Lao Tze, Te-Tao Ching:
-De weg naar de hemel is als het spannen van een boog,
het hoge gaat naar beneden, het lage omhoog.-
Een Advanced Glycation End products (AGE) is een eiwit waaraan suiker is gebonden waardoor het veel geoxideerde stoffen bevat. Het is met name slecht voor mensen met diabetes, hart- en vaatziekten en kanker. Deze stoffen komen voornamelijk voort uit geprocesseerd voedsel zoals supermarktoliën, blikwaar en allerlei ander voorverpakt voedsel. Voedsel waarin geen AGE´s in zitten zijn verse groenten, vers fruit, onbewerkte noten en zaden, en hele granen. Maar in brood zit het wel, vooral in de korst.
Zelfs in melk zitten glycotoxinen, omdat melk is gepasteuriseerd.
De Nederlandse Wikipedia-site geeft als mogelijke vertaling voor advanced glycation end product: voortgeschreden-versuikeringseindproducten. AGE´s worden ook wel glycotoxinen genoemd. AGE´s zijn eiwitten die door de binding van suiker op hoge temperaturen, met name door frituren, beschadigd en gedegenereerd zijn.
Door het kort koken of verwarmen van voedsel, worden de nutriënten, de voedingsstoffen beter beschikbaar voor mensen. Door het te lang koken worden sommige voedingsstoffen vervormd tot toxinen voor het lichaam. Toxinen zijn gifstoffen of ziekmakende stoffen.
Sommige voedselsoorten zijn niet ongezond omdat ze ''het verkeerde voedsel'' zijn, maar omdat ze verkeerd worden behandeld. Een voorbeeld is patat.
Een verhoogde bloedsuikerspiegel is een extra risicofactor in het eten van de eiwitdegeneratie die we acrylamice noemen. Daarom moet je nooit snoepen voordat je gaat warm eten! Je oma had dus toch gelijk al moest het tot 2010 duren voordat wetenschappelijk onderzoek haar gelijk bewees. Daarnaast is het zo dat mensen met een verhoogde bloedsuikerspiegel door de ziekte diabetes mellitus een extra risico lopen om AGE´s binnen krijgen.
Dat is één van de redenen dat diabetes zich bij patiënten degeneratief ontwikkelt; patiënten krijgen in de loop der jaren met steeds meer complicaties te maken zoals nierziekten, oogaandoeningen zoals diabetische retinopathie, maar ook kanker en hart- en vaatziekten. Glycotoxinen hebben een negatief risico op ontstekingen in het algemeen.
Met ontstekingen wordt hier bedoeld: laaggradige ontstekingen of ontstekingen op celniveau, onder wetenschappers ook wel bekend als oxidatieve stress, de oorzaak van vrijwel alle ziekten. Doordat er relatief veel glucose in het bloed van diabetici zit, vormen glycotoxinen voor hen een extra risico; er worden meer eiwitten gebonden aan suikers in het bloed van de suikerziektepatiënt.
Bij koken kunnen ook glycotoxinen aangemaakt worden. Daar kan je iets aan doen door een paar simpele aanpassingen. De vorming van AGE´s wordt sterk gereduceerd door het gebruik van korte kooktijden en koken op lagere temperaturen. Ook de toevoeging van citroensap en appelazijn aan het kookwater kan de vorming van AGE´s sterk verminderen. Daarnaast is het goed om zo vaak mogelijk rauwe producten te eten.
Bedenk dat elke groente die je rauw kan eten, nooit langer gekookt hoeft te worden dan 1-5 minuten.
Ook allerlei bonen en linzen kunnen verkort worden in kooktijd, namelijk door ze eerst 12-24 uur te weken.
In principe worden er tijdens de spijsvertering altijd AGE´s gevormd maar deze kan het lichaam normaal gesproken neutraliseren. Wanneer een teveel aan glycotoxinen in het lichaam terecht komt, kan dat een nadelig gevolg hebben voor mensen met één of meer van de welvaartsziekten diabetes mellitus, hart- en vaatziekten en kanker. Het is zelfs zo dat deze glycotoxinen een mede-oorzaak van deze ziekten zijn.
Een wetenschappelijk onderzoek uit 2010 meldt het volgende: ´….reduced intake of AGEs can be achieved by increasing the consumption of fish, legumes, low-fat milk products, vegetables, fruits, and whole grains and by reducing intake of solid fats, fatty meats, full-fat dairy products, and highly processed foods.´
Wat betekent: ´... gereduceerde inname van AGE´s kan worden bereikt door de consumptie van vis, peulvruchten, magere melk, groenten, fruit en volkoren granen en door het verminderen van de inname vaste (...ook plantaardige...) vetten, vet vlees, volvette zuivelproducten en uiterst bewerkte levensmiddelen.´
In vele dierlijke voedingsstoffen zitten AGE´s, ook als ze ongekookt zijn. Tot voor kort, zeg tot het jaar 2000, dacht men dat AGE´s niet door het lichaam werden opgenomen maar nu weet men beter. Een te grote hoeveelheid AGE´s wordt wel degelijk opgenomen door het bloed en het menselijk lichaam en kan op deze manier schade aanrichten. Het blijkt dat wanneer mensen met diabetes of nierziekten minder AGE´s tot zich nemen, de kans op oxidatieve stress een stuk kleiner is. De gevoeligheid voor insuline wordt vergroot als men minder AGE´s inneemt. Ook allerlei vasculaire problemen of wel ziekten van de bloedvaten worden verkleind door een verlaagde inname van AGE´s.
Bij dieren is gebleken dat verouderingsprocessen worden vertraagd als de inname van AGE´s wordt gereduceerd. Vandaar dat wetenschappers opperen dat dit ook wel eens voor mensen het geval zou kunnen zijn.
Het is al duidelijk dat chronische ziekten zoals hart- en vaatziekten en diabetes worden vertraagd in hun degeneratieve ontwikkeling, als er minder glycotoxinen worden ingenomen. Voor diabetespatiënten geldt bijvoorbeeld dat lichaamscellen minder insulineresistentie vertonen als men meer verse groenten en vers fruit eet.
Als je weet wat je niet moet doen, dan is er al veel gewonnen en kun je je verouderingsproces vertragen.
Er zijn globaal gezien zes mogelijkheden waardoor er extra veel AGE´s of glycotoxinen in het lichaam komen.
Door stoffen in te nemen die zo gezond zijn dat ze glycotoxinen als acrylamide uitschakelen, kun je de gevaren van glycotoxinen pareren
Je kunt zes relatief eenvoudige maatregelen nemen om je inname aan AGE´s drastisch te verminderen en daarmee de kans op het krijgen van welvaartsziekten te verkleinen:
Wanneer er in ruime hoeveelheden water wordt gekookt is er een lagere kans op de vorming van glycotoxinen.
Koken in droge omstandigheden zoals barbecueën, grillen en roosteren is niet gezond. Gegrild en geroosterd vlees zorgt voor veel AGE´s.
Wanneer de consumptie hiervan samen gaat met transvetsauzen die men in de supermarkt koopt, dan stijgt het aantal glycotoxinen tot gevaarlijke hoogten.
Bij lichtplant.nl adviseren we het vegetarisch dieet, of lichtplantdieet. Stoppen met vlees is beter voor je eigen gezondheid en voor het dierenwelzijn.
Door te focussen op lichtplanten die bij jouw lichaam passen leef je langer en gezonder.
Dat beperkt het risico op allerlei toxinen zoals bio-aminen in voedsel en ook de hier besproken glycotoxinen. Toch zijn er mensen die wel vlees eten en dat respecteren we. Voor hen adviseren we het volgende: Bereiding van het vlees in marinades van citroensap of azijn gedurende een uur, doet het aantal glycotoxinen aanmerkelijk dalen.
Je weet inmiddels dat glycotoxinen een extra risicofactor bij diabetes is. Diabetes is eigenlijk makkelijk op te lossen met een vegetarisch, suikervrij dieet, wat boordevol bloedsuikerspiegelregulerende vezels zit.
Het idee dat een proteïnerijk dieet zou kunnen helpen bij diabetes, zoals sommige medici melden, wordt door de onderzoekers, professors die voornamelijk uit New York komen, aangevochten.
Dierlijk voedsel kan immers op den duur negatief bijdragen aan de ontwikkeling van diabetes doordat de verhoogde bloedsuikerspiegel leidt tot de aanmaak van meer oxidanten omdat meer eiwitten en suikers zich binden aan elkaar en op die manier glycotoxinen vormen.
Hoe meer eiwitten een suikerpatiënt eet, hoe meer suiker zich aan de eiwitten bindt waardoor er degeneratie van het eiwit plaatsvindt en er glycotoxinen ontstaan. Daarom is vlees eten een extra risico voor diabetici.