De geneeskrachtige voordelen van Semarangappel
Botanische Latijnse naam Sygyzium samarangense
Belangrijke conclusies uit onderzoek wijzen op zijn rol als ontstekingsremmende pijnstiller, antidepressivum en diureticum. Het bladextract vertoont effectiviteit bij het reguleren van bloedsuikerspiegels bij diabetes en blijkt gunstig te zijn bij leververvetting veroorzaakt door alcohol. Bovendien bevatten de bladeren antioxidanten die een belangrijke rol kunnen spelen bij het vangen van vrije radicalen en daarmee bijdragen aan de preventie van uiteenlopende ziekten.
Dit natuurlijke geneesmiddel toont veelbelovende eigenschappen tegen kanker en blijkt zelfs effectief te zijn tegen acne, waardoor het potentieel heeft om als ingrediënt in huidverzorgingsproducten te worden gebruikt. Deze bevindingen benadrukken de veelzijdigheid en waarde van Syzygium samarangense als een voedzaam fruit en een krachtige bron van natuurlijke geneeskracht.
Naamgeving Syzygium samarangense
In het Engels wordt deze plant wax-apple, royal apple, loveapple, water apple, malay apple en Java apple genoemd. De Filipijnse naam is makopa. In Indonesië heet het tegenwoordig jambua air maar werd vroeger vaker jambu klampok gezegd. De Maleise naam is wax jambu, jambu air, jambu mawar. Air betekent 'water' in het Maleis'' en mawar betekent ''roos''. De Thaise naam is chomphu-khieo. In Vietnamese zegt men ''roi''. De naam in het Bengaals, de taal van Bangla Desh is Jamrul
Als Nederlandse vertaling is besloten om dichtbij het Latijn te blijven, om verwarring met andere vruchten te voorkomen.
Algemene informatie Syzygium samarangense
Sygyzium samarangense is een potentieel, medicinaal product, zo begint een wetenschappelijk onderzoek over deze fruitsoort. In het Engels gebruikt men de woorden 'potential medicinal drug', maar voor drug kennen wij als vertaling medicijn, en dan zou er staan, medicinaal medicijn.
Dat men een fruitsoort een medicijn noemt is niets nieuws in de wetenschap. Helaas is deze wetenschap nog niet doorgedrongen tot de medische praktijk, maar in principe zijn alle
groente - en fruitsoorten medicijnen. Dat wilt zeggen: je kunt ze eten omdat ze lekker zijn en voedingswaarde hebben, maar je kunt ze ook inzetten als een medicijn door er bijvoorbeeld een kuur mee te doen.
In veel gevallen gaat het om fruit en groente zelf, maar er wordt steeds meer onderzoek gedaan naar de geneeskrachtige werking van
bladeren, schors, wortels, schillen, steeltjes en twijgen van fruitbomen. De verschillende delen van de plant worden traditioneel ingezet bij
verkoudheid, jeuk, dysenterie en
diabetes.
Semarangappel Pijnstiller en Antidepressivum
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat een bladextract van Syzigium samarangense een goede ontstekingsremmende
pijnstiller is en dat het goed werkt tegen
depressies. Het bladextract werd vergeleken met de werking van respectievelijk diclofenac en diazepam. Dat zijn de synthetische standaardmedicijnen op hun gebied.
Diclofenac is een ontstekingsremmende pijnstiller en diazepam gaat depressies tegen, tenminste dat belooft de fabrikant. Het blijkt dat een bladextract net zo goed depressies tegen gaat, maar dan zonder bijwerkingen. Diazepam is een antidepressivum met vele bijwerkingen waaronder: suïcidale neigingen en moordneigingen.
Een bijwerking van het standaard antidepressiemiddel is dus: anderen vermoorden, patiënten worden niet zelden agressief na medicijninname, terwijl daar voor medicijninname geen sprake van was, maar tot grote frustratie van desbetreffende patiënt ziet een therapeut dit niet, en redeneert dat de agressiviteit een gevolg is van de depressie.
In feite zijn de synthetische medicijnen inferieur aan bladextract van Syzygium samarangense omdat niet alleen dezelfde resultaten worden bereikt maar er ook geen sprake is van bijwerkingen. Iedere patiënt die synthetische medicatie heeft gebruikt, heeft last van bijwerkingen.
Diuretische werking van Syzygium samarangense
De wortel van de Syzigium samarangense is traditioneel altijd gebruikt als diuretisch middel. Ze worden bijvoorbeeld gebruikt als mensen last hebben van oedemen. Het vocht wat vastgehouden wordt tijdens oedeemvorming, wordt via de blaas afgevoerd als mensen van de wortel gebruik maken.
Wetenschappers hebben onderzocht wat de belangrijkste stoffen in de wortel kunnen zijn die dit effect mogelijk maken. Men kwam uit bij het feit dat terpenoïden verantwoordelijk moeten zijn. In allerlei syzygium-soorten zitten veel terpenoïden, zo hadden de wetenschappers al ontdekt.
Men wist al van andere wetenschappers dat in de wortel van deze fruitboom de terpenoïden thymol en terpeneol zitten. De onderzoekers uit India zien dat er minstens nog één terpenoïde in zit die zij voor het eerst hebben gezien. Deze voor wetenschappers nieuwe terponoïde heeft nog geen gewone naam, maar wordt alleen aangeduid met de ingewikkelde naam van zijn chemische verbinding: methylanimo-5-decahydronafthaleen-2carboxylaat. Resultaten van het onderzoek laten zien dat deze terpenoïde voor belangrijke medicinale werkingen zorgt.
Blad van Syzygium samarangense zit vol antioxidanten
De bladeren bevatten vele
antioxidanten waarvan bekend is dat ze goed zijn in het vangen van
vrije radicalen, de veroorzakers van een groot aantal ziekten zoals
obesitas, diabesitas,
diabetes,
kanker, hart- en vaatziekten, de ziekte van
Alzheimer, de ziekte van
Parkinson,
psychische ziekten zoals
depressie,
vermoeidheid,
angststoornissen, bipolaire stoornis, borderline, de ziekte van Crohn,
prikkelbaredarmsyndroom,
ADHD en nog veel meer ziekten.
Nu we weten, sinds aanvang 21e eeuw, dat de ziekten een gemeenschappelijke oorzaak hebben zijn de manieren van preventie in principe eenvoudiger geworden. We moeten beseffen dat we veel natuurlijke antioxidanten nodig hebben.
Hier staat expres 'natuurlijke' want in tegenstelling tot wat er in de 20e eeuw werd gedacht, bestaan er geen synthetische antioxidanten. Synthetische vitaminen kan het lichaam niet zien of behandelen als een stof waar het lichaam iets aan heeft.
Deze synthetische producten, met soms verwarrende want gelijk klinkende namen als hun natuurlijke tegenhangers, zoals
vitamine A,
vitamine C, vitamine E of
mineralen met de bekende namen voor organische mineralen zoals
ijzer,
magnesium en
mangaan, kunnen niet of nauwelijks voldoen aan de vraag maar voedingsstoffen van het lichaam.
Synthetische vitaminen zijn minderwaardig
Telkens weer blijkt dat het lichaam synthetische varianten snel uit plast, waarna wetenschappers de dosis in pillen hebben vertienvoudigd om manieren te vinden zodat synthetische stoffen wel worden opgenomen, zoals het maken van een verbinding of het toedienen van een hoeveelheid die 1000 keer zoveel is als de
aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.
Als mensen natuurlijke vitaminen en mineralen innemen, dan gebruikt het lichaam deze en bij een overschot van vitamine C zijn deze vitaminen nog 24 uur lang meetbaar in het bloed. Synthetische vitamine C wordt snel weer uit geplast, want daar kan het lichaam blijkbaar niets mee. Nu zullen enkele slimmeriken opmerken dat synthetische vitamine C heeft bewezen dat het het afweersysteem stimuleert.
Dat klopt inderdaad, want elke gifstof stimuleert het afweersysteem, en zorgt er voor dat ons immuunsysteem meer actief wordt. Het feit dat natuurlijke vitamine C wordt opgeslagen in het bloed, vertelt het volledige verhaal, deze stof is goed voor het lichaam, in tegenstelling tot synthetische vitamine C.
De orthomoleculaire geneeskunde die gelooft in het toedienen van synthetische vitaminen, is een achterhaalde wetenschap. De orthomoleculaire voedingsgeneeskunde heeft het wel bij het rechte eind; voeding is een medicijn.
Blad van Syzygium samarangense tegen diarree
Diarree is in het westen een vervelende aandoening. In de tropen kan een diarree tot een dodelijke ziekte ontwikkelen, mede door de uitdrogingsverschijnselen die ermee gepaard kunnen gaan. Er bestaan redelijk goede antidiarree middelen zoals de bekende houtskoolpillen, of actieve kool, die menigeen op reis meeneemt.
Een aantal onderzoeken zijn uitgevoerd om de werking op diarree te testen. Er zijn verschillende onderzoeksmethoden om diarreemiddelen op hun werkzaamheid te controleren. Een van die methoden is om
castorolie toe te dienen aan proefdieren en ze daarna in groepen te verdelen. Vervolgens wordt één groep met een standaardmedicijn tegen diarree behandeld, loperamide. Een groep krijgt geen medicijn.
En de andere groepen proefdieren krijgen verschillende doses van een geneesplant, in dit geval Syzygium samarangense, toegediend. Het blijkt dat een van die doses net zo goed werkt als het standaardmedicijn tegen diarree, wat ook in Nederland vaak loperamide is. Overigens wordt het in Nederland vaak als extra medicijn gegeven tegen de bijwerking van andere medicijnen, maar is loperamide op zichzelf ook weer een medicijn met bijwerkingen.
De ophoping van bijwerkingen van synthetische medicijnen is juist voor wetenschappers aanleiding om door te blijven gaan met zoeken naar betere alternatieven en sinds een aantal jaar hebben wetenschappers massaal hun ogen gericht op plantmedicijnen, daar deze slechts zelden een bijwerking vertonen.
Diabetes omkeren met blad Syzygium samarangense
Uit meerdere wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat Syzygium samarangense goed is voor mensen met diabetes. Vooral het bladextract is onderzocht en dit blijkt regulerende kwaliteiten voor de
bloedsuikerspiegel te hebben.
Uit één van de onderzoeken blijkt dat Syzygium samarangense een verhoogde bloedsuikerspiegel beter verlaagt dat een standaardmedicijn wat aan diabetici wordt geven: glibenclamide.
De onderzoekers concluderen dat allerlei planten goed zijn om te zorgen dat bloedsuikers sneller verteerd worden, maar dat Syzygium samarangense potentie bezit om te worden verheven tot medicijn voor mensen met diabetes, aangezien het zeer goed werkt en geen bijwerkingen heeft.
Semarangappel, goed tegen leververvetting door alcohol
Onderzoekers zien dat alcohol bijdraagt aan de vorming van vrije radicalen, met name in de lever. De lever is eigenlijk de plek in het lichaam waar
antioxidant enzymen aangemaakt worden maar een verminderde leverfunctie, bijvoorbeeld veroorzaakt door vaak en langdurig
alcohol drinken, vanaf 2 glazen per dag, kan de leverfunctie aanzienlijk schade.
Wetenschappers doen daarom voortdurend onderzoek naar
geneesplanten en voeding die de leverwerking ondersteunen en dan maken ze onderscheid in een door alcohol vervette lever of in een
niet door alcohol vervette lever. Leververvetting treedt op als gevolg van het minder goed functioneren van de
lever en is meestal het begin van algehele vervetting van alle organen, ook wel obesitas genaamd.
Semarangappel, cholesterol en leververvetting
Vele onderzoeken zien een relatie tussen leververvetting en verhoogd cholesterol. Een onderzoek uit 2022 gedaan door Thaise wetenschappers laat zien dat het fruit werkt om cholesterol te verlagen. Cholesterol is een taxi van ontstekingsremmende componenten, en als semarangappel worden gegeten dan krijgt iemand al zeer veel ontstekingsremmende stoffen binnen, zodat cholesterol minder nodig is.
Vergelijking met passievrucht
Uit dit onderzoek blijkt dat sap van
passievruchten, van de Passiflora edulis, en de semarangappel, de Syzygium samarangense de lever ondersteunen bij vervetting, zeg maar gerust vergiftiging, door alcohol.
Er werd ook een derde fruitsoort getest en deze bleek de leververvetting slechts te verergeren, dat is de Solanum muricatum. Overigens is dat niet heel vreemd want deze vrucht, in Nederland een klein beetje bekend onder de naam pepino, is een lid van de nachtschadefamilie.
In principe geldt als regel: alles wat een nachtschade is kun je beter eerst koken. Dat geldt ook voor de
tomaat, die vaak rauw wordt gegeten. Maar we moeten wel zeggen dat in het onderzoek men een laboratoriumopstelling gebruikte. In het werkelijke leven moet een schadelijke stof heel wat barrières doorstaan wilt het bij de lever kunnen komen en daar schade aanrichten.
Daarentegen herkent het lichaam gezonde stoffen, zoals uit passievrucht of de semarangappel. Die worden wel opgenomen door het lichaam.
De wetenschappers gebruikten allerlei parameters om de werking van de lever in kaart te brengen en deze parameters vertonen duidelijke positieve tekenen als men de semarangappel toedient.
Fruit Syzygium samarangense tegen kanker
In Syzygium samarangense zitten allerlei antioxidanten. Zo zitten er zes
quercetine glycosiden in: reynoutrine, hyperine, myricitrine, quercitrine, quercetine, en guaijaverine. Verder bevat dit waterige vruchtje de flavanone spinocembrine en twee
fenolzuren, namelijk galluszuur en ellageen.
Dit zijn allemaal sterke antioxidanten die in staat zijn om vrije radicalen te vangen. Vrije radicalen zijn de gemeenschappelijke oorzaak van een groot aantal ziekten zoals diabetes, obesitas, kanker, cardiovasculaire aandoeningen, prikkelbaredarmsyndroom en psychische ziekten zoals depressie, angststoornissen, bipolaire stoornis, borderline, psychose en schizofrenie.
In dit onderzoek werd het fruit en de zaden speciaal bewerkt zodat ze konden worden getest op hun eventuele antikankerwerking. Het fruit is volgens de onderzoekers een rijke voedingsbron van
polyfenolen antioxidanten die kunnen meehelpen
kanker voorkomen.
Diaserie semarangappel
Chalconen in Semarangappel
Naast de polyfenolen zag men dat in de zaden veel kankerremmende chalconen zitten. Het interessante aan dit onderzoek is dat chalconen zwakke antioxidanten zijn in vergelijking met de polyfenole antioxidanten in het fruit. Volgens de onderzoekers toont hun onderzoek aan dat er geen duidelijke relatie zit in de antioxidantwerking van stoffen en de antikankerwerking, want in het fruit zitten meer antioxidanten maar die vertoonden minder kankerremmende werking.
Chalconen kunnen juist, ook al zijn het zwakke antioxidanten, goed ontstekingen remmen, de dood van een tumorcel in gang zetten en zorgen dat de tumor niet verder groeit.
Andere onderzoekers zien dat in syzygiumsoorten veel ursol zit, zo ook in Syzygium samarangense. Deze stof wordt allerlei antikankereigenschappen toegeschreven nadat uit onderzoeken is gebleken dat het tumors bestrijdt en chemopreventief werkt. Het is als het ware een natuurlijke chemokuur.
Crème fruit Syzygium samarangense tegen acne
Het fruit beschikt over
antibacteriële werking tegen de volgende bacteriën: Staphylococcus aureus, Bacillus cereus, Escherichia coli en Salmonella enterica. Wetenschappers maakten een crème en gebruikten daarin een fruitextract van Syzygium samarangense.
Het blijkt dat de antibacteriële werking behouden blijft in de crèmevorm. Vervolgens testten de wetenschappers deze crème op mensen met
acne, een vorm van puistjes. Het blijkt dat deze crème inderdaad goed tegen acne werkt.
Bronnen artikel semarangappel
- Foto's van Wikimedia commons
- Kopfoto en eerste 6 foto's: Taiwan7007
- Overige foto's: Filo gèn'
- Cholesterol en leververvetting: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9618390/
- Algemene informatie: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0254629922001016
- Medicinale werkingen: https://www.sciencegate.app/app/document/download#10.26452/ijrps.v11i4.3276
- Traditioneel gebruik en medicinale werkingen: https://biointerfaceresearch.com/wp-content/uploads/2021/06/20695837122.20842107.pdf
- Tegen diabetes: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7309675/