Voedsel en spiritualiteit
Richt je op de bron van Licht
 

De heerlijke geneeskracht van cashewnoten

Botanische, Latijnse naam: Anacardium occidentale

Deze boom behoort tot de Anacardiaceae. Wij kennen hem als de cashewnootboom of cashewboom. In Ghana is de naam Atea. De bladeren en de wortel worden bereid als medicinaal middel bij framboesia en diarree. De vruchten, de cashewappel worden gebruikt als vochtafdrijvend middel, ook wel diureticum genoemd. De bladeren worden gebruikt bij aambeien en inwendige aambeien. De bladeren samen met de schors worden gebruikt bij mondontsteking, tandvleesontsteking en tandontsteking. Het zaad kan als middel bij blaren dienen.


Cashewappel

Botanische tekening van José Codina e José Joaquim Freire uit 1783

Van oorsprong groeit de cashewboom in Noord-Oost Brazilië en het zuiden van Suriname en Brits Guyana, in Zuid-Amerika. Inmiddels is de cashewboom verspreid over heel het tropisch gebied van de aarde.

Cashewnoten zijn een van de weinige zaden die niet in een vrucht groeien maar onder de vrucht. De cashewnoot hangt als hij rijp is in een harde schil onder de cashewappel.

Deze appel is eveneens eetbaar en hoewel hij dezelfde grootte heeft als een gewone appel is het vruchtvlees ervan anders, namelijk waterig, heel zacht en sappig.


Cashewblad tegen erectieprobleempjes

De bladeren van de cashewboom kunnen helpen bij erectieproblemen. In het Thaise onderzoek wat hier melding van maakt beginnen de onderzoekers te stellen dat sexuele stoornissen dikwijls een psychische component hebben.

Stress kan het testosterongehalte verlagen en uiteindelijk ervoor zorgen dat er minder spermacellen worden aangemaakt. Het dopamineniveau is eveneens van belang als het gaat om sexuele functies van het lichaam.
In het kort komt het erop neer dat hoe meer dopamine het lichaam aanmaakt, hoe hoger het libido is. Uit het onderzoek blijkt dat een bladextract van de cashewboom een prima kandidaat is om zowel het spermaniveau als het libido te doen toenemen.

Het onderzoek is gedaan op proefdieren en er is daardoor nog een vervolgonderzoek op mensen om het bewijs hard te maken.


Cashew aan de bboom

Geroosterde, ongezouten noten in een groentemix

Cashewnoten kennen de meeste mensen als een snack. Een schaaltje met cashewnnoten is lekker en gezellig weg knabbelen.

Deze nootjes hebben een nadeel, want cashewnoten zijn eigenlijk veel te zout en bevatten het verkeerde zout. Speciaal voor maaltijden kun je ongezouten cashews kopen bij tropische winkels of goede notenboeren.

De cashewnotenboom

Als er geen tropische winkel in de buurt is, kun je bij een internetwinkel terecht voor ongezouten cashewnnoten. Deze ongezouten cashews zijn beter om toe te voegen bij het eten.


Zelf cashews roosteren

Ongezouten cashews kun je in een koekenpan zonder olie licht roosteren zodat ze aan een salade kunnen worden toegevoegd. Let erop dat ze maar heel even in de pan hoeven, en voorkom aanbranden.

Ongezouten cashews zijn toe te voegen aan een groentemix.
Hierdoor geef je de maaltijd extra voedingswaarde en zitten mensen sneller vol.

Je hoeft minder te eten als je cashews gebruikt. Wetenschappers zien dat noten niet dikmakend zijn, zoals in de jaren 80 en 90 veel gezegd werd. 

Het is juist omgekeerd. De vetten in noten worden heel snel verteerd. Je moet je dan wel beperken tot een of twee handjes noten per dag.


Van cashew val je af

Cashewnoten zijn een gezonde snack

Omdat je sneller vol zit, eet je wat minder als je cashews nuttigt, en daarom zien wetenschappers dat mensen juist afvallen als ze dagelijks ongeveer een handvol nootjes eten.

Overigens vallen pinda's niet onder de noten maar onder peulvruchten en worden deze gefrituurd in ongezonde olie, dus die tellen niet mee als extra gezonde voeding die helpt bij afvallen.


De cashewnotenboom is in het gehele tropische gebied en sommige subtropische gebieden verspreid.


Cashewblad bevordert aanmaak sterke lichaamseigen antioxidanten

Braziliaans onderzoek laat zien dat de bladeren van de cashewboom over ontstekingsremmende eigenschappen beschikken. Het blad bevat diverse antioxidanten, stoffen die vrije radicalen elimineren.

Vrije radicalen staan aan de basis van menig ziekte doordat ze celschade en DNA-schade aanrichten.
Ons lichaam maakt in de lever sterke antioxidanten aan die we catalase en SuperOxideDismutase (SOD) noemen. Deze lichaamseigen antioxidant enzymen werken sterker dan antioxidanten uit groente en fruit.

Uit onderzoek blijk dat cashewbladextract de activiteit van catalase en SOD verneerderen, wat in de praktijk betekent dat er meer vrije radicalen worden gevangen. Hierdoor wordt het risico op ziekten verkleind.


Antioxidanttherapie

Er wordt tegenwoordig in onderzoeken gesproken over antioxidanttherapie een soort therapie die het zelfgenezend vermogen van de mens dermate krachtig ondersteund zodat het werkt ter voorkoming en genezing van meerdere ziekten.

Dit is een algemene manier om ons lichaam te herstellen en in optimale conditie te brengen. 

Daarnaast is het belangrijk om bij specifieke ziekten de juiste planten te gebruiken die gericht zijn op genezing van deze ziekten. Hierbij kunnen fytotherapeuten en natuurgeneeskundigen je van dienst zijn.

Bladeren van de cashewboom bieden ook geneeskracht.


Oergezonde noten

Uiteraard is niet alleen het cashewblad gezond maar ook de noot zelf. Uit Spaans onderzoek blijkt dat cashewnoten over min of meer dezelfde samenstelling aan nutriënten beschikken, ongeacht waar ze groeien.

De onderzoekers zien verder dat cashewnoten voor allerlei fysieke en mentale functies van het lichaam bevorderend werken.
Een van de werkingen is dat het helpt tegen obesitas. In Nederland is door experts lang verteld dat alle noten dikmakend zijn, en dat is foutieve informatie gebleken. Van noten in het algemeen en cashewnoten in het bijzonder vallen mensen af, maar op gezonde wijze.

De vetten in cashewnoten behoren tot de aller gezondste vetten, en worden door het lichaam snel verteerd.
Er zitten veel vezels in noten en je raakt er snel vol van, waardoor je minder andere, ongezonde dingen gaat eten. Volgens onderzoekers is een handje noten eten per dag, goed tegen obesitas en diabetes.

Wat obesitas betreft worden mensen alleen dik van industrieel zwaar bewerkte producten als witte rijst, wit meel, witte suiker en vleesproducten.

Cashewappel met noot eraan in een glas


Medicinaal bewezen werkingen

De Spaanse onderzoekers maakten een korte opsomming van de medicinale werkingen van cashewnoot, op basis van andere wetenschappelijke bevindingen uit de rest van de wereld.

Cashe;wnoten hebben de volgende wetenschappelijk bewezen medicinale werkingen.


Cashews geven:


  1. Verkleind risico op hart- en vaatziekten
  2. Verkleind risico op hartaanvallen
  3. Verkleind risico op metabool syndroom, het voorstadium van diabetes type 2
  4. Verbetering van geestelijke gezondheid
  5. Verminderd risico op depressie
  6. Verbetering van mineralendichtheid in de botten.
Heerlijke cashewnoten


Cashewnoten zijn goedkope medicijnen met een breed geneesspectrum

Braziliaans onderzoek uit 2018 wijst erop dat de medicinale werkingen van cashewnoten en een paar andere vruchten belangrijk kunnen zijn voor mensen omdat het therapeutisch spectrum wordt vergroot door het eten van deze noten.

Cashewnoten verkleinen het risico op een aantal ziekten tegen een zeer lage kostprijs in vergelijking met reguliere farmacologische behandelmethoden, zo zien de onderzoekers.


Onderzoekers: cashew ondersteunt werking medicatie

Cashewappels

Daarnaast kunnen de cashewnoten zelfs het gebruik van farmaceutische middelen ondersteunen, maar is daar nog te weinig onderzoeksgeld voor weggelegd.

Over het algemeen is er meer geld beschikbaar voor onderzoek naar het vervaardigen van pillen uit een plant, dan voor medicinale voeding.

De lage kosten van medicinale voeding en het feit dat er ziekten voorkomen worden door het eten hiervan is juist een gevaar voor de winstontwikkeling van farmaceutische bedrijven. Daarom onderzoeken farmaceutische bedrijven dat niet.

Downloadbare wetenschappelijke Bronnen cashewnoot

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Alle foto's komen uit het Publiek Domein via Wikimedia Commons