingsgewijs veel mineralen in dit kookwater en deze zijn erg gezond.
Ook heeft het kookwater al een beetje smaak. Als je vervolgens een soep gaat maken, zeg een bloemkoolsoep met roomkaas, dan heb je geen bouillonblokje nodig om het op smaak te brengen.
Groenten kun je kort koken zodat de voedingswaarde en medicinale werking, en vooral de smaak behouden blijven. De stoffen die voor de smaak zorgen, zijn ook de gezonde stoffen in voeding, de fytonutriënten zoals tannines en flavonoïden.
Door voedsel te lang te koken maken we het kapot, maar wordt ook de smaak aangetast. De standaard kooktijden in de Nederlandse keuken zijn veel te hoog. Broccoli, bloemkool en spruitjes werden vroeger 40 minuten gekookt, in onze tijd nog steeds vaak 20 minuten.
Dat is helaas nog steeds te lang. Zo worde de voedingsstoffen kapot gekookt. De meeste groenten kun e rauw eten, dus hoef je slechts kort te koken. Alleen de peulvruchten zoals erwtjes en sperziebonen moeten iets langer worden gekookt.
Een groot voordeel van kort koken is dat ook de smaak behouden blijft. In de Italiaanse keuken wordt dat al dente genoemd. Groente worden beetgaar gekookt, zodat je niet te waterig en zacht worden. Je met in een groente kunnen bijten, zodat je de oorspronkelijke smaak beter proeft.
In de tabel met kooktijden voor medicinale voeding zul je zien dat de langste kooktijd 10 minuten is.
Groente | Verwerking | Kooktijd of baktijd |
klein gesneden | 5 minuten | |
schoonmaken | 1 minuut | |
bakken in plakjes | 3 minuten | |
koken in stukjes | 3 minuten | |
in kleine stukjes gesneden | 6-8minuten | |
heel klein gesneden | 6-8 minuten | |
in kleine stukjes gesneden | 6-8 minuten | |
bak in plakjes gesneden | 6 minuten | |
Kleine stukjes bakken | 3 minuten | |
harde erwten | 8-10 minuten | |
heel fijn gesneden bakken | 1-3 mnuten | |
klein gesneden bakken | 2-4 minuten | |
klein gesneden | 2-5 minuten | |
vers koken in stukjes | 7-10 minuten | |
klein gesneden bakken | 5 minuten | |
klein gesneden bakken | 4-6 minuten | |
Snijbonen | klein gesneden koken | 3 minuten |
alleen doppen | 6-8 minuten | |
klein snijden | 1-3 minuten | |
Steeltje eraf, heel koken | 6-7 minuten | |
gesneden bakken | 2-4 minuten | |
klein gesneden bakken | 2-4 minuten | |
In zijn geheel koken | 7-9 minuten | |
wassen en koken | 1-2 minuten | |
klein snijden | 2-4 minuten | |
Klein snijden | 3-6 minuten |
Receptentips
Laatste update
5-12-2023
Kies hieronder waarover je vandaag wilt lezen
Rudolf Steiner: "Wetenschap wordt spiritueler en spiritualiteit wetenschappelijker."
Voeding en spiritualiteit zijn vormen van licht
De inhoud die hier wordt weergegeven kan niet worden weergegeven vanwege de huidige cookie-instellingen.
Deze website kan inhoud of functies aanbieden die door derden op eigen verantwoordelijkheid wordt geleverd. Deze derden kunnen hun eigen cookies plaatsen, bijvoorbeeld om de activiteit van de gebruiker te volgen of om hun aanbiedingen te personaliseren en te optimaliseren.
Deze website maakt gebruik van cookies om bezoekers een optimale gebruikerservaring te bieden. Bepaalde inhoud van derden wordt alleen weergegeven als "Inhoud van derden" is ingeschakeld.