Voedsel en spiritualiteit
Richt je op de bron van Licht
 

12 redenen waarom biologisch beter is

Pesticidenlandbouw versus biologisch landbouw. Wat is beter? Dit is een retorische vraag want vrijwel iedereen, behalve de boer die zijn boterham verdient met pesticidenlandbouw zal antwoorden dat biologische landbouw beter is voor mens en milieu.

In dit artikel staan 12 argumenten gerangschikt waaruit blijkt dat pesticidenlandbouw een jammerlijke miskleun is van onze maatschappij.


1. Geen bestrijdingsmiddelen

Biologisch eten is onbespoten. Dat betekent dat je de schil van appels en aardappels kan opeten. Van regulier fruit is het uiterst ongezond om de schil op te eten. Er zitten namelijk bestrijdingsmiddelen op die je er met wassen niet vanaf krijgt. Sommige mensen wassen hun groenten en fruit met zout water. Zelfs dat biedt geen garantie. Van tomaten, peren, aubergines en aardbeien is bekend dat de bestrijdingsmiddelen zoals pesticiden door de schil heen gaan.


2. Meer voedingsstoffen

Als je de schil opeet gooi je minder van het fruit weg. Dat betekent dat de totale afvalberg kleiner wordt, maar dat is niet het belangrijkste voor jou persoonlijk. In en vlak onder de schil zitten vrijwel altijd de meeste voedingstoffen. Een geschilde appel is ongezonder dan een ongeschilde appel. 

Het feit dat je biologisch fruit zonder schillen kunt opeten zorgt er voor dat je meer vitaminen, mineralen, fytonutriënten en aminozuren binnen krijgt. 

Schillen kost tijd. In een wereld waar alles om snelheid draait en waar het lijkt alsof we elke dag minder tijd hebben om dingen te doen is dit een belangrijke factor. Biologisch fruit is makkelijker om te eten. Het mag dan wel iets duurder zijn maar dit prijsverschil wordt enigszins verminderd doordat je de schil niet weg gooit waardoor 10% meer van het fruit gegeten wordt.


3. Biologisch betekent minder fabrieksuitstoot

Intensieve land is landbouw dat gebeurt met allerlei industriële producten. Al deze producten moeten geproduceerd, verpakt en vervoerd worden wat respectievelijk voor allerlei fabrieksuitstoot, olieverbruik en uitlaatgassen zorgt. Wanneer onkruid wordt weg geschoffeld, levert dat veel minder uitstoot van fabrieken en vervoermiddelen op.


4. Biologisch is lekkerder

Biologisch eten is gewoon lekkerder. Het bevat niet alleen meer voedingsstoffen maar ook meer smaakstoffen. Deze twee categorieën liggen in elkaars verlengde, meer nutriënten betekent meer smaak en geur. 

Misschien is de verbeterde smaak de belangrijkste factor om over te stappen naar een ecologische maatschappij. Eigenlijk moet je zeggen om terug te gaan naar de ecologische maatschappij want de huidige landbouwproductie middels pesticiden bestaat nog maar kort, nog niet eens 100 jaar. Oorspronkelijk was er alleen biologische of biodynamische landbouw.


5. De werknemers worden niet aan gif bloot gesteld

Wanneer iedereen biologisch zou eten dan werken de werknemers in de fruitsector niet meer met gif. Voor de arbeidsomstandigheden van boeren en agrarische medewerkers is het dus beter om gifloos ecologisch fruit te eten. Zelfs de boer profiteert ervan. Miskramen komen op het platteland onder agrariërs relatief vaak voor. Het komt regelmatig voor dat een boer overstapt op bio-organische landbouw omdat iemand in zijn gezin ziek is geworden van bijvoorbeeld kanker, dat wordt gelinkt aan pesticiden. Als het zo dichtbij komt dan begrijpen mensen ineens hoe belangrijk biologische landbouw is, en hoe gevaarlijk de pesticiden zijn voor de gezondheid en het levensgeluk. Ook belangrijk is het dat de landbouwgrond niet wordt verpest door gif. Daardoor wordt de hele aarde er beter. Biologisch fruit eten is beter voor het gezondheid en het leefmilieu.


6. Ziektekosten dalen

Omdat biologisch fruit gezonder is, word je minder snel ziek. Dat spaart uiteindelijk op de medische zorgkosten voor de maatschappij. Vergeet niet dat het grootste deel van de nationale schatkist wordt opgeslokt door het gezondheidszorgsysteem. En dat bedrag groeit elk jaar. Gezond oud worden bespaart de maatschappij veel kosten. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat gebruik van bestrijdingsmiddelen ertoe leidt dat het fruit minder aminozuren, minder vitaminen en minder mineralen aanmaken. Wanneer iedereen zou overstappen op biologisch fruit dalen de kosten voor de gezondheidszorg, zowel op individueel niveau als nationaal niveau.


7. Kosten waterwinning dalen

De industriële landbouwproductie zorgt voor veel pesticiden in het water. Deze komen uiteindelijk allemaal bij de waterleidingbedrijven terecht. Allerlei kunstgrepen moeten worden toegepast om dit pure vergif uit het water te vissen. Daar gaan hoge kosten mee gepaard. Wanneer iedereen zou overgaan op biologisch voedsel vallen deze kosten weg en kan de prijs van het drinkwater aanzienlijk omlaag.


8. Kleinschalige landbouw beter voor samenleving

Een belangrijke reden om ecologisch eten te prefereren boven pesticidengroente en -fruit is dat je kleine familiebedrijven steunt. Je geeft kleine ondernemingen een eerlijke kans. In het huidige industriële landbouwsysteem kun je alleen overleven als je op grote schaal iets verbouwt. Voor het milieu is het beter als er op een stuk land veel verschillende gewassen staan. Dit heeft als bijkomend voordeel dat de producten geen lange weg hoeven af te leggen naar de winkels. Dat bespaart weer brandstof, tijd en geld. Het is ook beter voor het milieu. Kleinschalige landbouw is op allerlei manieren beter voor de maatschappij.


9. Kankerepidemie kan door pesticiden komen

Boeren die werken met pesticiden doen dat uitsluitend vanuit winstoogpunt. Hen zal het een zorg zijn als de mensen kanker krijgen van pesticiden. Het is een reële mogelijkheid dat de huidige kankerepidemie goeddeels is veroorzaakt door de pesticidenlandbouw.


10. Pesticidenlandbouw tast biodiversiteit aan

Pesticidenboeren plegen monoculturen aan te leggen. Dat houdt in dat op grote schaal slechts één product gekweekt wordt. Dat is zeer slecht voor de biodiversiteit. Bovendien zorgen pesticiden ervoor dat natuurlijk voorkomende gewassen niet meer de kans krijgen om te groeien. Dat is een tweede reden waardoor de biodiversiteit wordt aangetast.


11 Biologisch boeren voorkomt verdroging

Het probleem van uitdroging van de grond komt vooral door de agrarische technieken, waarbij het land steeds braak komt te liggen. Dan droogt de grond snel uit. Bossen en natuurgebieden hebben veel minder last van verminderde regenval, daar blijft alles beter doorgroeien. Wanneer biologisch wordt geboerd, dan ligt de grond minder vaak braak, en daardoor is het een kleiner probleem als er minder regen valt; door het grondwaterpeil blijft de bodem vochtig.


12 Landbouw is nu vooral roofbouw

Niet-biologische boeren plegen roofbouw op de aarde en de grondkwaliteit. 

De grond put uit, wat bodemverarming wordt genoemd. 

Daardoor moeten er kunstmatige meststoffen in de grond worden gespoten om de planten te laten groeien. 

Bij biologische gewassen hoeft dat net omdat men steeds van gewassen wisselt, en de juiste gewassen naast elkaar teelt. 

Biologische landbouw houdt er rekening mee dat gewassen ook mineralen aan de bodem afgeven, en wanneer dat goed uitgekiend wordt, heeft de wisselteelt extra grote opbrengsten. 

Daar wordt wel onderzoek naar gedaan op kleinschalig niveau, naar dat zou nog een stuk kunnen worden geprofessionaliseerd.


Biologische producten zijn niet alleen lekkerder, maak ook beter voor de gezondheid van mens en aarde


Nawoord

Wanneer overheden het serieus namen met de wereld en de problemen die winstbejag met zich meesleept dan had men allang overgestapt naar een wereld waar biologische landbouw de voorkeur heeft. Overheden zouden kunnen beginnen om geen belasting te heffen op biologische producten zodat ze even duur worden als pesticidenproducten. Dat zou kostenbesparingen opleveren in de gezondheidszorg, milieuproblematiek en waterwinning, zoals blijkt uit bovengenoemde punten. Uiteindelijk wordt iedereen daar beter van. Pesticidenlandbouw bedrijven is roofbouw plegen op de aarde. De pesticidenlandbouw wordt door de overheden overal ter wereld gesubsidieerd. De Nederlandse overheid subsidieert de pesticidenglastuinbouw.