Voedsel en spiritualiteit
Richt je op de bron van Licht
 

Kort koken

Door kort te koken behoudt de groente veel smaak, voedingswaarde en medicinale kracht

Door het kort te koken komen de voedingsstoffen sneller los van de vezels, en nemen we het beter op, terwijl alle voedingsstoffen bewaard blijven indien we het niet langer dan tot 10 minuten koken. De etherische plantendelen, waaronder ook de etherische kant van vitaminen, worden snel minder door koken.

Aan de andere kant komen voedingsstoffen, omdat ze gebonden zijn aan vezels, door ze te koken makkelijker vrij voor ons lichaam. Een warme maaltijd is daarom zo slecht nog niet. Raw food heeft zo zijn nadelen.


Enzymen verdwijnen door koken

Enzymen zijn de eerste voedingsstoffen die verdwijnen door koken, daarna vitaminen en daarna pas mineralen. Rauwe groente bevatten enzymen, en als we enzymen eten dan wordt ons lichaam beter verteerd, want dan hoeft ons lichaam ze niet allemaal zelf aan te maken.

Je kan daarom het best altijd rauwe salade eten, tijdens een warme maaltijd.


Groenten kun je kort koken

Bedenk dat alle groenten die je rauw kan eten, ook gegeten kunnen worden als ze 1-3 minuten gekookt zijn.

Vrijwel geen een groentegerecht hoef je langer te koken dan 10 minuten. Zelfs spruitjes zijn het lekkerst als je ze 1 of 2 minuten kookt, dan hebben ze nog niet die vervelende geur en smaak. Ook asperges, zowel de groene als de witte, zijn al na 1 minuut koken gaar.


Maak je eten klaar terwijl de rijst kookt

Granen zoals zilvervliesrijst, tarwe, en millet moeten wel langer gekookt worden dan 10 minuten. Zilvervliesrijst en peulvruchten zijn geen groenten, en doen iets langer erover om te koken. Tijdens dat je die gaar kookt kun je de rest van de maaltijd maken. Zo hoeft een maaltijd maken nooit langer dan 20 minuten te duren.

Op zijn tijd, een paar keer per week, kun je een rauwe salade eten als avondmaaltijd of lunch. Je geniet dan al het voordeel van verse vitaminen, mineralen en andere voedingsstoffen. Vele groenten kun je rauw eten.


Kort koken is een cruciale truc voor het boosten van je gezondheid


Gebruik kookwater van aardappels voor soep

Kookwater door de gootsteen weggooien is zonde van de voedingswaarde Wanneer je rijst, aardappels of volkoren pasta kookt, kun je het kookwater voor de soep gebruiken. 

Ook kookwater van groenten is hier goed voor. Er zitten verhoudingsgewijs veel mineralen in dit kookwater en deze zijn erg gezond.

Ook heeft het kookwater al een beetje smaak. Als je vervolgens een soep gaat maken, zeg een bloemkoolsoep met roomkaas, dan heb je geen bouillonblokje nodig om het op smaak te brengen.

Kooktijden van medicinale groenten

Groenten kun je kort koken zodat de voedingswaarde en medicinale werking, en vooral de smaak behouden blijven. De stoffen die voor de smaak zorgen, zijn ook de gezonde stoffen in voeding, de fytonutriënten zoals tannines en flavonoïden.

Door voedsel te lang te koken maken we het kapot, maar wordt ook de smaak aangetast. De standaard kooktijden in de Nederlandse keuken zijn veel te hoog. Broccoli, bloemkool en spruitjes werden vroeger 40 minuten gekookt, in onze tijd nog steeds vaak 20 minuten.

Dat is helaas nog steeds te lang. Zo worde de voedingsstoffen kapot gekookt. De meeste groenten kun e rauw eten, dus hoef je slechts kort te koken. Alleen de peulvruchten zoals erwtjes en sperziebonen moeten iets langer worden gekookt.


Beetgaar is lekkerder en gezonder

Een groot voordeel van kort koken is dat ook de smaak behouden blijft. In de Italiaanse keuken wordt dat al dente genoemd. Groente worden beetgaar gekookt, zodat je niet te waterig en zacht worden. Je met in een groente kunnen bijten, zodat je de oorspronkelijke smaak beter proeft.

In de tabel met kooktijden voor medicinale voeding  zul je zien dat de langste kooktijd 10 minuten is.


Tabel met Kooktijden medicinale voeding

Groente


Verwerking

Kooktijd of baktijd

Aardappel

klein gesneden

5 minuten

Asperge

schoonmaken

1 minuut

Aubergine

bakken in plakjes

3 minuten

Bleekselderij

koken in stukjes

3 minuten

Bloemkool

in kleine stukjes gesneden

6-8minuten

Boerenkool

heel klein gesneden

6-8 minuten

Broccoli

in kleine stukjes gesneden

6-8 minuten

Champignons

bak in plakjes gesneden

6 minuten

Chinese kool

Kleine stukjes bakken

3 minuten

Doperwten

harde erwten

8-10 minuten

Knoflook

heel fijn gesneden bakken

1-3 mnuten

Paprika

klein gesneden bakken

2-4 minuten

Prei

klein gesneden

2-5 minuten

Rode biet

vers koken in stukjes

7-10 minuten

Shii-take

klein gesneden bakken

5 minuten

Snijbiet

klein gesneden bakken

4-6 minuten

Snijbonen

klein gesneden koken

3 minuten

Sperziebonen

alleen doppen

6-8 minuten

Spinazie

klein snijden

1-3 minuten

Spruitjes

Steeltje eraf, heel koken

6-7 minuten

Tomaten

gesneden bakken

2-4 minuten

Uien

klein gesneden bakken

2-4 minuten

Venkel

In zijn geheel koken

7-9 minuten

Waterkers

wassen en koken

1-2 minuten

Wortel

klein snijden

2-4 minuten

Zoete aardappel

Klein snijden

3-6 minuten




Receptentips

  1. Neem eens een salade van geraspte wortel, limoensap, geraspte appel en geweekte rozijnen. Dat is dus een salade van drie soorten fruit met een soort hoofdgroente, de wortel. Deze combinatie smaakt erg lekker en is supergezond.
  2. Een andere salade is geraspte knolselderij met appel, rozijn en walnoot. Ook hieraan kun je wat limoensap of citroensap toevoegen. Doe er wat verse rozemarijn of gedroogde rozemarijnpoeder bij om het af te maken. Natuurlijk kun je als je wel zuivel eet, er ook wat blokjes kaas of roomkaas door doen.
  3. Kort bakken kan ook met pastinaak, zoete aardappel en knolselderij. Als je deze groenten kort bakt, dan kunnen ze erg lekker smaken, als een soort groentefriet. Aardappel moet eerst gekookt worden voordat je het bakt, anders duurt het te lang, maar pastinaak, zoete aardappel en knolselderij kun je ook rauw eten, dus dan volstaat kort bakken.
  4. Groenteschijven zijn ook zeer simpel om te maken. Stel je hebt een groentesoep van gisteren over. Je kunt daar in een beslagkom wat meel bij doen zoals boekweitmeel, roggemeel, tarwemeel, durmmeel, speltmeel, of rijstmeel. Dan maak je er een stevige massa van waar je balletjes van kan draaien. Zorg dat ze goed op smaak zijn, doe er wat extra rozemarijn, zwarte peper en in water opgelost Keltisch zeezout bij. Deze balletjes kun je in een pan bakken, maar het is ook leuk om ze plat te drukken met de houten spatel, zodat je echte groenteschijven krijgt. Een groenteschijf hoef je maar een paar minuten te bakken.
  5. Snijd een aardappel alvast in kleine stukjes voordat je het kookt, dan verkort je de kooktijd aanzienlijk.
  6. Gebruik eens bakbanaan  of kookbanaan als hoofdgroente, in plaats van aardappels. Een bakbanaan kun je met een uitje opbakken. Doe er wat kurkuma en kerriepoeder bij en je hebt een heerlijk en gezond basisgerecht.
  7. Gebruik pastinaak als hoofdgroente. Kook deze kort, tot hij snel zacht wordt, en stamp hem dan. Als je hem stampt samen met gekookte witte bonen, gekookte wortels en licht gebakken uien, dan maak je een traditionele Hollandse hutspot. Want de aardappel is er slechts een paar honderd jaar, daarvoor werd hutspot gemaakt met pastinaak en witte bonenpuree.
  8. Neem bij elke maaltijd verse groenten als salade. Een salade kan heel simpel zijn, bijvoorbeeld: Snij wat Chinese kool, meng het met 1 tomaat, doe er wat paprikasnippers bij. Maak een dressing van sesamolie, appelazijn, honing en mosterd. Een simpele salade bereiden kan vaak binnen 2 minuten.
  9. Maak eens een supersnelle tomatensoep door tomaten in water aan de kook te brengen. Doe er een gebakken uitje bij. Doe er een gekookte wortel bij, zodat de soep beter bindt en niet te waterig wordt. Stamp het geheel kleiner. Voeg er poeder van rozemarijn, hondsdraftijm en munt aan toe. Oregano en basilicum zijn ook goede keuzes. Een verse kurkuma wortel is ook erg lekker. Voor wat extra medicinale waarde kun je door een tomatensoep zelfs 2 of 3 blaadjes ginkgoblad doen, zo van de boom geplukt. Het geheel kun je met een handblender fijnmalen. Deze soep is na 5-10 minuten klaar om te blenderen en daarna op te gieten in soepkommen.
  10. Kook een mix van klein gesneden aardappels, pastinaak, knolselderij en wortel. Dit kan binnen 5 minuten gaar zijn. Bak het daarna op met ui, knoflook, prei en paprika. Dan heb je al een basismaaltijd. Doe er eventueel een kwarksaus bij door kwark te mengen met groene kruiden naar eigen keuze. Je kan ook een champignonsaus erbij maken. Kook dan champignons in water, meng het kort met de blender, doe er wat kokosroom of ongeklopte slagroom bij, en voeg wat zwarte peper, Keltisch zeezout, oregano en rozemarijn toe. 


Verder lezen: