Voedsel en spiritualiteit
Richt je op de bron van Licht
 

De Afrikaanse geneeskracht van koolpalm


Botanische Latijnse naam: Anthocleista nobilis

Anthocleista nobilis Foto Thomas Dijkman

In het Engels heet deze boom cabbage palm, wat we kunnen vertalen als koolpalm. Overigens is dat een hele andere plant dan palmkool. Het gebladerte van de hoge boom koolpalm lijkt enigszins op de groeiwijze van palmkool, vandaar deze naam. Deze boom behoort tot de Loganiaceae. Het is een boom die enkele goede medicinale werkingen biedt. In Ghana heet het Owudifo kete.
Koolpalm is een tropische boom, die niet moet worden verwisseld met palmkool, wat een bekende groente is die ook in het Noord Westen van Europa, zoals Nederland, groeit.

Anthocleista nobilis Verspreiding van de koolpalm in Afrika


Traditioneel

Het wordt door medicinaal opgeleide kruidenartsen in Ghana voorgeschreven bij chronische luchtwegenblokkades of catarre, zoals blokkades in de neus-, keel,- en mondholte. Hiervoor gebruikt men de twijgjes, de wortel en de schors.
Het werkt bij aambeien en het is een laxerend middel. Daardoor is het onderdeel van een behandeling bij constipatie. Door traditionele artsen wordt het ingezet bij infectieziekten zoals hepatitis. 

Ook wordt het bij diabetes mellitus gebruikt als geneesmiddel. De schors is een ontwormend middel. De officiële medische term voor een ontwormend middel is een antihelminthicum.
In Nigeria wordt een stoombad met delen van de koolpalm gebruikt tegen geslachtsziekten. Het wordt voorgeschreven bij ingewandskolieken, onregelmatige en uitblijvende menstruatie, maagpijn en het is een wondkruid.

De wortels worden gebruikt bij hardnekkige aambeien en inwendige aambeien. De jonge blaadjes van deze boom zijn een traditioneel medicinaal middel bij zweren.


De geneeskracht van anthocleista-soorten

Een onderzoek uit 2015 vertelt dat er in Afrika 14 Anthocleista-soorten groeien, en daarvan waren er 6 als traditioneel medicijn ingezet, waaronder de Anthocleista nobilis, de koolpalm.

Soortgenoten in het plantenrijk hebben vaak dezelfde stoffen, waardoor de medicinale toepassingen elkaar overlappen. Het onderzoek vertelt dat de Antocleista-soorten vooral worden gebruikt tegen diabetes, hypertensie, malaria, tyfus, obesitas, diarree, dysenterie, hyperprolactinemie, buikpijn, maagzweer, geelzucht, astma, aambeien, hernia, kanker, wonden, pijn op de borst, ontstekingen, reuma, SOA's, onvruchtbaarheid en huidziekten.

Deze plantensoorten dienen als een anthelminticum (ontwormend middel), laxeermiddel, diureticum (vochtafdrijvend middel) en anticonceptiemiddel.

Anthocleista nobilis Foto van koolpalm, door Thomas Dijkman, gemaakt in Ghana


Koolpalm als bliksemafleider

In Zuid-Ghana vertelde Seth, de zoon van een lokale kruidenarts dat de koolpalm ook wordt gebruikt als bliksemafleider. De boom groeit relatief hoog. In het bos steekt hij vaak boven het bladerdak uit.

Aangezien de bliksem vaak in het hoogste punt inslaat is dit een natuurlijke bliksemafleider die de horizon eerder verrijkt dan ontsiert.
Als blikseafleider wordt deze boom naast een huis geplant. Hij zal binnen een paar jaar gelijk een sprietantenne hoog boven het huis torenen, zodat de kans zeer aannemelijk is dat een bliksemschicht de boom eerder raakt dan het huis. Zo beschermt koolpalm het huis en de tuin tegen blikseminslagen.


Het is zo dat men in Afrika denkt dat blikseminslagen ook op zwart-magische wijze kunnen worden opgeroepen om een tegenstander te raken. Dat maakt de koolpalm een beschermend middel tegen deze activiteit.


Koolpalm, ideaal wondkruid voor onderweg

Ook in andere landen van West-Afrika is deze plant een wondkruid. Verder wordt het regionaal in West-Afrika gebruikt bij koorts, maagpijn, diarree en gonorroe. In een Ghanees onderzoek waar 85 planten werden getest op hun helende werking bij wonden, kwam de koolpalm redelijk uit de bus.
Koolpalm is in staat om een wond sneller te dichten, maar het helpt niet mee om nieuwe huidcellen en bloedvaten te maken.

Koolpalm is daarmee een goed eerste wondkruid als het nodig na bijvoorbeeld een valpartij, en er geen verbanddoos in de buurt is. 

Maar je kunt chronische wonden er niet sneller mee genezen.

Anthocleista nobilis Foto van koolpalm, door Thomas Dijkman, gemaakt in Ghana


Ontstekingsremmende pijnstiller

Uit Nigeriaans onderzoek blijkt dat de bast van de koolpalm ontstekingsremmende en pijnstillende werking heeft. Het gaat oxidatieve stress tegen dat wordt veroorzaakt door vrije radicalen.

Volgens de onderzoekers staat oxidatieve stress onder andere aan de basis voor hart- en vaatziekten, kankers en neurologische stoornissen, een gegeven dat bijna tussen neus en lippen door wordt opgeschreven, terwijl het een totaal nieuwe visie is op het ontstaan van ziekten, die pas sinds vanaf ongeveer het jaar 2000 tot 2020 de gangbare consensus is geworden.

Anthocleista nobilis Foto van koolpalm door Thomas Dijkman, gemaakt in Ghana


Antidiabetes-activiteit

Tijdens een medisch congres in 2017 publiceerden Nigeriaanse onderzoekers een studie naar de antidiabetesactiviteit van koolpalm.

De onderzoekers zagen dat terpenoïden, tanninen, flavonoïden en alkaloïden mogelijk verantwoordelijk zijn voor een anti-diabeteswerking.

In proefdieren werd de bloedsuikerspiegel gemonitord waaruit blijkt dat de schors van deze boom de symptomen van diabetes verminderd. Het onderzoek bevestigt de traditionele werking van koolpalmschors bij diabetes.


Bronnen artikel koolpalm

  • Veel info http://tropical.theferns.info/viewtropical.php?id=Anthocleista+nobilis
  • Anthocleista-soorten: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26432351/


Downloadbare wetenschappelijke bronnen koolpalm